Tienerproblemen op school en tips om ze op te lossen

Inhoudsopgave:

Tienerproblemen op school en tips om ze op te lossen
Tienerproblemen op school en tips om ze op te lossen
Anonim
Hedendaagse communicatie
Hedendaagse communicatie

De tienerjaren zijn moeilijk. Opgroeien is, zoals Peter Pan zal getuigen, niet voor bangeriken. Problemen op school, zoals stress, zelfbeeld en emotionele controle, worden vaak verergerd door de massale hormonale maalstroom die beter bekend staat als de middelbare school, waardoor het eerder een fysieke en psychologische hindernisbaan lijkt dan een leerplek.

Tienerstress

School is een stressvolle tijd. De American Psychological Association stelt dat school de grootste bron van stress voor tieners is. De druk op jonge volwassenen om goed te presteren in een verscheidenheid aan academische, sportieve en buitenschoolse activiteiten is zwaar. Bovendien wordt van tieners op de middelbare school verwacht dat ze verstandige, levensveranderende beslissingen nemen. De moderne wereld is prachtig omdat er zoveel keuzes beschikbaar zijn voor studenten, maar dezelfde opties kunnen ervoor zorgen dat hun middelbare schooljaren overweldigend lijken.

Wat te doen tegen tienerstress

Je kunt de stress en druk die gepaard gaat met het nemen van levensbeslissingen voor een 18-jarige niet verlichten. Als ouder zijn er echter enkele gedragingen die u kunt aanmoedigen om uw tiener door deze stressvolle tijd heen te helpen.

  • Zorg ervoor dat uw tiener voldoende beweging krijgt. Maak gezinswandelingen, ga wandelen of doe samen een andere activiteit. De American Psychological Association merkt op dat sporten een van de beste manieren is om stress te verminderen, maar iets doen met je tiener kan hem ook helpen om met je te praten over de dingen die er aan de hand zijn - een win-winsituatie.
  • Praat erover. Net zoals volwassenen een klankbord nodig hebben als ze worden geconfronteerd met belangrijke levensbeslissingen, hebben tieners dat ook. De sleutel hier is om erover te praten zonder oordeel. In plaats van uw tiener te vertellen wat u zou doen of hoe u zich zou voelen als hij voor dezelfde beslissing stond, kunt u hem vragen hoe hij zich voelt en hem helpen de voor- en nadelen van belangrijke beslissingen op een rij te zetten.
  • Psychology Today suggereert dat tieners zich minder gestrest kunnen voelen als ze op zijn minst wat tijd vrijmaken om dingen te doen die echt leuk zijn. Of u nu met vrienden in het winkelcentrum rondhangt of aan het breien bent, moedig die pauzes aan om uw tiener te helpen zich evenwichtig en minder gestrest te voelen.

Testangst

Volgens de American School Counselor Association is het ongebruikelijk om een enkele student te vinden die geen last heeft van een zekere mate van faalangst. Studenten besteden immers veel tijd aan het maken van toetsen. Er zijn examens aan het einde van het semester, examens aan het einde van het jaar, tests van het onderwerp, tests van bekwaamheid, staatstests, nationale tests en tests van bekwaamheid op universiteiten. De lijst is eindeloos voor een gestresste tiener. Soms brengen die tests enkele reële gevolgen met zich mee als het niet goed gaat. Het is geen wonder dat tieners zich ernstig zorgen kunnen maken over testen.

Wat te doen tegen faalangst

Hoewel u de toetsen van uw kinderen niet kunt wegnemen, kunt u ze wel helpen door de duistere wateren van hun examen te navigeren, terwijl ze zich angstig voelen.

  • Maak een ontbijt voor je tiener. Het eten van een goed ontbijt helpt je hersenen brandstof te geven om gefocust te blijven, wat uiteraard de testprestaties kan verbeteren.
  • Als toelating tot de universiteit met hoge inzet een probleem is, help je tiener dan begrijpen dat er andere opties zijn. Er zijn scholen die geen SAT- of ACT-tests vereisen voor toelating, of er is een community college. Bovendien zijn scores niet de enige beslissende factor bij toelating tot de universiteit.
  • Stimuleer goede studiegewoonten. Help uw tiener tijd vrij te maken die specifiek is voor het studeren voor grote toetsen. Niet blokken helpt de last-minute faalangst te verminderen.
  • Help je tiener om voor zichzelf op te komen. Als testen een chronisch probleem is, stel dan voor dat hij naar zijn leraren gaat en vraagt naar extra punten of alternatieve methoden om aan te tonen dat hij de informatie kent. Hoewel niet elke leraar ja zal zeggen op alle verzoeken, zullen de meeste leraren een leerling waarderen die de verantwoordelijkheid neemt voor zijn cijfers en opleiding. Door een dialoog aan te gaan, kan uw leerling de weg vrijmaken voor succes, zelfs als hij het nooit bijzonder goed doet op een toets.

Tieneruitputting

Student met boeken slapen
Student met boeken slapen

Vermoeidheid is een veelvoorkomend probleem voor veel tieners. In sommige schooldistricten komt de bus om 6.30 uur, waardoor leerlingen gedwongen worden veel eerder op te staan dan hun natuurlijke slaapcyclus zou wensen. Het probleem is zelfs zo wijdverspreid dat de American Academy of Pediatrics in 2014 een verklaring heeft uitgegeven waarin wordt aanbevolen dat de lessen op middelbare en middelbare scholen niet eerder dan 8.30 uur in de ochtend beginnen. Uit hun onderzoek bleek echter dat 40 procent van de middelbare scholen vóór acht uur in de ochtend begint.

Wat te doen tegen uitputting van tieners

Er is niet veel dat ouders kunnen doen aan het tijdstip waarop de school begint of wanneer de schoolbus arriveert, of aan alle buitenschoolse activiteiten die hun leerling kiest. Ouders kunnen er echter voor zorgen dat hun kinderen voldoende slaap krijgen.

  • Dring aan op een 'licht uit'-beleid op schoolavonden. Natuurlijk is het geen garantie dat uw tiener snel in slaap zal vallen, maar het zorgt er wel voor dat ze op een redelijk tijdstip tot rust komt voor de avond.
  • Heb een technologievrije slaapkamer. Veel tieners hebben mobiele telefoons, computers en zelfs televisies in hun kamer, maar als u deze dingen eruit ha alt, kan uw tiener haar slaapkamer gebruiken om te slapen. Als dat geen haalbare optie lijkt, overweeg dan om na een bepaalde tijd het wifi-wachtwoord te wijzigen. Door het internet buiten beschouwing te laten, kan het surfen op de late avond en het cybersocialiseren worden teruggedrongen.

Huiswerk

Deze vroege starttijd wordt aangevuld met het huiswerkschema van de gemiddelde middelbare scholier. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Phoenix uit 2014 is dit 17,5 uur per week. Als je het berekent, kom je uit op ongeveer drie tot vier uur per nacht. Dat klinkt misschien prima, totdat je bedenkt dat veel tieners banen, activiteiten of andere verantwoordelijkheden hebben, waardoor er weinig tijd overblijft voor huiswerk dat op een fatsoenlijk uur moet worden gedaan.

Wat te doen aan huiswerkproblemen

Ouders kunnen hun leerlingen helpen bij het organiseren en prioriteren.

  • Laat je leerlingen een online kalender gebruiken of een papieren schema maken waarin ze al hun vaste activiteiten vermelden. Vul vervolgens de resterende tijdvakken in met wanneer u huiswerk moet maken, mogelijkheden voor examenstudie, sport, muziekoefeningen en zelfs ontspanning. Als de activiteiten de beschikbare tijdsblokken overschrijden, kunnen ouders de leerlingen helpen inzien dat het misschien tijd is om iets los te laten.
  • Zorg voor een huiswerkvriendelijke plek in huis. De ruimte moet rustig, goed verlicht en goed georganiseerd zijn. Het hebben van één enkele plek om te studeren en huiswerk te maken, vermindert de huiswerklast misschien niet, maar het kan er wel voor zorgen dat uw tiener de tijd die ze heeft om huiswerk te maken maximaliseert, waardoor ze productiever zal zijn.

Pesten op school

De American Society for the Positive Care of Children meldt dat ongeveer 28 procent van de kinderen tussen de 12 en 18 jaar op school wordt gepest. Pesten op school verandert wat een plaats van leren zou moeten zijn in een plaats van ellende en zelfs gevaar, en het neemt vele vormen aan. Pesten kan fysiek, psychologisch zijn of zelfs in cyberspace gebeuren. Elke dag zijn duizenden tieners nerveus om naar school te gaan, omdat ze weten dat ze te maken zullen krijgen met een pestkop die hen zal pesten. Dit pesten kan de vorm aannemen van fysiek pesten, waarbij een leerling het gevoel heeft dat zijn fysieke veiligheid onmiddellijk in gevaar is.

Cyberpesten is echter een snelgroeiende realiteit in de tienerwereld. Het Center for Disease Control schat dat 15,5 procent van de studenten op de een of andere manier te maken krijgt met cyberpesten. Cyberpesten is zeer aantrekkelijk voor pestkoppen die anoniem kunnen blijven en fysiek verwijderd kunnen blijven van hun doelwitten.

Wat te doen tegen pesten

Soms is het moeilijk om te weten wanneer tieners gepest worden. Vaak ervaren ze schaamte of angst en willen ze er geen ouder of leerkracht bij betrekken. Begin dus met weten waar u op moet letten. Waarschuwingssignalen voorgesteld door Stopbullying.gov zijn onder meer onverklaarbare verwondingen, verloren voorwerpen, dalende cijfers en persoonlijkheids- of gedragsveranderingen. Daarnaast:

  • Luister actief en concentreer u erop uw tiener te laten weten dat het niet zijn schuld is.
  • Moedig uw tiener aan om met zijn schoolbegeleider te praten. Daar zijn ze voor. Zorg ervoor dat jij en je tiener samen ook ander personeel op de school waarschuwen. Het schoolpersoneel kan helpen bij het implementeren van praktische stappen, zoals het wijzigen van de zitplaatsenindeling, het helpen van uw tiener bij het wijzigen van zijn rooster of zelfs het wijzigen van de busroute.
  • Cyberpesten is moeilijker te elimineren. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen fysiek veilig zijn en onvoorwaardelijke steun bieden. Veel apps maken het moeilijk om activiteiten te monitoren, dus het opbouwen van een sterke relatie met uw tiener is van cruciaal belang bij het helpen van een slachtoffer van cyberpesten.

Conflict met een leraar

Je tiener komt elke dag thuis met verhalen over een vreselijke leraar. Volgens uw tiener raakt ze zijn huiswerk kwijt, pest ze hem zonder reden, geeft ze hem slechte cijfers 'gewoon omdat' en doet ze er alles aan om zijn leven zuur te maken. Uit een onderzoek blijkt dat 65,5 procent van de tieners het gevoel heeft dat een leraar een negatieve invloed op hen heeft gehad. Dat is een hoop niet met elkaar overweg kunnen.

Wat te doen bij conflicten tussen leerling en leraar

Hoewel het verleidelijk is om je beste moederbeer-indruk naar boven te halen en naar school te gaan en die vervelende leraar op te lossen, is dit in feite een geweldige kans voor jou om voor je tiener te modelleren hoe hij met conflicten om moet gaan - iets wat ze zullen er ook in hun volwassen leven mee te maken krijgen.

  • Moedig uw tiener aan om naar zijn begeleidingsadviseur te gaan. Zij zijn bekwame bemiddelaars en moeten in de eerste plaats een pleitbezorger voor uw kind zijn. Ook wilt u, indien mogelijk, dat uw tiener situaties voor zichzelf uitwerkt ter voorbereiding op het leven, in plaats van tussenbeide te komen en problemen op te lossen.
  • Houd samen met uw tiener een dagboek bij waarin u eenvoudigweg feiten noteert. Dit tijdschrift dient twee doelen. Ten eerste kan het bijhouden van een dagboek uw tiener helpen zijn emoties van frustratie en woede te verwerken, waardoor een emotionele uitbarsting minder waarschijnlijk wordt. Laat hem noteren wat er is gebeurd, waarom het hem boos maakte, hoe hij reageerde en, indien van toepassing, wat hij anders kan doen. Ten tweede: als de situatie nijpend wordt en het echt nodig is dat u als ouder tussenbeide komt, heeft u nu een verslag van wat er is gebeurd.
  • Als het duidelijk wordt dat je moet ingrijpen, probeer dan deze twee meesterlijke diplomatieke tactieken. Ga eerst naar binnen en stel vragen. Herhaal wat er gezegd wordt, zodat de andere partij zich gehoord voelt en je zeker weet dat je hun kant goed begrijpt. Ten tweede: gebruik de lofsandwich: vertel de leerkracht iets dat u of uw kind leuk vindt en deel vervolgens enkele van uw zorgen. Sluit af met enkele positieve suggesties over wat u graag verder zou willen zien, en zorg ervoor dat u vermeldt wat uw kind ook anders zou kunnen doen om het conflict op te lossen.

Richteloze ellende en apathie

De leeftijdsgenoten van je tiener bereiden zich allemaal voor op de universiteit of een carrière, met schijnbaar duidelijke richtingen over waar ze heen willen en wat ze willen doen. Maar voor jouw leerling is de gedachte om nu te moeten beslissen wat ze de rest van haar leven wil worden absoluut overweldigend. Dus in plaats van de koe bij de horens te vatten en iets te doen, verv alt ze in een put van apathie en angst, bezorgd over het kiezen van een carrière en of ze wel of niet de verkeerde zal kiezen. Door de tienerhormonen is alles een groot probleem, en het feit dat ze op dit moment geen inzicht heeft in haar leven, maakt haar angst alleen maar groter.

Wat te doen tegen apathie

Hoewel je je tiener niet kunt vertellen wat hij met haar leven moet doen, zijn er enkele dingen die je kunt doen om de angst te verzachten en haar af te wenden van apathie en weer op ontdekkingstocht te gaan.

  • Verzeker je tiener ervan dat ze in goed gezelschap is als ze niet alles door heeft. Penn State merkt in een van hun blogs op dat naar schatting 75 procent van de studenten van studie verandert voordat ze afstuderen. Er zijn veel opties in het leven die nog niet eens op haar radar staan. In de tussentijd kan ze allerlei verschillende dingen ontdekken en zien van welke dingen ze echt houdt.
  • Laat haar het boek Welke kleur is jouw parachute voor tieners lezen. Hoewel het boek wat ouder is, helpt het tieners niet alleen na te denken over een baan, maar ook over de dingen die ze graag doen, zoals de leiding hebben, creëren, enz.
  • Stimuleer activiteiten buiten school. Hoewel scholen veel te bieden hebben, kan het zijn dat het ding dat de boot van uw tiener echt drijft, niet op school te vinden is. Studeren in het buitenland, stages of zelfs een vrijwilligerswerk kunnen haar echt helpen vinden wat ze graag doet - of zelfs wat ze niet graag doet.

Tienerproblemen vermijden

In een ideale wereld zouden alle leerlingen als gelijken naar hun respectievelijke scholen gaan. Helaas is dit vaak niet het geval. Wat er in de wereld van een leerling gebeurt, binnen school, buiten school en zelfs binnen hun interne wereld, heeft een directe invloed op wat er op school gebeurt. Het is een simpel feit dat als een tiener moe, hongerig, ongelukkig, angstig of ziek is, zijn academische prestaties waarschijnlijk zullen verslechteren. Het is belangrijk om te onthouden dat er hulp beschikbaar is en dat er, in extreme situaties waarin een leerling niet profiteert van de huidige school, andere onderwijskeuzes zijn die een ouder kan maken, zoals verschillende scholen, onafhankelijke studie- of universitaire modelscholen en thuisscholen.

Aanbevolen: