10 Betekenisvolle banen voor hoogsensitieve mensen

Inhoudsopgave:

10 Betekenisvolle banen voor hoogsensitieve mensen
10 Betekenisvolle banen voor hoogsensitieve mensen
Anonim
Jonge vrouw die laptop gebruikt terwijl ze naar muziek luistert
Jonge vrouw die laptop gebruikt terwijl ze naar muziek luistert

Ben jij een intuïtief, reflectief persoon die afgestemd is op zowel je eigen emoties als die van anderen? Bent u vaak erg empathisch en gevoelig voor de stemmingen van andere mensen? Heeft u de neiging om subtiliteiten in de omgeving op te pikken die anderen missen? Als dat zo is, kan dat betekenen dat je in de zin van psychologen een hoogsensitief persoon (HSP) bent. Als dat zo is, zul je het gelukkigst zijn in een baan waar je je professionele vaardigheden kunt combineren met de kans om je empathische aard te gebruiken.

10 carrièrepaden voor hoogsensitieve mensen

Hooggevoelige mensen zijn doorgaans bijzonder geschikt voor banen waarbij het opnemen en interpreteren van zintuiglijke informatie vereist is. Sommige hooggevoeligen werken het liefst zelfstandig, maar velen werken graag in teamverband. Het is over het algemeen het beste voor HSP's om banen te vermijden die vereisen dat ze in een hectische, snelle omgeving werken waarin geen tijd is voor reflectie. Het zenuwstelsel van HSP’s kan overbelast raken als het wordt gebombardeerd met te veel sensorische input tegelijk. Hieronder volgen tien ideale banen voor hoogsensitieve mensen.

Professionele schrijver

Hooggevoelige mensen die ook over schrijfvaardigheden beschikken, kunnen professioneel schrijven een dankbaar beroep vinden. Het hebben van een doordachte aard en het kunnen interpreteren van situaties vanuit de perspectieven van anderen zijn zeker troeven voor romanschrijvers en anderen die een carrière in creatief schrijven nastreven. Onderzoeksjournalistiek en non-fictieschrijven kunnen ook goede carrièrepaden zijn voor HSP’s, vooral voor degenen die graag complexe onderwerpen onderzoeken en wat ze hebben geleerd met anderen delen.

Visuele kunstenaar

Beeldend kunstenaar in haar atelier
Beeldend kunstenaar in haar atelier

Artiesten zijn over het algemeen zeer gevoelige mensen, omdat hun unieke creatieve talenten het vermogen vereisen om vast te leggen wat er in de wereld om hen heen of met andere mensen gebeurt en dit via een visueel medium tot leven te brengen. Dit is wat portretkunstenaars, landschapskunstenaars, beeldhouwers, fotografen en andere beeldende kunstenaars dagelijks doen. Naast het maken van kunstwerken zijn hoogsensitieve mensen zeer geschikt voor een verscheidenheid aan kunstgerelateerde carrières, waaronder werken in kunstmusea of galerieën.

Massagetherapeut

Werken als massagetherapeut is ook een goede baan voor hoogsensitieve mensen om te overwegen. Massagetherapeuten werken één-op-één met mensen in een omgeving die is ontworpen om zo ontspannend en zo weinig mogelijk stress te bieden. De meeste massagetherapeuten richten zich op het helpen van hun cliënten om te ontspannen en de stress los te laten die ze internaliseren en waardoor ze pijn ervaren. Zeer intuïtief zijn en het vermogen hebben om de gevoelens van anderen aan te voelen, is een duidelijk voordeel op dit gebied.

Counselor of therapeut

Vrouw psycholoog in gesprek met patiënt
Vrouw psycholoog in gesprek met patiënt

Hoogsensitieve mensen zijn bij uitstek geschikt om in de geestelijke gezondheidszorg te werken. Ze zijn uitstekende adviseurs of therapeuten, omdat ze het geduld en de empathie hebben om mensen te helpen hun uitdagingen en worstelingen te overwinnen. Er zijn veel soorten therapeuten en counselors. Familietherapeuten en -consulenten helpen mensen bijvoorbeeld bij het navigeren door complexe relaties, terwijl rouwconsulenten mensen helpen bij het omgaan met diepgaand verlies. Loopbaanadviseurs helpen mensen hun professionele pad te vinden.

Professionele muzikant

Muzikanten moeten in staat zijn om diepe betekenis en emotie over te brengen via geluid, iets wat vanzelfsprekend is voor hoogsensitieve personen die ook muzikaal talent hebben. Er zijn veel manieren om als muzikant aan de slag te gaan, van optreden in een band of muziektheaterproductie tot werken als studiomuzikant, zanger of songwriter. Muzikanten kunnen ook carrièresucces boeken achter de schermen als geluidstechnici of door de volgende generatie te inspireren als muziekdocenten.

Accountant

Vrouwenaccountant bij haar bureau
Vrouwenaccountant bij haar bureau

Werken als accountant vereist een scherp oog voor detail en een hoge mate van concentratie. Dit type baan is een geweldige optie voor hoogsensitieve mensen die goed zijn met cijfers en een baan willen die hen een manier biedt om (voor een tijdje) te ontsnappen aan de constante stroom van zintuiglijke informatie van anderen. Boekhoudkundige banen kunnen HSP’s verlichting bieden van de emotionele overbelasting waar ze gevoelig voor zijn, waardoor ze de vrijheid krijgen om hun empathische gaven buiten het werk te richten.

Eigenaar van een klein bedrijf

Voor hoogsensitieve mensen die ook ondernemend van aard zijn, kan het starten van een klein bedrijf een perfect carrièrepad zijn. Er zijn net zoveel ideeën voor kleine bedrijven als er producten en diensten zijn om te verkopen. Er zijn veel goedkope ondernemersideeën, zoals het gebruiken van je creativiteit om een brei- of kaarsenmakerij aan huis te starten, maar ook zaken als het inzetten van expertise om een dienstverlenend bedrijf te starten of het openen van een koffieshop of restaurant waar mensen samen kunnen komen..

Docent

Tutor legt de jongen uit via een boek op tafel thuis
Tutor legt de jongen uit via een boek op tafel thuis

Werken als bijlesdocent kan een goede optie zijn voor hoogsensitieve personen die graag leerondersteuning bieden aan anderen. Bijlesdiensten sluiten contracten af met mensen of huren mensen in om één-op-één hulp te bieden aan klanten, inclusief vacatures voor zowel persoonlijke als online bijles. Het is ook mogelijk om een bijlesbedrijf aan huis te starten, dat maximale flexibiliteit in de planning biedt en de mogelijkheid biedt om je inspanningen te richten op het helpen van leerlingen in de lokale gemeenschap.

Modeontwerper

Werken als modeontwerper kan een goed carrièrepad zijn voor artistiek ingestelde HSPS die het leuk vinden om anderen te helpen zichzelf te uiten door de kleding die ze dragen. Het hebben van de eigenschappen van een hoogsensitief persoon is een grote troef voor modeontwerpers, omdat ze de unieke modebehoeften moeten kunnen aanvoelen van mensen met alle lichaamsvormen, culturele achtergronden en modeproblemen.

Detectives/onderzoekers

Rechercheur die aan een zaak werkt
Rechercheur die aan een zaak werkt

Om te slagen als rechercheur of onderzoeker bij de politie is een goed begrip van andere mensen vereist, wat dit een goed carrièrepad voor HSP's maakt. Rechercheurs en onderzoekers moeten niet alleen nauwgezet zijn bij het verzamelen en analyseren van bewijsmateriaal, maar ze moeten ook weten hoe ze de juiste vragen moeten stellen om achter de waarheid te komen. Ze moeten kunnen aanvoelen wanneer getuigen of verdachten de waarheid spreken of bedriegen, terwijl ze empathie kunnen behouden voor degenen die op de een of andere manier het slachtoffer zijn geworden.

Slechtste banen voor een hooggevoelig persoon

De slechtste banen voor hoogsensitieve mensen zijn snelle banen die constante multitasking en een non-stop instroom van sensorische gegevens vereisen. Als je hoogsensitief bent, is het een goed idee om banen te vermijden waarbij je midden in een chaotische omgeving terechtkomt. Werken op de beursvloer brengt bijvoorbeeld een hectisch tempo, snelle besluitvorming met hoge inzet en voortdurend lawaai met zich mee. Dit soort werkplekken zouden voor een hoogsensitief persoon extreem stressvol zijn. Andere voorbeelden van banen die niet ideaal zijn voor HSP’s zijn:

  • Detailhandel
  • Collecties
  • Proces
  • Public relations
  • Beheer

Je perfecte baan vinden

Als u een zeer gevoelig persoon bent, zoek dan naar banen die goed passen bij uw creatieve aard en uw vermogen om alleen te werken of een team te ondersteunen. Stel tijdens sollicitatiegesprekken vragen over de werkomgeving om erachter te komen hoe het tempo is en in hoeverre multitasking vereist is. Wees bereid om uw unieke vermogen om anderen te begrijpen en op hun behoeften te anticiperen als een van uw grootste sterke punten te presenteren. Door te zoeken naar werk dat past bij de communicatiestijl en persoonlijkheid van uw werkplek, kunt u een baan vinden waarbij uw hoogsensitieve karakter echt een pluspunt is.

Aanbevolen: