Hoe antieke tapijten te identificeren

Inhoudsopgave:

Hoe antieke tapijten te identificeren
Hoe antieke tapijten te identificeren
Anonim
Grote stapels oosterse Perzische tapijten in een winkel
Grote stapels oosterse Perzische tapijten in een winkel

Antieke tapijten bieden een unieke combinatie van schoonheid en geschiedenis in elke kamer. Als u leert hoe u uw vloerkleed kunt identificeren, kunt u iets over het verleden leren, begrijpen hoe u met dit soort antiek moet omgaan en zelfs een idee krijgen van de waarde ervan. Er zijn verschillende aanwijzingen, waarvan u er vele zelf kunt interpreteren, die u kunnen helpen bij het identificeren van vloerkleden waarin u geïnteresseerd bent en om te weten welke een goede deal zijn en welke terug in de prullenbak kunnen.

Bepaal het type vloerkleed op herkomst

Volgens Nazmiyal Antique Rugs zijn er tientallen verschillende tapijtstijlen uit vroegere tijdperken. De ontwerpen variëren, afhankelijk van het gebied waar ze zijn gemaakt en de productietechnieken die zijn gebruikt om ze te maken. In feite kun je antieke tapijten vinden uit vrijwel elke cultuur ter wereld.

Om te beginnen met het identificeren van een vloerkleed, onderzoekt u de constructie en het uiterlijk ervan en vergelijkt u het met de volgende veel voorkomende typen.

Perzische en Oosterse tapijten

Oosterse tapijten komen uit heel Azië, inclusief het uiterste westen van Turkije en het oosten van China, waarbij India en het Midden-Oosten een bijzonder geliefde regio zijn voor deze tapijten. Perzische tapijten zijn één soort oosterse tapijten en komen uit het gebied dat ooit het koninkrijk Perzië was (het huidige Iran). Omdat dit deel van de wereld al duizenden jaren tapijten maakt, zijn historische voorbeelden van hun talent voor het maken van tapijten zeer verzamelbaar.

Het Perzische 'Qom'-tapijt wordt tentoongesteld in het hoofdmagazijn van het Oriental Rug Centre
Het Perzische 'Qom'-tapijt wordt tentoongesteld in het hoofdmagazijn van het Oriental Rug Centre

Er zijn een aantal klassieke designelementen die je kunnen helpen een Oosters tapijt te identificeren, hoewel elk tapijt in welke stijl dan ook uniek is:

  • Decoratieve motieven- Oosterse tapijten hebben vaak motieven zoals paisley-motieven en centrale medaillons en rozetten.
  • Symmetrie en rand - Deze vloerkleden hebben meestal een omzoomd gebied met een medaillon of een consistent ontwerp dat over het hele oppervlak loopt. Bijna alle vloerkleden hebben symmetrie.
  • Gebonden randen en randen met franjes - U ziet zowel gebonden randen als randen met franjes.
  • Consistente kleuren - Veel voorkomende kleuren op deze tapijten zijn ivoor, zwart, roodtinten en blauw.
  • Hoge stapels - Veel vloerkleden hebben een hogere pool, maar je ziet ook platgeweven oosterse stukken.

Helaas zijn voor gewone verzamelaars de meest luxueuze stukken veel te kwetsbaar en te duur om privé te bezitten. Er zijn echter in de 19e eeuw veel mooie, hoogwaardige tapijten uit de Perzische regio gekomen, en deze worden door velen beschouwd als de meest wenselijke van de breed toegankelijke tapijten. Van deze tapijten uit het Midden-Oosten zijn er een paar opvallende stijlen waarmee Perzische tapijten zijn ontworpen, waarvan er één misschien iets voor jou als verzamelaar is:

  • Bakshayesh - Populaire 19e-eeuwse Perzische tapijtstijl met geometrische ontwerpen en een kleurenpalet van roze, rood, ivoor en blauw.
  • Bijar - Huisgeweven tapijten, Bijar-tapijten staan bekend om hun gewicht en dichtheid dankzij de wevers die inslagstrengen in de rijen slaan om een compact, zwaar weefsel te creëren.
  • Esfahan - Esfahan-tapijten zijn een zeer populair type superkleurig vloerkleed (vooral bekend om zijn speciale terracotta-achtige rode tint) en zijn gemaakt met een groot aantal ontwerpmotieven zoals geometrische medaillons en natuurtaferelen.
  • Heriz - Heriz-tapijten staan bekend om hun geometrische motieven, zoals bloemen die een minder kromlijnige vorm aannemen, en ze zijn verkrijgbaar in verschillende warme tinten, zoals aardetinten rood, roze, groen en meer.
  • Kashan - Kashan-tapijten verschillen van veel van de historische Perzische tapijten doordat ze voornamelijk van fijne zijde zijn gemaakt, waardoor ze een uiterst waardevol verzamelobject zijn vanwege de arbeid die erin is gestoken het weven van de fijne zijden strengen.

Continentale Europese tapijten

Hoewel de traditie van het maken van tapijten niet zo goed ingeburgerd is als in de Oosterse regio, maken de Europeanen al eeuwenlang tapijten. Deze tapijten hebben enkele unieke kenmerken:

Peter Linden bekijkt een van de vloerkleden uit zijn collectie bij James Adam in Dublin
Peter Linden bekijkt een van de vloerkleden uit zijn collectie bij James Adam in Dublin
  • Asymmetrische ontwerpen- In tegenstelling tot oosterse tapijten hadden deze stukken vaak asymmetrische ontwerpen.
  • Architectuur afstemmen op ontwerp - Soms paste een vloerkleed bij het ontwerp van een decoratief plafond.
  • Gedempte kleuren - Je ziet onder andere de kleuren goud, zachtroze en groen. Over het algemeen zijn de tinten van Europese tapijten gedempt.
  • Bloemmotieven - Bloemmotieven en slingers zijn heel gebruikelijk.
  • Meerdere weefstijlen - Ze kunnen een pool hebben of plat geweven zijn.

Amerikaanse tapijten

Je ziet een aantal verschillende stijlen en constructiemethoden in Amerikaanse tapijten uit vroegere tijdperken. Verwacht een aantal van de volgende dingen te vinden:

Indiaanse tapijten gemaakt door wevers uit de Navajo Nation
Indiaanse tapijten gemaakt door wevers uit de Navajo Nation
  • Inheemse tapijten- Inheemse gemeenschappen in Amerika staan bekend om hun prachtige vezelkunsten. Navajo-tapijten zijn bijvoorbeeld strak, plat geweven en hebben gewoonlijk de kleuren zwart, bruin, ivoor, rood en soms blauw. De meeste hebben geometrische ontwerpen.
  • Art Nouveau-tapijten - Art Nouveau-tapijten hebben ontwerpen die populair waren tussen 1890 en 1910, waaronder natuurmotieven en vloeiende lijnen.
  • Art Deco-tapijten - Art Deco-tapijten hebben sterke geometrische afbeeldingen die populair waren in de jaren twintig en dertig.

Scandinavische tapijten

Landen in de Scandinavische regio hebben ook een sterke traditie van het weven van tapijten, die al eeuwen teruggaat. Je zult een aantal klassieke kenmerken opmerken in dit soort vloerkleden:

Een stalen salontafel met glazen blad staat op een Scandinavisch ontworpen vloerkleed
Een stalen salontafel met glazen blad staat op een Scandinavisch ontworpen vloerkleed
  • Geometrische ontwerpen- Scandinavische tapijten hebben vaak sterke geometrische ontwerpen.
  • Asymmetrische ontwerpen - Deze vloerkleden zijn vaak asymmetrisch.
  • Focus op visuele eenvoud - Velen hebben een abstracte eenvoud in het hoofdontwerp, in plaats van een figuurlijke weergave van iets.
  • Meerdere weefstijlen - Sommige hebben een hoge pool, terwijl andere plat geweven zijn.
  • Regenboog van kleuren - Je ziet deze vloerkleden gemaakt van bijna elke kleur.

Bekijk de weefstijl

Een andere laag bij de identificatie van vloerkleden is kijken naar de manier waarop de stoffen in elkaar zijn geweven. De meeste antieke tapijten zijn gemaakt van wol, jute, katoen of een andere natuurlijke vezel, maar hun constructiemethoden kunnen variëren. Zowel historische als moderne ambachtslieden maken tapijten op een aantal verschillende manieren, maar er zijn een paar primaire soorten antieke tapijtconstructies.

Platgeweven

Bij platweven worden vezels, de 'inslag' genoemd, op een weefgetouw uitgerekt en vervolgens extra vezels verweven, de 'ketting' genoemd. Bij dit type vloerkleed zijn geen pool- of vezeluiteinden zichtbaar op het oppervlak. Platweven is een klassieke stijl die zich leent voor eenvoudige ontwerpen. In de meeste gevallen werden antieke platgeweven tapijten met de hand gemaakt.

Vintage Turks kelim platgeweven tapijt
Vintage Turks kelim platgeweven tapijt

Handgeknoopt

Een andere manier waarop antieke tapijten worden gemaakt, is door handknopen, volgens de Nazmiyal-collectie. Er zijn een aantal verschillende knoopstijlen, maar bij allemaal gaat het om het binden van stukjes vezel rond de inslag op het tapijtweefgetouw. Deze stukken kunnen verschillende lengtes hebben, maar ze zorgen wel voor stapel. Een handgeknoopt vloerkleed kan een open of gesloten rug hebben. Dit betekent dat als je naar de onderkant van het vloerkleed kijkt, je mogelijk de stukjes vezel kunt zien. Als alternatief kan de achterkant bekleed worden met stof.

Showroom in een tapijtemporium in Kasjmir met ingewikkeld gedetailleerde, handgeknoopte Kasjmir-tapijten
Showroom in een tapijtemporium in Kasjmir met ingewikkeld gedetailleerde, handgeknoopte Kasjmir-tapijten

Extra antieke tapijtstijlen om te verzamelen

Afhankelijk van het type vloerkleed dat je hebt, zie je mogelijk ook de volgende, minder vaak voorkomende, constructiestijlen:

Gehaakte vloerkleden

Gehaakte vloerkleden hebben een hogere pool, gemaakt door garen door de achterkant van het vloerkleed te haken. Ze werden populair in de jaren 1840 en staan bekend om hun opvallend ruwere effect.

Gehaakt tapijt, circa 1936. Kunstenaar Ruth M. Barnes
Gehaakt tapijt, circa 1936. Kunstenaar Ruth M. Barnes

Gevlochten vloerkleden

Gevlochten vloerkleden zijn een andere Amerikaanse volkstraditie. Ze waren gemaakt van gevlochten stroken wol die vervolgens in een platte, doorlopende spiraal aan elkaar werden genaaid. Deze huishoudelijke ambacht wordt nog steeds door veel mensen beoefend, en je kunt gevlochten vloerkleden vinden bij detailhandelaren in huishoudelijke artikelen over de hele wereld.

Handgevlochten Boheems tapijt
Handgevlochten Boheems tapijt

Zoek naar aanwijzingen om hun leeftijd te bepalen

Je vloerkleed kan ook enkele aanwijzingen bevatten die je kunnen helpen de leeftijd ervan te bepalen. Als u weet wanneer het vloerkleed is geweven, krijgt u een nauwkeuriger beeld van de waarde en geschiedenis van uw stuk. Probeer deze tips om te ontdekken hoe oud je vloerkleed is:

Uniform vervaagd antiek Turks tapijt
Uniform vervaagd antiek Turks tapijt
  • Geweven in dadels- Zoek naar dadels die in het ontwerp van het vloerkleed zijn verweven. Bij oosterse of Perzische tapijten zijn vaak Arabische cijfers in het grensgebied geweven. Hoewel dit niet de meest betrouwbare methode is om een vloerkleed te dateren, biedt het wel een startpunt.
  • Gebrek aan duidelijk patroon - In het geval van gevlochten tapijten meldt Antique Homes dat veel tapijten zijn gemaakt van oude wollen kleding. Dit betekent dat de oudste gevlochten vloerkleden zelden een duidelijk patroon hebben.
  • Onvolmaakte afmetingen of kleuren - Gehaakte tapijten waren volgens Country Living altijd uniek tot de uitvinding van tapijtsjablonen in 1868. Dit betekent dat als je gehaakte vloerkleed een ongebruikelijke schaal of kleurkeuze heeft of gewoon onvolmaakt lijkt, het van vóór dit tijdperk kan zijn.
  • Kleuren en vervaging - Onderzoek de kleuren. Volgens A Buyer's Guide to Oriental Carpets waren er pas in de jaren twintig heldere synthetische tapijtkleurstoffen verkrijgbaar. Als het vloerkleed er gelijkmatig vervaagd uitziet, kan het van vóór deze tijd zijn.

Selecteer de beste vloerkleden op basis van hun waarde

Het is niet alleen belangrijk om te kunnen bepalen welk type vloerkleed je hebt gevonden in een tweedehands meubelwinkel, maar weten welke van deze soorten en patronen grote winsten kunnen opleveren, kan het verschil betekenen tussen een onmiddellijke verkoop of een familiestuk dat je vasthoudt. Over het algemeen kunnen antieke tapijten ongelooflijk waardevol zijn en gemakkelijk voor honderdduizenden dollars worden verkocht. Het duurste tapijt ooit verkocht was een Perzisch tapijt uit de 17e eeuw, eigendom van William Clark, dat een winnend bod van maar liefst $ 33,8 miljoen opleverde.

Natuurlijk gaat de reputatie van het Perzische tapijt eraan vooraf, en toch is zijn reputatie absoluut waar. Perzische tapijten zijn grotendeels de meest waardevolle historische tapijten op de markt en zijn een must-have voor elke tapijtverzamelaar. Hoewel je waarschijnlijk geen Perzisch tapijt van een miljoen dollar tegenkomt in de woonkamer van je grootmoeder, kun je je ogen openhouden voor de (in vergelijking) redelijk geprijsde Perzische tapijten met Ziegler Mahal-print. Volgens Benham Rugs staan deze grote siertapijten bekend om hun prachtige kleuren en decoratieve achtergronden met motieven als bloemen en wijnranken, en zijn ze waardevol omdat ze zo zeldzaam zijn.

Voor het ongetrainde oog: er zijn een paar kenmerken die de waarde van antieke en vintage tapijten aangeven, die je met een vluchtig onderzoek kunt waarnemen:

  • Detail - Hoe ingewikkelder de details zijn, hoe moeilijker het vloerkleed te maken was en dus hoe waardevoller het is. Dit geldt eigenlijk alleen voor handgeweven vloerkleden, en als je ernaar zoekt, wil je zien hoeveel ruimte er nog is tussen elk designelement. Als er veel is, is het waarschijnlijk niet zoveel geld waard.
  • Materialen - Hoewel wol een steunpilaar is voor het maken van vloerkleden, zijn door de geschiedenis heen fijnere stoffen gebruikt om luxueuze statement-stukken te creëren. Vooral zijden tapijten kunnen zeer waardevol zijn omdat het veel moeilijker is om gedetailleerde ontwerpen te maken met de dunne draden.
  • Aantal knopen - Hoe hoger de knopen in een antiek tapijt, hoe fijner het wordt geacht en dus hoe waardevoller het zal zijn voor een taxateur of veilinghuis.
  • Leeftijd - Het bepalen van de precieze leeftijd kan het beste aan de experts worden overgelaten, maar hoe ouder het vloerkleed is, des te waardevoller het is vanwege hoe kwetsbaar het resterende textiel is.

Stel vragen aan vorige eigenaren voor meer informatie

Als je je antieke vloerkleed hebt geërfd of overweegt er een te kopen, stel dan vragen over de geschiedenis ervan. Je zult verrast zijn wat je met een paar goed doordachte vragen te weten kunt komen over de herkomst en identiteit van een vloerkleed. Probeer deze:

  • Hoeveel weet jij over de mensen die dit vloerkleed hebben gehad?
  • Waar is dit vloerkleed in huis gebruikt?
  • Zijn er verhalen over dit vloerkleed?
  • Betekent de stijl van het vloerkleed iets bijzonders?
  • Zijn er documenten bij dit vloerkleed, zoals bonnen, brieven of foto's?

Bronnen waarmee u antieke tapijten kunt identificeren

Door de enorme hoeveelheid kleuren en kleine prints kan het aantal verschillende vloerkleden behoorlijk overweldigend aanvoelen. Toch hoeft u niet van de ene op de andere dag een expert te worden, en deze gedrukte en digitale bronnen zijn er om uw identificatietaak veel gemakkelijker te maken.

Afdrukbronnen

Hier zijn enkele van de beste instructiegidsen over de identificatie van antieke en vintage tapijten:

  • Oosterse tapijten: de verzamelgids voor het selecteren, identificeren en genieten van nieuwe en antieke oosterse tapijten door George W. O'Bannon
  • Oosterse tapijten: een geïllustreerd lexicon van motieven, materialen en oorsprong door Peter F. Stone
  • Oosterse tapijten: de geïllustreerde wereldkopersgids door Janice Summers
  • De Bulfinch-gids voor tapijten: antieke tapijten en vloerkleden identificeren, classificeren en evalueren door Enza Milanesi

Digitale bronnen

Naast gedrukte handleidingen zijn er ook een paar plaatsen online die een aantal unieke bronnen bieden waarmee u vloerkleden met meer autoriteit kunt identificeren.

  • The Rug Book Shop - De Rug Book Shop is eigenlijk een fysieke winkel waarvan de website alle gespecialiseerde boeken bevat die ze verkopen, met een gedetailleerde uitleg van waar ze over gaan. U kunt boeken in de winkel kopen door ze een e-mail te sturen en uw Paypal-account te gebruiken, of door hun winkel te bezoeken.
  • Jozan Directory - Jozan's tapijtenlijst is een uitgebreide verzameling verkopers, veilingsites en links naar identificatiebronnen van plaatsen over de hele wereld.
  • Het praktische boek over oosterse tapijten - Dankzij Project Gutenberg is dit grote compendium over oosterse tapijten gratis online beschikbaar.

Overweeg om een taxatie te raadplegen

Als u vermoedt dat u een antiek vloerkleed van enige waarde heeft, overweeg dan om het professioneel te laten taxeren. Zelfs als u niet van plan bent afstand te doen van uw schat, is een taxatie belangrijk voor verzekeringsdoeleinden. Bovendien is een professionele taxatie de beste manier om een antiek tapijt nauwkeurig te identificeren; twee opmerkelijke patronen kunnen er in de ogen van een amateur hetzelfde uitzien, maar voor een taxateur kunnen ze enorm verschillend zijn. Tijdens de beoordeling kun je veel leren over de stijl, geschiedenis en ouderdom van je stuk.

Je wilt geen vlekken op deze tapijten

Antieke tapijten, zoals prachtige Navajo-tapijten, zijn verkrijgbaar in honderden verschillende stijlen, vormen, kleuren en patronen, dus er is veel waarmee u rekening moet houden bij het identificeren van deze prachtige kunstwerken. Neem de tijd en onderzoek elk aspect van uw vloerkleed op aanwijzingen over het fascinerende verleden ervan, en ook of het iets is om op te bergen of om tentoon te stellen in de drukke ruimtes van uw huis.

Aanbevolen: