Vintage koelkasten voor een retro-look

Inhoudsopgave:

Vintage koelkasten voor een retro-look
Vintage koelkasten voor een retro-look
Anonim
Loft keukenontwerp met rode vintage koelkast
Loft keukenontwerp met rode vintage koelkast

Historische designesthetiek heeft de Amerikaanse keukens overgenomen, terwijl mensen hun kamers omtoveren tot vintage huiselijkheid. Ga het tijdperk van het consumentisme en de naoorlogse apparatenwaanzin tegemoet door een authentieke antieke koelkast te kopen en deze achteraf te laten inbouwen, of bestel een vintage-geïnspireerd exemplaar bij een van de favoriete merken van het doe-het-zelfnetwerk.

De antieke en vintage koelkaststijlen die je kent en waar je van houdt

Terwijl koelkasten uit de jaren vijftig ongetwijfeld de meest iconische oude koelkastontwerpen zijn, zijn er meer dan honderd jaar aan coole koelapparaten waar het hart van je verzamelaar uit kan kiezen. Hier zijn slechts enkele van de verschillende soorten koelkasten die uw droomkeuken tot leven kunnen brengen.

IJsdozen

Hercules-ijskast
Hercules-ijskast

Hoewel het geen conventionele koelkast was in de strikte zin van de definitie, werden deze houten en metalen isolatiedozen gebruikt om de spullen erin af te koelen met behulp van koele lucht en ijs. Vandaar de naam ijskast. Deze 19e-eeuwse voorlopers van het conventionele koelsysteem worden geleverd in kleine, moderne minikoelkastdozen en reiken helemaal tot ladekastniveaus. Als het gaat om gebruik in een moderne keuken, zijn ze niet de meest praktische, maar ze compenseren hun tekortkomingen doordat ze zo klein en schattig zijn.

Elektrische koelkasten

VROUW SPREEKT OP DE TELEFOON EN KIJKT IN DE KEUKEN IJSBOX KOELKAST - Getty Redactioneel gebruik
VROUW SPREEKT OP DE TELEFOON EN KIJKT IN DE KEUKEN IJSBOX KOELKAST - Getty Redactioneel gebruik

Elektrische koelkasten kwamen voor het eerst op het toneel in de jaren twintig. Deze koelkasten hadden de overblijfselen van de zeer decoratieve Victoriaanse en Edwardiaanse tijdperken nog steeds niet van zich afgeschud, en dat is te zien. Het waren doorgaans kleinere, rechthoekige koelkasten die op zichtbare poten stonden. In zekere zin weerspiegelen deze vroege modellen de andere meubelontwerpen uit die periode, zoals de geëmailleerde boerengootstenen en badkuipen op pootjes. Bovendien kun je deze koelkasten in verschillende kleuren vinden, hoewel de kleuren de neiging hadden om aan de pastelkant van het gangpad te vallen – denk aan mintgroen en crème.

Elektrische koelkasten met ijsboxen

VERKOPER DIE ELEKTRISCHE KOELKAST DEMONSTREERT AAN VROUWENKlant
VERKOPER DIE ELEKTRISCHE KOELKAST DEMONSTREERT AAN VROUWENKlant

Wat veel plattelandsbewoners ijsdozen noemen, zijn de ogenschijnlijk kleine vakjes in hun vintage koelkasten met daarin ijsblokjesbakjes en ijskartons. Deze gebieden in de bovenhoeken van de vintage koelkasten werden pas in de jaren dertig geïntroduceerd. Als u dus een oudere koelkast met deze functie vindt, weet u dat deze niet ouder kan zijn.

Elektrische koelkasten met gadgets

Moeder en dochter bij de koelkast - Getty Editorial Use
Moeder en dochter bij de koelkast - Getty Editorial Use

In de naoorlogse periode kochten Amerikaanse huizen in recordaantallen koelkasten. De eerste van deze koelkasten hadden nog steeds deze kleinere vriesgedeelten in de koelkast zelf en werden meestal geopend door een trekhandgreep die zich horizontaal of verticaal over de hele koelkast uitstrekte. Vervolgens veranderden ze in de op gadgets gerichte machines uit de jaren '60 en '70, waar de koelkasten werden verkocht met aparte vriesgedeelten en ijsblokjesmachines. Bovendien begonnen fabrikanten ze te maken van goedkopere, lichtere materialen, waarmee ze feitelijk afscheid namen van de strakke geëmailleerde koelkasten van het decennium ervoor.

Iconische antieke en vintage koelkastmerken

Veel van de merken die een revolutie teweegbrachten in de koelkastmarkt zijn nog steeds actief, en de kans is groot dat je nu een van hun koelkasten in je keuken of garage hebt staan. Als het om oude koelkasten gaat, doet het merk er niet zoveel toe als de functionaliteit en het uiterlijk; Sommige mensen kiezen er echter eerder een van een merk dat ze kennen en vertrouwen. Dit zijn dus enkele van de meest populaire merken die koelkasten produceerden in de 19e en 20e eeuw:

  • Fridgidaire
  • Westinghouse
  • Coldspot
  • Norge
  • General Electric
  • Kelvinator
  • Philco

Antieke en vintage koelkastrestauratie

Veel mensen zijn geïnteresseerd in het restaureren van antieke koelkasten om ze vandaag de dag in hun keuken te kunnen gebruiken, omdat er een grote aantrekkingskracht bestaat op het hebben van een authentieke, historische keuken. Zowel antieke als vintage koelkastrestauratie is een betrokken en complex proces en het is belangrijk dat een expert dit op de juiste manier doet. Een belangrijke reden om deze restauraties niet lichtvaardig op te vatten, is dat koelkasten uit de late jaren 1800 tot en met 1929 giftige gassen zoals ammoniak, methylchloride en zwaveldioxide als koelmiddelen gebruikten. Er waren in de jaren twintig zelfs dodelijke ongelukken als gevolg van het lekken van methylchloride uit koelkasten, en daarom wil je absoluut niet zelf beginnen met het verwijderen van stukjes en beetjes.

Tijdens het restauratieproces worden deze oude koelkasten zorgvuldig gedemonteerd en wordt elk onderdeel gecatalogiseerd. De oude isolatie wordt weggegooid en vervangen door nieuwe isolatie, en alle elektrische bedrading wordt geïnspecteerd. De buitenschaal kan worden gezandstraald om jarenlang vuil, roet, roest en oude verflagen te verwijderen. Reparatiewerkzaamheden zullen eventuele deuken of beschadigingen verwijderen, waarna de buitenschaal in de kleur van uw keuze kan worden geverfd.

Als het om de daadwerkelijke koelunit gaat, wordt bepaald of het oorspronkelijke systeem kan worden opgeknapt of dat het moet worden vervangen met behulp van moderne en milieuvriendelijke koelmiddelen. Houd er rekening mee dat restauratie- en aanpassingswerkzaamheden niet goedkoop zijn, dus het is belangrijk om te weten wat uw budget voor de aankoop is en of er wel of niet aan moet worden gewerkt voordat u het meteen kunt gebruiken.

Antieke en vintage koelkastwaarden

Net als alle apparaten in de 21e eeuw zijn antieke en vintage koelkasten ongerestaureerd doorgaans een paar duizend dollar waard, en nog een paar duizend dollar als ze worden gerestaureerd. Zelfs gerestaureerde koelkasten zouden de grens van $ 10.000 niet moeten halen, dus als je een advertentie ziet met zo'n hoge prijs, moet je naar de heuvels gaan.

Conditie en ontwerp zijn de twee grootste bepalende factoren voor de waarde van antieke en vintage koelkasten. Typisch zijn klassieke koelkasten uit de jaren vijftig, met hun strakke botervlootframes en delicaat gekleurd email, op dit moment het meest gewild en daarom op de markt het meest waard. Op dezelfde manier zijn kleinere koelkasten van hoge kwaliteit uit de jaren twintig en begin jaren dertig bijzonder waardevol voor mensen die werken aan het restaureren van historische panden en deze uitrusten met historische voorzieningen.

Dus als je erover denkt om een antieke of vintage koelkast te kopen of verkopen, kijk dan eens naar enkele van deze die onlangs op een veiling zijn verkocht:

  • 1925 Belding Hall houten ijskist - Verkocht voor ongeveer $ 400
  • Ongerestaureerde vintage GE-koelkast - Verkocht voor ongeveer $ 1500
  • 1956 Kelvinator Foodarama koelkast - Verkocht voor $ 7.500

Populaire merken die retro-geïnspireerde moderne koelkasten verkopen

Keukeninterieur in witte getextureerde kleuren met blauwe moderne retro koelkast
Keukeninterieur in witte getextureerde kleuren met blauwe moderne retro koelkast

Soms is het de moeite (of het geld) niet waard om een authentieke vintage koelkast achteraf te laten inbouwen met moderne elektrische bedrading en koelsystemen. Daarom kiezen veel mensen ervoor om af te zien van de historische nauwkeurigheid ten gunste van het behoud van de esthetiek door antieke en vintage-geïnspireerde koelkasten te kopen van bedrijven als deze:

  • Smeg
  • Big Chill
  • Elmira Stove Works
  • Kamers

Geef je huis een chill-pil

Help je huis een koude pil te nemen door het uit te rusten met de coolste antieke en vintage apparaten. Of je nu gaat voor de keuken in retro jaren 50-stijl, een keuken in rustieke stijl of een retrofuturistische speeltuin, je zult de perfecte koelkast in antieke stijl kunnen vinden die bij jouw sfeer past.

Aanbevolen: