Voorbeelden van SMART-doelen en doelstellingen

Inhoudsopgave:

Voorbeelden van SMART-doelen en doelstellingen
Voorbeelden van SMART-doelen en doelstellingen
Anonim
Bereik SMART-doelen
Bereik SMART-doelen

Elk bedrijf, ongeacht de grootte, moet bedrijfsdoelen stellen om de onderneming vooruit te helpen. De meest effectieve doelen zijn SMART: specifiek, meetbaar, haalbaar, realistisch en actueel. De voordelen van het gebruik van de SMART-filosofie bij het stellen van doelstellingen zijn onder meer het verbeteren van de focus en duidelijkheid, het bieden van een gemeenschappelijk raamwerk voor samenwerking en discussie, en het creëren van een voorkeur voor actie.

Een SMART-doel definiëren

SMART-doelen en -doelstellingen kunnen als team worden aangenomen of worden gebruikt door individuele werknemers, managers of ondernemers. Het Massachusetts Institute of Technology raadt aan om de volgende vragen te stellen om SMART-doelen te creëren:

  • S:Wat is specifiek aan het doel?
  • M: Is het doel meetbaar? Hoe wordt vastgesteld dat het doel is bereikt?
  • A: Is het doel haalbaar?
  • R: Is het doel realistisch ten opzichte van prestatieverwachtingen of professionele ontwikkeling?
  • T: Is het doelpunt tijdsgebonden? Wanneer zal dit doel bereikt worden?

Sommige organisaties vervangen andere woorden binnen het acroniem; 'realistisch' kan bijvoorbeeld worden vervangen door 'relevant' om het feit te benadrukken dat een doel verband moet houden met de algemene bedrijfsdoelstelling.

SMART Doelvoorbeelden

Elk bedrijf of individu kan de SMART-discipline toepassen bij het stellen van doelen. De details zullen verschillen, maar de vragen zijn relevant voor elke situatie.

Verkoop

Niet: Verhoog de omzet met 50 procent

In plaats daarvan: Om aan de verkoopdoelstelling van het boeken van $ 1.000 aan jaarlijkse bestellingen te voldoen, zullen twee extra verkopers worden ingehuurd om de verkoop van rode widgets in het eerste kwartaal met 10 procent te laten groeien, 15 procent in het tweede kwartaal, vijf procent in het derde kwartaal en 20 procent in het vierde kwartaal.

Waarom: Het doel is heel specifiek (rode widgets), meetbaar en haalbaar. Het project is op realistische wijze gefinancierd en de doelstellingen zijn door het jaar heen zorgvuldig opgesteld om tegemoet te komen aan de zakelijke omstandigheden. Het doel is gekoppeld aan een doelstelling op een hoger niveau. Bovendien is het tijdsgebonden (moet in één jaar worden afgerond met driemaandelijkse doelstellingen).

Productie

Not: Verbeter de productkwaliteit met 25 procent

In plaats daarvan: Om te voldoen aan de jaarlijkse doelstelling van het bedrijf om het aantal defecten terug te brengen tot minder dan twee procent van het verzonden product, zal een nieuwe test- en inspectieprocedure de verzending van kapotte pompen met 20% verminderen procent per kwartaal, waarbij de gegevens wekelijks worden bijgehouden om naleving te garanderen.

Waarom: Het doel is specifiek (gericht op pompen), meetbaar (met kwartaalverbeteringen en wekelijkse tracking om verantwoording af te leggen aan het doel), haalbaar (via nieuwe procedures), realistisch (gestaag verbeterde prestaties), actueel en relevant voor een groter bedrijfsdoel.

Medische praktijk

Doelvergadering van de medische praktijk
Doelvergadering van de medische praktijk

Niet:Verminder het verzuim van personeel met 50 procent

In plaats daarvan: Om het praktijkdoel van een vermindering van het personeelsverzuim met 50 procent te bereiken, zal het management een nieuw gezondheids- en veiligheidsprogramma voor werknemers implementeren, inclusief maandelijkse trainingsmodules en nieuwe moderne hygiëneapparatuur en verbeterde procedures voor de intake van patiënten, waarbij de resultaten elk kwartaal worden bijgehouden.

Waarom: Het doel is specifiek en haalbaar (gericht op het geven van de juiste tools aan medewerkers om het doel te bereiken), meetbaar, realistisch en tijdsgebonden.

Boekhouding

Not: Verbeter de betalingstijden van klanten met 25 procent

In plaats daarvan: Elimineer fouten in de facturering aan klanten, de belangrijkste oorzaak van lange betalingstermijnen, door middel van een nieuw boekhoudsysteem en administratieve training, die over een periode van drie maanden moet worden geïmplementeerd; resultaten worden maandelijks bijgehouden om op koers te blijven naar het doel.

Waarom: Het doel is specifiek voor het geïdentificeerde probleemgebied, meetbaar, haalbaar gezien de middelen, relevant en tijdgebonden.

Restaurant

Niet: Verlaag de voedselkosten met 20 procent

In plaats daarvan: Om de voedselkostenreductiedoelstelling van het bedrijf van 20 procent te halen, zal het managementtoezicht zich richten op het verminderen van voedselverspilling, inclusief bederf en afval, met tien procent per maand gedurende zes maanden, daarna zes procent gedurende zes maanden, elke twee weken bijgehouden.

Waarom: Het doel is specifiek (gericht op verspilling als kostenreductie), meetbaar met regelmatige tracking, realistisch met incrementele verbeteringsdoelen die in de loop van de tijd verminderen, tijdsgebonden, en relevant voor een doel op een hoger niveau.

Het juiste detailniveau

Van nature moeten doelen strategische uitspraken van redelijk hoog niveau zijn. Details over hoe het doel te bereiken horen thuis in een tactisch plan. De restaurantmanager die zich richt op voedselverspilling (het SMART-doel) weet dus dat bedorven producten, en in het bijzonder spinazie, een van de voornaamste oorzaken van de verspillingskosten zijn. Hij ziet dat hij een nieuwe spinaziebron moet vinden of zijn inkoopproces moet veranderen. Dit detail hoeft echter geen deel uit te maken van het doel.

Andere manieren om SMART-doelstellingen te gebruiken

SMART-doelen zijn niet alleen voor het bedrijfsleven. Studenten, coaches, kunstenaars, koppels en gezinnen kunnen deze methode in vrijwel elk aspect van het leven toepassen. Bijvoorbeeld:

  • Een leerling wil misschien in al zijn lessen een hoge score behalen. Wanneer ze de SMART-vragen op de situatie toepast, realiseert ze zich dat het doel niet realistisch is, aangezien ze een uitdagende cursuslast volgt, een parttime baan heeft en in een competitief voetb alteam speelt.
  • Een stel dat besluit in vorm te komen, kan deze aanpak gebruiken om een plan uit te stippelen. Ze zouden SMART-doelen kunnen ontwikkelen om hun focus op gewichtsverlies via een veganistisch dieet over een periode van drie maanden te stroomlijnen.

Waarom SMART-doelen werken

Bedrijfsadviseur George Doran ontwikkelde het SMART-doelconcept in 1981. Hij pleitte ervoor dat managers de filosofie gebruiken om 'een overzicht te geven van de te bereiken resultaten'. Wanneer doelen en verwachte resultaten worden gedefinieerd en gecommuniceerd, zijn mensen gemotiveerd om te stoppen met uitstellen en naar het doel toe te werken. De praktische aandacht voor specifieke, meetbare, haalbare, realistische en tijdige doelstellingen biedt de discipline om mensen en teams te helpen hun kansen op succes te vergroten.

Aanbevolen: