Mexicaanse volksdans

Inhoudsopgave:

Mexicaanse volksdans
Mexicaanse volksdans
Anonim
Vrouwelijke Mexicaanse Volksdansers
Vrouwelijke Mexicaanse Volksdansers

Mexicaanse volksdans is een integraal onderdeel van de Mexicaanse geschiedenis en veel van de traditionele dansen worden nog steeds uitgevoerd. Er zijn veel verschillende volksdansen uit Mexico die je zelf kunt leren uitvoeren of gewoon kunt bekijken.

De geschiedenis van volksdans in Mexico

Mexicaanse volksdansen is een van de meest opvallende internationale dansvormen die er zijn. Met een verbluffend kleurenpracht en vrolijke muzikale begeleiding staat volksdansen ten zuiden van de grens voor een leuke tijd.

Net als veel buitenlandse dansstijlen is de Mexicaanse volksdans gevormd en beïnvloed door de geschiedenis van het land, inclusief de Mexicaanse Revolutie en de Spaanse koloniale periode. In elke volksdansvoorstelling zijn verschillende culturele achtergronden vertegenwoordigd en als je de geschiedenis kent, kun je de verschillende invloeden beter begrijpen.

  • Azteekse man uit Mixquic
    Azteekse man uit Mixquic

    De prekoloniale Meso-Amerikaanse cultuur was rijk en complex. In Mexico waren rituele dansen om de goden te sussen en aan te spreken een kenmerk van het Azteekse rijk.

  • De geschiedenis vermeldt dat Hernan Cortes voor het eerst het bolwerk van Montezuma binnen marcheerde in 1519, waar hij de keizer gevangen nam en duizenden Azteekse edelen vermoordde tijdens een rituele dansceremonie. Hoewel de Azteken aanvankelijk met succes terugvechten, was het in 1521 voorbij. De Spaanse veroveraars hadden de overhand op de eens zo grote Azteekse cultuur.
  • De dansen van het gewone volk bleven bestaan, maar de heidense religieuze rituelen van de Azteken werden omgeleid naar het vieren van christelijke heiligen en feestdagen. Gedurende de volgende 300 jaar, tijdens de Spaans-koloniale periode, werden de Azteekse dansen doordrenkt met Europese invloeden, waaronder walsen, ballet, fandango's, bolero's, jotas, polka's en de schottische.
  • Na de Mexicaanse onafhankelijkheid in 1821 werden inheemse dansen uitgevoerd in kleinere steden en buitenposten, waar ze individuele regionale smaken ontwikkelden. Deze eigenzinnige stijlen worden vandaag de dag gevierd en uitgevoerd als levende artefacten van het Mexicaanse culturele erfgoed.

Tegenwoordig zijn er drie bestaande vormen van Mexicaanse volksdans:

  • Danza, de inheemse rituele dans die wordt gebruikt voor religie en gemeenschap
  • Mestizo, een dans met westerse invloeden die is gecombineerd met een inheemse vorm, het soort dansen dat gewoonlijk wordt gepresenteerd op de viering van de Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag en andere festivals en feestdagen
  • Bailes Regionales, de regionale dansen die door individuele gemeenschappen worden gecreëerd; als toerist in Mexico zul je deze vaak tegenkomen in gemeenschapstheater- en dansstudio-optredens

Soorten dansen

Binnen de drie genres van volksdans zijn er veel dansen die populair en bekend zijn. Velen krijgen les aan schoolkinderen ter voorbereiding op een bepaalde vakantie, terwijl anderen les krijgen in dansstudio's of als onderdeel van een Mexicaans volksdansteam. Deze dansen zijn niet beperkt tot binnen de grenzen van Mexico; veel Mexicaans-Amerikanen nemen graag deel aan dergelijke dansgroepen, en Europa omarmt ook Mexicaanse dansen.

Jarabe Tapatio

Je herkent de Spaanse naam misschien niet, maar je kent de dans zeker. De Jarabe Tapatio, ook wel bekend als de Mexicaanse Hoedendans, is de populairste volksdans die ooit uit Mexico is voortgekomen. Het wordt beschouwd als de officiële dans van het land, velen leren dit als kinderen en blijven het dansen op festivals en verjaardagsfeestjes. De Jarabe Tapatio was historisch gezien een hofdans, met een verhaal erachter van een jonge man die een Mexicaans meisje probeerde te versieren.

La Danza del Venado

La Danza del Venado, gecreëerd door de Yaqui-indianen van Mexico, speelt een hertenjacht na, compleet met dansers die maskers dragen om het hert en de jager te vertegenwoordigen.

El Baile de Los Viejitos

El Baile de Los Viejitos, de dans van de oude mannen, werd oorspronkelijk geschreven om de Spaanse hogere klasse te bespotten. De mannen dansen traditioneel met kapmessen en maskers, terwijl de vrouwen bewegen met waaiers.

Concheros

Dit is een religieuze dans die enkele van de rituelen uitbeeldt die werden uitgevoerd door de pre-Columbiaanse Azteken. Vernoemd naar een snaarinstrument opgebouwd uit gordeldierschelpen, is de dans een eerbetoon aan de vier elementen aarde, lucht, vuur en water. De Concheros is een opzichtige dans met ceremoniële processies, verenkostuums, bloemdecoraties, wierook en drums.

Danza de los Voladores

Danza de los Voladores, of Dans van de Vliegers, is een unieke dansstijl waarbij de dansers op een hoge paal beginnen en vervolgens ondersteboven hangen, vastgebonden aan touwen die aan hun enkels zijn bevestigd terwijl ze naar beneden worden gebracht de grond terwijl hij rond de paal cirkelt. Deze rituele dans, ook bekend als de Mexicaanse paaldans, wordt traditioneel uitgevoerd door vijf mannen: de muzikant, die bovenaan de paal blijft en op fluit en trommel speelt, en de vier 'vliegers'.

Zoon Jarocho

Deze dansvorm begon in Veracuz, Mexico, en de muziek onderscheidt zich door een mix van Afrikaanse, Spaanse en inheemse ritmes. Son Jarocho-evenementen staan bekend als fandangos. La Bamba, een lied waarvan de populariteit zich tot ver buiten Mexico heeft verspreid, is een goed voorbeeld van de muziekstijl die Son Jarocho-dansers begeleidt.

Matachines

Matachines is een rituele dans die het hele jaar door wordt uitgevoerd tijdens katholieke heilige dagen ter ere van verschillende heiligen. De dans is ontstaan als een moraliteitsspel om de strijd tussen christenen en heidenen uit te beelden, en dit thema wordt nog steeds voortgezet. Dansers van alle leeftijden, van jonge kinderen tot senioren, dansen op drums en dragen rammelaars of zwaarden terwijl ze uitgebreide kostuums met mooie hoofdtooien dragen.

Paracicos

Parachicos is een traditionele dans die dagelijks wordt uitgevoerd tijdens een festival dat elk jaar in januari plaatsvindt in de Mexicaanse stad Chiapa de Corzo. De dansers schudden maracas en dragen maskers, donzige hoofdtooien en felgekleurde serapes terwijl ze een processie door de straten van de stad leiden terwijl ze beelden van hun beschermheiligen dragen.

Kostuums

Vrouwen zijn traditioneel gekleed in ronde, vloerlange rokken die levendig van kleur en design zijn. Een bloemenprint of een specifiek stiksel op de jurk kan een bepaalde regio of dansstijl aanduiden. Een blouse met volants of franjes is ook de norm. Mannen kleden zich meestal in aangepaste cowboypakken, net zoals je een mariachi-speler zou zien dragen, maar mannen kunnen ook linnen overhemden, een donkere broek en laarzen dragen. De dansers worden begeleid door fluit en drums.

Mexicaanse dansen leren

Een manier vinden om volksdansen uit Mexico te leren is eenvoudig. Controleer of jouw stad een Cinco De Mayo-feest viert. Veel hiervan omvatten een dansdemonstratie waar anderen kunnen komen leren. Grotere steden, vooral in de staten die grenzen aan Mexico, zullen Mexicaanse volksdansteams hebben die optreden op lokale festivals en gemeenschapscentra. Als je geïnteresseerd bent in een vakantieactiviteit, kun je dit leren door een reis naar Mexico te maken en je aan te melden voor een authentieke dansles. Dit is niet alleen een geweldige manier om dans te ervaren, maar ook om een voorproefje te krijgen van de cultuur.

Aanbevolen: