Eerste camera uitgevonden

Inhoudsopgave:

Eerste camera uitgevonden
Eerste camera uitgevonden
Anonim
Oud camera-ontwerp
Oud camera-ontwerp

Hoewel vroege varianten van donkere dozen met gaatjes al meer dan duizend jaar bestaan, werd de eerste camera die daadwerkelijk een beeld met licht kon reproduceren minder dan 200 jaar geleden uitgevonden. Sinds die tijd zijn er veel primeurs geweest, waaronder de eerste camera die gedetailleerde beelden produceerde, de eerste die door consumenten werd gebruikt en zelfs de eerste die een digitaal bestand produceerde. Het is fascinerend om meer te weten te komen over de ontwikkeling van dit geweldige artistieke hulpmiddel.

Eerste camera die een foto maakt: Niépce

De camera obscura, een apparaat waarover Aristoteles meer dan 2.300 jaar geleden schreef en mogelijk werd gebruikt door grote kunstenaars als Vermeer, is de voorloper van de fotografische camera; Volgens de Oxford English Dictionary moet een camera echter een beeld kunnen produceren op film, papier of een ander medium. Het grote nadeel van de camera obscura was dat deze alleen licht produceerde; het was onmogelijk om het beeld te behouden. Dat veranderde allemaal in 1826 of 1827 toen Joseph Nicéphore Niépce de camera obscura aanpaste om een fotografische plaat te kunnen produceren.

Hoe het werkte

Om de eerste foto met zijn camera te maken, experimenteerde Niépce met een verscheidenheid aan verschillende platen, waaronder papier, met vernis bedekt perkament en metaal. Hij bedekte de platen met een soort asf alt en keek hoe ze werden beïnvloed door het zonlicht. Hij noemde zijn experimenten 'heliografie' of zonneschrijven. Hij probeerde vele malen een beeld te creëren in de camera obscura, maar hij merkte dat het beeld snel vervaagde. Uiteindelijk ging hij op een tinnen bord zitten, schoof het in de achterkant van de camera obscura en produceerde een beeld dat nog steeds bestaat.

Het resultaat

Hoewel de camera van Niépce een permanent beeld produceerde, was dat beeld erg onduidelijk. De opname is een uitzicht vanuit een raam, maar zonder te weten waar hij of zij naar keek, zou de moderne kijker moeite hebben de scène te begrijpen. Toch was het een zeer belangrijke ontwikkeling die van Niépce de uitvinder maakte van de eerste camera die een echte foto maakte.

Eerste commercieel succesvolle camera: Daguerre

daguerreotypie camera
daguerreotypie camera

Helaas was de camera van Niépce geen commercieel succes. Hij weigerde het proces bekend te maken dat hij gebruikte om beelden te produceren, en de beelden misten duidelijkheid en detail. Hij ging in 1829 een partnerschap aan met een man genaamd Louis-Jacques-Mandé Daguerre, en de twee mannen werkten samen om het proces te verfijnen en commercieel succesvol te maken. Helaas stierf Niépce in 1833 en kon hij niet het enorme commerciële succes meemaken dat Daguerre realiseerde door zijn oorspronkelijke ontwerp aan te passen.

Hoe het werkte

Met hetzelfde basisproces als een doos die licht door een klein gaatje binnenlaat, creëerde Daguerre een camera die ongelooflijk gedetailleerde beelden kon produceren op een gepolijste plaat verzilverd koper die is gevoelig gemaakt met behulp van verdampt jodium. Hij plaatste de plaat achter in de camera en stelde hem vervolgens een paar minuten bloot aan licht. Daarna ontwikkelde hij het beeld met behulp van kwikdampen en 'repareerde' het of maakte het permanent met natriumthiosulfaat.

Het resultaat

Daguerre's camera en proces waren onmiddellijk commercieel succesvol. Omdat ze zo snel en gedetailleerd een beeld konden produceren, werden ze over de hele wereld gebruikt. Daguerre werd rijk en was zelfs na zijn dood in 1851 wereldberoemd. Veel daguerreotypieën zijn nog steeds aanwezig in familiearchieven, musea en bibliotheken.

Eerste consumentencamera: Eastman

Vintage Kodak
Vintage Kodak

In de loop der jaren zijn verschillende andere plaatmethoden populair geworden voor het maken van foto's met camera's. Er kwamen tintypes en glasplaten, en uiteindelijk begonnen fotografen op papier af te drukken. Fotografie was echter nog steeds alleen voorbehouden aan professionals of zeer toegewijde amateur-experimenten. Pas in 1889, toen George Eastman de Kodak nr. 1 camera uitvond, konden gewone mensen een camera gaan gebruiken om hun belangrijke momenten vast te leggen.

Hoe het werkte

De Kodak nr. 1 was een grote bruine doos met een opwindsleutel bovenaan en een lens aan de voorkant. Consumenten kochten het voor ongeveer $ 25 (meer dan $ 620 in hedendaagse valuta), vooraf geladen met 100 filmopnamen. De consument zou er 100 foto's mee maken en deze vervolgens terugsturen naar Kodak om te worden ontwikkeld en opnieuw geladen, een proces dat ongeveer $ 10 kostte. De resulterende afbeeldingen waren rond.

Het resultaat

Een blik op een familiefotoalbum kan je vertellen hoe deze uitvinding de fotografie heeft veranderd. Het haalde de camera uit de fotostudio en naar huis, wat resulteerde in beelden die het echte leven vastlegden. Naarmate de jaren verstreken, werd de consumentencamera steeds opnieuw ontworpen en verfijnd, maar het was de Kodak nr. 1 die casual fotografie mogelijk maakte.

Eerste digitale camera: Sasson

Eerste digitale camera
Eerste digitale camera

Cameratechnologie veranderde in de loop der jaren toen metaal- en glasplaten plaats maakten voor film. Toch was er altijd een directe relatie tussen het licht en het fysieke object waarop het inwerkte. Vervolgens vond Steve Sasson, een Eastman Kodak-ingenieur, in 1975 de eerste digitale camera uit.

Hoe het werkte

Sasson stelde zijn prototype van een digitale camera samen uit een aantal Motorola-onderdelen, een paar sensoren, 16 nikkel-cadmiumbatterijen, een digitale bandrecorder en de lens van een Kodak-filmcamera. De acht pond zware kolos maakte zwart-witbeelden met een resolutie van 0,01 megapixels, waarbij het maken van elk beeld 23 seconden in beslag nam. Om ze te kunnen zien, moesten Sasson en andere Kodak-ingenieurs een speciaal scherm uitvinden.

Het resultaat

Hoewel Kodak ervoor koos het prototype van Sasson niet commercieel te ontwikkelen, was de digitale camera de weg van de toekomst. Volgens de Camera and Imaging Products Association zijn er in 2016 24.190 digitale fotocamera's naar consumenten verzonden. Dit omvat zowel point-and-shoot-camera's als DSLR's, maar niet de vele digitale mobiele telefooncamera's die door consumenten worden gebruikt..

Veel ongelooflijke "primeurs"

Van een eenvoudige doos die een wazig, vaag beeld op een tinnen bord creëerde tot een digitale camera ter grootte van een broodrooster: er zijn veel belangrijke "primeurs" geweest als het gaat om camera-uitvindingen. Elke ontwikkeling veranderde de wereld van fotografie voor altijd, en het is interessant om ze in gedachten te houden wanneer je je volgende foto maakt.

Aanbevolen: