Antieke Chinese kaststijlen en waarden

Inhoudsopgave:

Antieke Chinese kaststijlen en waarden
Antieke Chinese kaststijlen en waarden
Anonim
Antiek houten dressoirkastje
Antiek houten dressoirkastje

Als je een gevoel van geschiedenis aan je eetkamer wilt toevoegen, zijn er verschillende antieke porseleinkaststijlen die prachtig werken. Misschien heb je al een servieskast van je moeder of grootmoeder, en als je de stijl ervan kent, kun je wat meer begrijpen over de geschiedenis en plaats in je huis. Leer hoe je een porseleinkast kunt stylen om ook met je porseleincollectie te pronken.

Hoe weet ik of ik een antieke porseleinen kast heb?

Als je een porseleinkast hebt en je je afvraagt of het antiek is, neem dan even de tijd om er aandachtig naar te kijken. Het identificeren van antiek meubilair vergt wat speurwerk. Zoek naar het volgende:

  • Kun je een label of identificatieteken vinden? Veel antieke meubelmakers markeerden hun waren.
  • Ziet de kast er handgemaakt of met de hand afgewerkt uit? Zoek naar variaties in de sneden en afwerkingen die in de bouw worden gebruikt.
  • Is de hardware antiek? Antiek meubelbeslag is een geweldige manier om een ouder stuk te dateren.
  • Past de porseleinkast bij een specifieke decoratiestijl uit een vorig tijdperk? Elk decennium had een specifieke uitstraling.
  • Is het glas golvend? Veel zeer oude porseleinkasten hebben golvend glas.

Antieke Chinese kaststijlen

Chinese kasten zijn er in een bijna oneindig aantal stijlen en configuraties, maar de volgende zijn enkele van de meest voorkomende. Als u in antiekwinkels winkelt, zult u waarschijnlijk een of meer van deze stijlen tegenkomen.

Stap terug China kabinet

Een van de meest voorkomende porseleinkaststijlen is de opstapkast. Dit type servieskast was populair in de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw en heeft een gesloten kast met daarbovenop een iets ondiepere glazen kast. Het omsloten onderste gedeelte kan laden of deuren bevatten, en het bovenste gedeelte is meestal voorzien van twee of meer glazen deuren om tentoon te stellen. Er kan wel of geen ruimte zijn tussen het bovenste gedeelte en het onderste gedeelte.

Gesneden eikenhouten Chinese kast met stap terug
Gesneden eikenhouten Chinese kast met stap terug

Breakfront China-kabinet

Een breakfront is een porseleinkaststijl met een middengedeelte dat aan weerszijden voorbij de ondiepere gedeelten uitsteekt. Het diepere middengedeelte kan één of twee deuren hebben, en de buitenste gedeelten kunnen ook één of meer deuren hebben. De "breuk" tussen het middengedeelte en het flankerende buitengedeelte kan heel duidelijk zijn, of het kan een zachte curve zijn. Dit type kast kan volledig van glas zijn, of het kan enkele secties hebben die zijn afgesloten met houten deuren of laden.

Chippendale Chinoiserie Breakfront China Kast - Boekenkast Secretaresse Curio Bureau
Chippendale Chinoiserie Breakfront China Kast - Boekenkast Secretaresse Curio Bureau

Chinese kast in Hutch-stijl

Een antiek hok is een servieskast die uit elkaar v alt in een boven- en ondergedeelte. Vaak zal er tussen de secties ruimte zijn die als een soort toonbank of tentoonstellingsruimte dient. Het bovenste gedeelte van een hok heeft vaak glazen deuren, maar kan ook open staan. Het onderste gedeelte bestaat meestal uit deuren en laden voor gesloten opslag.

Antieke Arts & Craft Hutch Cabinet - Boerderij Eiken Kast
Antieke Arts & Craft Hutch Cabinet - Boerderij Eiken Kast

Chinese hoekkasten

Sommige porseleinkasten zijn ontworpen om in de hoek van een eetkamer te worden geplaatst. Deze porseleinkaststijl is driehoekig, waardoor hij goed in de hoek past. De voorkant is meestal van glas, maar kan ook open zijn of een dichte deur. Dit type kast heeft doorgaans twee deuren die aan de bovenkant opengaan en twee aan de onderkant.

Antieke Virginia Chippendale notenhouten hoekkast
Antieke Virginia Chippendale notenhouten hoekkast

Gebogen glazen porseleinen kasten

Een gebogen glazen porseleinkast, ook wel een kast met een gebogen voorkant genoemd, heeft glazen panelen die naar buiten buigen in de kamer. Dit is een prachtige stijl die enigszins zeldzaam kan zijn om in goede staat te vinden. Over het algemeen lopen de gebogen glazen deuren over de gehele lengte van de kast. In veel gevallen gaat er maar één middelste deur open. Alle andere secties zijn gesloten en toegankelijk via de middelste deur.

Curiokasten

Hoewel een curiosakast niet altijd wordt gebruikt om porselein tentoon te stellen, is dit een andere stijl porseleinkast die je tegen kunt komen. Dit type vitrine heeft zowel glazen zijkanten als een glazen voorkant. Vaak is de achterkant gespiegeld. Hierdoor kunnen kijkers vanaf drie kanten naar het porselein en de verzamelobjecten in de kast kijken. In de meeste gevallen zie je dit aan voeten of benen.

Antieke Amerikaanse Empire Quartersawn eiken gespiegelde curiosakast boekenkast
Antieke Amerikaanse Empire Quartersawn eiken gespiegelde curiosakast boekenkast

Materialen gebruikt in antieke Chinese kasten

Antieke porseleinen kasten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, en deze kunnen van invloed zijn op hun waarde en hoe ze in uw interieur passen. Sommige kasten zijn geverfd of geëmailleerd, maar veel zijn gemaakt van glas en een of meer van de volgende houtsoorten of houtfineer:

  • Eiken- Eik is een veelgebruikt hardhout dat wordt gebruikt voor antieke meubels. Het heeft een opvallende nerf.
  • Mahonie - Dit hout heeft een warme tint, vaak roodachtig, en heeft een gladde, dichte nerf.
  • Maple - Een lichtere houtsoort, esdoorn heeft soms een figuurvormige nerf, zoals birdseye-esdoorn.
  • Cherry - Warmer van toon met een dichte nerf, kersen worden in sommige Amerikaanse meubelen gebruikt.
  • Walnoot - Een donkerder getinte houtsoort met een dichte nerf, walnoot wordt vaak gebruikt in porseleinkasten.

De waarden van antieke Chinese kabinetten begrijpen

De waarden van antieke porseleinen kasten zijn afhankelijk van de stijl van de kast, de leeftijd van het stuk en de staat ervan, evenals van eventuele speciale kenmerken of accenten. Kasten met handgesneden of originele handbeschildering zijn over het algemeen meer waard. Oudere kasten zijn doorgaans meer waard dan hun nieuwere tegenhangers, als alles gelijk blijft. Massief houten kasten zijn bijna altijd waardevoller dan kasten met fineer. Het is ook belangrijk dat een porseleinkast een stijl heeft die past in de huizen van vandaag.

Een stap terug doen en de waarden van het Chinese kabinet doorbreken

De meeste porseleinen kasten en hokjes met breakfront of step back worden verkocht tussen de $ 500 en $ 2.500, afhankelijk van hun staat en leeftijd. Vintage kasten halen niet zoveel op als antiek dat minstens 100 jaar oud is. Hier zijn enkele recent verkochte voorbeelden om u een idee van de prijzen te geven:

  • Een zeer grote porseleinen kast in Regency-stijl uit het begin van de 20e eeuw, die in 2020 op eBay werd verkocht voor $ 2.500.
  • Een eenvoudige vintage mahoniehouten porseleinkast met stap terug, verkocht voor ongeveer $ 250.
  • Een stap terug porseleinkast uit de jaren twintig of dertig met inlegwerk en mooi fineer, verkocht voor ongeveer $ 500.

Antieke porseleinen kastwaarden van gebogen glas

Omdat ze zo kwetsbaar en moeilijk te construeren zijn, zijn servieskasten van gebogen glas soms waardevoller dan die met vlak glas. Er zijn een aantal factoren betrokken, waaronder de gebruikte materialen, de staat en of de kast uitgebreid houtsnijwerk heeft. Deze voorbeeldwaarden kunnen u een idee geven:

  • Een Franse 19e-eeuwse gebogen porseleinkast met prachtige schilderijen en een vergulde afwerking, verkocht voor $ 3.500.
  • Een mahoniehouten porseleinkast uit de 19e eeuw met prachtig gesneden poten en gebogen glas, verkocht voor ongeveer $ 1.750.
  • Een Victoriaanse servieskast van gebogen eikenhout met griffioensnijwerk en klauwpoten, verkocht voor iets minder dan $ 2.300.

Hoek- en curiosakastwaarden

Hoek- en curiosakasten zijn doorgaans iets minder waardevol dan hun tegenhangers van gebogen glas. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Een mahoniehouten hoekkast uit de jaren 40 werd verkocht voor ongeveer $800.
  • Een mahoniehouten curiosakast in Empire-stijl uit de 19e eeuw, verkocht voor ongeveer $ 1.100.
  • Een antieke eikenhouten curiosakast met cabrioletpoten, verkocht voor iets minder dan $ 1.900.

Hoe style je een porseleinkast in je huis?

Je kunt een antieke porseleinkast op verschillende manieren gebruiken om een gevoel van geschiedenis en schoonheid aan je huis toe te voegen. Met deze tips kun je een antieke porseleinkast perfect stylen:

  • Maak je porselein niet te vol. Bewaar spullen die je niet vaak gebruikt ergens anders en gebruik de porseleinkast voor mooie stukken die je regelmatig gebruikt.
  • Varieer de plaatsing van items. Stapel een aantal spullen netjes op en leun een aantal tegen de achterkant van de kast. Wissel grotere items af met kortere stukken.
  • Laat ruimte over voor extra's die een statement maken. Voeg een aantal leuke items toe om je persoonlijkheid te laten zien. Dit kunnen familiefoto's, silhouetten, boeketten met droogbloemen of kleine schilderijen zijn.
  • Tenzij je een aantal heel bijzondere antieke theekopjes hebt die beschadigd kunnen raken door het ophangen, kun je overwegen om kopjes aan haken te hangen. Hierdoor komt er ruimte vrij op de kastplanken.
  • Beperk jezelf niet tot het gebruik van een servieskast in de eetkamer. Je kunt ook een antieke porseleinkast gebruiken om boeken in de woonkamer, opgevouwen handdoeken in de badkamer of stoffen in je knutselkamer tentoon te stellen.

Maak een mooi statement met je porseleinkast

Een porseleinkast is een geweldige manier om je porselein op te bergen, maar het is niet de enige optie. Lees eenvoudige tips om porselein veilig op te bergen, zodat u waardevolle porseleinkastruimte kunt reserveren voor de spullen die u echt wilt tentoonstellen. Zo kan je servieskast een mooi statement maken in je huis.

Aanbevolen: