Gids voor antieke poppen met Chinese hoofden

Inhoudsopgave:

Gids voor antieke poppen met Chinese hoofden
Gids voor antieke poppen met Chinese hoofden
Anonim
antieke porseleinen hoofdpop
antieke porseleinen hoofdpop

Antieke Chinese hoofdpoppen zijn al jaren een genot voor zowel kinderen als volwassenen, en de passie voor dit antiek gaat onverminderd door. Of je nu hoogwaardige voorbeelden van museumkwaliteit koopt, of je verrukt over een pop die wat deukjes en chips heeft overleefd, het verzamelen van poppen met porseleinen hoofden betekent dat je een wereld vol geschiedenis, mode en sprookjes betreedt.

Wat is een Chinese hoofdpop?

Chinese hoofdpoppen zijn poppen met hoofd, nek en schouders (ook wel schouderplaten genoemd) gemaakt van China. Soms waren de onderbenen, voeten, handen en armen ook van porselein. In de porseleinen delen waren kleine gaatjes geperforeerd en ze werden genaaid aan poppenlichamen van stof en gevuld met paardenhaar, stro, zand of andere materialen. Poppen waren er in alle maten, van enkele centimeters tot bijna 90 cm of meer; de grootte was afhankelijk van het vermogen van de porseleinfabriek om grotere lichaamsdelen te vormen.

Geschiedenis

Chinese poppen verschenen voor het eerst in de 18e eeuw, zo blijkt uit de tentoonstelling Childhood Playthings uit 2001 van de Shriver-Weybright Exhibition Gallery, hoewel ze veel minder verkrijgbaar waren dan de poppen van hout, gesso, was en papier-maché van de tijdperk. Veel "poppen" waren in feite figuren gemaakt voor crèches, de kerstscènes in kerken en huizen. China werd vanuit het Oosten naar Europa geïmporteerd, totdat het geheim van het maken van porselein werd onthuld en Duitsland fijn porselein in zijn eigen fabrieken begon te produceren. In het eerste deel van de 19e eeuw claimden porseleinen hoofdpoppen hun plek in huis.

Chinese pop
Chinese pop

Toen de productiemethoden van China betrouwbaarder werden, begonnen porseleinen hoofdpoppen tegen de jaren 1830 volledig op de markt te komen, aldus Collectors Weekly. Ze hadden een gevarieerd uiterlijk. In Europa begonnen poppenporseleinfabrieken poppen te produceren die leken op de jonge koningin Victoria nadat ze de troon besteeg; Europese en Amerikaanse fabrieken vormden poppen met populaire kapsels, mooie gezichten en delicate handen. Veel poppen vertegenwoordigden jonge vrouwen en meisjes, hoewel er ook jongenspoppen en babypoppen werden vervaardigd.

Zijn China en porselein precies hetzelfde?

China werd voor het eerst gemaakt in het Oosten, waar het proces geheim was, aldus de krant Global Times. Het heet ‘china’ omdat het aardewerk daar vandaan komt. China wordt gemaakt van een mengsel van klei en mineralen vermengd met water, gegoten of gevormd, en vervolgens gebakken bij hoge temperaturen.

China vormt de basis voor zowel porselein als biscuit/parian, zoals de tentoonstelling Kinderspeelgoed uitlegt; het zijn de kleine verschillen die tot de afzonderlijke namen hebben geleid.

  • Er werd een glazuur gebruikt om porselein te coaten, waardoor het materiaal ondoordringbaar voor water werd; ongeglazuurd porselein staat bekend als bisque of parian.
  • Porselein ontstaat wanneer porselein bij hogere temperaturen wordt gebakken. Porselein werd vaak geverfd en vervolgens geglazuurd, waardoor zeer gedetailleerde decoraties mogelijk waren.
Porseleinen poppenhoofd
Porseleinen poppenhoofd

Beroemde fabrikanten en hun merken

Helaas identificeerden veel fabrieken hun producten niet, omdat ze onderdelen maakten voor wederverkoop en geen complete poppen. Andere fabrieken werden verkocht en doorverkocht, waarbij hun naam en merknaam veranderden, maar ze maakten nog steeds poppen en poppenonderdelen. Sommige makers plaatsten de naam van een pop (of kind) op de schouderplaat, zonder de fabriek te vermelden.

Slechts een paar bekende fabrikanten van porseleinen poppen onder de tientallen die ze produceerden, waren:

  • KPM Meissen was een van de eerste fabrikanten van poppen, beginnend aan het einde van de 18e eeuw en doorlopend tot het einde van de 19e eeuw. Beroemd om porselein, hun werk werd altijd met de hand geschilderd en prachtig gemodelleerd. Hoewel de fabriek veel artikelen heeft gemarkeerd met KPM en een symbool, zijn er tegenwoordig ook veel reproducties en vervalsingen op de markt.
  • De Hertwig-porseleinfabriek in Duitsland maakte poppen van de jaren 1860 tot de jaren 40; ze gebruikten herkenningstekens zoals de bedrijfsnaam of huissymbolen met een H of kat. De fabriek werd gesloten tijdens de communistische periode in Oost-Berlijn en de poppen zijn zeer verzamelobjecten.

Amerikaanse bedrijven produceerden, samen met andere Duitse, Franse en Tsjechische fabrieken, ook poppen, maar zoals eerder vermeld waren veel van de poppen ongemerkt en is er weinig bekend over de kleinere bedrijven. Collectors Weekly merkt op dat er vanaf de jaren 1860 tot ongeveer 1930 miljoenen porseleinen hoofdpoppen werden gemaakt en verkocht, en dat deze nog steeds populair zijn op de antiekmarkt. Als je de maker van een pop kent, kun je deze misschien vinden op Doll Links, waar porseleinen hoofden en andere poppenfabrikanten vanaf de 19e eeuw worden vermeld.

Datingpoppen

Het daten met een pop met porseleinen hoofd vergt onderzoek en ervaring, hoewel er een paar dingen zijn die je kunnen helpen de datum van de pop te achterhalen.

Kapsels

Chinese hoofdpoppen hadden geverfde gezichten en gevormd haar, hoewel Biedermeier-poppen, of poppen uit een tijdperk in de Duitse geschiedenis dat overlapte met het Engelse regentschap van rond 1815-1848, vaak een pruik nodig hadden. De periode werd geassocieerd met deze popstijl, en veel dealers gebruiken de term om te verwijzen naar deze poppen met pruiken uit de eerder genoemde data.

Kapsels kunnen een hint geven over wie de pop vertegenwoordigt, of wanneer ze populair was, maar poppenfabrikanten kunnen jarenlang een hoofdvorm gebruiken, zelfs nadat het kapsel verouderd was.

  • Coverwagon-kapsels verwezen naar het eenvoudigere, "pionier" -uiterlijk van deze poppen, die werden gemaakt van de jaren 1840 tot de jaren 1860.
  • Dolly Madison-haarstijlen waren prominent aanwezig op poppen uit de jaren 1870. De pop had een hoofd vol krullen en soms een lint, wat een populaire stijl was bij de echte Dolly Madison die begin 19e eeuw leefde. De Dolly Madison-pop werd populair slechts twee generaties nadat de echte Dolly First Lady was.
  • Het kapsel van Mary Todd Lincoln verscheen vanaf de jaren 1860 op poppen, eigentijds met haar populariteit. De stijl omvatte een middengedeelte en lint, met rolletjes over de oren.
  • In de jaren 1860 werden Jenny Lind-poppen gemaakt om te lijken op de populaire zangeres die bekend staat als de Zweedse Nachtegaal, die in 1850 door Amerika toerde. Haar kapsel bestond uit geveegde achterkanten en een middengedeelte.

Haarkleur kan ook helpen bij het dateren van de vervaardiging van een pop. Chinese hoofdpoppen werden gemaakt met zwart, heel donkerbruin en blond haar. Rood haar was niet erg populair: het had de reputatie een ongelukkige kleur te zijn, dus dat kan poppenfabrikanten ervan hebben weerhouden het te gebruiken.

Vintage porseleinen poppengezicht
Vintage porseleinen poppengezicht

Kleding

Poppen werden aangekleed en veranderd en geliefd bij kinderen, dus vaak is de kleding van een pop niet origineel. Een pop met porseleinen hoofd met originele kleding (of op zijn minst kleding uit het poppentijdperk) is waardevoller dan een pop zonder de juiste kleding. Sommige poppenverzamelaars wachten jaren voordat ze de juiste kleding voor hun porseleinen hoofdpop vinden. Verwijder of vernietig geen kleding van een pop met porseleinen hoofd, hoe slecht de staat ook is, aangezien kleding veel aanwijzingen kan geven over de leeftijd van de pop.

  • Eén categorie poppen met porseleinen hoofden was doorgaans gekleed volgens de mode van die tijd: modepoppen. Een modepop kan bijvoorbeeld kleding dragen die is gemaakt van stof uit de jaren 1860, en gekleed zijn in een strohoed in "bolero" -stijl en roodleren schoenen. Modepoppen waren volgens de laatste mode gekleed en waren niet zozeer een speelgoedje als wel een uitstalobject. Vroege poppen werden naar de koloniën of rond Engeland gestuurd om de dames het volgende nieuwe ding in de mode over te brengen, terwijl mannen ook aan het poppenspel begonnen.
  • Sommige dealers zijn gespecialiseerd in poppenkleding en hebben veel informatie over poppenjurken, jurken en andere items, die helpen bij het identificeren van de fabrikant of de periode van een pop.
  • Chinese hoofdpoppen werden soms verkocht met hun eigen kledingkast, vaak een uitzet, zoals beschreven in een video van het poppenveilinghuis Theriaults. Poppen zoals deze hebben vaak een herkomst of geschiedenis van hun eigendom, wat helpt bij het identificeren van de periode en stijl van de pop.

Een uitstekende publicatie voor het identificeren (of kopen) van poppenkleding met porseleinen hoofden is Antique Doll Collector Magazine, waarin dealers en bronnen voor onderzoek worden vermeld.

Vintage porseleinen poppenpoten
Vintage porseleinen poppenpoten

Waarde bepalen

Er zijn verschillende factoren die een porseleinen hoofdpop zeldzaam of waardevol maken.

  • Fabrikant - KPM Meissen was een van de eerste producenten van porseleinen hoofdpoppen, en hun exemplaren zijn zeldzaam en duur, deels vanwege het KPM-merk, maar vooral vanwege hun kunstenaarschap in details en handbeschildering.
  • Conditie van het hoofd - Afgebladderde verf, gebarsten porselein en ontbrekende details dragen allemaal bij aan het verlagen van de waarde van een pop.
  • Kleding - Is de kleding in goede staat of zelfs aanwezig? Zijn ze eigentijds met de pop?
  • Lichaam - Is het lichaam van de pop intact? Is het gemaakt van moderne materialen?
  • Kenmerken - Heeft de pop interessante kenmerken, ongewoon haar (gevormd of echt)? Is ze gemaakt om op een beroemd persoon te lijken, zoals koningin Victoria?

Alles bij elkaar genomen moet een pop met porseleinen hoofd veel in huis hebben voordat hij de hoogste prijzen kan opleveren. Een bijzonder interessante porseleinen pop was bijvoorbeeld Frozen Charlotte, een pop uit één stuk porselein: hoofd, ledematen en lichaam. Ze kunnen heel klein zijn (ongeveer zo groot als een moderne cent), een paar centimeter lang, of, zeldzamer, 25 cm of meer: de naam komt van een volksliedje over een meisje dat zich tijdens een sledetocht niet warm genoeg kleedde. en vroor dood.

Porseleinen badpoppen op een rij
Porseleinen badpoppen op een rij

Waardevolle zeldzame poppen

Zeldzaamheid is moeilijk te definiëren, maar het kan een object betekenen dat slechts een of twee keer per decennium te koop wordt aangeboden en waarvoor verzamelaars bereid zijn er veel voor te betalen. Verzamelaars van antieke porseleinen hoofdpoppen zijn gretig in hun zoektocht naar de beste staat, de meest complete kleding en de meest unieke pop, waardoor de prijzen elk jaar stijgen.

  • Zeer oude, zeldzame antieke poppen, waaronder poppen met porseleinen hoofden en hun kledingkasten, zijn verkocht voor $ 5.000 en meer.
  • Onlangs werd een antieke bisque-pop met een ingesneden merkteken met de tekst 'A. Marque' verkocht voor iets meer dan $ 115.000 op een speelgoed- en poppenveiling.
  • Mannenpoppen zijn net zo verzamelbaar en veel minder gebruikelijk dan vrouwelijke poppen: een Duitse herenpop van KPM Meissen werd voor meer dan $ 18.000 verkocht, waarvan een groot deel te danken is aan de maker, de staat en het onderwerp.

Antieke poppendealers

Chinese hoofdpoppen verschijnen nog steeds in antiekwinkels en op rommelmarkten; let op moderne reproducties die er dik uitzien, met weinig details. Er zijn echter plaatsen waar u online porseleinen hoofdpoppen kunt kopen. Prijzen kunnen variëren van slechts $ 100 tot aanzienlijk hoger.

  • De antiekwebsite Ruby Lane heeft een aantal poppenhandelaren die regelmatig porseleinen hoofdpoppen aanbieden.
  • Theriaults Auctions is wereldberoemd vanwege hun poppenverkoop.
  • The Doll Works bevat veel porseleinen hoofdpoppen, evenals andere antieke poppen.
  • Antique Child biedt een steeds wisselende selectie.

Chinese hoofdpoppen verzamelen

Chinese hoofdpoppen worden al meer dan twee eeuwen aanbeden, en er is geen enkele reden om aan te nemen dat ze ooit hun aantrekkingskracht voor verzamelaars zullen verliezen. Het samenstellen van een verzameling kan duur zijn, maar de beloning is dat je weet dat je de tradities van speeltijd en fantasie levend houdt. En als je meer poppen verzamelt, leer dan meer over andere antieke poppenwaarden.

Aanbevolen: