Missiestijldecoratie en kleuren

Inhoudsopgave:

Missiestijldecoratie en kleuren
Missiestijldecoratie en kleuren
Anonim
Woonkamer in missiestijl met Ragsdale Arts and Crafts-lampen
Woonkamer in missiestijl met Ragsdale Arts and Crafts-lampen

Decoratie en kleuren in missiestijl zijn een uitstekende manier om de rust en schoonheid van deze populaire interieurstijl vast te leggen. Hoewel veel huiseigenaren bekend zijn met Mission-meubels, weten ze misschien niet zeker hoe ze deze stijl verder in een kamer kunnen integreren. Gelukkig zijn er een paar verschillende elementen die gemeenschappelijk zijn voor het decoreren in Mission-stijl.

Missiestijlkeuzes

Missiestijl is een algemene term die vele interpretaties kan hebben. In het zuidwesten van Amerika verwijst het vaak naar een heropleving van de Spaanse architectuur in Mission-stijl. Voor de meeste andere delen van het land verwijst de Mission-stijl echter naar de hoekige vormen en warme, gedempte kleuren van de Arts and Crafts-beweging, zoals geïnterpreteerd door de Prairie-stijl van Frank Lloyd Wright.

Kleur

Kleur is een van de gemakkelijkste manieren om de stijl van een kamer te beïnvloeden en de toon te zetten, waardoor kleur een van de belangrijkste onderdelen van Mission Style en Arts and Crafts Decorating is. De Arts and Crafts-beweging legde de nadruk op het gebruik van veel materialen die afkomstig zijn van lokale, natuurlijke bronnen, zoals hout en steen. Kleurinspiratie werd vaak ook gehaald uit nabijgelegen natuurlijke kleuren, hoewel Wright later ook enkele krachtigere kleuren toevoegde.

Als je decoreert in de Mission-stijl, concentreer je je kleurenpalet op natuurlijke tinten zoals:

  • Dennengroen of jagersgroen
  • Verbrand oranje
  • Donkergrijs
  • Hemelsblauw
  • Goud
  • Gedempte roos
  • Bordeaux

Naast dit natuurlijke, aardse palet kun je ook enkele accentkleuren toevoegen, zoals de door Wright gepopulariseerde kleuren, zoals: turkoois, felgeel en opvallend rood. De sleutel tot het gebruik van krachtigere accentkleuren is om ze spaarzamer te gebruiken; een rode accenttegel op de haard te midden van een donkergrijs veld bijvoorbeeld. Houd er rekening mee dat veel natuurlijke tinten even belangrijk zijn, wat betekent dat je het houtwerk vaak een natuurlijke afwerking of een warme beits moet geven, in plaats van het te verven. Meubels worden ook vaak in natuurlijke tinten gelaten.

In deze slaapkamer wordt goed gebruik gemaakt van enkele principes van kleur in missiestijl: natuurlijk houten meubilair tegen een opvallende, hemelsblauwe muur en een donkerroze sprei.

Bed in Mission-stijl
Bed in Mission-stijl

Gebrandschilderd glas

Frank Lloyd Wright had waardering voor glas-in-lood. Als u glas-in-lood koopt als aanvulling op uw decoratie- en kleurkeuzes in Mission-stijl, kies dan voor hoekige stukken die abstracter zijn. Veel glas-in-loodstukken die goed zouden passen bij een decor in Mission-stijl, maken ook gebruik van warme kleuren.

Beperk uw decoratiekeuzes niet tot glas-in-loodramen; lampen, ophangingen en kleine meubelstukken kunnen zonder exorbitante kosten glas-in-lood aan een kamer toevoegen. Veel huizen in Mission-stijl maken ook gebruik van trams met glas-in-lood tussen kamers of in kasten om een klein vleugje kleur aan een kamer toe te voegen.

glas-in-lood
glas-in-lood

Meubels

Meubilair in Mission-stijl is gemakkelijk te herkennen aan de strakke, eenvoudige lijnen. Gebogen of overdreven sierlijke stijlen zijn de antithese van Mission-meubels, hoewel er mogelijk wat glas-in-lood of licht snijwerk in het ontwerp is verwerkt. De meeste stukken zijn gemaakt van donker hout, hoewel indien nodig lichtere houtsoorten kunnen worden gekozen.

Voeg veel losse of grotere, zwaardere stukken toe, zoals dit buffet, om de kamer te helpen verankeren. Ook zijn er veel meubels in Mission-stijl in de wanden verwerkt, zoals banken, boekenkasten en kasten met glas- of glas-in-loodpanelen. Functie helpt de Mission-stijl aan te sturen; opbergruimte, rekken en zitplaatsen zijn drie van de belangrijkste componenten van het ontwerp.

Buffet in missiestijl
Buffet in missiestijl

Sommige meubels in Shaker-stijl passen ook in decoratie in Mission-stijl. Dezelfde strakke lijnen, kaal hout en gebrek aan houtsnijwerk zijn aanwezig in beide meubelstijlen, waardoor je kunt mixen en matchen en je stijl verder kunt ontwikkelen.

Stofaccenten

Gordijnen, kussens en plaids zijn een geweldige manier om elementen van de Mission-stijl aan je huis toe te voegen. Hoewel effen kleuren altijd zullen passen bij decoratie in Mission-stijl, kun je een opvallende print in kleine hoeveelheden overwegen. Afdrukken in ambachtelijke stijl die populair zijn in de Mission-stijl omvatten veel natuurthema's, maar ook herhalende, geometrische ontwerpen. Zoek naar opvallende prints met afbeeldingen en patronen zoals:

  • Bloemen
  • Wijnstokken
  • Bladeren
  • Vogels
  • Geometrische, herhalende patronen
  • Strepen

Brick House Fabrics verkoopt verschillende Craftsman Style-prints die perfect passen bij decoratie in Mission-stijl.

Draperie met stropdas
Draperie met stropdas

Prairiestijl houtwerk

Mission-stijl is direct gerelateerd aan Prairie-stijl - een onderdeel van de Arts and Crafts-beweging. Enkele van de dingen die deze beweging kenmerkten, zijn onder meer veel ingebouwd meubilair, ingebouwde opbergruimte en veel prominent houtwerk. Hoewel het moeilijk kan zijn om deze look opnieuw te creëren zonder ingrijpende aanpassingen, zijn er enkele dingen die je kunt doen om deze te benadrukken, zoals:

Houten details

Laat waar mogelijk het originele houtwerk in het huis zichtbaar zijn. Denk hierbij aan wandpanelen, nieuwe palen of omlijstingen van open haarden. Deze omlijsting toont de strakke, donkere lijnen die kenmerkend zijn voor de Mission-stijl en omlijst zware Arts and Crafts-tegels van Motawi. Omdat de open haard het hart van de kamer is, zorgt het maken van een statement van de Mission-stijl ervoor dat de rest van de kamer in beeld komt.

Detail van de open haard
Detail van de open haard

Kasten

In de keuken, badkamer en elke andere ruimte waar kasten kunnen worden gebouwd, moet u de kastdeuren waar mogelijk in de strakke, platte paneel- of Shaker-stijl houden. Open veel van de kasten door de deuren te verwijderen om de planken bloot te leggen, of gebruik in sommige delen glazen panelen om van de kasten een designelement en opbergruimte te maken.

Kasten
Kasten

Banken

Een vrij eenvoudige manier om het uiterlijk van ingebouwd opberg-/multifunctioneel meubilair na te bootsen, is door opbergbanken of bankjes in uw keuken of woonkamer in te bouwen. Banketten zijn heel eenvoudig te bouwen uit korte, bovenste keukenkastjes. Bedek ze met een scharnierend blad onder een kussen en plaats vaste panelen aan de voorkant, of bedek ze met een plaat en laat de deuren aan de voorkant zitten; hoe dan ook, je krijgt een uitstekende reproductie van een van de kenmerkende stijlen van Frank Lloyd Wright die prachtig past bij elk huis in Mission-stijl.

Nodig wat stijl uit

Vanwege het warme, uitnodigende kleurenpalet en het eenvoudige meubilair heeft de Mission-stijl vaak de voorkeur voor woonkamerontwerpen. Een ruimte zoals een slaapkamer of keuken kan er echter ook baat bij hebben om ingericht te worden volgens de basisprincipes van de Mission-stijl.

Net als bij veel andere interieurstijlen moet je ervoor zorgen dat je geen ouderwetse look creëert, waardoor de kamer er vaak stoer uitziet. Probeer in plaats daarvan de brede trends van de Mission-stijl te volgen, terwijl je de items die je in de ruimte introduceert, aanpast aan je eigen esthetiek.

Aanbevolen: