Gardenia-binnenverzorging

Inhoudsopgave:

Gardenia-binnenverzorging
Gardenia-binnenverzorging
Anonim
gardenia bloeit
gardenia bloeit

Of je nu je gardeniaplant cadeau hebt gekregen of jezelf hebt getrakteerd op een van deze geurige schoonheden, de verzorging van gardenia binnenshuis vereist tijd en aandacht. Gardenia's komen oorspronkelijk uit China en Japan, waar een hoge luchtvochtigheid, fel licht en koele temperaturen de perfecte groeiomstandigheden creëren. Dat is binnenshuis niet altijd gemakkelijk, maar het kan wel.

Gardenia onderhoudsinstructies voor binnenshuis

Veel mensen vragen zich af waarom ze een gardeniaplant vol bloemen en knoppen krijgen en binnen enkele weken laat de plant zijn bloemen vallen, verliest zijn knoppen en begint te sterven. Het antwoord ligt in de omstandigheden waarin je de gardenia kweekt.

Lichtvereisten

Of je je gardeniaplant nu binnen of buiten kweekt, ze hebben allemaal helder, indirect licht nodig. Binnen in huis betekent dit dat je in de buurt van een zonnig raam zit, maar niet noodzakelijkerwijs op de vensterbank zelf. Een kamer op het zuiden is ideaal, waarbij de plant ergens in de kamer wordt geplaatst, maar niet de hele dag in de brandende zonnestralen staat. De meeste kamerplantenlampen geven de juiste hoeveelheid licht, maar het kan zijn dat je moet experimenteren met hoe dicht de gardenia bij de lichtbron blijft, en hem indien nodig dichterbij of verder weg moet plaatsen.

Tijdens de lente, zomer en vroege herfst kan een zuidelijk raam al het licht bieden dat uw gardenia nodig heeft. In de wintermaanden vullen veel gardenialiefhebbers het natuurlijke licht in hun huis aan met kunstplantenverlichting om hun gardenia's gelukkig te houden. Door de lagere stand van de zon en de kortere dagen is zelfs het natuurlijke licht op het zuiden beperkt voor de gardenia, en het toevoegen van een extra lichtbron zorgt voor de heldere omstandigheden die de plant nodig heeft om gezond te blijven.

Vochtigheid

Het moeilijkste deel van de verzorging van gardenia's binnenshuis is het voldoende hoog houden van de luchtvochtigheid, vooral in de winter. Degenen die in huizen met heteluchtverwarming wonen, kennen de vreselijke uitdrogende effecten die zo'n verwarmingssysteem heeft op de huid en het haar van mensen. Bij planten is het nog erger. U kunt een hygrometer of een combinatiethermometer en hygrometer kopen en deze bij uw kamerplanten bewaren om de relatieve luchtvochtigheid te meten en deze dienovereenkomstig aan te passen. Hygrometers meten de luchtvochtigheid, terwijl thermometers de temperatuur meten. Gardenia's geven de voorkeur aan een relatieve luchtvochtigheid van rond de 50 tot 60 procent. Om de luchtvochtigheid in de buurt van je planten te verhogen, heb je verschillende opties. Ten eerste kunt u dagelijks een goedkope spuitfles kopen en planten vernevelen. Als dat je te veel werk lijkt, kun je de plant ook op een schaal of schotel zetten gevuld met grind of kiezels. Voeg dagelijks water toe aan de kiezelbak. Naarmate het water verdampt, verhoogt het de luchtvochtigheid in de buurt van de plant. Een luchtbevochtiger voor uw huis kan de luchtvochtigheid in het hele huis of kamer voor kamer verhogen tot een comfortabel niveau, afhankelijk van uw behoeften.

Water

Hoewel gardenia's niet graag verzadigd zijn met water, zorgt een constante toevoer van vocht ervoor dat de plant blijft bloeien en gezond blijft. Om te bepalen of uw gardenia water nodig heeft, steekt u uw vinger in de grond. Als het droog aanvoelt, geef het dan water. Als de grond zo drassig is dat hij zacht aanvoelt, geef je hem te veel water.

Bodem

Over aarde gesproken: je gardenia heeft rijke, goed doorlatende grond nodig. Probeer een biologische potgrond voor de gezondste planten. Voor het beste resultaat moet de grond een beetje zuur zijn. Koop een grondtestset en controleer deze. De beste grond voor gardenia's moet een pH tussen 5 en 6 hebben. Als de grond weinig zuur heeft, zijn er een paar dingen die u kunt doen. Sommige tuinders zweren door augurkensap aan hun gardeniagrond toe te voegen. Azijn kan net zo goed werken, zorg er wel voor dat het wordt verdund in water, omdat azijn planten kan doden en vaak wordt gebruikt als natuurlijk herbicide om onkruid te verwijderen. Verdun in een verhouding van één kopje azijn of augurkensap tot één liter water en gebruik het om uw gardenia’s één keer per maand water te geven. Je kunt ook een product genaamd Miracid gebruiken om de grond op de juiste zuurgraad te houden voor je zuurminnende kamerplanten.

Eén ding om in gedachten te houden als je net je gardenia hebt gekocht, is dat deze waarschijnlijk al in de juiste grond staat. Het is geen goed idee om een nieuwe gardenia te verpotten, omdat hij dan waarschijnlijk in shock raakt en al zijn knoppen laat vallen. Gardenia's doen het het beste als ze een beetje wortelgebonden zijn. Verpotten is dus echt niet nodig, tenzij je wortels uit de bovenkant van de plant ziet komen. Als de pot waarin hij staat je niet bev alt, plaats hem dan gewoon in een iets grotere, decoratieve pot.

Meststof

Gardenia's voor binnenshuis hebben dezelfde of vergelijkbare meststof nodig als hun neven buiten. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor gardenia's. Elke meststof die wordt gebruikt voor planten die van zure grond houden, werkt ook goed. Gebruik kunstmest volgens de aanwijzingen op het etiket.

Snoeien

Deadhead of verwijder gebruikte bloesems. Wees niet bang om uw gardenia indien nodig te snoeien. Snoeien stimuleert een gezonde nieuwe groei en bloei. Voor de meeste gardeniavariëteiten moet het snoeien gebeuren direct nadat de plant uitgebloeid is. Als je te lang wacht met snoeien, zal hij het volgende jaar niet bloeien.

Geef de gardenia's niet op

Geef gardenia's niet op als je eerste planten niet bloeien of afsterven. Gardenia's kunnen lastig zijn. Voor sommige mensen wordt het kweken van de perfecte gardenia een allesverslindende passie. De zoektocht naar de perfect geurende roomwitte bloesem maakt het kweken van gardenia’s tot een lonende hobby voor de amateurtuinbouwer.

Raadpleeg de factsheet van Purdue University voor meer informatie over het kweken van gardenia's.

Aanbevolen: