Gele kruisspin

Inhoudsopgave:

Gele kruisspin
Gele kruisspin
Anonim
Argiope aurantia
Argiope aurantia

De gele kruisspin, of Argiope aurantia, is een van de meest voorkomende spinnen die je in je tuin en tuin zult zien. Deze felgekleurde spinnen spinnen grote, opvallende webben, waardoor ze tot de gemakkelijkst te identificeren spinnen behoren. Hoewel hun uiterlijk alarmerend kan zijn voor de arachnofoben van de wereld, zijn ze, zoals de meeste spinnen, in wezen onschadelijk voor mensen.

Gele tuinspin-identificatie

Je kunt Argiope gemakkelijk herkennen aan zijn opvallende kleuren, grote formaat en indrukwekkende web. Een opvallend, contrasterend patroon van zwart, geel en af en toe wit markeert de buik en poten van de spin, vermoedelijk om aan vogels en andere roofdieren te laten weten dat het geen smakelijke ma altijd zal zijn. Het vrouwtje is over het algemeen veel groter dan het mannetje en kan in sommige gevallen meer dan 28 mm lang zijn. Het mannetje, hoewel hetzelfde patroon, kan slechts een kwart van de grootte van het vrouwtje zijn, en heeft de neiging kleinere webben te bouwen. Volwassen mannetjes kunnen helemaal afzien van het bouwen van een web om een geschikt vrouwtje te zoeken en haar web te delen tijdens het paren.

Hoewel de spin zelf groot, mooi en indrukwekkend is, is het unieke web vaak het meest opvallende kenmerk. Met een diameter van wel 60 cm en een kenmerkend zigzagpatroon in het midden is het web van Argiope werkelijk een wonder. Het zigzaggedeelte van het web, vermoedelijk een aanpassing om te voorkomen dat grotere wezens onbedoeld al het harde werk van de spin vernietigen, is gemaakt van niet-gevangen zijde en is niet plakkerig. De spin rust meestal met het hoofd naar beneden op dit deel van het web, wachtend op een prooi. Het is indrukwekkend dat het vrouwtje elke dag haar eigen web eet en een nieuw web bouwt, volgens het Arthropod Museum van de Universiteit van Arkansas, om het bouwwerk in topconditie te houden zonder grondstoffen te verspillen.

Verspreiding en leefgebied

Argiope komt voor in het grootste deel van de Verenigde Staten, maar komt het meest voor langs de kustgebieden. De kans is groot dat je de spin tegenkomt in de oostelijke helft van Noord-Amerika, van Ontario en de Atlantische provincies in Canada, via het oosten van de Verenigde Staten tot in het uiterste zuiden van Guatemala. Het is ongebruikelijk in het midden van het continent, en in het westen beperkt het zich tot Californië en Oregon.

Uw tuin is misschien wel het ideale leefgebied voor deze spin, omdat hij het liefst zijn huis bouwt op zonnige, beschutte plekken tussen stukjes hoge vegetatie of in de dakrand van huizen en schuren.

Prooi

Net als zoveel griezelige beestjes in de tuin, zal de gele kruisspin waarschijnlijk meer goed dan kwaad doen. Een aantal van zijn favoriete prooisoorten, zoals bladluizen en sprinkhanen, zijn gewone tuinongedierte. Het vrouwtje staat bekend om haar vermogen om prooisoorten te consumeren die veel groter zijn dan zijzelf, zoals katydiden en krekels. Andere prooisoorten zijn onder meer:

  • Juni-bugs
  • Wespen
  • Mieren
  • Bijen
  • Motten
  • Vliegen

Bites

Met zo'n opvallende kleur wekt Argiope zeker de indruk van een insect waar niet mee te spotten v alt. Als u deze soort in uw tuin bent tegengekomen, vraagt u zich waarschijnlijk af of u zich zorgen hoeft te maken dat u wordt gebeten, en zo ja, of de beten giftig zijn.

In werkelijkheid zullen de meeste spinnen bijten als ze worden geprovoceerd, en bijna allemaal dragen ze een bepaalde hoeveelheid gif bij zich, volgens het Burke Museum of Natural History and Culture van de Washington University. Het gif bestaat echter om prooien te onderdrukken, en aangezien mensen normaal gesproken geen prooisoort voor spinnen zijn, dragen maar heel weinig mensen gif bij zich dat voldoende is om een mens schade toe te brengen.

Het is bekend dat de vrouwelijke Argiope bijt als ze zich bedreigd voelt, vooral als ze toevallig een eierzak bewaakt. Als ze echter ongemoeid worden gelaten, houden de meeste gele kruisspinnen zich niet bezig met mensen. Zelfs als je per ongeluk een beet uitlokt, kun je een kort stekend gevoel en misschien een verhoogde, rode bult verwachten, maar verder geen schade.

De tuin is een plek waar natuur en beschaving elkaar ontmoeten. In de meeste gevallen kunnen deze twee tegengestelde krachten vreedzaam naast elkaar bestaan. Veel tuindieren, waaronder spinnen, insecten en zelfs slangen, zijn geen ongedierte, maar bondgenoten. Leren leven met de verschillende natuurlijke bewoners van uw tuin en ze zien als de nuttige toevoegingen die ze zijn, draagt alleen maar bij aan de vrede en rust van uw groene ruimte.

Aanbevolen: