Lessen van ouderen in Japan

Inhoudsopgave:

Lessen van ouderen in Japan
Lessen van ouderen in Japan
Anonim
gelukkig Japans ouder echtpaar
gelukkig Japans ouder echtpaar

Meer dan een kwart van de mensen in Japan is ouder dan 65 jaar, waardoor het de oudste bevolking ter wereld is. Met dit in gedachten kan de rest van de wereld iets leren van de manier waarop Japan zorgt voor het welzijn van zijn ouderen en vergrijzende bevolking.

Over ouderen in Japan

In Japan worden ouderen over het algemeen met het grootste respect behandeld. Bij veel Japanse families wonen meerdere generaties onder één dak. Aangenomen wordt dat deze factor een van de vele redenen is dat ouderen in Japan langer leven dan welke andere bevolkingsgroep dan ook. In feite zijn er meer oudere burgers dan jongeren in Japan. De bevolking bestaat uit meer mensen ouder dan 65 jaar dan welke andere leeftijdsgroep dan ook.

Veel oudere mensen in Japan worden ouder dan 100 jaar

De reden voor het hoge aantal senioren in Japan is dat veel Japanners ruim boven de 100 jaar oud worden. Enkele redenen die aan de lange levensduur worden toegeschreven, zijn onder meer:

  • Sterke gemeenschapsbanden
  • Voldoende beweging
  • Gezond, vetarm dieet
  • Levenswijze met weinig stress

Een ouder wordend geheim in Okinawa

Een groep Japanners met een lange levensduur zijn degenen die in Okinawa wonen. De Okinawanen geloven dat één mengsel dat ze drinken ervoor kan zorgen dat ze langer leven. De drank is een mix van honing, knoflook, aloë vera en kurkuma, samen met een inheemse drank. Ze drinken dit mengsel elke avond voordat ze naar bed gaan. Bovendien is het dieet van de inwoners van Okinawa overwegend vegetarisch en bestaat het uit veel groenten en soja-eiwitten, die beide weinig calorieën en weinig vet bevatten. Dit gezonde dieet helpt Japanse burgers een gezond gewicht te behouden, om nog maar te zwijgen van een laag cholesterolgeh alte en een lage bloeddruk.

Japanse voeding

Japans koppel aan het eten
Japans koppel aan het eten

Beyond Okinawa eten de meeste Japanse inwoners kleinere porties voedsel met minder calorieën dan gemiddeld over de hele wereld, en eten ze ook langzamer en bewuster. Het langzamere eettempo bevordert niet alleen de spijsvertering, maar geeft hun hersenen ook de tijd die nodig is om aan te geven dat ze vol zitten voordat er extra calorieën worden geconsumeerd.

Lange werklevens

De Japanners geloven ook in zo lang mogelijk werken. Velen werken tot ze in de 80 zijn en sommigen werken zelfs tot ze 90 jaar of ouder zijn. Een sterke arbeidsethos en een druk sociaal leven kunnen bijdragen aan hun lange levensduur. Het is bewezen dat actief blijven een positieve factor is voor ouderen. De ouderen in Japan proberen het beste uit hun dagelijks leven te halen en hun dagen te vullen met verrijkende activiteiten.

Bezorgdheid onder Japanse ouderen

Natuurlijk zijn er, net als bij elke groep, zorgen over de senioren in Japan. Langer leven betekent meer potentiële problemen op het gebied van financiën en pensioen. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom Japanners nog steeds werken als ze ouder zijn. Genoeg geld sparen om veilig te blijven tot je 100 jaar en ouder kan behoorlijk stressvol zijn, om nog maar te zwijgen van het feit dat het uitgebreide planning en besparingen vereist.

Japans ouderenzorgbeleid

Japan biedt zijn bevolking sinds 1961 universele gezondheidszorgdekking, maar in 2000 voegde Japan daar langdurige zorg aan toe, die onder de paraplu van welzijnsdiensten viel. Als reactie op de vergrijzende samenleving bereidt Japan zich voor om tegen 2025 een ‘gemeenschapsgebaseerd geïntegreerd zorgsysteem’ te installeren. Dit zorgsysteem zal vier aspecten omvatten die specifiek zijn ontworpen om een oudere bevolking te ondersteunen:

  • Ji-jo: zelfzorg
  • Go-jo: wederzijdse hulp
  • Kyo-jo: Sociale solidariteitszorg
  • Ko-jo: Overheidszorg

Ondersteuning tot aan het einde van de levensduur

Japan wil ervoor zorgen dat ouderen gedurende hun gouden jaren tot aan het levenseinde verzorgd worden. Het vierledige beleid is bedoeld om overheidssteun slechts een deel van het totale plaatje te laten zijn, waardoor het grootste deel van de financiële verplichtingen van de Japanse overheid wordt weggenomen. Hoewel het geen perfect systeem is, loopt Japan voor op veel andere regeringen door daadwerkelijk een systeem op te zetten om voor hun snel vergrijzende en verouderende samenleving te zorgen.

Leer van ouderen in Japan

Als u zo lang mogelijk wilt leven om het meeste uit uw pensioenjaren te halen, overweeg dan de volgende tips.

Plan verstandig uw pensioen

Weet wat u kunt verwachten als u van plan bent van een vast inkomen te leven. Budgetteer uw financiën goed, zodat u niet voor verrassingen komt te staan als uw pensioen nadert. Houd uw pensioenplan altijd in de gaten en gebruik een betrouwbare financiële planner om u in de goede richting te begeleiden.

Gemeenschap is essentieel

Veel senioren wonen het liefst in een pensioengemeenschap, zodat ze tussen mensen van hun eigen leeftijd kunnen zijn en een scala aan activiteiten binnen hun bereik hebben om uit te kiezen. Veel gemeenschappen verzorgen het tuinwerk, zodat senioren zich er zelf geen zorgen over hoeven te maken. Als je in een gemeenschap wilt leven, zorg er dan voor dat je vooraf onderzoek doet, zodat je degene kunt vinden die bij jouw budget en behoeften past.

Blijf gezond

Probeer zo gezond mogelijk te blijven. Wees bewust van uw dieet en voeding en blijf actief. Omring jezelf met vrienden en familie en neem de tijd om te ontspannen en te genieten van je gouden jaren. De ouderen in Japan geloven in ontspanning en meditatie als middel om innerlijke vrede te vinden waarvan ze denken dat ze er lang en voorspoedig mee kunnen leven.

Mentaal, fysiek en financieel welzijn

Een alomvattende benadering van welzijn, die fysiek, mentaal en financieel welzijn omvat, kan ervoor zorgen dat uw pensioenjaren niet alleen gelukkig en gezond zijn, maar ook zo lang mogelijk duren.

Aanbevolen: