Hoe vintage Higgins-glas zich losmaakte van traditionele normen

Inhoudsopgave:

Hoe vintage Higgins-glas zich losmaakte van traditionele normen
Hoe vintage Higgins-glas zich losmaakte van traditionele normen
Anonim
Higgins-glas
Higgins-glas

Vintage Higgins Glass is een functionele en mooie uitdrukking van modernistische kunst. De beweging benadrukte de vrijheid van meningsuiting, experimenten en een vaak radicale afwijking van – en afwijzing van – het traditionele. Binnen de beeldende kunst waren kleur en vorm niet langer alleen bedoeld voor de weergave van de natuur, maar werden ze eerder gezien als essentiële elementen op zichzelf, en Higgins-glas speelt zeker een prominente rol binnen deze beweging. Met zijn hoge mate van bruikbaarheid en een visuele esthetiek die doet denken aan Kandinsky, Mondriaan en Malevich op het hoogtepunt van hun respectievelijke carrières, blijft de glaskunst van Michael en Francis Higgins zeer gewild bij zowel musea als particuliere verzamelaars over de hele wereld.

Moderne wonderen met alledaags glas

Zo zagen Michael en Francis Higgins hun werk toen ze in 1948 The Higgins Studio oprichtten in hun appartement in Chicago, Illinois. Dankzij de gecombineerde genialiteit van het echtpaar herontdekten en verfijnden de twee de eeuwenoude kunst van het samensmelten van glas. In wezen omvat het samensmelten van glas een proces waarbij een ontwerp wordt gemaakt op een geëmailleerd stuk glas. Dit glas wordt vervolgens afgedekt door een tweede stuk geëmailleerd glas. De twee stukken van deze "glazen sandwich" worden vervolgens op een mal geplaatst en verwarmd. Naarmate de temperatuur stijgt, v alt het glas in de mal en neemt het zijn vorm aan terwijl het ontwerp tussen twee buitenste stukken glas wordt versmolten. Voor extra complexiteit in kleur en textuur kunnen extra stukjes glas worden toegevoegd.

Asbakken, kommen, borden - allerlei alledaagse voorwerpen - kregen een nieuw leven in de ovens achter de bank van de Higgins. Er was een oogverblindende reeks geometrische vormen en gebogen lijnen in die ontwerpen, en hun kleurgebruik was krachtig en levendig. Deze mix van kunst en functionaliteit leidde al snel tot bestellingen, niet alleen van individuele kopers, maar ook van grote retailers, zoals Marshall Field en Co.

Het grote succes bereiken

Bijna tien jaar nadat ze met hun werk begonnen, gingen Michael en Francis een partnerschap aan met de Dearborn Glass Company. Hierdoor konden ze hun activiteiten vanuit hun appartement verplaatsen naar een meer traditionele omgeving. Het gaf hen ook landelijke bekendheid door Dearborn's marketing van hun lijn "Higginsware", die voornamelijk bestond uit:

HIGGINS Glass Studio van Michael & Frances Higgins - Geometrisch / Bloemen / Pauw / Kust
HIGGINS Glass Studio van Michael & Frances Higgins - Geometrisch / Bloemen / Pauw / Kust
  • Een volledig assortiment servies
  • Lampen
  • Asbakken
  • Rondelays
  • Kaarsenhouders

Daarnaast creëerde de Higgins Studio ook klokken, boekensteunen, presse-papiers, keramische schalen met glazen blad, tafels, kerstversieringen, sieraden, "drop-out" vazen, wandplaten, mobielen, vrijstaande sculpturen, spiegels, kerkramen, scheidingswanden en zelfs versiering van buitengebouwen.

1966 zag een breuk tussen Dearborn en de Higgins Studio. De Higgins werkten kort samen met Haeger Potteries, maar besloten al snel terug te keren naar privéstudiowerk waar ze vrij waren om op hun eigen manier en in hun eigen tempo te creëren. Dus in 1966 verhuisde de Higgins Glass Studio naar Riverside, Illinois, waar het zijn werk vandaag de dag voortzet onder de eigendom van oude Higgins-protégés, Louise en Jonathan Wimmer.

Populaire patronen om te verzamelen

Higginsware staat bekend om zijn felle kleuren en wervelende ontwerpen en is in de slechtste tijden hip en op zijn best totaal ver weg. In tegenstelling tot traditioneel glaswerk hebben Higgins-producten niet vaak gemakkelijk waarneembare patronen, maar ze zijn allemaal uniek op zichzelf. Dit zijn enkele populaire patronen van Higginsware die je op allerlei levendige stukken kunt vinden.

Vintage - HIGGINS Glass Studio - Ontworpen door Michael & Frances Higgins - VOGELKOOITEN - Grote sigarenasbak / aanrechtkom
Vintage - HIGGINS Glass Studio - Ontworpen door Michael & Frances Higgins - VOGELKOOITEN - Grote sigarenasbak / aanrechtkom
  • Arabesque- Het arabesquepatroon staat bekend om zijn paisley-achtige print bestaande uit een limoengroene achtergrond en blauwe en oranje wervelende motieven. Oranje stippen gluren door open ruimtes in het ontwerp.
  • Birds - Het iconische vogelpatroon van Higgins toont twee felgekleurde, hoekige vogels die op koperachtige takken rusten en onder een felgele zon zitten.
  • Vogelkooien - Net als het vogelpatroon, bevatten vogelkooien een reeks veelkleurige vogels in verschillende vormen en maten, opgesloten in gouden cartoonvogelkooien.
  • Gemspread - Gemspread-stukken zijn gemaakt met behulp van een unieke techniek van Higgins, waarbij ontwerpen werden gemaakt van kleine gekleurde glaschips die aan het stuk werden toegevoegd. Neem bijvoorbeeld deze grote Higgins-server met een gele gemspread-zon uit 1965.
  • Rondelay - Voordat kralengordijnen in de jaren negentig een rage werden, ontwierpen Michael en Frances Higgins prachtige glazen hangende schermen. Deze rondelay-stukken, bestaande uit kleurrijke glazen cirkels, waren verbonden met koperen ringen en hingen in lange lijnen aan het plafond.
  • Stardust - Starbursts waren ongelooflijk populair tijdens het Atoomtijdperk, en het Higgins-paar bracht deze inspiratie naar hun werkplaats met hun eigen sterrenstofpatroon. Driehoekige stralen verspreiden zich vanuit het cirkelvormige midden van deze stukjes glas, en verschillende kleuren benadrukken de bewegingen van de straal.
  • Peacock - Spin-kunst werd naar een nieuw niveau getild met glaswerk met Higgins-pauwmotief. Deze stukken zijn voorzien van veelkleurige glasstromen die zorgvuldig vanuit het midden van het stuk naar de uiteinden zijn gegoten, waardoor een pauwachtige gevederde kwaliteit ontstaat.

Een stuk voor elke smaak (en elke portemonnee!)

De Higgins Studio was niets anders dan productief. Dat betekent dat er tegenwoordig voor bijna iedereen en in vrijwel elke prijsklasse stukken verkrijgbaar zijn. Natuurlijk zijn sommige buitengewoon zeldzaam en zeer waardevol, maar voor het grootste deel kun je een of twee stuks bezitten zonder de bank kapot te maken. Over het algemeen zijn deze waardevolle stukken te vinden in de collecties van het Smithsonian Institution, het Metropolitan Museum of Art en het Corning Glass Museum.

Mid Century gesmolten kunst glazen schaal, kom van Higgins in het Thistledown-patroon
Mid Century gesmolten kunst glazen schaal, kom van Higgins in het Thistledown-patroon

Toch zijn er nog steeds veel stukken uit hun dagen bij de Dearborn Glass Company die online, bij retailers en op modernistische verzamelshows en online veilingen te vinden zijn. Met een beetje werk kun je nog steeds het perfecte Higgins-stuk voor jou vinden.

Vintage Higgins-glas in uw huis

Higgins hecht grote waarde aan praktische bruikbaarheid, en hun stukken kunnen zeker nog steeds worden gebruikt voor het oorspronkelijk beoogde doel. Soms moet u echter verder kijken dan het gebruikelijke gebruik van deze items om er een plaats voor te vinden in de inrichting van uw huis. Een extra grote vintage asbak zou bijvoorbeeld een geweldige frietkom kunnen zijn, terwijl een sigarettendoosje voor allerlei andere dingen kan worden gebruikt, zoals snoepschotels, wisselkommetjes of zelfs een statement-stuk op je dressoir. Het belangrijkste om te onthouden is dat welk gebruik je ook vindt voor je vintage Higgins-glasstuk, of het nu het oorspronkelijke gebruik van het stuk is of iets nieuws dat je bedenkt, je een opvallende toevoeging aan de inrichting van je huis zult zijn.

Aanbevolen: