Componenten van het schrijfproces

Inhoudsopgave:

Componenten van het schrijfproces
Componenten van het schrijfproces
Anonim
vrouw schrijven
vrouw schrijven

Ongeacht het soort schrijven dat je als professionele freelanceschrijver hoopt te doen, het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je de componenten van het schrijfproces begrijpt.

De componenten van het schrijfproces

Er zijn vijf belangrijke componenten van het schrijfproces:

  1. Voorschrijven
  2. Schrijven
  3. Herziening
  4. Bewerken
  5. Publiceren

Voorschrijven

Voorschrijven is het proces waarbij ideeën en informatie voor uw project worden verzameld. Dit kan het volgende omvatten:

  • Algemene brainstorming
  • Achtergrondonderzoek doen in de bibliotheek of online
  • Interviews afnemen
  • Karakterschetsen schrijven
  • Een schets maken

Schrijven

Nadat je hebt nagedacht over wat je met je project wilt bereiken, is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met het schrijven van de eerste versie. Elke schrijver heeft een unieke routine voor dit deel van het proces. Sommigen schrijven 's ochtends, anderen schrijven 's avonds vlak voordat ze gaan slapen. Sommige mensen schrijven het liefst in een thuiskantoor, terwijl anderen het beste werken in een koffieshop, omringd door andere mensen. Veel schrijvers schrijven het liefst volgens een dagelijks schema om gemotiveerd te blijven, maar er zijn ook een aantal schrijvers die alleen werken als de inspiratie toeslaat.

Ongeacht uw specifieke schrijfroutine, onthoud dat schrijven zowel concentratie als energie vereist. Zelfs ervaren schrijvers slagen er zelden in urenlang te schrijven. Het is volkomen acceptabel om jezelf een kleine pauze te gunnen na een uur ononderbroken schrijven.

Herziening

Veel beginnende freelanceschrijvers maken de fout te denken dat zodra ze een eerste versie hebben voltooid, hun werk voltooid is. Helaas is uw eerste versie zelden representatief voor uw beste werk. Elke professionele freelanceschrijver begrijpt dat herschrijven een van de belangrijkste onderdelen van het schrijfproces is.

Herschrijven kan het volgende bevatten:

  • Secties toevoegen om meer details te geven waar dat nodig is
  • Het verwijderen van secties die repetitief of onnodig zijn
  • Secties vervangen door levendiger proza
  • Delen van het stuk herschikken om de algehele flow te verbeteren

Herziening is vaak het moment waarop kritiekgroepen een rol kunnen spelen, vooral als je aan een langer project werkt, zoals een boekvoorstel. Als schrijver is het normaal dat u gehecht bent aan uw project. Maar wat voor u briljant proza lijkt, kan voor de lezer heel verwarrend zijn. Als een groep mensen uw werk beoordeelt, krijgt u nieuwe inzichten in wat er moet worden veranderd of verbeterd. Zelfs als een deel van de kritiek moeilijk te verdragen is voor je ego, zal dit je uiteindelijk een veel betere schrijver maken.

Bewerken

Bewerken houdt in dat je de kleinere details controleert die je tot nu toe hebt genegeerd, ten gunste van de focus op de algemene structuur van je werk. Tijdens het bewerkingsproces evalueer je:

  • Grammatica
  • Spelling
  • Interpunctie
  • Woordkeuze
  • Opmaakfouten

De meeste schrijvers bewerken eenvoudigweg hun eigen werk voordat ze proberen het voor publicatie in te dienen, aangezien het ongetwijfeld opnieuw zal worden bewerkt voordat het aan een breder publiek wordt vrijgegeven. Als u echter echt moeite heeft met de werking van de Engelse taal, kunt u overwegen een freelance redacteur in te huren om u bij dit deel van het proces te helpen. Het is onwaarschijnlijk dat briljant proza indruk zal maken op uw cliënt als het vol zit met spel- en grammaticafouten.

Publiceren

Publiceren houdt simpelweg in dat je je werk in het voltooide formaat verspreidt. Voor een freelanceschrijver wordt dit over het algemeen geïnterpreteerd als het distribueren van het project naar de klant, het sturen van een vraagbrief of het indienen van een boekvoorstel.

Hoewel het doel is dat je werk enthousiaste recensies krijgt, is afwijzing vaak een van de componenten van het schrijfproces. Het kan zijn dat een klant de manier waarop u met zijn persbericht omgaat niet leuk vindt, of dat een tijdschrift vindt dat uw idee niet geschikt is voor zijn publiek. Laat dit je er niet van weerhouden om je droom van een freelance schrijfcarrière na te streven. Overweeg hun suggesties, herzie uw werk en probeer het opnieuw. Uiteindelijk zal je doorzettingsvermogen de moeite waard zijn.

Aanbevolen: