Wat het conceptspel werkelijk is: een blik op de geschiedenis & Variaties

Inhoudsopgave:

Wat het conceptspel werkelijk is: een blik op de geschiedenis & Variaties
Wat het conceptspel werkelijk is: een blik op de geschiedenis & Variaties
Anonim
Dambordspel spelen
Dambordspel spelen

Hoewel de meeste mensen van dammen hebben gehoord en het een paar keer hebben gespeeld, hebben veel minder mensen gehoord van Draft-gameplay. Drafts is een iets grotere versie van Amerikaanse dammen die zich ontwikkelden vóór het geliefde tafeltijdverdrijf van de koloniën. Als je altijd al de voorkeur hebt gegeven aan dammen boven schaken, is het misschien tijd om Drafts eens te bekijken en te kijken of je vaardigheden voldoende zijn om te strijden tegen de beste spelers die de internationale dammengemeenschap te bieden heeft.

Draughts' oude wortels

Net als veel eenvoudige strategische bordspellen heeft Drafts wortels in de oudheid, waarbij archeologen bewijzen hebben gevonden dat oude culturen uit het Midden-Oosten en de Middellandse Zee een soortgelijk spel spelen als Drafts, nu bekend als Alquerque. Alquerque werd gespeeld op een bord met een kleiner rasterpatroon, waarbij spelers hun stukken alleen langs de kruispunten van lijnen verplaatsten in plaats van langs de vierkanten. Het dateert al van 1400 v. Chr.

Tijdens de Middeleeuwen ontwikkelde zich in Midden-Europa de 'moderne' versie van Drafts, die Alquerque aanpaste met schaakachtige elementen en resulteerde in een nieuw spel genaamd Fierges. In de loop van de tijd heeft het spel zich ontwikkeld tot de professionele activiteit die het vandaag de dag wordt beschouwd, en bereikte het populariteit over de hele wereld in landen als Rusland, Brazilië, Engeland en de Verenigde Staten.

Internationale dammen

International Drafts, ook wel Pools Dammen genoemd, is een wereldwijd erkend bordspel waarin het hele jaar door competities en toernooien worden gehouden. International Drafts wordt gespeeld op een 10x10 gerasterd bord en bevat 20 witte en 20 zwarte stukken. Het lijkt veel op Engelse Drafts, ook wel American Checkers genoemd, afgezien van een paar belangrijke verschillen.

Draughts-gameplay

Het opzetten en spelen van een ronde International Drafts is super eenvoudig; in de 21st eeuw zijn de meeste mensen bekend met het hedendaagse dammen, en International Drafts weerspiegelt die gameplay vrij nauw. Dus als je gewend bent aan het spelen van dammen, zou je heel snel moeten kunnen overstappen op het spelen van Dammen.

Opstelling

Plaats het bord met de zwarte vierkanten in de linkerbenedenhoek naar jou en je tegenstander gericht en plaats alle twintig kleurfiches (zwart of wit) van jou op de donkere vierkanten van de drie dichtstbijzijnde rijen op het bord.

Regels van het spel

De speler met de witte fiches begint het spel en elke volgende beurt wisselt een van beide spelers. Enkele tokens mogen diagonaal naar voren bewegen naar het donkere vierkant dat ervoor ligt. Zodra een stuk is verplaatst om binnen het bereik van het stuk van een concurrent te komen, moeten spelers zich verplaatsen om de tokens van hun tegenstander te veroveren.

Vastleggen

Als een speler de mogelijkheid heeft om het token van een concurrent te veroveren, dan moet hij dat token nemen. De speler kan de stukken van een tegenstander veroveren door met een van zijn eigen stukken over het stuk van een concurrent te springen en het directe diagonale veld achter het stuk van de speler te bezetten. Want hoeveel slagen een speler ook in één zet kan maken, hij moet ze toch maken. Als je de kans hebt op meerdere veroveringsroutes, moet je degene op het bord nemen die je het grootste aantal tokens geeft. Zodra je de stukken hebt geslagen, kun je ze van het bord verwijderen en uit het spel halen.

Kinging/Queening

Hoewel je absoluut een heel spel Drafts kunt spelen zonder een van je stukken te koningen of koninginnen (afhankelijk van welke term je verkiest), heb je een aanzienlijk voordeel als je dat doet. Je 'koning' je stuk door de reeks te beëindigen op de rij aan de achterkant van het bord die het verst van je af is gericht. Deze koningsstukken hebben een speciale vaardigheid waarbij ze diagonaal voorwaarts en achterwaarts over het bord mogen bewegen voor zo veel of zo weinig velden als ze willen.

Het spel winnen

Er zijn een paar verschillende manieren om een spelletje dammen te beëindigen, en deze eindigen niet allemaal in het feit dat één speler alle stukken van de tegenstander verzamelt:

  • Drievoudige herhaling - Wanneer dezelfde zet van dezelfde kant drie keer voorkomt, is het spel gelijkspel.
  • 25 opeenvolgende koningen - Wanneer elke speler 25 opeenvolgende koningszetten maakt zonder dat er wordt geslagen, is het spel gelijkspel.
  • 16 Zet gelijkspel - Wanneer een speler nog maar een koning over heeft, en de tegenstander heeft nog drie stukken over, waaronder één koning, krijgen de twee spelers 16 zetten of wordt het als remise beschouwd.
  • 5 Zet gelijkspel - Wanneer een speler nog maar een koning over heeft, en de tegenstander nog twee stukken over heeft, inclusief een koning, hebben de spelers 5 zetten om het spel te beëindigen, anders wordt het als gelijkspel beschouwd.

Variaties van dammen

In heel Europa en Noord-Amerika zijn er een paar verschillende erkende versies van Drafts, die allemaal enigszins variëren in de manier waarop ze het spel opzetten of het spel spelen. Van deze variaties zijn mensen het meest bekend met Amerikaans dammen, ook wel English Drafts genoemd, dat wordt uitgevoerd op een 8x8 bord met minder stukken en zonder 'vliegende' koningen die diagonaal zo ver bewegen als ze willen. Andere variaties zijn onder meer:

  • Italiaans dammen - Gespeeld op een 8x8 bord, waarbij het witte vierkant in de uiterste linkerhoek naar de spelers gericht is en geen 'vliegende' koningen mogelijk zijn.
  • Spaanse Drafts - Speelt op dezelfde manier als Italiaanse Drafts, behalve dat deze versie 'vliegende' koningen in het spel heeft.
  • Ghanese Drafts - Speelt op dezelfde manier als International Drafts met zijn 10x10 spelbord en speelt op de donkere vierkanten, maar verschilt doordat het spel is afgelopen als de verliezende speler nog één stuk over heeft.
  • Russische Dammen - Dit spel wordt gespeeld op een 8x8-bord en met verplichte slagen. Dit spel gaat op een iets andere manier om met koningen, omdat de koningen niet hoeven te stoppen bij de achterlijn om het koningschap te bereiken.

Waar kun je online dammen spelen

Omdat Amerikaanse dammen de populariteit van Drafts in het Westen ver overtreffen, is online spelen de eenvoudigste manier om je talenten te ontwikkelen tegen ervaren spelers als je geïnteresseerd bent in het spelen van Drafts. Plaatsen waar u gratis Drafts kunt spelen met zowel computers als vrienden, zijn onder meer:

  • Lidraughts
  • Ludoteka
  • Draughts

Beheers de oude kunst van het dammen

Draughts is een historisch spel dat mensen in culturen van over de hele wereld blijft fascineren. Als je op zoek bent naar een tafelactiviteit om de tijd te doden, dan is Drafts wellicht het perfecte spel voor jou. Leg dus je veelgebruikte 8x8-dambord aan de kant en kijk of je het in je hebt om de uitdaging aan te gaan om het eeuwenoude damspel onder de knie te krijgen.

Aanbevolen: