Wat betekenen de teksten van Hotel California?

Inhoudsopgave:

Wat betekenen de teksten van Hotel California?
Wat betekenen de teksten van Hotel California?
Anonim
Woestijnhotel in Californië
Woestijnhotel in Californië

De teksten van Hotel California zijn enkele van de meest bekende teksten in de rockmuziek. Miljoenen fans over de hele wereld kunnen deze Eagles-standaard op aanvraag zingen, en het is een van die zeldzame nummers die generaties lijkt te hebben overspannen, waarbij jong en oud zingen over dat beroemde hotel waar je kunt uitchecken maar nooit meer weggaat.

Hotel California Lyrics - Waar gaan ze allemaal over?

Zoals typisch is voor elk nummer dat zo lang de aandacht van het publiek heeft getrokken, is de tekst van Hotel California duizenden keren in stukken gesneden, in blokjes gesneden en ontleed door mensen die op zoek zijn naar verborgen betekenis. Zoals ook typisch is in dit soort gevallen, blijft de uiteindelijke betekenis van elke regel ongrijpbaar, maar er zijn wel een paar thematische aanwijzingen. In werkelijkheid spelen er twee verhalen zich af in Hotel California: het verhaal zelf en de diepere betekenis.

Het verhaal dat in Hotel California wordt verteld, is bekend. Een vermoeide reiziger die over een verlaten weg rijdt (ja, een donkere, woestijnachtige snelweg) ziet de lichten van een eenzaam hotel en besluit te stoppen voor de nacht. Eenmaal binnen ontdekt de verteller een vreemde wereld vol excessen - spiegelplafonds, roze champagne, een groot feestmaal - en gasten die hem welkom zingen terwijl ze hem proberen uit te nodigen in hun wereld. De verteller besluit dat hij er vandoor moet gaan - dat hij liever aan de buitenkant is - maar dan krijgt hij in een nachtmerrieachtige wending te horen dat hij kan uitchecken, maar eigenlijk nooit meer weggaat. Dit verhaal lijkt op het typische verhaal van 'reiziger die in de middle of nowhere een groot huis tegenkomt - er gebeuren vreemde dingen binnen' dat de basis is geweest van menig verhaal en film. Maar de echte betekenis van de teksten van Hotel California ligt vermoedelijk niet in het vertellen van het verhaal zelf, maar eerder in de symboliek.

Maar wat betekent dit allemaal? Mensen hebben door de jaren heen allerlei theorieën bedacht over de betekenis van het lied in het algemeen, de locatie van het ‘echte’ Hotel California en andere fragmenten van het lied, waaronder:

  • Het nummer is een ode aan het satanisme (gebaseerd op de tekst hebben we die geest hier sinds 1969 niet meer gehad - sommigen beschouwen deze geest als God.)
  • Het liedje gaat over het krijgen van kanker
  • Er was een echt Hotel California, en het werd gerund door kannibalen
  • Het echte Hotel California was een psychiatrisch ziekenhuis
  • Het nummer gaat op de een of andere manier over de band Steely Dan (ze steken het met hun stalen messen, maar ze kunnen het beest gewoon niet doden.)
  • Het liedje gaat over cocaïneverslaving (ze kijken naar jou, Glenn Frye.)

Er zijn er nog meer – exploderende fabrieken, vampiers – en de lijst gaat maar door. Wie heeft gelijk?

De Adelaars spreken

Gelukkig hebben The Eagles de traditie van muzikanten overtreden die de publieke speculatie over hun songteksten steeds vreemder laten worden. Zowel Don Henley als Glenn Frye hebben de aard van het nummer verschillende keren besproken. Ze hebben door de jaren heen bij talloze gelegenheden beweerd dat het lied een veroordeling is van het materialisme en de materiële aard van de Amerikaanse droom. In een Rolling Stone-interview uit 1987 benadrukte Henley dat het nummer niet alleen ging over excessen in Californië, hoewel dat is waar de band destijds mee worstelde, maar eerder over excessen in de Amerikaanse cultuur als geheel. Het nummer gaat over proberen te ontsnappen aan die cultuur en hoe moeilijk dat is omdat het overal is.

Wat betreft speculaties over kannibalisme, satanisme, kanker en cocaïne: deze zijn allemaal ronduit afgewezen door de band.

De Colitas - Oh die gekmakende Colitas

Een ding dat veel mensen lijkt te plagen over de teksten van Hotel California is de vermelding van "colitas" in de opening van het nummer:

Op een donkere woestijnsnelweg, koele wind in mijn haar. Warme geur van colita's die door de lucht opstijgt

Wat zijn dat precies? Dit kan een voorbeeld zijn waarin er een mysterie in deze teksten zit. Sommigen geloven dat colitas een verwijzing is naar Colita de Rata, of antilope-salie, een bloem die in de woestijn groeit. Anderen wijzen erop dat colita Spaans is, wat ‘staartjes’ betekent en zou kunnen verwijzen naar de toppen van een marihuanaplant. De jury is hier nog niet over uit.

Aanbevolen: