Aardappelen planten

Inhoudsopgave:

Aardappelen planten
Aardappelen planten
Anonim
Drie Rode Aardappelen
Drie Rode Aardappelen

Mensen planten al duizenden jaren aardappelen. Het is niet verrassend dat in die tijd de teelt van ieders favoriete knol een beetje een wetenschap is geworden. Gelukkig behoren aardappelen tot de meest vergevingsgezinde planten in de moestuin. Voordat je het weet, graaf je in die heuvels om de eerste malse spudjes ter grootte van een goudklompje te vinden.

Vóór het planten

Zoals met zoveel dingen in het leven, zal een zorgvuldige voorbereiding en planning in een vroeg stadium u veel werk en frustratie besparen. Het planten van aardappelen is niet mysterieus of ingewikkeld, maar er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het overwegen van de plantlocatie en de keuze van pootaardappelen. Houd voor het beste rendement op uw arbeid rekening met het volgende:

  • Oude keukenaardappelen en zelfs gekiemde schillen in de compost hebben heel wat aardappelgewassen opgeleverd. Het enige probleem met deze methode is dat commerciële keukenaardappelen soms worden behandeld met kiemremmers om de houdbaarheid te verlengen. Weerstand tegen kiemen kan een voordeel zijn voor de aardappelen in uw voorraadkast, maar niet in uw tuin. Om deze reden geven veel tuinders de voorkeur aan gecertificeerde pootgoedaardappelen of een combinatie van gecertificeerde pootaardappelen en overgebleven keukenaardappelen.
  • Om de opkomst te versnellen, bewaart u de pootaardappelen een week of twee in een donkere, droge, warme ruimte voordat u ze plant. Tegen de tijd dat je klaar bent om te planten, zouden ze net moeten beginnen te ontkiemen. Aardappelen die nog niet zijn ontkiemd of tekenen van rotting vertonen, moeten worden weggegooid, omdat het onwaarschijnlijk is dat ze het goed zullen doen in de tuin.
  • Als je een vroege oogst plant, gebruik dan alleen kleine, hele aardappelen. Gesneden aardappelen doen het normaal gesproken prima als ze later in het seizoen worden geplant, maar in koude grond hebben ze de neiging te rotten.
  • Kies een plek met lichtzure, voedselrijke grond.
  • Het is het beste om gewassen te wisselen, zodat aardappelen en hun verwanten, zoals paprika's, tomaten en aubergines, niet twee jaar op rij op dezelfde locatie worden geteeld.

Wanneer planten

Aardappelen kunnen meestal een beetje vorst verdragen, en de hoofdstelen en bladeren komen meestal niet tevoorschijn gedurende de eerste twee weken dat ze in de grond zitten. Om deze reden is het planten van aardappelen over het algemeen al 10 tot 14 dagen vóór de laatste nachtvorst veilig.

Aanplanthoeveelheid

Gemiddeld zou per pond (0,45 kg) pootaardappelen ongeveer drie meter aan aardappelrijen moeten worden geplant. Met deze plantdichtheid kun je verwachten dat je voor elke dertig centimeter aanplant twee en een half pond (1,1 kg) verse aardappelen zult oogsten (Vegetable Favorites, Lois Hole. Lone Pine Publishing, 1993.)

Als je bijvoorbeeld 20 kg aardappelen nodig hebt om de winter door te komen, verwacht dan ongeveer 6 meter aan rijen te planten, waarbij je ongeveer twee pond pootaardappelen gebruikt.

Metgezellen voor aardappelen

Begezellenplanten, ook bekend als intercropping, is een aloude techniek die gebruik maakt van interacties tussen planten om de groei te stimuleren, ziekten te ontmoedigen of de tuinruimte zo goed mogelijk te benutten. Enkele goede gezelschapsplanten die u kunt gebruiken bij het planten van aardappelen zijn:

  • Maïs:Aardappelen zijn een gewas voor koel weer. Hoewel een beetje zon goed is, kan een verhoogde interne bladtemperatuur de fotosynthese zelfs belemmeren. Door dubbele rijen aardappelen en maïs af te wisselen, worden de aardappelen net voldoende schaduw gegeven om oververhitting te voorkomen, terwijl er toch voldoende licht doorlaat voor een optimale groei. Omdat beide soorten zware eters zijn, moet je ervoor zorgen dat de grond rijk is aan voedingsstoffen en organisch materiaal om concurrentie om hulpbronnen te voorkomen.
  • Mierikswortel: Een onderzoek uit 2009 ondersteunde wat grootmoeders al jaren over mierikswortel zeggen. Het lijkt erop dat bepaalde ingrediënten in de wortels van mierikswortel een onherbergzame omgeving creëren voor de groei van de bacterie die verantwoordelijk is voor aardappelschurft, waardoor mierikswortel een uitstekende gezelschapsplant is voor de preventie van deze ziekte.

Methode voor het planten van aardappelen

  • Kies kleine pootaardappelen, bij voorkeur 55-85 gram. Snijd grotere aardappelen in stukjes voordat je ze plant, waarbij elk stuk minstens drie 'ogen' heeft die beginnen te ontkiemen.
  • Laat de stukjes ongeveer een dag drogen, zodat er eelt ontstaat op de snijkanten. Hierdoor wordt de kans kleiner dat bacteriën en andere ziekteverwekkers het vruchtvlees van de pootaardappel binnendringen.
  • Graaf lange greppels of individuele gaten van ongeveer 25 tot 30 cm diep. De grond rondom de plantplaats moet goed bewerkt en los zijn, zodat de groeiende knollen zoveel mogelijk ruimte hebben om uit te zetten.
  • Strooi een handjevol beendermeel in elke kweekplaats. Beendermeel is rijk aan fosfor, wat nodig is voor een goede wortel- en knolontwikkeling.
  • Plaats elke 30-35 cm een pootaardappel of stuk. Als je aardappelen dichter bij elkaar plant, krijg je kleinere aardappelen.
  • Bedek de nieuw geplante aardappelen met een losse laag aarde en geef ze water.
  • Je kunt er ook voor kiezen om aardappelen in een container te telen.

Gedurende het groeiseizoen

Terwijl je aardappelen groeien, kun je ze elke week of twee opschuiven door een tuinhark of schoffel te gebruiken om wat aarde tegen de basis van de plant te duwen. Houd uw aardappelen goed bewaterd en strooi af en toe een handvol beendermeel bovenop de rij. In een mum van tijd zullen uw eenvoudige kleine pootaardappelen een enorme oogst aan aardappels produceren, klaar voor winteropslag.

Aanbevolen: