Voor- en nadelen van staand bevallen

Inhoudsopgave:

Voor- en nadelen van staand bevallen
Voor- en nadelen van staand bevallen
Anonim
vrouw in het ziekenhuis in bevalling
vrouw in het ziekenhuis in bevalling

Als het om arbeidsposities gaat, is bevallen terwijl je staat geen nieuw idee. Hoewel een staande bevalling in de VS niet gebruikelijk is, is er documentatie van mensen door de geschiedenis heen die staand of in een andere natuurlijke houding bevallen.

Dus is het gemakkelijker om staand te bevallen? Sommige vrouwen geloven van wel. Om die en vele andere redenen kan staan tijdens de bevalling een optie zijn die je wilt overwegen voor je bevalling.

Moet je staand bevallen?

Veel mensen tijdens de bevalling worden aangemoedigd om liggend op hun rug of in een halfzittende positie te bevallen. Een studie uit 2019, gepubliceerd in het International Journal of Nursing Sciences, meldde dat 68% van de mensen die in de Verenigde Staten bevallen, het bevallingsproces momenteel liggend op hun rug doormaakt. Andere veel voorkomende posities zijn zijligging of liggend op de rug met het hoofd en de borst omhoog. Staande en andere traditionele rechtopstaande houdingen komen veel minder vaak voor en vertegenwoordigen minder dan een derde van alle bevallingen.

Maar je hebt een keuze als het gaat om de bevallingspositie die voor jou geschikt is. U kunt voor uzelf pleiten over de geboortepositie en het is een belangrijk onderwerp om te bespreken bij het kiezen van uw arts of verloskundige. Om de beste keuze voor jou te maken, is het belangrijk om zowel de voor- als de nadelen van opstaan tijdens de bevalling in overweging te nemen.

Voordelen van een staande geboorte

zwangere vrouw in het begin van de bevalling, staand
zwangere vrouw in het begin van de bevalling, staand

Gebaseerd op een Cochrane Systematic Review uit 2017, kan bevallen in traditionele rechtopstaande posities, zoals staan, hurken, zitten en knielen, verschillende voordelen hebben ten opzichte van de meer beperkte posities. Staande bevalling kan uw bevalling op de volgende manieren beïnvloeden:

  • Een rechtopstaande geboortepositie kan de noodzaak van een tang of bevalling met vacuümhulp voorkomen.
  • Als u mag staan, kunt u zich tijdens de eerste fase van de bevalling vrijer bewegen, wat de weeënpijn kan verlichten.
  • Staan kan u in de beste positie brengen om het natuurlijke proces (fysiologie) van de bevalling en de tweede fase van de bevalling te ondersteunen.
  • Staan helpt je baby op één lijn te brengen met de rondingen van je bekken en kan de natuurlijke rotaties van de baby vergemakkelijken tijdens het afdalen.
  • Staan kan de natuurlijke drang helpen om de tweede fase van de bevalling in te drukken en in te drukken, na volledige verwijding en uitwissing van uw baarmoederhals.
  • De zwaartekracht kan de voortgang van de baby door het bekken en uit het geboortekanaal vergemakkelijken.
  • De positie zou de noodzaak van een episiotomie of een keizersnede kunnen verminderen.
  • Deze positie maximaliseert mogelijk de ruimte in uw bekken, wat de afdaling en natuurlijke rotatie van de baby zal bevorderen.
  • Staande geboorteposities kunnen een betere bloedtoevoer naar uw baby bieden, omdat grote bloedvaten niet worden samengedrukt als u op uw rug ligt.

Een computeranalyse uit 2021 van de biomechanische processen die betrokken zijn bij de bevalling erkent dat de gegevens over de optimale positie van de moeder tijdens de bevalling nog steeds in ontwikkeling zijn en dat er geen ideale positie bestaat. De auteurs van het rapport merkten echter op dat staande en andere verticale posities een betere uitlijning van het lichaam en het bekken mogelijk maakten, waardoor de baby een grotere opening kreeg.

Het uitproberen van verschillende houdingen tijdens de bevalling kan de pijn verminderen en je een comfortabeler gevoel geven. Staande en andere rechtopstaande posities, in plaats van in bed te liggen, kunnen uw bevalling ook versnellen.

Nadelen van een staande geboorte

Omdat elke bevalling uniek is, zul je merken dat opstaan om te bevallen niet de juiste keuze voor je is. De mogelijke nadelen van staand bevallen van uw baby zijn onder meer:

  • Hoewel artsen eerder dachten dat er een grotere neiging zou kunnen zijn om perineale weefsels te scheuren tijdens een rechtopstaande bevalling, bleek uit een onderzoek onder 246 bevallingen dat er geen verband bestond tussen de arbeidspositie en perineumtrauma.
  • Het is moeilijker voor begeleiders om de geboorte van je baby te begeleiden vanwege de beperkte toegang tot je perineum.
  • Het is moeilijker om te staan of rond te lopen als u intraveneuze vloeistoffen krijgt, als u een blaaskatheter heeft of als u voortdurend toezicht op de foetus nodig heeft.
  • Staan kan vermoeiend zijn en daarom moeilijk vol te houden gedurende de hele bevalling.
  • Er kan een verhoogd risico zijn op groter bloedverlies, volgens het Cochrane-onderzoek waarnaar hierboven wordt verwezen.
  • Je kunt geen ruggenprik krijgen voor pijnverlichting, omdat je dan niet veilig kunt staan of lopen.

Het is onwaarschijnlijk dat u de bevalling kunt doorstaan als u een zwangerschap met een hoog risico heeft of als u complicaties ontwikkelt en gedurende uw hele bevalling en bevalling gecontroleerd moet worden.

Tips voor staand bevallen

Als een staande bevalling de juiste keuze voor u is, zijn er verschillende manieren om staan als uw primaire positie te beheren tijdens uw bevalling en bevalling. Een van deze tips kan helpen:

  • Je kunt tijdens de eerste fase van de bevalling tussen de weeën door rondlopen.
  • Houd je vast aan een muur, je partner of andere arbeidsondersteuning voor stabiliteit tijdens de weeën.
  • Je kunt teruggaan naar je bevallingsbed of een stoel als je moe bent of als jij en je baby periodiek toezicht nodig hebben.
  • Tijdens de tweede fase van de bevalling, wanneer het tijd is om je baby eruit te duwen, kun je van staande naar een andere rechtopstaande positie gaan, zoals hurken, knielen over een stoel of bed, of knielen op handen en voeten.

Onthoud ten slotte dat u de leiding kunt nemen tijdens uw bevalling. Vrouwen worden aangemoedigd om tijdens het geboorteproces te bewegen en te veranderen naar houdingen die zij prettig vinden. Misschien vindt u de optie om te staan of andere rechtopstaande posities in te nemen tijdens uw bevalling aantrekkelijk. Bespreek de geboorteposities en de voordelen en risico's met uw arts of verloskundige als u over uw geboorteplan praat terwijl u de uitgerekende datum nadert.

Aanbevolen: