Wat maakt antieke boerenwagens zo uniek?

Inhoudsopgave:

Wat maakt antieke boerenwagens zo uniek?
Wat maakt antieke boerenwagens zo uniek?
Anonim
antieke houten wagen
antieke houten wagen

Antieke boerenwagens roepen beelden op van het landelijke leven op het platteland, tevreden koeien en ronde hooibergen verspreid over de velden. Hoewel de interactie van de meeste mensen met deze historische gereedschappen voortkomt uit film, literatuur en kunst, zijn sommige toegewijde verzamelaars en boeren de traditie levend blijven houden.

Historisch gebruik van landbouwwagens

Een groot deel van het Amerikaanse landschap tijdens de 19deen vroege 20deeeuwen bestond uit landbouwgrond, waarbij plattelandsgemeenschappen afhankelijk waren van moeder natuur en gewasopbrengsten om voor hun gezinnen te zorgen. Tegen de laatste jaren van de 19e eeuw begonnen gemechaniseerde machines, zoals tractoren, massaal te worden gebruikt. De vroegste typen gereedschappen die door historische boeren worden gebruikt, hebben echter verband met de geboorte van agrarische nederzettingen. Wagens waren, in welke vorm dan ook, een essentieel hulpmiddel dat boeren gebruikten om gewassen te verplaatsen en materialen te vervoeren, en vóór het industriële tijdperk had elke boerderij minstens één wagen.

Interessant genoeg werden deze wagens in sommige regio's van het land zelfs tot in de jaren vijftig gebruikt, wat betekent dat er veel bestaande voorbeelden zijn van deze oudere wagens die mensen in de loop van de tijd met liefde hebben gerepareerd. Als je op het platteland van Amerika woont, kun je zelfs overblijfselen van een of twee wagens vinden, weggestopt in de schuur van een vriend.

Antieke boerderijwagentypes

Verrassend genoeg was er niet slechts één type wagen dat mensen gebruikten, en de beroemdste wagen voor de westelijke regio, de Conestoga, werd niet eens voor landbouwdoeleinden gebruikt. De twee meest populaire soorten wagens die mensen gebruikten waren graankisten en hooirekken. Volgens de Farm Collector werden houten graankistwagens gebruikt "om los graan, melkbussen, veezakken, balen en kisten, kunstmest en kalk, kolen en brandhout, timmerhout en hekwerk te vervoeren." Hooiruiken waren eveneens nuttig vanwege de enorme vraag naar hooiproducten.

Verse strohooibalen op een aanhangwagen in een veld
Verse strohooibalen op een aanhangwagen in een veld

Antieke boerenwagens identificeren

Gelukkig hebben wagons een vrij duidelijke constructie, met hun rechthoekige houten bedden op grote houten spaakwielen en met zitbanken of jockeystoelen. Bekijk enkele van de meer specifieke kenmerken die aan deze landbouwwagens zijn gekoppeld.

Kleuren

Zwart-witfoto's geven niet de kleurrijkheid weer van deze antieke boerenwagens toen ze voor het eerst werden geproduceerd. In tegenstelling tot wat je misschien hebt laten geloven, kun je tijdens de 19eeen 20arresterende heldergekleurde wagens tegenkomen die zich een weg banen door de akkers door heel Amerika. e eeuw. Meestal waren deze wagens rood geverfd, hoewel groen, oranje en geel ook populaire kleuren waren voor verschillende bedrijven. De andere bijbehorende onderdelen, zoals velgen, assen en bereiken, werden met contrasterende kleuren geverfd en met de hand aangebracht. Omdat ze tientallen jaren aan de buitenelementen zijn blootgesteld, zullen de antieke wagens die tot op de dag van vandaag hebben geduurd waarschijnlijk een aanzienlijk deel van hun verf hebben verloren, maar de overblijfselen ervan zouden zichtbaar moeten zijn, zo niet alleen maar dof.

Fabrikantmerken

Het was gebruikelijk dat fabrikanten van landbouwmachines hun goederen trots versierden met hun logo of handelsmerken, zodat ze vanaf een afstand gemakkelijk herkenbaar waren. Helaas, zoals het geval is met de verf van deze wagens, zijn veel van deze markeringen weggesleten of ernstig beschadigd als gevolg van de arbeid waarmee ze bezig waren en moeder natuur. Het kan echter van cruciaal belang zijn om zelfs maar een gedeeltelijk logo te kunnen gebruiken om te ontdekken welk merk landbouwwagen u heeft als u deze ooit wilt restaureren, aangezien elke wagen niet op een uniforme manier is gebouwd en unieke specificaties heeft die moeten worden aangepast. worden gerepliceerd.

Opmerkelijke fabrikanten

Hoewel er een aantal online bronnen zijn waarin de vele merken worden besproken die door de jaren heen landbouwwagens hebben geproduceerd, is hier slechts een greep uit enkele van de meest populaire en meer ongebruikelijke merken die u mogelijk tegenkomt:

  • Kramer Wagon Company
  • John Deere
  • Kentucky Wagon Co.
  • Beggs
  • Flint
  • Fish Bros.
  • De Fort Smith Wagon Company
  • Labelle Wagon Werkt
  • Luedinghaus Wagon Company
  • Weber
  • Owensboro
  • Peter Schuttler

Antieke boerderijwagenwaarden

Aangezien oude boerenwagens erg groot zijn en vandaag de dag nog steeds kunnen worden gebruikt met weinig reparaties, kunnen ze zelfs bij hun laagste schattingen een aanzienlijke hoeveelheid geld waard zijn. Natuurlijk zullen wagons die in onberispelijke staat verkeren, een kwaliteitsmerk hebben en geen noemenswaardige restauraties hebben ondergaan, het meeste geld waard zijn. Zaken als nieuwe verflagen en reproductiewielen zullen de waarde van wagons met de helft of meer verlagen. Deze originele Mitchell-wagen, waarvan de geschilderde stencils nog intact zijn, wordt bijvoorbeeld aangeboden voor bijna $ 11.000 door Hansen Wheel and Wagon, terwijl een ongerestaureerde Buerkens-wagen van vergelijkbare grootte wordt aangeboden voor $ 5.500.

Rustieke wagen naast blokhut
Rustieke wagen naast blokhut

Wat te doen met antieke boerenwagens

Als je geen boer bent en geen praktische behoefte hebt aan een antieke boerenwagen, en ook niet de middelen hebt om uit te vinden hoe je er een moet verzenden als je hem online verkoopt, zijn hier een paar verschillende ideeën om die boerenwagen te gebruiken:

  • Doneer aan een plaatselijk museum- Lokale musea en publieke historische organisaties richten zich op het verzamelen van voorwerpen die verband houden met de directe omgeving, en ze zijn wellicht geïnteresseerd in het weghalen van die boerenwagen van je handen.
  • Plant er wat bloemen in- Een leuke manier om gebruik te maken van deze wagens is door ze te gebruiken in je landschapsontwerp. Verander ze in een enorme plantenbak door ze te vullen met veel kleurrijke bloemen.
  • Jaarlijkse ritjes organiseren- Afhankelijk van de staat ervan kun je een wagen gebruiken om elk jaar een ritje in de herfst te organiseren voor je gemeenschap.

Erken de geschiedenis in je achtertuin

Het is moeilijk om de minder glamoureuze aspecten van het historische leven te romantiseren, zoals het bewerken van het land en het verzamelen van hooi om te verkopen, maar de levens van deze mensen verdienen evenveel aandacht als die van de sociale elite. Kijk dus eens rond in je achtertuin en kijk welke verborgen schatten je kunt vinden.

Aanbevolen: