Antieke stoelstijlen en waarden met ladderrug

Inhoudsopgave:

Antieke stoelstijlen en waarden met ladderrug
Antieke stoelstijlen en waarden met ladderrug
Anonim
Vintage meubilair in antiekwinkel en stoelen met ladderleuning
Vintage meubilair in antiekwinkel en stoelen met ladderleuning

De stoel met ladderleuning was een van de meest populaire stoelen van zijn tijd. Het was gemakkelijk te bouwen, eenvoudig van ontwerp en betaalbaar om te maken. Tegenwoordig zijn klassieke antieke stoelen met ladderrugleuning gewilde stukken voor antieke verzamelaars.

Wat is een stoel met ladderleuning?

Een stoel met ladderleuning, ook wel een stoel met lattenbodem genoemd, is genoemd naar de horizontale latten aan de achterkant van de stoel, die lijkt op de sporten van een ladder. De latten, meestal twee tot zes in getal, zijn met een pen-gatverbinding verbonden met de rechte achterstijlen. De palen van de stoel staan loodrecht op elkaar en werden meestal op een draaibank gedraaid of afgerond. Ze hadden de volgende kenmerken:

  • De klassieke versie heeft een hoge rugleuning en een zitting van geweven biezen.
  • De meeste ladderruggen uit de 18e eeuw hadden armen, hoewel stoelen zonder armleuningen gebruikelijk waren. Sommige zijn rockers, andere niet; rockers werden soms later toegevoegd.
  • Ladderruggen uit de 18e eeuw waren gemaakt van hardhout. De Engelse ladderrug was gemaakt van essen, beuken of eiken; Amerikaanse exemplaren waren gemaakt van esdoorn, eiken of ander hardhout.
  • De meest populaire afwerkingen waren beits of verf, meestal in rood of zwart.

Antieke geschiedenis van de ladderrugstoel

De ladder terug zou zijn oorsprong vinden in de Middeleeuwen in Europa. De populariteit ervan steeg dramatisch na de protestantse Reformatie, omdat de stoelen eenvoudig van stijl waren, een eigenschap die door de vroege protestanten werd gewaardeerd. De stoel kwam met de vroege Amerikaanse kolonisten over de Atlantische Oceaan. Meubelmakers in Philadelphia, Boston en andere koloniecentra maakten het en verkochten het aan alle klassen kolonisten. Ook boeren op het platteland omarmden de stoel; het was snel en gemakkelijk te maken. Het diende als eetkamerstoel, zitstoel en kerkbankstoel. Quakers gebruikten het als stoel voor hun vergaderhuizen.

hoge ladderstoel
hoge ladderstoel

Afnemende populariteit tijdens het Victoriaanse tijdperk

Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw verminderde de komst van de Victoriaanse meubelstijl de populariteit van de eenvoudige ladderrug. Ooit prominent aanwezig in salons en veranda's, werd het gedegradeerd tot keukens, tweede slaapkamers of zelfs zolders.

Gerenoveerd Provençaals landhuis met een antieke stoel met ladderleuning
Gerenoveerd Provençaals landhuis met een antieke stoel met ladderleuning

Modern gebruik van de ladderstoel

Stoelen met ladderleuningen nemen nog steeds een plaats in in het moderne meubelontwerp. Reproducties van stoelen uit de 18e en 19e eeuw zijn in de meeste meubelwinkels te vinden. Originele versies zijn nog steeds te vinden in antiekwinkels en veilingen. Antieke stoelen met ladderrugleuning vormden een prachtige aanvulling op moderne kamers en voegden een gevoel van geschiedenis en boerderijstijl toe.

Ladderrugstoelstijlen en variaties

De traditionele stijl van een antieke stoel met ladderleuning is heel eenvoudig, maar er zijn een aantal variaties die je tegen kunt komen in antiekwinkels en online veilingen. Je ziet zowel eetkamerstoelen als salonstoelen. Eetkamerstoelen hebben doorgaans een lagere zit dan salonstoelen. Je ziet ook stoelen met ladderleuningen van natuurlijk hout, maar ook geschilderd in verschillende kleuren. Dit zijn enkele variaties die je mogelijk tegenkomt op het basisontwerp:

  • Vierkante palen- Sommige stoelen met ladderleuning hebben palen die niet op een draaibank worden gedraaid, waardoor ze vierkant blijven in plaats van rond.
  • Muilezeloor of konijn-ear - Bij deze stijl lopen de achterstijlen taps toe naar beneden en buigen ze naar achteren, zoals de lange oren van een muilezel of konijn.
  • Schommelstoelen - Antieke schommelstoelen zijn er in vele stijlen, en de ladderrug is er daar één van.
  • Panel-back - In plaats van latten heeft dit type stoel een plat of gebogen paneel.
Oude blauwe ladder terug stoel tegen witte muur
Oude blauwe ladder terug stoel tegen witte muur

Identificeren van antieke ladderstoelwaarden

Net als bij andere antieke stoelwaarden, betekent het bepalen van de waarde van een antieke stoel met ladderleuning het onderzoeken van de stoel en deze vergelijken met recent verkochte exemplaren. Individuele stoelen met ladderrugleuning worden vaak verkocht voor minder dan $ 100, maar er zijn enkele factoren die ze waardevoller kunnen maken.

Factoren die de waarde van antieke stoelen met ladderleuning beïnvloeden

Om de waarde van een stoel met ladderleuning te bepalen, moet u rekening houden met de volgende factoren:

  • Conditie- Ladderruggen werden in het dagelijks leven gebruikt; daarom wordt niet verwacht dat ze in mint- of "gloednieuwe" staat verkeren. Om als in uitstekende staat te worden beschouwd, mogen er geen stukken ontbreken. Stoelen moeten sterk zijn, zonder scheuren, ernstige krassen of vlekken.
  • Oorspronkelijke staat - Hoe dichter de stoel met de ladderleuning bij de oorspronkelijke staat is, hoe waardevoller deze is. Door het overspuiten of opnieuw stofferen wordt de waarde verminderd. Op dezelfde manier wordt de waarde verminderd als de poten, armen, palen, latten of zitting zijn vervangen.
  • Provenance - Als je het verhaal achter een stoel met ladderrug kent, is deze misschien meer waard. Herkomst is de bewaargeschiedenis van het antiek. Een geverifieerde herkomst kan de waarde enorm vergroten.
  • Kwaliteit - Zoals bij alle antiek bepa alt de kwaliteit van het vakmanschap een groot deel van de waarde. Omdat zowel experts als amateurs deze stoelen hebben gemaakt, is de kwaliteit van het stuk nog belangrijker voor de waarde.
  • Uniek - Ladderleuningen zijn een veel voorkomende stoel. Ongebruikelijke ontwerpen of versieringen, zolang ze origineel zijn voor de stoel, maken de stoel aantrekkelijker voor een verzamelaar.
  • Bekende ontwerper - Als de ladderrug is gemaakt door een bekende ontwerper, zoals Charles Rennie Mackintosh, kan deze meer waard zijn. Sommige fabrikanten gebruikten ook meubelmerken om hun werk te identificeren.
  • Set - Als u een bijpassende set stoelen met ladderleuning heeft, zijn deze over het algemeen waardevoller dan individuele exemplaren.

    Antieke ladderrugstoel met geborduurde zitting
    Antieke ladderrugstoel met geborduurde zitting

Voorbeelden van antieke ladderstoelwaarden

Zodra u uw stoel heeft onderzocht op specifieke factoren die de waarde ervan beïnvloeden, kunt u deze vergelijken met andere onlangs verkochte exemplaren. Hier zijn enkele stoelen met ladderleuning die in 2020 op eBay zijn verkocht:

  • Een 'Hill House'-stoel met ladderrug, ontworpen door Charles Rennie Mackintosh, werd verkocht voor bijna $ 2.000. Er was nog nooit op gezeten.
  • Een 17e-eeuwse stoel met ladderrug, gemaakt in Massachusetts, had een uitgebreide herkomst en werd verkocht voor bijna $ 500.
  • Een 18e-eeuwse stoel met ladderleuning en tekenen van overspuiten, verkocht voor ongeveer $ 56.
Paar samen winkelen in een antiekwinkel
Paar samen winkelen in een antiekwinkel

Verzorging van antieke stoelen met ladderleuning

Het verzorgen van stoelen met een ladderrug is eenvoudig. Eenvoudig onderhoud met gezond verstand kan helpen de waarde van de stoel te behouden.

  • De stoel niet opnieuw aflakken of opnieuw verven.
  • Laat eventuele reparaties uitvoeren door een professionele conservator.
  • Houd het uit de buurt van extreme temperaturen, vochtigheid en zonlicht.
  • Stof regelmatig af met een zachte doek.
  • Laat een conservator de afwerking beoordelen om te bepalen of de achterkant van de ladder baat zou hebben bij waxen of schoonmaken.
  • Gebruik nooit commerciële schoonmaakproducten die siliconen bevatten.

Kies de beste stijl voor uw huis

Antieke ladderruggen zijn een sierlijke toevoeging aan bijna elk interieur, maar ze zijn slechts een van de vele prachtige stijlen. Leer meer over andere antieke stoelstijlen, zodat u de houten stoelen die u in antiekwinkels ziet kunt identificeren en de beste stijl voor uw huis kunt kiezen.

Aanbevolen: