Antieke Oosterse beeldjes

Inhoudsopgave:

Antieke Oosterse beeldjes
Antieke Oosterse beeldjes
Anonim
Spekstenen drakenbeeldje
Spekstenen drakenbeeldje

Vervaardigd van kostbare materialen zoals jade en ivoor of gemaakt van gewone terracottaklei of fijn porselein, antieke oosterse beeldjes geven een unieke en exotische schoonheid aan elke collectie. Hoewel het identificeren en beoordelen van de waarde van deze kunstwerken een uitdaging kan zijn, kun je met een beetje onderzoek erachter komen of je een echte schat hebt of gewoon een prachtig decoratief stuk. Hoe dan ook, het verzamelen van dit soort culturele kunstwerken is een leuke hobby.

Soorten antieke oosterse beeldjes

Oosterse beeldjes, die doorgaans een menselijke of dierlijke vorm weergeven, bieden moderne verzamelaars de kans om in contact te komen met het verleden. Materialen en motieven variëren afhankelijk van het tijdperk en de locatie waar de kunst is gemaakt, maar de volgende zijn enkele van de meest populaire.

Kostbare natuurlijke materialen

ivoor snijwerk
ivoor snijwerk

Veel mooie oosterse beeldjes zijn gemaakt van jade, ivoor, tijgeroog, koraal en andere kostbare of halfedelstenen materialen. Meestal werden deze beeldjes met de hand gesneden, en er kan al dan niet kleur zijn toegevoegd om het ontwerp te verbeteren.

Speksteen was een populair materiaal voor Aziatische figuratieve kunst. De gravures tonen menselijke figuren en dieren en komen uit een aantal locaties en tijdperken.

Ivoor was, hoewel nu in nieuwe stukken verboden, een populair medium voor oosterse beeldjes. Als ze authentiek zijn, kunnen deze ivoren antieke stukken uiterst waardevol zijn. Antiques Roadshow heeft foto's van enkele van deze prachtige stukken, evenals de prijzen die deze items op een veiling opbrachten.

Porselein en keramiek

Aziatische ambachtslieden maken al honderden en zelfs duizenden jaren beeldjes van keramiek, klei of porselein. Deze beeldjes werden doorgaans in de gewenste vorm gegoten en vervolgens verfijnd met handgesneden. Vaak versterken glazuurlagen hun schoonheid. Dit zijn enkele van de meest opvallende variëteiten:

  • De Japanse kleibeeldjes, bekend als dogu, dateren van 10.000 v. Chr. tot 300 v. Chr., en beelden mensen en dieren in verschillende beroepen af. Veel archeologen beschouwen deze beeldjes als talismannen tegen ongeluk. Oude mensen hebben ze misschien gebruikt tijdens de bevalling of andere gevaarlijke gezondheidssituaties. Sommige mensen geloven dat als de wens van de persoon in vervulling zou gaan, hij of zij de hond zou breken. Het komt zelden voor dat de hond intact is.
  • Tijdens de Tang-dynastie, die China regeerde van 681 tot 907 CE, creëerden kunstenaars graffiguren uit klei. Deze hadden vaak de vorm van paarden of kamelen en waren soms voorzien van prachtige glazuren. Ze waren ontworpen om een lichaam naar het graf te begeleiden. In het Qianling Mausoleum hebben archeologen beeldjes gevonden in de vorm van soldaten, muzikanten, ruiters en bewakers.
  • Tijdens de Chinese Han-dynastie, die China regeerde van 206 v. spiegel. Deze beeldjes waren ook een belangrijk onderdeel van de begrafenisceremonie.
  • Guanyin-beeldjes, die vaak vrouwelijke of mannelijke vormen voorstellen die flessen of vaten vasthouden, vormden een belangrijk onderdeel van de Chinese kunst tussen 100 v. Chr. en 600 n. Chr. Deze figuren symboliseren mededogen en vormden een belangrijk onderdeel van de boeddhistische religie in China.
Flickr-gebruiker archer10 (Dennis)/Dennis Jarvis
Flickr-gebruiker archer10 (Dennis)/Dennis Jarvis

Waar kun je oosterse kunstwerken en beeldjes kopen

Je kunt antieke Aziatische beeldjes kopen bij plaatselijke antiekwinkels en galerieën, maar ook bij online winkels. Er zijn verschillende gerenommeerde galerijen die gespecialiseerd zijn in deze schatten:

  • Etsy - Deze site heeft een uitgebreide collectie Japanse en Chinese beeldjes en aardewerk. Je vindt prachtige stukken uit verschillende tijdperken.
  • 1stDibs - Deze site biedt een aantal prachtige vintage en antieke Chinese beeldjes.
  • RubyLane - Dit online antiekwinkelcentrum heeft een grote selectie oosterse figuren, variërend van oude schatten tot vintage stukken uit de jaren zestig.
  • De Zentner-collectie - Deze winkel biedt een grote selectie prachtige Aziatische antieke stukken, waaronder beeldjes.

Je beeldje identificeren, dateren en waarderen

Als je net met je verzameling begint of een stuk wilt identificeren dat je al een tijdje hebt, kan het enige tijd duren om een nauwkeurig beeld te krijgen van de geschiedenis en authenticiteit van je beeldje. Er zijn talloze valse antieke beeldjes te vinden op eBay en zelfs in antiekwinkels, en er is vaak een professionele beoordeling nodig om het verschil te zien.

Is het authentiek?

Flickr-gebruiker archer10 (Dennis)/Dennis Jarvis
Flickr-gebruiker archer10 (Dennis)/Dennis Jarvis

Een officiële beoordeling van je stuk krijgen is de enige manier om te bepalen of het echt authentiek is. Dit zijn echter een paar tips om je te helpen een nep te herkennen.

  • Stenen beeldjes moeten de merktekens van beitels en ander gereedschap dragen. Deze markeringen moeten enigszins onregelmatig zijn en de hand van de vakman laten zien.
  • Test de patina van een stuk. Tekenen van ouderdom mogen niet met een vochtige doek worden afgeveegd. Je stuk moet verouderd zijn op een manier die past bij het gebruik ervan. Als het bijvoorbeeld de bedoeling is dat het buiten staat, moet het tekenen van blootstelling aan weersinvloeden vertonen.

Hoeveel is het waard?

Hoewel je stuk naast de geldwaarde ook sentimentele of artistieke waarde kan hebben, wil je misschien weten of je een goede deal hebt gekregen of dat je op een waardevolle schat zit. Sommige beeldjes kunnen tienduizenden dollars waard zijn, terwijl andere, vooral moderne vervalsingen, bijna niets waard zijn. Volgens Figurines-Sculptures.com is een van de belangrijkste stappen bij het bepalen van de waarde van een beeldje het uitzoeken of het markeringen heeft om het te identificeren. Deze zijn te vinden op de basis van het stuk. Meestal zijn dit figuren of symbolen. Niet alle stukken hebben markeringen, maar deze kunnen nuttig zijn. Gotheborg.com heeft een uitgebreide bibliotheek met markeringen die u kunt gebruiken om uw stuk op te zoeken.

Een taxatie is de enige manier om echt te weten of uw antieke beeldje geld waard is, en het is een belangrijke stap die u moet nemen als u uw kunst tegen verlies wilt verzekeren.

Meer leren over je beeldje

Ernstige verzamelaars verzamelen doorgaans een bibliotheek met boeken over antieke Aziatische beeldjes. Enkele van de populaire titels zijn de volgende:

  • Sha'ar Hagolan I: neolithische kunst in context door Yosef Garfinkel en Michelle Miller
  • Gebakken kleibeeldjes en votiefbedden van Medinet Habu door Emily Teeter
  • Netsuke Japans leven en legende in miniatuur door Edwin C. Symmes Jr.
  • Chinese graffiguren (afbeeldingen van Azië) door Ann Paludan

Oosterse kunstgeschiedenis

Van de primitieve dogu-beeldjes die vrouwelijke vormen uitbeelden tot de begrafenisfiguren uit de Tang-dynastie: Aziatische kunst is boeiend en verzamelbaar. Doe echter onderzoek en praat met een gecertificeerde taxateur voordat u een investering doet. Het is belangrijk om er zeker van te zijn dat je een waargebeurd stuk oosterse kunstgeschiedenis krijgt.

Aanbevolen: