19e-eeuws speelgoed

Inhoudsopgave:

19e-eeuws speelgoed
19e-eeuws speelgoed
Anonim
Overweeg om antiek speelgoed te laten taxeren.
Overweeg om antiek speelgoed te laten taxeren.

19e-eeuws speelgoed was eenvoudig, maar toch zorgde het voor amusement voor kinderen op dezelfde manier als technisch speelgoed dat tegenwoordig doet.

Populair speelgoed uit de 19e eeuw

Er was in de 19e eeuw een verscheidenheid aan speelgoed waar kinderen mee speelden. Over het algemeen was dit verzamelspeelgoed gericht op jongens of meisjes, items die een sterke genderidentificatie zouden bevorderen.

Poppen

Poppen maken al sinds de oudheid deel uit van het leven van kleine meisjes. Kleine meisjes hadden vaak hun eerste naai-ervaringen door jurken, hoeden en quilts voor hen te maken. Enkele van de vroegste waren uit hout gesneden en gekleed in stukjes stof.

De meest voorkomende poppen in de 19e eeuw waren zelfgemaakte stoffen poppen. Deze waren vaak gemaakt van stukjes stof, met geborduurde of knoopogen. Ze waren misschien gevuld met veren, katoen of zelfs stro. Gefabriceerde poppen kunnen ook met zaagsel worden gevuld.

Fabrikanten maakten poppen met hoofden en ledematen van porselein of was. Deze waren duur en waren over het algemeen eigendom van kinderen van wie de ouders het beter hadden. Celluloid- en plastic poppen, die veel goedkoper waren, waren pas in de jaren twintig algemeen verkrijgbaar. Je kunt allerlei soorten antieke poppen bekijken bij Norma's Antique and Collectible Dolls.

Houten blokken

Blokken waren een veelvoorkomend speelgoed uit de 19e eeuw. Toen konden kinderen, net als nu, bruggen, huizen, forten en kastelen bouwen zoals hun verbeelding dat dicteerde. Blokken zijn een van het weinige speelgoed uit deze periode dat niet als genderspecifiek werd beschouwd: er werd mee gespeeld door zowel jongens als meisjes.

Hoewel sommige van de vervaardigde, duurdere blokken kunnen zijn voorzien van afbeeldingen of de letters van het alfabet, waren de meeste blokken zelfgemaakt van stukjes hout en vrij eenvoudig.

Knikkers

Kinderen genoten vaak van een knikkerspel in de pauze, en veel van deze knikkers zijn tegenwoordig gewild bij verzamelaars. De vroegste knikkers waren gemaakt van klei, stenen, noten, porselein of agaat, maar ze waren geen partij voor de handgemaakte glazen shooters die sommige kinderen hadden. Enkele voorbeelden van de prachtige knikkers uit de 19e eeuw kun je zien bij Collectible Marbles.

Graces

Graces was een spel dat in de 19e eeuw vooral door meisjes werd gespeeld. Het bestond uit hoepels, vaak versierd met linten, en vangstokjes. Elk kind zou twee vangstokken hebben. De hoepels werden van het ene kind naar het andere gegooid, waarbij de stokken werden gebruikt om te gooien en te vangen. De winnaar zou degene zijn die de meeste keren ving zonder hem te laten vallen.

De ark van Noach

Tot de 20e eeuw beschouwden de meeste mensen de zondag als een dag van rust en stille contemplatie. Kinderen mochten geen actieve spelletjes spelen of iets dat als werelds zou worden beschouwd. Ze konden zitten en de Bijbel lezen, religieuze prentenboeken bekijken of rustig spelen met de ark van Noach. Gebaseerd op het bijbelse verslag van de zondvloed, was het speelgoed van de ark van Noach vaak zelfgemaakt. De dieren en mensen zijn mogelijk geschilderd of gewoon uitgesneden. Sommige waren erg ingewikkeld. Omdat deze items van hout waren gemaakt en behoorlijk stevig waren, bestaan er nog steeds veel van deze items.

De sets zouden bestaan uit één ark die de verschillende stukken bevatte, ten minste twee menselijke figuren en verschillende paren dieren. Er zat ook altijd een duif in.

De jojo

Hoewel de jojo populair is sinds de oudheid van de Romeinen en Grieken, werd hij pas in het midden van de 19e eeuw in de Verenigde Staten bekend. Mensen begonnen allerlei soorten jojo's en van verschillende materialen te maken. Pas toen Duncan in de jaren twintig hun versie van de jojo introduceerde, werd de jojo enorm populair.

Antiek speelgoed beoordelen

Er zijn tien cijfers die aan antiek speelgoed kunnen worden gegeven, van nieuwstaat tot "wat was dat?". Het meeste speelgoed wordt niet in nieuwstaat aangetroffen. Omdat speelgoed bedoeld is om mee te spelen, vertoont het doorgaans meer zichtbare slijtage dan andere voorwerpen.

Het meeste antieke speelgoed vind je in de middenklasse, met merkbare slijtage maar geen reparaties, of goed uitgevoerde reparaties. Verzamelaars zoeken naar een cijfer zes; iets lager dan dat is niet zo gemakkelijk weer te geven.

Als je geïnteresseerd bent in ander 19e-eeuws speelgoed en vintage speelgoed uit vele tijdperken, ben je misschien geïnteresseerd in het bezoeken van antieke speelgoedcollecties. Er zijn afbeeldingen van veel verschillende soorten speelgoed, waaronder enkele die hier worden besproken.

Aanbevolen: