Ruwe bijenwas schoonmaken om kaarsen te maken

Inhoudsopgave:

Ruwe bijenwas schoonmaken om kaarsen te maken
Ruwe bijenwas schoonmaken om kaarsen te maken
Anonim
Bijenwas
Bijenwas

Methoden voor het reinigen van ruwe bijenwas om kaarsen te maken variëren van goedkoop en arbeidsintensief tot duur en automatisch.

Rauwe bijenwas schoonmaken om kaarsen te maken

Veel kaarsenmakers die bijenwas gebruiken bij het maken van hun kaarsen, maken hun eigen bijenwas schoon. Ruwe bijenwas wordt meestal gekocht bij imkers en moet alle onzuiverheden verwijderen om het geschikt te maken voor het maken van kaarsen. Er zijn verschillende methoden die kunnen worden gebruikt om ruwe bijenwas schoon te maken.

Filteren met kaasdoek

De meest goedkope en eenvoudige methode om ruwe bijenwas schoon te maken, is ook de meest arbeidsintensieve. Deze methode omvat het zeven of filteren van de ruwe bijenwas door kaasdoek.

  • Verwarm de bijenwas tot deze smelt
  • Giet de gesmolten was langzaam door de kaasdoek
  • Gooi de onzuiverheden weg die op de kaasdoek achterblijven

Hoewel deze methode heel eenvoudig uit te voeren is, is deze zowel tijdrovend als arbeidsintensief. Omdat de bijenwas snel uithardt op de kaasdoek, kun je deze methode het beste gebruiken voor het reinigen van kleine hoeveelheden ruwe bijenwas. Wanneer de kaasdoekfiltermethode wordt gebruikt, behoudt de bijenwas zowel zijn natuurlijke geur als kleur.

De dubbele ketelmethode

De volgende methode werkt voor een kleine hoeveelheid bijenwas per keer en de pot moet zorgvuldig in de gaten worden gehouden, zodat de bijenwas niet te heet wordt.

  • Plaats rauwe bijenwasbrokken in een glazen container met een brede opening, zoals een inmaakpot.
  • Vul de bodem van een dubbele boiler met water en plaats het bovenste gedeelte van de dubbele boiler.
  • Plaats de pot bovenop de dubbele boiler en verwarm het water tot 185 graden Fahrenheit totdat de bijenwas volledig is gesmolten. Het smeltpunt van bijenwas ligt tussen 149 en 185 graden Fahrenheit. Het is belangrijk om de rauwe bijenwas niet te laten koken, anders verandert de natuurlijke kleur.
  • De schone bijenwas blijft op de bovenkant van de pot achter en de onzuiverheden zinken naar de bodem.
  • Om de bijenwas verder te reinigen, filtert u deze door kaasdoek.

Magnetronmethode

Deze methode werkt voor een kleine hoeveelheid bijenwas per keer.

  • Plaats rauwe bijenwasbrokken in een glazen container met een brede opening, zoals een inmaakpot.
  • Plaats de pot in de magnetron gedurende ongeveer vijftien tot twintig minuten, of totdat alle was is gesmolten.
  • De onzuiverheden zinken naar de bodem van de pot en de schone bijenwas blijft bovenaan liggen.
  • Verwijder de schone bijenwas uit de pot.

Eenvoudige zwaartekrachtfiltratiemethode

Het zwaartekrachtfiltratieproces voor het reinigen van ruwe bijenwas is een populaire methode waarbij de bijenwas in water wordt gesmolten.

  • Gebruik een roestvrijstalen pot en vul deze gedeeltelijk met water.
  • Doe de bijenwas in de pot.
  • Verhit het water in de pan tot het kookt totdat alle bijenwas is gesmolten.
  • Haal de pan van het vuur en laat hem afkoelen.

De bijenwas blijft op het water achter en de onzuiverheden zinken naar de bodem van de pot. Zodra je de was hebt verwijderd en het water en de onzuiverheden hebt weggegooid, moet je deze methode over het algemeen meerdere keren herhalen totdat alle onzuiverheden uit de bijenwas zijn verwijderd. Bij deze methode behoudt de bijenwas zowel zijn natuurlijke geur als kleur.

De ahornsiroopfiltratiemethode

Deze methode wordt gewoonlijk de Maple Syrup-methode voor het reinigen van rauwe bijenwas genoemd, omdat het dezelfde methode is die wordt gebruikt om ahornsiroop te filteren. De gebruikte machine is dezelfde als voor ahornsiroop en is verkrijgbaar bij bedrijven die filterapparatuur en filtersystemen voor ahornsiroop verkopen. Dit soort filtersystemen zijn verkrijgbaar bij bedrijven zoals Bascom Maple Farms.

Bij deze methode worden water en bijenwas in de filtermachine geplaatst, waardoor het water op een constante verwarmde temperatuur blijft. Zodra het water volledig is verdampt, is de ruwe bijenwas schoon.

Een wasverwerkingstank

Een wasverwerkingstank is de gemakkelijkste manier om ruwe bijenwas schoon te maken. Het is echter ook het duurst en wordt doorgaans gebruikt in commerciële bedrijven. Bij deze methode wordt het water in de tank continu tot koken verwarmd in een zelfverwarmende eenheid. Zodra de was is toegevoegd en gesmolten, blijft de schone bijenwas op de bovenkant van de tank achter en vallen de onzuiverheden en het vuil in de was naar de bodem van de tank. De wasverwerkingstank bevat een klokkraan die de lagen afvoert.

Een plezierig proces

Als je het leuk vindt om bijenwaskaarsen te maken, is het proces van het schoonmaken van ruwe bijenwas om kaarsen te maken een ervaring die je misschien zeer de moeite waard en plezierig vindt.

Aanbevolen: