Verzamelpoppen: een korte gids voor merken & Waarden

Inhoudsopgave:

Verzamelpoppen: een korte gids voor merken & Waarden
Verzamelpoppen: een korte gids voor merken & Waarden
Anonim
Het hoofd van een antieke verzamelpop van dichtbij
Het hoofd van een antieke verzamelpop van dichtbij

Verzamelpoppen behoren tot de meest geliefde en herkenbare verzamelobjecten van allemaal. Of je er nu een hebt gehad of ermee hebt gespeeld, de meeste kunnen de beroemdste poppen beschrijven, zoals Barbie, Cabbage Patch Dolls of Raggedy Ann en Andy. Net als andere verzamelobjecten vallen verzamelpoppen over het algemeen in drie categorieën: antiek, vintage en modern. Ontdek de verzamelpoppenmerken en hun kenmerken.

Antieke verzamelpoppen

Antieke poppen dateren, net als de meeste andere antieke voorwerpen, uit de prehistorie. Als het echter om antieke poppen gaat, worden poppen die vóór 1940 zijn geproduceerd als antiek beschouwd. Volgens antiekwinkel Ruby Lane kan een pop 80 jaar oud zijn en nog steeds als antiek worden beschouwd.

Een MacDonald, persoonlijke foto
Een MacDonald, persoonlijke foto

Verzamelbare poppenmaterialen

Antieke poppen waren meestal gemaakt van was, papier-maché, hout, porselein, biscuit of stof. Dit is typisch hoe ze gewoonlijk worden geclassificeerd. Bisque is misschien wel het bekendste materiaal. Het is een soort ongeglazuurd porselein. Het matte oppervlak is realistischer dan het glanzender geglazuurde porselein. Deze categorieën verwijzen naar waar het hoofd van de pop van gemaakt is; de lichamen waren meestal gemaakt van zachtere materialen zoals geitenleer of stof.

Hoe antieke poppen te identificeren

De meeste antieke poppen zijn gemaakt om op volwassenen te lijken en werden geleverd met verwijderbare kleding. Er zijn echter bepaalde poppen die gemaakt zijn om op kinderen te lijken. Hoewel de prijzen kunnen variëren op basis van de populariteit, staat en leeftijd van een verzamelpop, zijn er een paar populaire merken waar je op moet letten bij het identificeren van een antieke pop.

Franse BeBe-poppen

Franse bébé-poppen zijn ontworpen naar kinderen met biscuit- en porseleinen hoofden. Ze omvatten uitgebreide outfits in luxe zijde en fluweel, samen met accessoires zoals kousen, portemonnees, schoenen, hoeden en meer. De prijs voor Franse Bebe-poppen varieert afhankelijk van de staat en populariteit, maar is te vinden op Ruby Lane voor meer dan $ 4.000, afhankelijk van de zeldzaamheid.

Duitse poppen met poppen

Duitse poppen met "dolly-faced" werden geproduceerd tussen de jaren 1870 en 1930. Deze poppen zijn gemaakt van porselein en biscuit en zijn met de hand gebeeldhouwd met uitdrukkingsloze gezichten. Het vinden van een intacte Duitse pop met een "dolly-face" is zeldzaam. Deze poppen en hoofden zijn te vinden tussen de $ 100 en $ 200 op de site Ruby Lane. Maar de prijzen kunnen veel hoger zijn.

Mama-poppen

Sommige van de eerste pratende poppen, mama-poppen, werden rond 1915 uitgevonden. Deze poppen combineerden een zacht lichaam met twee innovatieve kenmerken: een stemmechanisme dat 'mama' zei als de pop werd gedraaid en beengewrichten die het mogelijk maakten kind om met de pop te ‘lopen’. Deze realistische poppen waren de eerste poppenrage in de Verenigde Staten en een van de grote rages van de jaren twintig. De prijsklassen voor deze poppen variëren, maar ze zijn op Ebay te vinden voor minder dan $ 200, afhankelijk van de staat.

Raggedy Ann & Andy Dolls

Een andere rage uit de eerste decennia van de twintigste eeuw en een van de eerste poppen die in verhalenboeken verscheen, waren de Raggedy Ann- en Andy-poppen. Deze poppen hadden een eenvoudige vogelverschrikkerlook op hun gezichten en rood haar. Ze hadden allebei onderscheidende outfits die waren afgestemd op het verhaal. Ze werden voor het eerst gemaakt in 1915 en zijn verbazingwekkend genoeg meer dan 80 jaar later nog steeds in productie. Prijzen variëren afhankelijk van de staat. De Very Rare Knickerbocker Raggedy Ann DARK stripe legs uit de jaren 60 kostte echter $ 225 bij Ruby Lane.

Verzamelpoppenmerken kopen

Antieke poppen zijn, net als moderne poppen, gemaakt als kinderspeelgoed en vertonen dus meestal op zijn minst enige slijtage. Hoeveel hangt af van waar de pop van gemaakt is en natuurlijk hoe zorgvuldig ermee omgegaan is. Antieke poppen zijn te vinden op veilingwebsites zoals eBay en op andere sites die gespecialiseerd zijn in antiek.

  • Ruby Lane - een marktplaats voor het kopen van verzamelobjecten
  • Kathy Libraty - marktplaats voor antieke poppen
  • Ann Marie's antieke poppen - antiek tot moderne verzamelpoppen

Vintage verzamelpoppenmerken

Vintage verzamelpoppen zijn poppen die tussen 1930 en ongeveer 1980 zijn geproduceerd. Deze categorie omvat beroemde verzamelpoppen zoals:

  • Barbiepop
  • Chatty Cathy
  • Strawberry Shortcake

Deze poppen zijn opmerkelijk omdat ze een blijvende impact hebben gehad op de Amerikaanse cultuur. Zowel Barbie als Strawberry Shortcake hebben de afgelopen decennia in veel films hoofdrollen gespeeld en zijn ook te zien geweest in kinderverhalenboeken, kledingontwerpen en speelgoed.

Hoe vintage poppen te identificeren

Hoewel de meeste van deze poppen waren gemaakt van composieten, vinyl of plastic, was stof ook gebruikelijk, vooral voor poppen die voor zeer jonge kinderen waren ontworpen. De verschillende soorten poppen hebben echter onderscheidende kenmerken waarnaar moet worden gezocht. Bovendien hangt de verzamelbaarheid van de pop af van zeldzaamheid, editie, populariteit en staat.

Barbiepoppen

Barbiepoppen dateren uit 1959 en zijn een hot item in de wereld van verzamelpoppen. Ze hebben niet alleen beperkte versies en prinsessenversies, maar Barbies worden ook geleverd met allerlei verschillende soorten accessoires. Deze plastic poppen kunnen een carrière, zussen en zelfs huisdieren hebben. De maker Mattel biedt verzameledities aan samen met een verzamellidmaatschap. Prijzen voor verzamelbarbies variëren; de originele Barbie uit 1959 is echter $ 27.450 waard. Een Barbie-verzamelaarsprijsgids kan je meer informatie geven over waarden.

Chatty Cathy

Chatty Cathy kwam uit in 1959. Deze verzamelpop had kort krullend haar, sproeten, knipperende ogen en praatte als aan haar touwtje werd getrokken. De pop heeft een heel kinderlijk uiterlijk met een pluizig jurkje. Er zijn echter verschillende versies gemaakt. De Twilight Zone-aflevering The Living Doll (1963) was bijvoorbeeld niet alleen gebaseerd op Chatty Cathy, maar gebruikte ook de stem van de originele Chatty Cathy, June Foray. Zoals bij de meeste verzamelobjecten varieert de prijs afhankelijk van de staat. Een Chatty Cathy die nooit uit de doos is gehaald, heeft bijvoorbeeld een waarde tussen $350 en $750 volgens de Chatty Cathy Collectors Club.

Strawberry Shortcake

In 1979 werden de Strawberry Shortcake-poppen uitgebracht, gemodelleerd naar Amerikaanse wenskaarten. Deze unieke poppen en accessoires hadden een voedselthema en geuren die bij hun thema pasten. Dit merk groeide uit met andere poppen zoals Cherry Cuddler en Huckleberry Pie. Sommige van deze poppen zijn zelfs weer in productie gekomen. Momenteel is een Kenner Strawberry Shortcake Rag Doll uit 1980 in gebruikte staat verkrijgbaar voor $ 10. Een Strawberry Shortcake-poppenhuis ging echter voor maar liefst $ 1.200 op eBay.

Mevrouw Alexander

Madame Alexander creëerde de eerste lijn poppen van beroemdheden. Deze omvatten:

  • Dale Evans
  • Margaret O'Brien
  • Scarlett O'Hara
  • Shari Lewis

Deze verzamelpoppen hebben een uniek rond gezicht en grote ogen. Ze hebben ook een plastic kop en zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen. De prijzen voor deze poppen hebben verschillende variabelen. De Madame Alexander-poppenprijsgidsen over Doll Values bevatten echter een bloemenmeisje uit 1947 voor $ 550.

Cabbage Patch Kids

Cabbage Patch Kids waren een grote rage in de jaren tachtig, grotendeels vanwege de grote verscheidenheid aan variaties die ervoor zorgden dat elke pop uniek was en de geest van de handgemaakte originelen weergaf, en omdat de poppen werden geleverd met ondertekende geboorteakten. Deze poppen hadden een plastic gezicht en een stoffen lijfje. Hun haar was gemaakt van garen en elk had zijn eigen unieke kenmerken. Hoewel sommige Cabbage Patches meer dan €1.000 waard kunnen zijn, worden de meeste notities van Antique Trader verkocht voor tussen de €10 en €30.

Moderne verzamelpoppenmerken

Sommigen beschouwen moderne verzamelpoppen als alleen poppen die voor de verzamelobjectenmarkt zijn gemaakt, terwijl anderen elk soort pop omvatten die een verzamelobject wordt. Veel moderne poppen zijn voortzettingen van vintage poppenlijnen, zoals Barbie, Madame Alexander en Strawberry Shortcake, en sommige, zoals Ginny en Raggedy Ann en Andy, zijn gebaseerd op antieke poppenlijnen. Bekijk een paar verschillende moderne poppenlijnen om in te springen.

Bratz-poppen

Bratz-poppen waren een moderne variant op de klassieke Barbie. Ze hebben grotere hoofden en grote ogen, samen met glamoureuze kenmerken. Bovendien worden ze geleverd met een overvloed aan moderne en trendy kleding. Bratz-poppen zijn te vinden op lokale locaties en speciaalzaken. Verzamelbare poppen zoals de MGA Bratz Big Kidz Music Stars zijn echter op Etsy te vinden voor ongeveer $ 85.

Marie Osmond-poppen

Marie Osmond-poppen zijn gemaakt door Marie Osmond en debuteerden op QVC. Deze collectie poppen heeft schattige kenmerken die lijken op antieke verzamelpoppen. Namen van deze poppen zijn onder meer "Remember Me", "Olive May", "Adora Bell" en meer. Marie Osmond-poppen zijn te vinden op Judy's Dolls, variërend van $ 50 - $ 160.

Lee Middleton-poppen

Lee Middleton-poppen zijn levensechte babypoppen die momenteel worden verkocht door Madame Alexander. Ze zijn te vinden in kleding zoals truien, jurken en rompertjes, om er maar een paar te noemen. Het echte kenmerk van deze poppen zijn hun levensechte gezichten en lichamen die het uiterlijk van pasgeborenen en peuters simuleren. Prijzen variëren per collectie, maar Pansy uit de collectie van 2011 is te vinden voor $ 160.

Adora-poppen

Adora maakt poppen die zijn ontworpen om mee te spelen. Deze trendy baby- en peuterpoppen hebben echter de aandacht getrokken van verzamelaars. Naast hun mollige engelachtige kenmerken zijn Adora-babypoppen verkrijgbaar in verschillende stijlen, met leuke hoofdbanden, pittige kleding of verwijzingen naar de popcultuur. De prijs voor Adora-poppen ligt rond de $ 100 en hoger. Bubba Bear is bijvoorbeeld te vinden voor $ 120 op Samantha's Collectible Dolls & Bears.

Amerikaanse meisjespoppen

American Girl-poppen zijn historisch speelgoed dat is voortgekomen uit drie originele basismodellen. Deze unieke poppen hebben elk een specifiek achtergrondverhaal en karakteristieke kenmerken. Kit leefde bijvoorbeeld tijdens de Grote Depressie. Deze poppen hebben allemaal unieke gezichtsuitdrukkingen en ontwerpen gebaseerd op hun tijdperk. Ook hun kleding en accessoires zijn tijdperkspecifiek. Sommige originele poppen zoals Samantha Parkington zijn meer dan $ 1.000 waard.

Reborn-poppen

Reborn-poppen zijn de samensmelting van kunst- en poppencollecties. In deze artistieke creaties veranderen kunstenaars gefabriceerde poppen in levensechte baby's. Van het hoofd tot de toppen van de tenen worden deze poppen steeds realistischer. Het realismeniveau en de prijs van deze unieke creaties variëren, maar ze zijn voor $ 100 en meer te vinden bij AstonDrake. Reborn-poppen op Etsy zijn echter te vinden voor meer dan $ 1.000.

Zorg voor verzamelpoppen

Poppen moeten, net als de meeste andere verzamelobjecten, worden bewaard op plaatsen waar ze beschermd zijn tegen extreme hitte, vochtigheid en temperatuurschommelingen, en waar ze beschermd zijn tegen stof maar met voldoende luchtcirculatie. Gebruik altijd zuurvrije materialen voor verpakking en bescherming en zorg ervoor dat metalen onderdelen geen plastic poppen raken. Als je een pop hebt die je moet identificeren, heeft Doll Reference een uitgebreide poppengids van de jaren 1800 tot en met de jaren 70.

Verzamelbare poppenmerken kennen

Poppenverzamelaars zijn dol op hun collecties. Het kennen van de populaire poppenmerken kan echter moeilijk te begrijpen zijn. Nu je een beetje kennis hebt van poppenverzameling, ben je beter voorbereid om in dit antieke veld te duiken.

Aanbevolen: