Wat eten Fransen?

Inhoudsopgave:

Wat eten Fransen?
Wat eten Fransen?
Anonim
Frans ontbijt
Frans ontbijt

Het makkelijke antwoord op de vraag "Wat eten Fransen?" is dat ze zo ongeveer alles eten. In Frankrijk zijn er, net als in de meeste ontwikkelde landen, vleesliefhebbers en vegetariërs, en er zijn mensen die de voorkeur geven aan zout en anderen die de voorkeur geven aan zoet. Aspecten rondom eten in Frankrijk onderscheiden het land echter van andere landen.

Geschiedenis van eten in Frankrijk

Eten is een heel belangrijk onderdeel van het leven in Frankrijk, waardoor het ook een heel belangrijk onderdeel is van de Franse cultuur. Terwijl de Britten bekend staan om hun afternoon tea en de Amerikanen om hun bodemloze buffetten, omarmen de Fransen lange, aanhoudende ma altijden met meerdere gangen. Deze eetcultuur is een integraal onderdeel van de dynamiek van het dagelijks leven in Frankrijk.

Een snelle levensstijl van de 21e eeuw heeft veranderingen in Frankrijk gebracht. Zo hebben gigantische supermarkten die lijken op grote Amerikaanse ketens de afgelopen twintig jaar hun weg naar Frankrijk gevonden. Terwijl Frankrijk ooit het toonbeeld was van multiple-stop-shopping (brood bij de bakker, vlees bij de boucherie, kaas bij de fromagerie en groenten van de openluchtmarkt), plannen steeds meer Franse consumenten hun ma altijden door elke week de hypermarchés van de superstore te bezoeken. week.

Ondanks deze trend is het nog steeds heel gebruikelijk dat Fransen de belangrijkste artikelen (brood en gebak) bij onafhankelijke winkels kopen. Terwijl het dagelijkse vlees doorgaans in de supermarkt wordt gekocht, gaan veel gezinnen nog steeds naar de slager om een keuze uit een stuk vlees voor speciale gelegenheden te reserveren. Op dezelfde manier lopen veel Fransen elke ochtend naar de bakker om een vers gebakken stokbrood of ronde pain de campagne te halen voor de ontbijttafel.

Wat eten Franse mensen

Terwijl de ma altijden in Frankrijk vaak lang duren, kan het ontbijt een vrij snelle aangelegenheid zijn. Hoewel diner en lunch misschien lange ma altijden lijken met een overvloed aan voedsel, kan het ontbijt naar Amerikaanse normen bijzonder beperkt lijken.

Frans ontbijt

De Fransen grijpen misschien eerder naar de koffiepot dan naar het ontbijtbord. Hoewel de standaardkoffie in Frankrijk een sterke espresso is (als je in een restaurant om un café vraagt, krijg je een espresso), is het gebruikelijk om bij het ontbijt om een café au lait te vragen. Deze koffie wordt geserveerd in een grote, ronde kom of mok, waaraan veel warme melk is toegevoegd. Minder populaire opties zijn thee of warme chocolademelk. Enkele typisch Franse ontbijt alternatieven voor bij dat eerste kopje koffie zijn:

  • Stokbrood met boter
    Stokbrood met boter

    Een stukje stokbrood met boter of jam is meestal voldoende voor een Frans ontbijt.

  • Tartines, een toast met jam, zijn geliefd vanwege de eenvoud en de zoete smaak die goed bij koffie past.
  • Kruimige, warme croissants zijn een populair ontbijtproduct dat traditioneel gereserveerd wordt voor het weekend, hoewel dat tegenwoordig minder het geval is. Als je in Frankrijk bent, denk er dan niet eens aan om er een te eten zonder hem opgewarmd te hebben.
  • Pain au chocolat is een heerlijk, luxe ochtendgebakje. In het weekend is de rechthoekige chocoladevariant op een croissant altijd een feest voor de kinderen.
  • Soms worden het brood/toast/croissants vergezeld door een beetje vers fruit of yoghurt.

Franse lunch

Je vindt de meest uiteenlopende antwoorden op wat Fransen eten rond de opties die beschikbaar zijn tijdens de lunch in Frankrijk. Sommige Fransen laten hun werk twee uur achterwege om een grote ma altijd met wijn te nuttigen. In stedelijke centra pakken kantoormedewerkers misschien gewoon een broodje bij een straatverkoper of uit de afhaalvitrines in een café.

Restaurantlunch:Met deze optie is alles mogelijk. Een drie- of viergangenmenu kan bestaan uit een voorgerecht (salade, soep of paté), vlees of vis vergezeld van een aardappelsoort en een warme groente, gevolgd door een dessert en af en toe een kaasplankje. Deze lunch wordt vaak geserveerd met wijn. Natuurlijk zijn er ook restaurants die lichtere lunches met populaire menu-items serveren.

  • Oesters met de halve schelp op ijs worden in het volle zicht van voorbijgangers tentoongesteld. Producten van de wateren langs de uitgestrekte kustlijn, de kwaliteit van de oesters is belangrijk. Spéciale de Claire is een betere kwaliteit dan Fine de Claire, en Spéciale Pousse en Claire is de beste van allemaal.
  • Salade Niçoise
    Salade Niçoise

    Salade Niçoise staat op veel cafémenu's. Tonijn en hardgekookte eieren, vernoemd naar de beroemde stad aan de Franse Rivièra, zijn de eiwitten in dit gerecht dat ook gekookte aardappelen, tomaten, Niçoise-olijven, kappertjes, sperziebonen en soms ansjovis bevat.

  • Soupe à l'Oignon Gratinée is nooit beter dan in Frankrijk, waar het een ma altijd op zichzelf is. Geurig en tot in de perfectie bereid met gekarameliseerde uien en een knapperig deksel van gegrilde gruyère (Zwitserse) kaas, Franse uiensoep is een echte klassieker.
  • Charcuterie is een selectie handgemaakte worsten, luchtgedroogd rundvlees, gedroogde ham en paté. Verwacht op steen gemalen Dijon-mosterd, cornichons en kleine ingelegde uien, samen met stokbrood en kaas. Fles rode wijn erbij en voilà, je hebt een Franse picknick om te delen op een bankje in het park.
  • Speciale crêperestaurants en straatverkopers bieden zowel hartige als zoete varianten aan als hoofdma altijd of als dessert.
  • Croque Monsieur is een niet al te verre verwant van de Amerikaanse tosti met gegrilde kaas. Het is een open sandwich van gebakken ham en kaas, bekroond met een fluweelzachte bechamelsaus. De variant is Croque Madame, waar een gebakken ei bovenop wordt toegevoegd.
  • Vergeet de frietjes niet!

Lunch thuis: Sommige Fransen gaan nog steeds tijdens de lunch naar huis, en veel van deze mensen eten een warme ma altijd, meestal niet zo luxe als de meergangenma altijd in een restaurant. Deze praktijk komt vaker voor op het platteland, vooral bij banen buitenshuis, waar een ontsnapping aan de middagzon een broodnodige pauze biedt.

Straatlunch: Naarmate de werkschema's krapper worden en het woon-werkverkeer langer wordt, vooral in stedelijke centra, kopen veel meer Fransen tijdens de lunch broodjes op straat of op het treinstation. Populaire sandwiches zijn baguettes, waarbij de meest traditionele keuzes kaas of ham en kaas zijn. Mogelijk kun je ook gekookte eieren, tonijn en salami vinden.

Frans diner

Diners in Frankrijk variëren afhankelijk van de dag van de week, het seizoen van het jaar en hoe groot de lunch was. Paren die naar huis gaan voor een decadente lunch, hebben vaak een eenvoudiger diner, terwijl degenen die tijdens de lunch een broodje eten, misschien een groter diner eten.

Omdat Frankrijk groot genoeg is om een aantal zeer verschillende klimaten en topografieën te omvatten, verschilt de hoofdma altijd van noord tot zuid en van de Middellandse Zee tot de Alpen. Voor het zondagse avondmaal met een uitgebreide familie en bij speciale gelegenheden worden de diners langer, bestaan er meer gangen (vooral het kaasplateau) en is de eettafel gedekt met kwaliteitslinnengoed, bestek, servetten en borden. Iemand kondigt "à table "aan als het eten klaar is en iedereen naar zijn of haar plaats gaat.

Als je geen fan bent van biefstuk of vis, probeer het dan in Frankrijk, en misschien verander je wel van gedachten. Verleidelijke, vakkundig gemaakte sauzen zijn nooit ver weg.

  • Voor het beroemde bistrogerecht steak au frites wordt een magere entrecôte (ribeye) gegrild of gebakken, een paar minuten aan elke kant dichtgeschroeid en onmiddellijk geserveerd met een royale klodder Roquefort- of bearnaise-boter om te smelten bovenop het vlees. Een berg knapperige frietjes is verplicht, plus een simpele groene salade.
  • Verse vis van de dagmarkt, licht gegrild en geserveerd met aardappelen en salade is een andere populaire optie.
  • Gestoomde mosselen uit Normandië kunnen worden geserveerd met sjalotten en tijm in een witte wijnsaus om plakjes geroosterd stokbrood in te dippen.
  • Bouillabaisse
    Bouillabaisse

    Bouillabaisse, afkomstig uit Marseille aan de Middellandse Zee, is de klassieke Franse vissoep, een ma altijd op zich.

  • Blanquette de veau, een romige kalfsstoofpot van wit vlees en witte saus, is de ultieme huisgemaakte ma altijd en een van de meest voorkomende gerechten in Frankrijk. Er kan worden gevarieerd met lamsvlees.
  • Langzaam gestoofde kip, Bourgondische wijn, champignons, uien en spekreepjes worden gecombineerd voor hemelse coq au vin, een eeuwenoud Frans hoofdgerecht.
  • Boeuf Bourguignon, een zustergerecht van coq au vin, komt ook uit de Bourgogne en gebruikt in principe dezelfde methode met stukjes rundvlees in plaats van kip.
  • Cassoulet is een stevige eenpansma altijd afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk. De rijke, langzaam gestoofde braadpan is een recept opgebouwd rond vlees (varkensworst, varkensvlees, gans of eend) en witte bonen.

Geniet van de heerlijke Franse keuken

Hoewel er geen specifiek dagelijks Frans dieet bestaat, zijn er genoeg voedingsmiddelen die typisch zijn voor Franse huizen en restaurants. Ook koffie en wijn zijn nauw verbonden met de eetcultuur. Bezoekers van Frankrijk zullen zowel het lekkere eten als de eenvoudige, verse ingrediënten waarderen.

Aanbevolen: