Het ideale lichaamsbeeld van tieners

Inhoudsopgave:

Het ideale lichaamsbeeld van tieners
Het ideale lichaamsbeeld van tieners
Anonim
Tienermeisje dat haar taille meet
Tienermeisje dat haar taille meet

Lichaamsbeeld is de mening die u heeft over uw eigen fysieke verschijning. Voor veel tieners heeft het lichaamsbeeld eronder te lijden tijdens de lastige groeijaren. Leer meer over het ideale lichaamsbeeld versus een gezond lichaamsbeeld en wat u kunt doen om het denken van uw tiener te verbeteren.

Wat je tiener in de spiegel moet zien

In het ideale geval wilt u dat uw tiener tevreden is met zijn/haar eigen lichaam. Mensen zijn er in alle soorten en maten, en geen enkel lichaamstype mag geïdealiseerd worden boven een ander. Je tiener moet in de spiegel kijken en een gelukkig, gezond persoon zien die mentaal en fysiek succes kan behalen. Uw tiener moet zich comfortabel voelen in kleding, vooral in zwemkleding, of tijdens de lessen lichamelijke opvoeding. Het definiëren van fysieke kenmerken, zoals een bult op zijn/haar neus of een moedervlek, moet worden omarmd als wie hij/zij is, en niet worden gezien als onvolkomenheden of gebreken die moeten worden verholpen.

Ideaal lichaamsbeeld versus gezond lichaamsbeeld

De meeste tieners hebben een ideaal lichaamsbeeld, dat wil zeggen hoe ideaal zij hun lichaam waarnemen of hoe zij denken dat hun lichaam eruit zou moeten zien, dat is niet realistisch of haalbaar. Dit kan niets te maken hebben met de vraag of hun grootte of vorm gezond is, maar meer met wat tieners als de ideale vorm beschouwen. Uit recente onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat problemen met het lichaamsbeeld al lang vóór de tienerjaren beginnen. Uit een onderzoek van de National Eating Disorders Association bleek dat 42 procent van de meisjes in de eerste tot en met de derde klas magerder wilde zijn. Het ideale lichaamsbeeld kan drastisch contrasteren met een gezond lichaamsbeeld, waarbij tieners blij zijn met hun lichaam en zich op hun gemak voelen met hoe ze eruit zien. De kloof tussen het hebben van een gezond lichaamsbeeld en het ideale lichaamsbeeld komt doorgaans voort uit eigenwaarde, media en leeftijdsgenoten.

Zelfwaarde beïnvloedt het lichaamsbeeld

Zelfwaardering, de mentale perceptie die iedereen van zichzelf heeft, speelt een grote rol in het lichaamsbeeld van tieners. Tieners die zichzelf waarderen vanwege andere dan fysieke eigenschappen, zoals intellectuele of sociale vaardigheden, zullen waarschijnlijk een hogere dunk hebben van hun lichaamsbeelden. Tieners met een laag zelfbeeld zullen echter meer gebreken in hun lichaam ontdekken. Bovendien kan een sterke focus op dingen die tieners niet leuk vinden aan hun lichaam hun zelfwaardering negatief beïnvloeden.

Peers en lichaamsbeeld

Groepsdruk is een andere factor in het lichaamsbeeld van tieners. Kinderen kunnen wreed en treiterend zijn, vooral in de kleedkamer. Veel tieners zullen deelname aan de gymles vermijden omdat ze zich niet willen omkleden in het bijzijn van anderen. Dit gebeurt vaak bij een meisje dat mogelijk sneller borsten ontwikkelt dan haar leeftijdsgenoten. Het kan ook een probleem zijn voor jongens die zich niet zo snel ontwikkelen als hun leeftijdsgenoten. Eén negatieve opmerking kan ervoor zorgen dat je tiener zich jarenlang verstopt onder wijde kleding of erger nog: eetstoornissen of overmatige lichaamsbeweging.

Hoe media het lichaamsbeeld beïnvloeden

Mediabeelden bombarderen uw tiener dagelijks. Beroemdheden worden op televisie geïdealiseerd en als perfect aangeprezen. Veel tieners realiseren zich niet de magie van Hollywood-montage en hoe gemakkelijk fouten en onvolkomenheden kunnen worden uitgewist. Sporthelden mogen (totdat ze worden betrapt) het gebruik van prestatiebevorderende middelen om spiermassa en meer fysieke lenigheid te vergroten, niet onthullen. Je tiener kijkt misschien in de spiegel na het zien van de Kids' Choice Awards en vraagt zich af waarom ze niet op Demi Lovato lijkt. Wat ze zich niet realiseert is dat Demi een stylist, visagiste en kapper had die haar drie uur lang hielpen met het voorbereiden van haar camera-optreden van vijf minuten.

Gevaren van focussen op lichaamsbeeld

Tieners kunnen vaak veel energie besteden aan hun ideale lichaamsbeeld. Dit kan komen omdat ze niet vallen in wat hun leeftijdsgenoten of de media als ideaal beschouwen, of het kan te wijten zijn aan problemen met het zelfbeeld. Te veel energie richten op het ideale lichaamsgewicht of proberen een onbereikbaar of zelfs ongezond lichaamsgewicht te bereiken kan leiden tot:

  • Extreem diëten
  • Eetstoornissen
  • Depressie
  • Angst
  • Laag zelfbeeld
  • Overmatig sporten
  • Drugsgebruik (dieetpillen, laxeermiddelen, enz.)
  • Stemmingveranderingen

Tips voor het ontwikkelen van een gezond lichaamsbeeld

Of je nu een jongen, meisje of ouder bent, er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je lichaamsbeeld te verbeteren.

Jongens

Tienerjongen aan het trainen
Tienerjongen aan het trainen

Hoewel mensen doorgaans denken dat problemen met het lichaamsbeeld verband houden met meisjes, is dit gewoon niet waar. Uit een onderzoek bleek dat 40 procent van de jongens regelmatig traint met als doel dikker te worden.

  • Concentreer je op je niet-fysieke sterke punten, zoals intellect of artistieke talenten.
  • Maar je focus op wat je lichaam kan doen in plaats van op hoe het eruit ziet. Onderzoek bijvoorbeeld hoe goed je bent in het trappen van een voetbal of het gooien van een honkbal. Onderzoek de kracht die je gebruikt om in een boom te klimmen of een boog te gebruiken.
  • Wees actief gedurende de dag. Veel plezier met activiteiten zoals hardlopen of een bal spelen met vrienden, laat het geen obsessie worden. Actief worden kan uw gevoel van eigenwaarde verbeteren, wat gunstig kan zijn voor een gezond lichaamsbeeld.
  • Zorg voor de juiste brandstof. Maak je geen zorgen over hoe je lichaam eruit ziet, maar concentreer je op hoe gezond je bent door de juiste voeding en voldoende slaap te krijgen. Hoe beter u zich voelt, hoe gemakkelijker het is om u goed te voelen over uzelf en uw eigen huid.

Meisjes

Het is geen geheim dat meisjes problemen hebben met het ideale lichaamsbeeld. Volgens onderzoek heeft 30 procent van de meisjes lichaamsbeeldproblemen die obsessief van aard worden. Het bestrijden van deze gevoelens is belangrijk om ervoor te zorgen dat u zich prettig voelt in uw vel.

  • Kies kleding waardoor je je mooi en goed voelt over je lichaam. Draag niet alleen wat je vrienden dragen, maar ook wat jou een goed gevoel geeft.
  • Eet met een doel. In plaats van je zorgen te maken over hoeveel je moet eten, kun je gezonde keuzes maken die gunstig zijn voor je lichaam.
  • Geef lof waar lof verdient. Of je nu je vrienden prijst of jezelf prijst voor goed werk, zorg ervoor dat je positief bent over je prestaties.
  • Vind vrienden die je aanvullen en ondersteunen. Jezelf omringen met positiviteit kan helpen je positiviteit te vergroten en je een beter gevoel te geven.
  • Doe activiteiten die leuk zijn en waar je plezier in hebt. Ga niet alleen sporten om af te vallen, maar zoek ook activiteiten die u met vrienden kunt doen of die u een goed gevoel over uzelf geven. Lichaamsbeweging heeft als bonus dat er endorfines vrijkomen, waardoor je een beter gevoel over jezelf krijgt.

Ouders

Als ouder is het jouw taak om positiviteit te bevorderen. Niet alleen met je daden, maar ook binnen je gezin. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om een positief lichaamsbeeld te bevorderen.

  • Praat over mediaberichten en lichaamsbeelden en hoe deze vertekend kunnen zijn. Geef aan hoeveel sterren Photoshop of filters gebruiken om die look te krijgen.
  • Moedig vragen aan en praat openlijk met uw tieners over hun gevoelens over hun lichaam.
  • Wijs erop wie uw kind is en wat zijn persoonlijkheid is, in plaats van hoe hij eruit ziet.
  • Controleer uw eigen houding ten opzichte van uzelf en uw fysieke verschijning, aangezien uw percepties een enorme invloed kunnen hebben op uw tiener.
  • Gebruik positieve taal tegen tieners en familie, waarbij de nadruk op gezondheid ligt in plaats van op uiterlijk. In plaats van dun of dik te zeggen, kunt u bijvoorbeeld praten over hoe een lichaam er gezond of fit uitziet. Je zou erop kunnen wijzen hoe stralend hun huid eruit ziet of hoe mager hun lichaam wordt.
  • Ontmoedig anderen negatieve taal of bijnamen te gebruiken die het lichaamsbeeld of het zelfrespect van uw kind kunnen schaden.

Het in perspectief plaatsen

Gelukkig geven steeds meer beroemdheden toe hoeveel werk en make-up er in hun mediabeelden zit. US Weekly bracht een stuk uit genaamd Stars Without Makeup, waarin beroemdheden op natuurlijke wijze en helemaal opgemaakt lieten zien. Dergelijke sites kunnen uw tiener helpen inzien dat beroemdheden normaal zijn en er niet zo heel anders uitzien dan echte mensen, zonder alle hype en styling. Door met uw tiener televisie te kijken en te praten over wat hij of zij ziet, kunt u zijn mening over zichzelf peilen. U kunt dan met uw tiener praten over eventuele misvattingen die zij heeft over het lichaamsbeeld, waardoor een dialoog ontstaat die hopelijk de hele tienerjaren zal voortduren.

Er bestaat geen perfect lichaam voor een tiener

Positief blijven en je tiener helpen door de worsteling met het lichaamsbeeld kan voor elke ouder moeilijk zijn, vooral als je hem of haar als knap of mooi ziet. Moedig uw tiener aan om een oefenprogramma uit te proberen en bied zelfs aan om met hem of haar te gaan trainen. Probeer geduldig te zijn als uw tiener besluit een dieet te proberen of vegetariër wil worden. Door te experimenteren leren tieners over het leven. Als u echter een eetstoornis of misbruik van dieetpillen vermoedt, moet u onmiddellijk met haar praten over het gevaar van deze beslissingen. Elke tiener wil er goed uitzien, maar een positief lichaamsbeeld mag niet ten koste gaan van een leven.

Aanbevolen: