Phacelia-variëteiten en hoe u ze kunt verzorgen

Inhoudsopgave:

Phacelia-variëteiten en hoe u ze kunt verzorgen
Phacelia-variëteiten en hoe u ze kunt verzorgen
Anonim
Phacelia-bloemveld
Phacelia-bloemveld

Phacelia is een groep zonaanbiddelijke eenjarigen met opvallende bloemen, voornamelijk uit de westelijke staten van Noord-Amerika. Sommige zijn slechts enkele centimeters hoog en liggen verspreid over de grond, terwijl andere enkele meters hoog zijn en klokvormige of buisvormige bloemen dragen in de kleuren blauw, paars, mauve of wit. Hoewel het niet veel voorkomende tuinplanten zijn, kun je overwegen om phacelia te kweken als je zandige of droge grond hebt.

Pacelia planten

Phacelia bloeit ongeveer tien weken na het zaaien. Het is het beste om ze direct op hun plek in de tuin te zaaien, na de laatste vorstdatum in het voorjaar, omdat phacelia niet graag wordt verstoord door de wortels. De hoge variëteiten moeten redelijk dichtbij worden geplant, en de trailers verder uit elkaar om ze ruimte te geven om zich uit te breiden.

Phacelia plantenprofielkaart
Phacelia plantenprofielkaart

Phacelia-zaden hebben duisternis nodig om te ontkiemen, dus zorg ervoor dat de zaden ongeveer een halve centimeter diep worden geplant. Het is het beste om ze te planten zodra de grond kan worden bewerkt, omdat ze het beste ontkiemen in koele grond.

Je kunt ze ook laten groeien door ze te transplanteren, maar aangezien dit geen veel voorkomende tuinplant is, kun je het beste zaden zaaien voor het kweken van phacelia.

Plant op een plek met zandige of zelfs arme grond (maar niet ergens waar het langere tijd nat blijft) en in de volle zon.

Pacelia kweken

Phacelia wordt over het algemeen gekweekt als eenjarige planten, en als ze eenmaal zijn ontkiemd en goed groeien, hebben ze heel weinig onderhoud nodig. Na de eerste paar weken hoeven ze alleen tijdens langdurige droge perioden water te krijgen. Ze hebben geen extra bemesting nodig, maar je kunt altijd een laagje compost toevoegen tijdens het planten of wanneer ze klaar zijn om te bloeien.

Phacelia plagen en ziekten

Phacelia heeft niet echt problemen met plagen of ziekten. Het enige probleem waar u tegenaan kunt lopen, is dat het, als het op een plek staat waar het goed gedijt, te goed kan groeien. Phacelia kan invasief worden als de bloemhoofdjes aan de plant blijven zitten, omdat deze zich gemakkelijk opnieuw uitzaaien.

Phacelia snoeien

Om te voorkomen dat de phacelia zich opnieuw in uw tuin verspreidt, moet u de bloemhoofdjes van de phacelia wegsnoeien zodra deze uitgebloeid is. Sommige tuinders kweken phacelia als groenbemester, en als je besluit hetzelfde te doen, moet je de planten ondergraven voordat ze bloeien.

Rassen van Phacelia om in uw tuin te groeien

Hoewel er verschillende soorten phacelia zijn, worden er slechts een of twee algemeen gekweekt in huistuinen, waarvan de meest voorkomende kanten phacelia, Californische boshyacinten en hangende phacelia zijn. Omdat dit echter wilde bloemen zijn, kun je enkele van de andere soorten tegenkomen als je in het zuidwesten van de Verenigde Staten woont of reist.

Lacy Phacelia (Phacelia tanacetifolia)

Lacy phacelia is de meest aangeplante phacelia-variëteit voor huistuinen. De klaverachtige bloemen bloeien in roze en paarse tinten en zijn zeer aantrekkelijk voor vlinders en bijen. Kanten phacelia wordt 1 tot 90 cm hoog en is zowel een mooie tuinplant als een prachtige snijbloem voor arrangementen.

Honingbij verzamelt stuifmeel van Phacelia tanacetifolia
Honingbij verzamelt stuifmeel van Phacelia tanacetifolia

Californische boshyacinten (Phacelia campanularia)

Deze variëteit van phacelia heeft donkerblauwe bloemen, met witte vlekken in de keel. De bloemen blijven lang mooi en de plant vormt een mooi tapijt op zonnige plaatsen. Deze jaarlijkse koele seizoenssoort, afkomstig uit Californië, is een andere populaire keuze onder hoveniers vanwege de levendige blauwe bloemen en het gemak waarmee ze kan worden gekweekt. Het ziet er prachtig uit, geplant in stuifmeel aan de randen van tuinbedden.

Canterbury Bells-wilde bloemen (Phacelia campanularia)
Canterbury Bells-wilde bloemen (Phacelia campanularia)

Phacelia (Phacelia divaricata)

Een andere uit Californië afkomstige, hangende phacelia heeft lavendelbloemen van 2,5 cm met witte middelpunten. De planten worden ongeveer 10 centimeter lang en 12 tot 16 centimeter breed en produceren het grootste deel van de zomer overvloedige bloemen. Dit is een goede optie voor tuinbedden, containers en hangende manden.

Phacelia divaricata
Phacelia divaricata

Fernleaf Phacelia (Phacelia bipinnatifida)

Fernleaf phacelia is een bossige plant van één tot twee voet lang met ontleedde bladeren die bedekt zijn met donzige haartjes. De bloemen, die van juli tot september achtereenvolgens opengaan, zijn klein maar zeer talrijk en vergelijkbaar met die van de heliotroop. De knoppen zijn wit en de open bloemen zijn helderblauw met opvallende meeldraden. Dit is eigenlijk een andere variëteit die zo mooi is als een snijbloem, en in tegenstelling tot de meeste wordt deze verder naar het oosten en zo ver noordelijk als Ohio gevonden.

Paarse Phacelia (Phacelia bipinnatifida) met prominente meeldraden
Paarse Phacelia (Phacelia bipinnatifida) met prominente meeldraden

Douglas Phacelia (Phacelia Douglasii)

Phacelia douglasii is een netjes verspreide plant met de groeiwijze en het uiterlijk van Nemophila insignis, de harige en diep ingesneden bladeren verzameld bij de basis van de stengels, en de klokvormige blauwe bloemen van ongeveer een centimeter breed.

Phacelia douglasii
Phacelia douglasii

Wat te planten met Phacelia

Phacelia is prachtig om samen met andere eenjarige planten uit het koele seizoen te planten, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden dat als ze eenmaal zijn uitgebloeid, je misschien iets anders klaar wilt hebben om eventuele lege plekken in de tuin op te vullen. Overweeg om phacelia te planten met:

  • Calendula
  • Foxglove
  • leeuwenbek
  • Nigella
  • Bells of Ireland

Een prachtige Noord-Amerikaanse inheemse plant

Als je meer inheemse planten in je tuin wilt hebben, overweeg dan een van de vele soorten phacelia. Makkelijk te kweken, aantrekkelijk voor bestuivers en mooi als tuinbloem en in bloemstukken: dit is absoluut een plant die de moeite waard is om te kweken. Houd er rekening mee dat het vrij gemakkelijk opnieuw kan worden gezaaid, dus je zult de bloemen moeten bijhouden, tenzij je het volgende jaar overal phacelia wilt zien groeien.

Aanbevolen: