Hoe vind ik de waarde van een antieke speelgoedtrein?

Inhoudsopgave:

Hoe vind ik de waarde van een antieke speelgoedtrein?
Hoe vind ik de waarde van een antieke speelgoedtrein?
Anonim
George Olieux van George's Trains Ltd. pronkt met een modeltreinwagon - Getty Editorial Use
George Olieux van George's Trains Ltd. pronkt met een modeltreinwagon - Getty Editorial Use

Als je ooit het genoegen hebt gehad om door de dozen met het kinderspeelgoed van je ouders of grootouders te snuffelen, dan heb je waarschijnlijk een of twee speelgoedtreinen gevonden die je rauw over de houten vloeren tufte. De volgende keer dat u verstrooid een kolenwagen opha alt, wilt u misschien wat voorzichtiger zijn, aangezien dit een aardig stuk wisselgeld waard kan zijn. De waarde van antieke speelgoedtreinen kan fluctueren afhankelijk van de interesse van de verzamelaar, maar dat betekent niet dat de speelgoedtrein die op het bureau van je grootvader staat helemaal niets waard is.

Hete tips voor het bepalen van de waarden van antieke speelgoedtreinen

Als het gaat om amateurevaluaties, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de waarde van een antieke speelgoedtrein te bepalen. Voor verzekeringsdoeleinden moet u echter bijvoorbeeld afzien van een taxatie aan huis en uw treinen naar een taxateur brengen die ervaring heeft met antieke en vintage treinen. Hoewel je een goed idee kunt krijgen van de geschatte waarde van je trein door zelf wat onderzoek te doen, is dit slechts een indicatie.

Identificeer eerst het type trein dat je hebt

De eerste stap bij het vinden van de waarde van uw trein is het identificeren ervan. Speelgoedtreinen reden pas in 1881 op rails. Voordien hadden de treinen wielen en het kind duwde hem over de vloer, net zoals de speelgoedauto's van vandaag.

Voor een snelle identificatiereferentie kunt u zich wenden tot de identificatiegidsen die u mogelijk over dit onderwerp kunt vinden. Een goede identificatiegids is altijd je beste vriend als het gaat om het identificeren van bijna alles. Kijk eens naar uw plaatselijke bibliotheek, en als uw filiaal geen gids heeft, vraag dan de bibliothecaris naar een interbibliothecaire lening. Dit kan enkele weken duren, maar bespaart u op de lange termijn geld. De meeste mensen zullen een identificatiegids voor speelgoedtreinen niet vaker dan een of twee keer gebruiken, dus het is niet altijd de moeite waard om er zelf een online te kopen.

Gebruik meter om de leeftijd te bepalen

Een van de belangrijkste manieren waarop antieke speelgoedtreinen worden geïdentificeerd, is de spoorbreedte. Dit verwijst naar de breedte van het spoor, gemeten over de binnenranden van de rails. Standaardmaat is 2⅛ inch breed en was populair in de Verenigde Staten vanaf het begin van de 20e eeuw tot aan de depressie en de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de depressie werden de sporen kleiner gemaakt als een kosteneffectieve manier om de productie van de treinen voort te zetten. Deze meter was 1¼ inch. Zo kun je de spoorbreedte van je modeltrein bekijken om een idee te krijgen van de leeftijd waarin de trein gebouwd zou kunnen zijn.

Lionel Lines, tentoonstelling over modeltreinen in het Brandywine River Museum of Art Chadds Ford (PA), juli 2018
Lionel Lines, tentoonstelling over modeltreinen in het Brandywine River Museum of Art Chadds Ford (PA), juli 2018

Bepaal het merk en de zeldzaamheid van uw trein

Zeldzaamheid helpt soms bij het bepalen van de waarde van een trein, maar niet altijd. Sommige items zijn zeldzaam, maar omdat verzamelaars er niet echt in geïnteresseerd zijn, hebben ze niet veel marktwaarde. Treinverzamelaars hebben, misschien meer dan enig ander type verzamelaar, een duidelijke reeks voorkeuren en antipathieën die helpen bij het bepalen van de waarde van de items die ze verzamelen.

merken spelen bijvoorbeeld een grote rol bij het verzamelen van speelgoedtreinen. De drie topmerken waar verzamelaars naar uitkijken zijn:

  • Amerikaanse vlieger
  • Leeuw
  • Marx

Deze merken hanteren topwaarden op veilingen, ook al maakten ze niet zo vroeg treinen als andere fabrikanten dat deden. Gelukkig is het meestal heel gemakkelijk om te zien welke speelgoedtreinen van deze merken je hebt, aangezien de bedrijven vaak hun naam op de treinwagons hebben gedrukt of geschilderd, zoals bij Lionel-treinen uit het begin van de 20e eeuw waarbij hun naam in oranje op de treinwagons werd gedrukt. belettering. Op dezelfde manier kun je hun logo's op de carrosserie van de treinwagon of onder de wagons zelf vinden.

Beoordeel de toestand van de trein

Staat speelt altijd een belangrijke rol bij de beoordeling van antiek of verzamelobjecten. Treinsets waarvan alle onderdelen intact zijn, zullen bijna altijd voor meer verkopen dan sets waarbij dat niet het geval is. Als er veel zeer gedetailleerde afbeeldingen zijn en deze in goede staat verkeren, wordt de waarde van de trein op passende wijze verhoogd. Aan de andere kant, als er veel slijtage aan de verf, krassen, deuken of roest is, zal de trein veel minder waard zijn.

Modelspoorwegen tentoongesteld in de Royal Horticultural Hall in Westminster, Londen - Getty Editorial Use
Modelspoorwegen tentoongesteld in de Royal Horticultural Hall in Westminster, Londen - Getty Editorial Use

Verzamel informatie via online retailers

Voordat u antieke speelgoedtreinen koopt of verkoopt, moet u zich ook vertrouwd maken met de online markt. Als u naar websites zoals eBay gaat en de zoekterm voor uw specifieke trein invoert, zou u een aantal items onder verschillende omstandigheden moeten opleveren, en door deze aanbiedingen te vergelijken met de fysieke beschrijving van uw eigen auto, kunt u een idee krijgen van wat de markt voor uw auto is. waarde is.

Als het op deze markt aankomt, lopen oude speelgoedtreinen uiteen als het om prijzen gaat. Je kunt individuele auto's vinden die ergens tussen de $ 10 en $ 100 worden verkocht, afhankelijk van hun leeftijd, staat en merk. Interessant genoeg zijn materialen een andere factor die de waarde van antieke speelgoedtreinen beïnvloedt; steviger speelgoed, zoals speelgoed gemaakt van gietijzer, zal meestal veel meer verkopen dan nieuwer speelgoed gemaakt van blik of aluminium. Neem bijvoorbeeld deze speelgoedtreinen die onlangs op de veiling zijn gekomen:

  • Antieke gietijzeren treinset - Verkocht voor $ 75,99
  • Antieke Lionel-locomotief 258 - Verkocht voor $ 56
  • 4-delige antieke Marx-treinset - aangeboden voor $ 94

Ten slotte: vraag een tweede mening

Als je denkt dat je iets hebt dat meer waard is dan een paar twintigjes, dan moet je zeker op zoek gaan naar een professionele taxateur. Speelgoedtaxateurs zijn een zeer bekwame en gespecialiseerde groep die nauwkeuriger kan inschatten hoe waardevol uw treinwagon(s) kunnen zijn. Of het nu gaat om sets of individuele auto's, u moet absoluut de mening van een taxateur vragen voordat u uw speelgoedtrein te koop aanbiedt. Je weet nooit of je een superzeldzame en waardevolle treinwagon in je collectie hebt totdat je hem professioneel hebt laten nakijken.

Alle nummers leiden hier

Er zijn maar heel weinig speelgoed waarin een universeel gevoel van nostalgie schuilt, en speelgoedtreinen zijn daar een van. Van hun kleurrijke details tot modelgetrouwe proporties, antieke speelgoedtreinen kunnen zowel door verzamelaars als door kinderen worden gewaardeerd. Of je nu besluit je caboose te verkopen of deze aan je nichtjes en neefjes over te laten om mee te spelen, dit speelgoed kan jarenlang vreugde en verbeeldingskracht blijven aanwakkeren.

Aanbevolen: