Waardevolle redenen om vrijwilligerswerk te doen en hun verborgen voordelen

Inhoudsopgave:

Waardevolle redenen om vrijwilligerswerk te doen en hun verborgen voordelen
Waardevolle redenen om vrijwilligerswerk te doen en hun verborgen voordelen
Anonim
Vrijwilligers ruimen afval op
Vrijwilligers ruimen afval op

Vrijwilligerswerk is een essentieel onderdeel van de meeste non-profitorganisaties, en velen zouden niet kunnen functioneren zonder vrijwilligers. Ondanks het belang ervan voor de gemeenschap is vrijwilligerswerk sinds 2005 landelijk aan het afnemen. Als je hebt nagedacht over vrijwilligerswerk maar nog geen actie hebt ondernomen, overweeg dan de vele voordelen die verder gaan dan het helpen van een goed doel waarin je gelooft.

Vrijwilligers helpen de gemeenschap

Veel mensen klagen over problemen in hun gemeenschap, of het nu gaat om dakloosheid, armoede, honger of alfabetisering. Een vrijwilliger mag zijn gevoelens in daden omzetten en iets doen aan de problemen waar hij om geeft. Vrijwilligers zijn de belichaming van het beroemde citaat dat aan Mahatma Gandhi wordt toegeschreven: "Jij moet de verandering zijn die je in de wereld wilt zien."

Vrijwilligers houden de deuren van non-profitorganisaties open

Veel non-profitorganisaties zijn sterk afhankelijk van vrijwilligers en zouden niet in staat zijn de hoognodige programma's en diensten aan gemeenschappen in nood te bieden. Er zijn zelfs veel non-profitorganisaties die voor 100% door vrijwilligers worden gerund, zonder betaald personeel. Naar schatting besteden vrijwilligers ruim acht miljard uur aan non-profitorganisaties op nationaal niveau, met een geschatte waarde van $193 miljard. Als je om je gemeenschap geeft, speelt vrijwilligerswerk een cruciale rol bij het waarborgen van een vangnet voor achtergestelde individuen en gezinnen, maar ook voor de dieren, het milieu en vele andere oorzaken.

Vrijwilligers hebben een betere fysieke en mentale gezondheid

Als je je vrijwillig hebt aangemeld en bent weggelopen met een beter gevoel, zowel mentaal als fysiek, verbeeld je je geen dingen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die vrijwilligerswerk doen langer leven, minder last hebben van slopende aandoeningen en minder last hebben van depressies. Afhankelijk van het soort vrijwilligerswerk kan het ook uw regelmatige lichaamsbeweging vergroten, zoals het uitlaten van honden in een opvangcentrum of het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan plaatselijke parken en wandelpaden.

Vrijwilligers zijn verbonden met mensen

Vooral voor alleenstaanden en oudere volwassenen kan vrijwilligerswerk gevoelens van sociaal isolement verminderen door iemand een doel en een sociale uitlaatklep te geven met gelijkgestemde mensen. Er wordt gemeld dat één op de drie volwassenen van 45 jaar en ouder last heeft van eenzaamheid. Senioren, vooral weduwen en weduwnaars, lijden vaker aan eenzaamheid, wat een negatieve invloed kan hebben op lichamelijke problemen. Uit een onderzoek onder oudere volwassenen die een partner verloren hebben, bleek dat vrijwilligerswerk van slechts twee uur per week een groot verschil kan maken in hun mentale en fysieke gezondheid. Het kan ook helpen hun gevoel van eigenwaarde te verbeteren, wat geldt voor vrijwilligers van elke leeftijd.

Vrijwilligers kunnen iedereen zijn

Een ander prachtig aspect van vrijwilligerswerk is dat iedereen het kan doen. Dit betekent dat mensen die het moeilijker hebben om deel te nemen aan delen van de samenleving, op hun vrijwilligerslocatie een gastvrij thuis kunnen vinden. Veel mensen met een handicap voelen zich op zichzelf misschien niet zo betrokken bij hun gemeenschap vanwege een gebrek aan mobiliteit, maar er zijn veel vrijwilligersfuncties die vanuit huis kunnen worden gedaan. Andere non-profitorganisaties zullen een gezamenlijke inspanning leveren om mensen met een handicap en andere achtergronden erbij te betrekken, en deze kansen kunnen een groot verschil maken in het zelfrespect en het gevoel van doelgerichtheid van deze bevolkingsgroepen.

Vrijwilligers leren nieuwe vaardigheden

Vrijwilligerswerk kan een geweldige manier zijn om vaardigheden te leren die je kunnen helpen verder te komen in het leven. Dit kunnen 'harde' vaardigheden zijn, zoals het leren gebruiken van technologie of bouwvaardigheden. Het omvat ook veel 'zachte vaardigheden', zoals tijdmanagement, effectief communiceren met mensen en het leren van verantwoordelijkheid. Dit maakt vrijwilligerswerk tot een prachtige bezigheid voor jongere volwassenen die een voorsprong op de arbeidsmarkt willen verwerven, maar ook voor oudere volwassenen die hun horizon willen verbreden.

Vrijwilligers leren kinderen burgerzin

Ouders die vrijwilligerswerk doen, geven hun kinderen een overtuigend voorbeeld over het belang van zorg voor de gemeenschap. Veel ouders nemen hun kinderen zelfs mee naar vrijwilligersuitjes die kindvriendelijk zijn. Dit is een fantastische manier om kinderen te leren hoe ze voor anderen in nood moeten zorgen en hoe ze hun gemeenschap kunnen ondersteunen. Het helpt kinderen ook verantwoordelijkheid te leren en goed met anderen om te gaan.

Vrijwilligers hebben plezier

Ongetwijfeld kan vrijwilligerswerk met een aantal "zware" problemen zoals dakloosheid en armoede emotioneel moeilijk zijn. Maar ondanks de zorgen waarmee vrijwilligers te maken hebben bij het ondersteunen van hun gemeenschap, krijgen ze ook de kans om plezier te hebben. Veel organisaties moedigen vrijwilligers aan om samen sociale uitstapjes te maken en evenementen te organiseren om hun prestaties te eren. Je kunt er ook voor kiezen om als vrijwilliger activiteiten te doen die leuk zijn, zoals kinderen kunst- en handwerklessen geven, een padvindersgroep begeleiden, of een gemeenschapstoneelstuk opvoeren voor een non-profit theater.

Vrijwilliger bij dierenasiel
Vrijwilliger bij dierenasiel

Vrijwilligers vergroten hun gezin

Soms kunnen vrijwilligers hun gezin groter maken vanwege hun vrijwilligerstaak. Zo kan vrijwilligerswerk bij een kinderorganisatie er soms toe leiden dat een vrijwilliger de beslissing neemt om pleegouder te worden of te adopteren. Aan de niet-menselijke kant maken vrijwilligers van dierenasielen grapjes over hoe moeilijk het is om niet elk huisdier in hun asiel mee naar huis te nemen, zodat ze waarschijnlijk minstens één nieuwe hond, kat, vogel of ander dakloos dier mee naar huis nemen. Al deze scenario's leiden tot minder eenzaamheid, sterkere sociale banden en het vinden van huizen voor mensen in nood.

Vrijwilligers worden leiders

Zelfs de meest verlegen, meest introverte persoon kan een vrijwilligersfunctie vinden die hem of haar aanspreekt. Deze kansen kunnen helpen bij het opbouwen van leiderschap en sociale vaardigheden. Ze kunnen ook helpen het zelfvertrouwen te vergroten en het zelfgevoel te verbeteren. Als je de impact van jouw daden op de levens van anderen ziet, is het moeilijk om je niet beter over jezelf te voelen en te geloven in de mogelijkheid van echte persoonlijke groei.

Vrijwilligers ontwikkelen zakelijke relaties

Het is bekend dat vrijwilligers die zitting hebben in non-profitorganisaties netwerkverbindingen ontwikkelen met anderen in het bedrijfsleven. Maar zelfs vrijwilligers die functies op een lager niveau bij een non-profitorganisatie vervullen, kunnen communiceren met zakelijke leden van de gemeenschap. Het vinden van anderen met wie u kunt samenwerken en die een passie delen en zich inzetten om anderen te helpen, kan leiden tot klanten voor uw bedrijf of een potentiële nieuwe baan voor uzelf. Je weet nooit wie je als vrijwilliger tegenkomt en die je bedrijf of carrière in de toekomst kan helpen.

Aarzel niet om vrijwilligerswerk te doen

Er zijn veel dwingende redenen om vrijwilligerswerk te doen. Sommige redenen zijn voordelen voor uw eigen leven, zoals verbeteringen in de gezondheid, het welzijn en de carrièrevooruitzichten. Anderen hebben betrekking op uw passie om uw gemeenschap te helpen en uw woorden en overtuigingen in daden om te zetten. Als je hebt nagedacht over vrijwilligerswerk, maar je aarzelt of nerveus bent, is het tijd om een plek te vinden waar je je passie kunt tonen en iets terug kunt geven aan anderen!

Aanbevolen: