Antieke vismolens: een basisprijs- en merkgids

Inhoudsopgave:

Antieke vismolens: een basisprijs- en merkgids
Antieke vismolens: een basisprijs- en merkgids
Anonim
Antieke visserijspoelen
Antieke visserijspoelen

Antieke vismolens spreken over de geschiedenis van een populaire sport- en recreatieactiviteit waarmee mensen van het buitenleven konden genieten en tegelijkertijd hun voorraadkasten en koelers konden versterken. Het is niet verwonderlijk dat vissen, aangezien het een populair Amerikaans tijdverdrijf is gebleven, ook populair is gebleven onder antiekverzamelaars. Kijk eens naar deze enigszins over het hoofd geziene historische artefacten en kijk of je grootouders of overgrootouders er toevallig een hebben die een aardige cent waard is. Een prijsgids voor antieke vismolens kan u op weg helpen.

Antieke vismolens als historische technologie

Het is maar al te gemakkelijk om over het hoofd te zien hoe revolutionair sommige technologieën waren voor historische mensen, terwijl die technologieën tegenwoordig als alledaags worden beschouwd. De visserij-reel is zo'n uitvinding; Prototypes van de conventionele haspels die vandaag de dag worden gebruikt - waarbij de haspel in een ronde houder wordt gewikkeld - werden voor het eerst bedacht door de oude Chinezen en werden voor het eerst gebruikt aan het einde van de 18eeeeuw. Speciale molens voor verschillende soorten wateromstandigheden en vissoorten begonnen zich in het midden van de 19e eeuw te ontwikkelen. Volgens het Fishing Museum wordt het vroegst bekende succesvolle molenontwerp beschouwd als de Nottingham, waarvan voorbeelden tegenwoordig ongelooflijk verzamelbaar zijn. Toch was het de overstap naar metalen haspels om te voorkomen dat het natte hout kromtrekt, waardoor de haspels een blijvende technologie werden.

Oude merken en typen vismolens

Vanwege de specialisatie van molentypes tijdens de 19deen vroege 20de eeuw zijn er heel veel verschillende merken en stijlen van antieke molens die u kunt verzamelen. Deze specialisaties zijn echter elk visueel onderscheidend en delen hun eigen unieke kenmerken die bijdragen aan de verzamelbaarheid ervan.

Vliegenmolens

Vliegmolens ontwikkeld in het midden van de 19e eeuwde eeuw als smalle, enkelwerkende molens (één volledige omwenteling van het handvat staat gelijk aan één volledige rotatie van de molen) die hielpen de molen stabiel te houden lijn op zijn plaats. Deze molens waren niet ontworpen om groot wild te vangen en werden geleverd in zijrol- en onder de hengelformaten. Enkele belangrijke fabrikanten van de molens zijn:

  • Heddon
  • Shakespeare
  • Hercules
  • Pflueger
  • Orvis
  • Hardy
Vlieg molens
Vlieg molens

Gieten van rollen

Casting-reels ontwikkelden zich rond dezelfde tijd als vliegreels en waren bedoeld om de lijn snel op te halen. De meeste van deze molens hebben een capaciteit van 60 tot 100 meter, en de bekendste van deze molens, de Kentucky, onderscheidt zich door zijn klik-en-sleepknoppen op de kopplaat. Hier zijn enkele van de populaire fabrikanten van antieke giethaspels:

  • Bradley
  • W. Het Bos
  • Hardy Bros.
  • Zachtmoedig
  • W altonian
  • Chamberlin Cartridge Co.
Rollen gieten
Rollen gieten

Zoutwatermolens

Antieke zoutwatermolens zijn veel groter dan de andere molens, grotendeels als gevolg van de toename van het spel waarop wordt gejaagd, en ze omvatten specifieke soorten molens zoals trollingmolens, surfcastingmolens en grote spelrollen. In termen van verzamelbaarheid geldt: hoe groter de haspel, hoe waardevoller deze is. Enkele van de historische makers van deze wenselijke molens zijn:

  • Hardy Bros.
  • Imperial Montague
  • Lee's
  • B. F. Meek & Sons
  • Ohio Tool Co.
  • Shakespeare
  • Thompson
Zoutwaterrollen
Zoutwaterrollen

Spinnende rollen

Spinmolens zijn ongelooflijk verzamelbaar vanwege hun unieke roerachtige ontwerp dat verschilt van de andere antieke molens die verkrijgbaar zijn. Deze molens met vaste spoel zijn verkrijgbaar in twee specifieke classificaties: open en gesloten voorkant. Deze molens vallen echter eerder in de categorie vintage dan in de categorie antiek, aangezien ze voor het eerst werden ontwikkeld in het begin tot het midden van de 20e eeuw. Hoe dan ook, als je geïnteresseerd bent in het verzamelen van molens, zul je stevige concurrentie ondervinden op de markt voor draaiende molens. Hier zijn een paar populaire fabrikanten van deze vintage molens:

  • Hardy Bros.
  • Chippendale
  • Fin-Nor
  • Leighton
  • Seamaster
  • Taggart
Draaiende rollen
Draaiende rollen

Antieke vismolens prijsgids

De waarden van antieke vissersmolens zijn sterk afhankelijk van hun leeftijd, staat, zeldzaamheid en type. Draaimolens worden bijvoorbeeld gezien als meer verzamelobjecten dan gietmolens. Op dezelfde manier zijn sommige verzamelaars behoorlijk toegewijd aan bepaalde merken, dus houd er rekening mee dat merkmolens de mogelijkheid hebben om hun geschatte waarden te overschrijden. De staat is superieur aan de leeftijd wat betreft verzamelbaarheid, maar als je de mogelijkheid hebt om door oude handelscatalogi te bladeren om te proberen je rollen te dateren, zal dit hun potentiële waarden niet schaden.

Waarden van antieke vismolens
Waarden van antieke vismolens

Verzamel antieke vismolens

Net als bij alle sportmemorabilia kunnen antieke vismolens in sommige gevallen een paar duizend dollar waard zijn. Gemiddeld zijn de meeste van deze verzamelobjecten tussen de €300 en €500 waard. Sommige speciale rollen kunnen deze bedragen echter overschrijden. Een walnoothouten zeevismolen uit 1890 wordt op de ene veiling voor ongeveer $ 950 aangeboden, terwijl een vroege vintage Hardy vliegvismolen in een andere veiling voor iets meer dan $ 1.000 wordt aangeboden. Gelukkig zijn er veel bronnen beschikbaar om je te helpen deze items te verzamelen, en veilingsites en particuliere verkopers hebben een overvloed aan deze rollen vermeld.

Gooi een lijn

Hoewel niet iedereen gemaakt is voor de viskunst, zijn antieke vismolens prachtige cadeaus voor degenen die dat wel zijn. Hoge kwaliteit exemplaren kunnen tegenwoordig zelfs bij de visserij worden gebruikt; dus als je niet weet wat je je vader moet geven voor zijn aanstaande verjaardag, kijk dan eens naar de antieke vismolens die er zijn en kijk of je er iets leuks van vindt.

Aanbevolen: