Instructies voor het planten van bosbessenstruiken

Inhoudsopgave:

Instructies voor het planten van bosbessenstruiken
Instructies voor het planten van bosbessenstruiken
Anonim
Bosbessenbloesems
Bosbessenbloesems

Een middag besteden aan het planten van bosbessenstruiken is een goed geïnvesteerde tijd. Een sterke plant op een goede standplaats heeft weinig onderhoud nodig en geeft jarenlang bessen. Bosbessen zijn meestal winterhard en gemakkelijk te kweken, maar ze zijn bijzonder wat betreft de bodemgesteldheid. Als u wat tijd besteedt aan een zorgvuldige voorbereiding van de locatie, wordt u beloond met een oogst van smakelijke, voedzame bosbessen voor de komende jaren.

Sitevereisten

De ideale locatie voor het planten van bosbessenstruiken is op een zonnige heuvel met goede drainage. Bosbessenstruiken verdragen gedeeltelijke schaduw, maar een zonnigere locatie stimuleert over het algemeen een hogere productie van bloemen en bessen.

Als je bosbessen eenmaal gevestigd zijn, hebben ze niet veel aandacht meer nodig dan jaarlijks wieden en af en toe kunstmest of mulch. Wel stellen ze specifieke bodemeisen. In feite zijn veel gronden die ideaal zijn voor andere bessen en fruit, ongeschikt voor de teelt van bosbessen. Over het algemeen hebben de meeste bosbessencultivars de volgende bodemgesteldheid nodig:

  • Goede drainage: Bosbessenstruiken hebben een kwetsbaar wortelstelsel en zullen stikken zonder voldoende beluchting. Zandleemgrond met een goed aandeel organische stof is ideaal. Laaggelegen locaties dicht bij de grondwaterspiegel of zware kleigronden zijn over het algemeen niet geschikt voor bosbessenstruiken.
  • Zure pH: Hoewel ze pH-waarden tot 5,5 kunnen verdragen, is een pH-waarde van 4,2 tot 5,0 optimaal voor de teelt van bosbessen. Bodems met een pH hoger dan 6,5 zijn over het algemeen niet geschikt voor bosbessen, maar alles lager dan dat kan naar een optimaal niveau worden gebracht door de toevoeging van tuinzwavel.pH-meters en teststrips voor grond zijn verkrijgbaar bij de meeste tuincentra en zijn een goede investering in de tuin, omdat naast bosbessen veel planten specifieke pH-eisen voor de bodem hebben.
  • Organische stof: Bosbessen houden van veel organisch materiaal in de bodem. Een goede mix van compost of veenmos zorgt ervoor dat de bodemstructuur en drainage op peil blijft en helpt de grond te verzuren.

Voorbereiding van de locatie

Geduld is een waardevolle eigenschap van een toekomstige bosbessenteler. Voor optimale resultaten moeten de plantlocaties voor bosbessen een heel jaar vóór het planten worden voorbereid. Dit lijkt misschien overdreven, maar voor een plant die wel drie decennia lang vrucht zal dragen, is het de moeite waard.

  1. Maak de bedden of rijen klaar. Als uw grond een hoog kleigeh alte heeft, dicht bij de grondwaterspiegel ligt of een pH van meer dan 6,5 heeft, is een verhoogde tuin met aangevoerde grond de beste plek voor uw bosbessen. Andere grondsoorten zullen waarschijnlijk op zijn minst een paar wijzigingen nodig hebben voordat u uw rijen maakt. Voor beide keuzes moet je de rijen zo'n 1,5 meter uit elkaar plaatsen, zodat er voldoende loopruimte tussen de struiken is en je planten niet met elkaar kunnen concurreren.
  2. Voor locaties met een pH van de bodem tussen 5,5 en 6,5, breng zwavel aan volgens de aanwijzingen op de verpakking om de pH naar een optimaal niveau te brengen. Zwavel verzuurt de grond geleidelijk over een periode van maanden. Daarom moet de locatie meestal ruim van tevoren worden voorbereid.
  3. Werk 10 tot 15 cm veenmos, compost, goed verteerde mest of oud zaagsel in de bovenste 15 tot 20 cm aarde.
  4. Verwijder al het onkruid binnen twee tot drie voet van uw plantplaats, bij voorkeur in de lente voordat de zaden zich ontwikkelen. De meeste onkruiden concurreren sterk met bosbessen om beschikbaar water en voedingsstoffen.

Bosbessenstruiken planten

Zodra je je plantplaats zorgvuldig en liefdevol hebt voorbereid en geduldig hebt gewacht tot de zwavel zijn werk doet, ben je eindelijk klaar voor het planten van bosbessenstruiken. Plant in het vroege voorjaar, zodra de grond werkbaar is en het gevaar voor vorst geweken is.

Koop je bosbessenstruiken zo dicht mogelijk bij de planttijd. Als planten voor een korte periode moeten worden opgeslagen, besproei de wortels dan met een waternevel en bewaar ze op een koele, donkere plaats. Wanneer u klaar bent om te planten, volgt u deze stappen om uw struiken de beste start te geven.

  1. Knijp tijdens het planten eventuele bloemknoppen af om de wortelontwikkeling te bevorderen.
  2. Laat binnen elke rij drie tot anderhalve meter ruimte tussen de struiken. Graaf met een kleine schop of troffel voor elke bosbessenstruik een gat dat iets dieper en breder is dan de wortelmassa.
  3. Plaats de wortelmassa in het gat en spreid de worteltjes zo veel mogelijk uit.
  4. Vul de ruimte in met aarde en stevig aan rond de wortels. Zorg ervoor dat je niet genoeg kracht gebruikt om de gevoelige worteltjes te beschadigen.
  5. Geef grondig water en bedek met een natte mulch van compost, zaagsel of stro.

Wachten op de oogst

De meeste bosbessenstruiken zullen in het eerste of tweede jaar een paar bessen produceren, maar verwacht geen grote oogst voordat de struiken goed zijn ingeburgerd. De opbrengsten zullen elk jaar toenemen totdat uw planten volwassen zijn als ze zes tot acht jaar oud zijn. Op dat moment kunnen ze wel vijf tot tien pond bosbessen per struik produceren.

Aanbevolen: