Zorg voor doornloze bramen

Inhoudsopgave:

Zorg voor doornloze bramen
Zorg voor doornloze bramen
Anonim
bramen op witte achtergrond
bramen op witte achtergrond

Om doornloze bramen te verzorgen, begin je met het geven van de planten wat ze nodig hebben om gelukkig in de tuin te groeien. Volle zon, goed doorlatende grond en aandacht tijdens de juiste tijden van het jaar zorgen voor een overvloedige oogst van deze mooie en nuttige planten.

Verzorgingstips voor doornvrije bramen

Traditionele bramenstruiken, zowel gecultiveerd als wild, hebben lange, scherpe doornen aan hun stokken. Doornloze bramen zijn al tientallen jaren verkrijgbaar, maar door recente innovaties zijn ze nu beschikbaar voor bijna alle tuingebieden.

Selecteer de juiste BlackBerry voor uw zone

Selecteer doornloze bramenvariëteiten die geschikt zijn voor uw tuingebied. Koop ze bij uw plaatselijke tuincentrum of als u in een catalogus winkelt, zoek dan naar exemplaren die als winterhard zijn gemarkeerd voor uw specifieke zone. Als u het niet zeker weet, aarzel dan niet om de catalogus of online kwekerij te bellen en om advies te vragen. De meeste doornloze bramenplanten produceren overvloedige bessen, ongeacht welke variëteit je kiest.

Groeigewoonte en zorg

Plant doornloze bramenplanten ongeveer een meter uit elkaar op een zonnige locatie. Ze hebben een traliewerk of een of andere ondersteuning nodig. Je kunt ze tegen een bestaande schutting laten groeien of je eigen steun creëren met houten palen, metalen palen of PVC-buizen. Een eenvoudig H-vormig hekwerk zorgt voor voldoende steun. Span draad tussen de palen om extra ondersteuning te bieden. Als je de planten geen ondersteuning biedt, hebben de lange stokken de neiging om over de grond te blijven hangen. Hierdoor zijn de bessen gemakkelijk bereikbaar voor knaagdieren en andere wezens en wordt de oogst verminderd. Om de stokken langs de draden en palen te leiden, gebruikt u tuintouw en bindt u ze aan het traliewerk. Plant bramen op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Voeg zoveel compost toe als je wilt in het plantgat. Houd ze goed bewaterd totdat het wortelsysteem is gevestigd. Mulch rond de basis van de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

Gedurende het eerste jaar kan de plant weinig of geen bessen produceren. Verlies de moed niet. Doornloze bramen beginnen tijdens hun tweede jaar een stevige oogst te dragen. In het voorjaar zie je grote bosjes mooie roze bloemen aan de plant. Later, nadat de bloemen zijn bestoven, vormen zich bramen. Bessen zijn rijp als ze helemaal zwart worden. Doornloze bramen zijn meestal groter en sommigen zeggen sappiger dan andere soorten.

Je bramen snoeien

De belangrijkste tip voor de verzorging van doornloze bramen is snoeien. Gelukkig is snoeien, omdat ze geen doornen hebben, gemakkelijker dan het snoeien van conventionele bramenplanten, die praktisch een harnas nodig hebben om zonder krassen te kunnen snoeien!

Tijdens de zomer kun je de toppen van nieuwe stokken afsnoeien om de planten tussen de 1,20 en 1,20 meter hoog te houden. Je kunt ze groter laten worden, maar dit zal de bessenproductie niet verbeteren en kan het lastiger maken om de planten te verzorgen en te verzorgen.

Sommige soorten doornloze bramen, zoals Cherokee en Cheyenne, vereisen het snoeien van de worteluitlopers die nabij de basis van de plant tevoorschijn komen. Tijdens het groeiseizoen komen er uitlopers uit de kroon. Laat ze ongeveer 30 cm lang worden en knip ze vervolgens af om ze op die lengte te houden.

Elke keer dat de grotere centrale takken van de bramenplanten meer dan een meter groeien, is het tijd om ze te snoeien. Gebruik een zeer scherpe, schone snoeischaar en knip de punten af. Tijdens de winter kunt u de zijtakken terugsnoeien tot ongeveer een voet lang. De winter is ook de tijd van het jaar om dode of zieke takken weg te snoeien.

Expertbronnen over doornloze bramen

Over het algemeen is de verzorging van doornloze bramen eenvoudig, waarbij de meeste moeite wordt besteed aan het snoeien. Voor meer informatie over het snoeien en verzorgen van doornloze bramen, zie het volgende:

  • North Carolina State University informatie over doornloze bramen.
  • Handout West Virginia Cooperative Extension Service over doornloze bramen.
  • De Moestuinier geeft persoonlijk inzicht in haar bramenverzorgingsregime.
  • Doyle's Thornless Blackberry, een van de meest populaire planten.

De moeite waard

Het vergt wat werk om doornloze bramen te verzorgen, maar de beloningen zijn geweldig. Stel je eens voor welke heerlijke bessen je zult oogsten als al je inspanningen vruchten afwerpen!

Aanbevolen: