Wanneer stokroos- en calendulazaden planten?

Inhoudsopgave:

Wanneer stokroos- en calendulazaden planten?
Wanneer stokroos- en calendulazaden planten?
Anonim
stokroosbloemen in de tuin
stokroosbloemen in de tuin

Weten wanneer je stokroos- en calendulazaden moet planten, kan het verschil betekenen tussen een lichte cottage-tuin vol bloesems dit seizoen of wachten tot volgend jaar om van de show te genieten. Geef uw tuin de juiste start voor deze prachtige bloemen. Stokroos- en calendulazaden hebben verschillende omstandigheden nodig om te ontkiemen. De timing is echter nog steeds belangrijk om de meeste (en vroegste) bloemen te krijgen.

Wanneer stokrooszaden planten

Er zijn twee periodes van het jaar waarin stokrooszaden in de meeste tuingebieden kunnen worden geplant: lente en herfst. De aanbevolen planttijd is de herfst. Als je in de herfst zaden plant, hebben stokrozen een goede kans om het volgende jaar te bloeien. Als u de zaden in de lente plant, moet u mogelijk een heel jaar wachten voordat u bloemen ziet. Plant in de tuinzones 6 tot en met 8 stokrooszaden van februari tot maart of van september tot oktober.

Hebben stokrooszaden stratificatie nodig?

Stratificatie, of koude stratificatie, verwijst naar het proces waarbij een zaadje wordt blootgesteld aan een koude periode, zodat het zal ontkiemen. Sommige zaden hebben deze behandeling nodig om überhaupt te kunnen ontkiemen. Stokrozen ontkiemen het beste na een periode van koude stratificatie. Daarom kunnen ze het beste in de herfst of in het vroege voorjaar worden geplant, wanneer de grond nog behoorlijk koel is.

Ze hebben temperaturen rond de 17 tot 20°C nodig om de zaden te laten ontkiemen. Zorg ervoor dat je de zaden op het grondoppervlak laat liggen, of strooi ze heel lichtjes met aarde of compost. Stokrooszaden hebben ook licht nodig om te ontkiemen, dus als je ze te diep plant, zullen ze niet ontkiemen.

Hoe stokrooszaden te planten

Stokstokzaden kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt, maar ze doen het het beste als ze rechtstreeks in de tuingrond worden gezaaid waar je ze wilt laten groeien. Kies je plek verstandig. Traditionele variëteiten worden drie tot vier voet lang, terwijl dwergvariëteiten nog steeds minstens een voet lang worden. Plant traditionele stokroosvariëteiten aan de achterkant van het tuinbed. In veel tuinen zie je stokrozen langs een hek groeien. Ze voegen extra schoonheid en kleur toe om het hek af te schermen, terwijl het hek fungeert als ondersteuning voor hun hoge, topzware bloesems.

Stokstokken hebben rijke, goed doorlatende grond nodig, dus zorg ervoor dat je de tuingrond aanpast met veel compost voordat je je zaden zaait. Ze hebben ook vol, helder zonlicht nodig, dus zorg ervoor dat de gekozen plek voor je stokrozen dagelijks minimaal zes uur direct zonlicht krijgt.

Calendula-zaden planten

oranje calendulabloemen
oranje calendulabloemen

Calendula-zaden verschillen enigszins van stokrooszaden. Hoewel het wordt aanbevolen om stokrozen buiten te planten, kan calendula zowel binnen als buiten worden gestart, en veel tuinders geven er de voorkeur aan om ze een voorsprong te geven door ze in flats onder verlichting binnen te kweken voordat ze naar de tuin worden getransplanteerd. Zaai calendulazaden binnenshuis van maart tot april, afhankelijk van uw tuinzone.

  • Tuinzones 7 en hoger kunnen in maart zaden zaaien om de planten in mei buiten te zetten.
  • Zones 6 en lager zouden later moeten beginnen met zaaien, ergens in april.

Strooi de zaden in platte bakjes met de startmix en bedek ze lichtjes met aarde. Plaats een plastic koepel of plastic zak over de zaadbakken om de luchtvochtigheid op peil te houden en houd de kamertemperatuur rond de 65 tot 70 ° F om de kieming te bevorderen. Zodra de zaden een paar sets bladeren hebben, kunnen ze in de tuin worden overgeplant, zolang de vorstvrije datum voor uw tuingebied voorbij is.

Calendula-planten afharden

Het is belangrijk om calendulaplanten af te harden. Afharden betekent het geleidelijk laten acclimatiseren van de planten aan de buitenomstandigheden. Om de zaailingen af te harden, zet u de zaaibakken buiten en zet u ze ongeveer twee weken op een zonnige plek. Zet ze 's nachts binnen of op een beschutte plek. Zolang de temperatuur niet te ver onder de 65°F zakt, zouden de zaailingen in orde moeten zijn. Aan het einde van de afhardingsperiode zijn ze gewend aan het buitenleven en hebben ze een grotere kans op succes.

Calendulazaden direct in de tuin zaaien

Maak je geen zorgen als je bent vergeten calendula-zaden erin te leggen. Ze kunnen direct in de tuin worden gezaaid zodra alle gevaar voor strenge vorst voorbij is, meestal ergens eind april. Net als bij het zaaien van zaden binnenshuis, strooit u de zaden in de grond, legt u er een dunne laag bovenop en houdt u ze vochtig totdat ze ontkiemen.

Over Calendula en stokrozen

Calendula en stokrozen zijn ouderwetse favorieten. Beide zijn bloemen die vaak worden gebruikt in cottage-tuinstijlen. Ze voelen zich net zo thuis in jouw tuin als in de tuin van je grootmoeder.

Stokstokken worden behoorlijk groot, meestal enkele meters hoog, terwijl calendula een bescheidener lengte van 30 tot 40 centimeter heeft, afhankelijk van de variëteit. Beide bloemen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kleuren. Stokrozen zijn te vinden in vele kleuren, variërend van wit, geel, roze en donker bordeauxrood, terwijl calendula de voorkeur geeft aan het oranje en gele uiteinde van het spectrum. Zoals veel bloemen hebben stokrozen en calendula's beide de volle zon nodig en geven ze de voorkeur aan rijke, goed doorlatende grond.

Vind zaden en begin met planten

Stokstokken zijn zo'n ouderwetse variëteit en zo gemakkelijk om zaden van te verzamelen, dat je misschien wat gratis zaden kunt krijgen van buren, vrienden of gratis zaaduitwisselingen. Je kunt veel verschillende soorten stokrooszaden vinden, variërend van Victoriaanse schoonheden tot moderne hybriden, bij je plaatselijke tuincentrum, grote huis- en tuinwinkels en zelfs grootwinkelbedrijven. Calendula-zaden zijn ook overvloedig en gemakkelijk verkrijgbaar.

Aanbevolen: