Hoe je overal tropische amaryllis kunt kweken

Inhoudsopgave:

Hoe je overal tropische amaryllis kunt kweken
Hoe je overal tropische amaryllis kunt kweken
Anonim
potamaryllis
potamaryllis

Amaryllis (Hippeastrum spp.) is een tropische bol die vaak binnenshuis wordt gekweekt en als cadeau wordt gegeven bij speciale gelegenheden, zoals Valentijnsdag. De enorme bloemstengels die uit een klein potje op de eettafel komen, zijn van onschatbare waarde als levend bloemstuk.

Tropische magie

Met buisvormige bloemen van wel 25 cm lang in een duizelingwekkende reeks kleuren is amaryllis een schitterende bol. De bloemen verschijnen in de late winter op stengels van twee voet, gevolgd door 16-inch riemvormige bladeren.

Groeivereisten

kleurrijke amaryllis
kleurrijke amaryllis

Amaryllis heeft een zeer lage water- en stikstofbehoefte; een teveel aan beide leidt vaak tot slechte bloei en rotte bollen. Hij groeit goed in de zon of halfschaduw, hoewel gefilterd licht de beste plek is.

Amaryllis komt uit tropische en subtropische streken en kan alleen het hele jaar door buiten worden gekweekt in USDA zones 9 tot 11. De amaryllis kan ook het hele jaar door binnen worden gekweekt, of kan tijdens de warmere maanden buiten worden geplant en meegenomen binnenshuis voor de winter.

Tuingebruik

Het is nuttig als het wordt gecombineerd in een vaste plantenborder, als onderplanting voor grote bomen, of kan in de winter worden geforceerd om binnenshuis voor kleur te zorgen.

Toxiciteit

Amaryllis is een giftige plant, vooral de bol, die mogelijk diarree, braken en andere symptomen veroorzaakt. De giftige verbindingen komen echter in lage concentraties voor, dus grote hoeveelheden moeten worden geconsumeerd om een ernstige bedreiging voor de gezondheid te vormen. Het is ook problematisch voor katten en honden.

Amaryllis kweken

De kweekmethodes variëren afhankelijk van of je hem in een pot of buiten in de grond plant.

amaryllis in raam
amaryllis in raam

Binnenshuis

Amaryllis bloeit het beste als de wortels ingesnoerd zijn in een kleine hoeveelheid aarde. De diameter van de pot mag dus slechts 2,5 cm groter zijn dan de bol. Plant hem met gewone potgrond, zodat het bovenste derde deel van de bol boven de grondlijn komt.

Geef periodiek water om de bloei te stimuleren, maar laat de grond tussen de gietbeurten altijd volledig uitdrogen. De bloemen gaan langer mee als ze uit de zon worden gehouden, maar nadat de bloesems zijn verwelkt, zet je ze in een zonnig raam om de bladeren te laten groeien en energie te produceren voor de bloemententoonstelling van volgend jaar. Vervang de potgrond elke winter om te voorkomen dat de voedingsstoffen uitgeput raken.

Buiten

witte amaryllis
witte amaryllis

Bedden voor amaryllis moeten worden losgemaakt tot een diepte van minimaal vijftien centimeter en verrijkt met compost. Plant de bollen 12 tot 16 inch uit elkaar, waarbij de hals van de bol boven de grond steekt. Geef ze alleen licht water als het warm en droog weer is.

Snijd de bloemstengels af als ze vervagen en verwijder de bladeren in de herfst. Bedek de bollen in de winter met enkele centimeters mulch om te voorkomen dat ze bevriezen. Ze kunnen buiten worden gekweekt tot in zone 8, met een dikke laag mulch.

Bemest in het vroege voorjaar met een meststof met een hoog fosforgeh alte en een laag stikstofgeh alte om een overvloedige bloei te bevorderen.

Problemen oplossen

Plagen en ziekten zijn zelden een probleem bij amaryllis, hoewel het niet altijd gemakkelijk is om de perfecte bloemen uit de bollen te krijgen.

  • Als de bloesems kleiner zijn dan geadverteerd, kan het zijn dat de bol niet op ware grootte was. Als al het andere gelijk is, produceren de grootste bollen de grootste bloemen.
  • Als de bol helemaal niet bloeit, maar alleen maar bladeren produceert, heeft deze waarschijnlijk onvoldoende voedingsstoffen en moet deze worden bemest met een product dat bedoeld is voor bloembollen, dat algemeen verkrijgbaar is in elk tuincentrum.
  • Als de bol rot, heeft hij waarschijnlijk te veel water gekregen. Het is belangrijk om het water op de grond te concentreren, in plaats van op de bol, omdat deze extreem gevoelig is voor rotting als er water tussen de buitenste lagen komt.
amaryllis bloemen
amaryllis bloemen

Amaryllis-variëteiten

Amaryllis is een van de meest verkrijgbare bloembollen bij lokale kwekerijen. Dit zijn enkele van de mooiste cultivars om op te letten, die allemaal winterhard zijn in USDA zones 9-11.

  • 'Fantastica' is rood met witte strepen in het midden van elk bloemblad.
  • 'Picotee' is wit met roze randen aan de bloemblaadjes.
  • 'Lady Jane' heeft dubbele roze bloemen.

Gemakkelijk plezier

Amaryllis heeft een paar specifieke kweekvereisten, maar over het algemeen is ze verrassend eenvoudig te kweken, gezien hoe spectaculair ze is. Met weinig meer dan water en licht zorgt hij wekenlang voor een adembenemend bloemenpracht.

Aanbevolen: