Waarde van oude ansichtkaarten

Inhoudsopgave:

Waarde van oude ansichtkaarten
Waarde van oude ansichtkaarten
Anonim
Oude ansichtkaart
Oude ansichtkaart

Het bestuderen en verzamelen van ansichtkaarten wordt 'deltiologie' genoemd. Ansichtkaarten werden voor het eerst gedrukt in de 19e eeuw, maar het duurde enige tijd voordat ze aan populariteit wonnen; veel mensen hielden niet van het idee om aantekeningen te maken die iedereen kon lezen! De waarde van oude ansichtkaarten is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder hun staat, zeldzaamheid, leeftijd en onderwerp.

Factoren die de waarde beïnvloeden

Net als bij andere soorten vintage en antieke verzamelobjecten, zijn de waarden van ansichtkaarten gebaseerd op een specifieke reeks criteria die de waarde van antieke en vintage ansichtkaarten beïnvloeden. De volgende zijn de belangrijkste.

Conditie

Een van de eerste dingen die een taxateur of verzamelaar zal opmerken aan uw ansichtkaart is de staat ervan. Kaarten in goede staat, zonder verkleuring, foxing, scheuren of andere beschadigingen, brengen de hoogste prijzen op. Sommige kaarten hadden stroomden, glitter of verguldsel, en die delen van de kaart moeten zoveel mogelijk van het originele materiaal bevatten.

Een kaart die er perfect uitziet, kan een reproductie zijn, dus wees voorzichtig bij het kopen. Beschadigde kaarten brengen minder geld op of kunnen de kaart bijna waardeloos maken.

Leeftijd

De oudst bekende ansichtkaart die in 2002 op de London Stamp Exchange-veiling werd verkocht voor iets minder dan $ 50.000 dollar. De waarde van de ansichtkaart, geplaatst in 1840, lag in de hoge leeftijd ervan, evenals in het feit dat het een van de eerste kaarten was die werden gedrukt en verzonden.

Pioneer-ansichtkaarten, die vóór 1 juli 1898 in de VS zijn gedrukt, hebben ook een hoge geldwaarde. De kaarten werden gebruikt als reclamestukken (wat nog steeds wordt gedaan) en bevatten vaak informatie over een winkel of een uitverkoop. Ze waren slechts op één kant geschreven, aangezien de Amerikaanse wet tot het begin van de 20e eeuw het schrijven op de adreszijde van een ansichtkaart verbood. Deze oudere kaarten zijn behoorlijk waardevol, waarbij individuele kaarten soms meer dan $ 400 opleveren.

Het bepalen van de leeftijd is niet eenvoudig, zelfs als er een datum op een kaart staat. Veel kaarten werden jarenlang na het drukken verkocht, en de poststempeldatum wordt alleen weergegeven wanneer iets is verzonden, niet wanneer het is gemaakt. Gidsen voor het kopen van ansichtkaarten zijn uitstekende bronnen voor het identificeren van de leeftijd.

Zeldzaamheid

Net als bij alle antieke voorwerpen brengt zeldzaamheid de waarde van ansichtkaarten naar voren. Als slechts een paar van de kaarten gedrukt zijn of slechts een klein aantal de eeuwen heeft overleefd, kan uw kaart zeer waardevol zijn. Zeldzaamheid gaat echter hand in hand met andere kenmerken; als er maar één kaart werd afgedrukt, is deze zeldzaam. Maar als het onderwerp oninteressant is, of de ansichtkaart nieuwer is, dan doet zeldzaamheid er niet echt toe, omdat het misschien de enige is, maar niemand wil hem hebben.

Onderwerp

Vintage Halloween-briefkaart
Vintage Halloween-briefkaart

Het onderwerp van de kaart is een andere zeer belangrijke factor bij het bepalen van de waarde ervan. Kaarten met iconische momenten uit de geschiedenis of afkomstig uit lang vervlogen plaatsen bieden een kijkje in het verleden. Verzamelaars betalen veel geld voor bepaalde onderwerpen, zoals vintage oceaanstomers, en deze kaarten kunnen op een veiling meer geld opleveren.

Verzamelaars kunnen zich richten op specifieke onderwerpen, zoals katten, treinen, sport of vakanties. Halloween-ansichtkaarten behoren tot de meest verzamelobjecten, met afbeeldingen van duivels, zwarte katten en vreemde dingen zoals kool. Op veilingen kunnen ze gemakkelijk meer dan $ 150 per stuk opbrengen.

Postmerk

Een poststempel kan helpen de ouderdom van een ansichtkaart vast te stellen, en samen met de boodschap op de achterkant biedt het verzamelaars een herkomstaanduiding. Het type en de staat van het poststempel kunnen echter van invloed zijn op de waarde.

  • Een gemakkelijk leesbare vroege poststempel kan duiden op een kaart die meer waard is dan gemiddeld.
  • Stempels gemaakt door machines die niet meer bestaan, of op ongebruikelijke plaatsen, kunnen waarde toevoegen.
  • Mooie stempels, zoals een handgetekende stempel, kunnen tussen de €10 en honderden dollars toevoegen aan de waarde van een ansichtkaart.

Er zijn verzamelaars die alleen postzegels verzamelen, dus als je een kaart koopt met een zeldzame annuleringsstempel, heb je misschien extra concurrentie.

Andere factoren

De volgende andere factoren kunnen de waarde van uw kaart beïnvloeden:

  • Ellen Clapsaddle ondertekende kerstkaart
    Ellen Clapsaddle ondertekende kerstkaart

    Of de handtekening van de kunstenaar er nu bij zit: Bekende artiesten zoals Ellen Clapsaddle zijn uiterst verzamelobjecten, waarbij veel van hun ansichtkaarten voor $ 50 en meer worden verkocht.

  • Het land waar het is gemaakt: Engelse, Amerikaanse, Duitse ansichtkaarten werden over de hele wereld verzonden. Ongebruikelijke kaarten uit ongebruikelijke plaatsen kunnen meer geld opleveren, in de duizenden dollars.
  • Of het nu een fotokaart is of een gedrukte kaart: Fotokaarten met zeer zeldzame onderwerpen kunnen per stuk meer dan duizend dollar opleveren. Plaats delict, treinongelukken, honkbal, vroege foto's van een stad: het zijn allemaal uiterst verzamelobjecten.

Waarde toekennen aan een antieke ansichtkaart

Hoewel het toekennen van waarde aan een ansichtkaart niet altijd eenvoudig is, is het proces zelf vrij eenvoudig te volgen. Als u wilt weten hoeveel uw kaart waard is, volgt u deze stappen.

1. Onderzoek de kaart

Let op de staat van de kaart, de afbeelding erop, identificerende factoren en de leeftijd. Deze hebben allemaal invloed op de waarde.

2. Zoek de kaart op

Prijs- en identificatiegidsen voor briefkaarten zijn nuttige hulpmiddelen bij het bepalen van de huidige marktwaarde van ansichtkaarten. Ze bevatten ook informatie en afbeeldingen die helpen bij het identificeren van de kaarten.

Hieronder volgen verschillende prijsgidsen voor ansichtkaarten die verkrijgbaar zijn bij Amazon:

  • The Postcard Price Guide, 4e editie, een uitgebreide referentie door J. L. Mashburn
  • De door een kunstenaar ondertekende prijsgids voor ansichtkaarten, tweede editie: een uitgebreide referentie door J. L. Mashburn
  • Vintage ansichtkaarten voor de feestdagen door Robert en Claudette Reed
  • Verzamelgids voor ansichtkaarten door Jane Wood
  • De gouden eeuw van ansichtkaarten begin 20e eeuw door Benjamin H. Penniston
  • Linnen ansichtkaarten: afbeeldingen van de American Dream Price Guide door Mark Wether
  • De encyclopedie van antieke ansichtkaarten/prijsgids door Susan Brown Nickolson
  • Prijsgids voor zwarte ansichtkaarten door J. L. Mashburn
  • Zeldzame en dure ansichtkaarten: een prijsgids door John M. Kaduck

Op sommige websites zijn ongebruikelijke ansichtkaartenboeken te koop, waaronder VintagePostcards.org of PostalHistory.com, waar je tientallen handleidingen kunt vinden om je te helpen je ansichtkaarten te identificeren.

Andere bronnen voor het identificeren van kaarten zijn digitale collecties, waaronder die van de Universiteit van Delaware en de Library of Congress.

3. Beoordeel de marktvraag

Nadat je je kaart hebt geïdentificeerd, ga je naar een veilingsite zoals eBay om soortgelijke voorbeelden te zoeken of bekijk je recente speciale veilingen, zoals die gehouden op Cherryland Auctions. Ontdek hoe deze kaarten verkopen en welke prijzen kopers ervoor betalen.

De website Valuable Rare Postcards vermeldt de hoogste prijzen voor maandelijks betaalde ansichtkaarten.

4. Professionele beoordeling

Als u vermoedt dat uw kaart of uw ansichtkaartencollectie veel waarde heeft, is het altijd een goed idee om deze professioneel te laten taxeren. Als u de ansichtkaart verkoopt, kunt u hierdoor een eerlijke prijs krijgen. Als u het bewaart, weet u hoe u het op uw verzekering moet vermelden.

Een glimp in het verleden

Oude ansichtkaarten, ongeacht hun waarde, bieden een kijkje in het verleden. Of uw verzameling nu $ 10 of $ 1000 waard is, u zult merken dat de waarde ervan meer omvat dan alleen het geld dat een verzamelaar ervoor zou betalen.

Aanbevolen: