Kruipende rode sedum

Inhoudsopgave:

Kruipende rode sedum
Kruipende rode sedum
Anonim
potten met kruipende rode sedum
potten met kruipende rode sedum

Onder het geslacht sedum biedt kruipende rode sedum een spijkerharde plant met kleurrijke bloemen. Sedums zijn droogtetolerant, bloeien bijna het hele seizoen en groeien waar andere planten niet kunnen leven. Ze zijn een geweldige aanvulling op de tuin, maar vooral handig om hellingen, rotsachtige grond of stenen muren te bedekken.

Over kruipende rode sedum

Kruipende sedum wordt ook wel muurpeper genoemd, misschien omdat het 'gewas' rechtstreeks uit rotsen en stenen lijkt te groeien. Ze kruipen door uitlopers uit de ouderplant te steken. De uitlopers wortelen en sturen vervolgens nieuwe scheuten uit, waardoor een dichte mat van planten ontstaat. Kruipende sedums kunnen in vrijwel elke grond groeien of op plaatsen met weinig grond, zoals tussen de rotsen in een rotswand of langs een looppad. Veel mensen planten ze op tuinpaden, omdat deze stoere planten zelfs terugveren als er op wordt getrapt!

Groeivereisten

Zoals alle sedums is kruipende rode sedum een sterke plant. Hij heeft volle zon nodig, maar in het zuiden van de Verenigde Staten en in zeer warme gebieden kan hij ook in halfschaduw staan. Sedum geeft eigenlijk de voorkeur aan arme grond, maar bij het planten heeft het baat bij wat compost dat door de grond wordt gemengd om een goede drainage te creëren. Sedums geven de voorkeur aan goed doorlatende grond en doen het mogelijk niet goed als ze te nat worden gehouden of in drassige gebieden. Ze zijn droogtetolerant en vormen een uitstekende plant voor die delen van de tuin waar niets lijkt te bloeien.

Typen

Wanneer u roodgekleurde kruipende sedums koopt, kunt u enkele tegenkomen die simpelweg met "rood" zijn gemarkeerd en andere met een rasnaam. Alle sedums zijn behoorlijk winterhard, ziekteresistent en hebben vergelijkbare groeiomstandigheden nodig. Waag uw kans met een generieke 'rode' sedum of kies uit een van deze populaire varianten:

  • Sedium spurium "Red Carpet": Zoals de naam al doet vermoeden groeit deze sedum uit tot een rode, tapijtachtige bloemenmassa. Het blad zelf is gedurende het groeiseizoen rood gekleurd. In de herfst verdiept de rode kleur zich tot donker bordeauxrood. Red Carpet-sedum verspreidt zich langzamer dan andere soorten, maar de kleur is het wachten waard.
  • Sedium spurium "Dragon's Blood": Dragon's Blood sedum is een andere zeer populaire kruipende rode variëteit. Het wordt ook wel "Fulda Glow" of "Fuldaglut" sedum genoemd. Dragon's Blood begint te bloeien in juni en stopt pas ver in de herfst, waarbij een reeks rijke rode, stervormige bloemen over de hele plant ontstaat. Zelfs in de winter blijven de planten kleurrijk. Het is ook erg moeilijk en ziektebestendig.

Gebruik voor kruipende Sedum

Sedums bedekken niet alleen stenen muren en looppaden, maar zijn ook uitstekend geschikt voor erosiebestrijding. Kies een snelgroeiende sedum die zich snel verspreidt om een helling te bedekken. De wortels houden de grond op zijn plaats en zorgen tijdens het groeiseizoen voor een welkome mat van rood getint blad. De meeste rode sedums beginnen in de vroege zomer te bloeien en zorgen voor een bloesemtapijt tot de eerste nachtvorst.

De plant voor luie tuiniers

De hele groep planten die sedums of muurpeper worden genoemd, zou de bijnaam de plant van de luie tuinman moeten krijgen, omdat ze waarschijnlijk de gemakkelijkst te onderhouden, zorgeloze vaste plant zijn die je aan je tuin kunt toevoegen. Ze hebben geen kunstmest of water nodig en bedekken gebieden die gevoelig zijn voor onkruid, waardoor onkruid wordt onderdrukt en er kleurrijke bladeren en bloemen ontstaan. Ze verspreiden zich gemakkelijk en de nakomelingen kunnen naar andere delen van de tuin worden verplaatst. Als je weinig tijd hebt of als je delen van de tuin hebt die moeilijk te cultiveren zijn, kun je niet fout gaan met sedum. Sedums zijn direct verkrijgbaar bij nationale huis- en tuinwinkels, kwekerijen en tuincentra en online plantencatalogi, en zijn een betaalbare plant om aan de tuin toe te voegen.

Aanbevolen: