Antieke ijsbolletjes

Inhoudsopgave:

Antieke ijsbolletjes
Antieke ijsbolletjes
Anonim
Antieke ijsschep
Antieke ijsschep

Of je nu graag vintage frisdrankfonteintjes of antiek keukengerei koopt, ijsbolletjes vormen een prachtige aanvulling op elke collectie. Deze scheppen zijn er in veel verschillende stijlen, van klassieke modellen met hefboomwerking tot onderscheidende en waardevolle vormgevende scheppen. Welke stijl je ook verzamelt, het is belangrijk om iets te weten over de geschiedenis en de waarde van deze keukenverzamelobjecten.

Vroege ijsbolletjes

IJs is volgens de International Dairy Foods Association al eeuwenlang een iconisch onderdeel van de Amerikaanse zomerervaring. Rond de eeuwwisseling begonnen frisdrankfonteinen ijscoupes te serveren, waarvoor een soort keukengerei nodig was om de ijzige delicatesse in gerechten te scheppen.

Uitvinders bedachten een grote verscheidenheid aan unieke ideeën voor het serveren van ijs. Volgens de krant The Morning Call heeft het Amerikaanse Patent and Trademark Office tussen 1878 en 1940 241 patenten verleend voor ijsdippers of -schepjes. Deze vroege ijsschepjes passen over het algemeen in een paar brede categorieën.

Conische sleutelschepjes

Conische sleutelschep
Conische sleutelschep

Voordat de ijsschep werd uitgevonden, moesten medewerkers van frisdrankfonteinen twee lepels of pollepels gebruiken om het ijs te scheppen en het vervolgens van de lepel naar de schaal over te brengen. Dit was een rommelig proces waarbij product werd verspild.

In 1876 vond George William Clewell het eerste apparaat uit waarmee ijs kon worden afgegeven met één enkel gebruiksvoorwerp. Er werd aan een sleutel aan het uiteinde van de kegel gedraaid om een schraper door de binnenkant van de kegel te bewegen en het ijs los te laten.

Deze sleutelschepjes zijn een populair verzamelobject, vooral onder liefhebbers van frisdrankfonteinen. Je kunt ze vinden op eBay, op veilingen en landgoedverkopen, en in antiekwinkels. Fabrikanten zijn onder meer Gilchrist, Williamson, Erie Speci alty Company, Clad Metal en vele anderen, en prijzen beginnen rond de $ 30. Unieke sleutelvormen, staat, leeftijd en herkomst kunnen de waarde van de primeur beïnvloeden.

IJsschotels met hefboomwerking

Vintage ijsschep met hefboomwerking
Vintage ijsschep met hefboomwerking

Hoewel de kegelvorm zeer effectief was voor het serveren van ijs, had hij een aantal belangrijke beperkingen. Eén ervan was dat de persoon die het ijs aan het scheppen was, beide handen moest gebruiken om het keukengerei te bedienen, waardoor het onmogelijk werd om het ijshoorntje of de schaal tegelijkertijd vast te houden. De andere grote beperking kwam met verbeteringen in de koeltechnologie; dit schepontwerp was simpelweg niet ideaal voor het hardere ijs dat uit de nieuwere vriezers kwam.

In 1897 loste een Afro-Amerikaanse uitvinder genaamd Alfred L. Cralle deze problemen op door patent te nemen op de ijsschep met hefboomwerking. Volgens BlackPast.org was het oorspronkelijke patent van Cralle bedoeld voor een kegelvormige schep met een mechanische hendel die het ijs verwijderde. Hij vond ook de bekende halfbolvormige scoop uit.

Veel fabrikanten produceerden deze stijl van primeurs, waaronder Gilchrist, Dover Manufacturing, New Gem, Peerless en tientallen anderen. De meeste vroege scheppen met hefboomwerking hebben een houten handvat, dat al dan niet geverfd kan zijn. Een vroege primeur in goede staat kan beginnen bij ongeveer $ 25, maar de waarde hangt sterk af van de staat, leeftijd en fabrikant.

Vormvormlepels

Hoewel een conisch of halfbolvormig bolletje ijs ideaal was voor een hoorntje of scha altje, creëerden sommige bolletjes speciale vormen voor specifieke situaties. Deze gevormde schotels behoren tot de meest waardevolle, en volgens The Morning Call zijn ze een zeer populair item bij verzamelaars. Als u in antiekwinkels, online veilingen en andere bronnen kijkt, ziet u mogelijk enkele van de volgende voorbeelden.

Vierkant gevormde antieke ijsschep
Vierkant gevormde antieke ijsschep
  • Vierkante en rechthoekige bolletjes zijn ontworpen om het bevroren gedeelte van een broodje ijs te creëren. In goede staat, ze zijn op eBay te koop voor ongeveer $ 175. Veel voorkomende merknamen zijn Icypi, Lauber en Jiffy.
  • Driehoekige scheppen vormden de perfecte vorm voor het beleggen van een stuk taart dat a la mode geserveerd kon worden. Een opmerkelijke merknaam was Gardner en Olafson. Deze scoops, die uiterst zeldzaam zijn, worden op een veiling verkocht voor ongeveer $ 1.250 tot $ 2.500.
  • Hartvormige schepjes behoren tot de meest populaire onder verzamelaars. De Manos-schotel creëerde een klein hartvormig bolletje ijs, dat in een bijpassend hartvormig scha altje kon worden geserveerd. Volgens Collectors Weekly wordt deze primeur verkocht voor ongeveer $ 7.000.

Een schat spotten

Als je overweegt een antieke ijsschep aan te schaffen voor je verzameling, is het belangrijk om er zeker van te zijn dat het stuk authentiek is voordat je de verkoop afrondt. Houd de volgende tips in gedachten.

  • Zoek naar een patentnummer dat op de schep is gestempeld. Bij veel scheppen waren patentnummers in reliëf aangebracht op de handgrepen, hendels of de achterkant van de kommen. Als de primeur die je zoekt een patent heeft, zoek dan het nummer op bij het US Patent and Trademark Office om er zeker van te zijn dat het overeenkomt met het ontwerp.
  • Controleer de constructie van de schep. De vroegste conische exemplaren zijn meestal gemaakt van tin, en hun handvatten kunnen aan de kegels of kommen worden gesoldeerd of geklonken. De constructie zal goed zijn, maar zou ook tekenen van ouderdom moeten vertonen.
  • Zorg altijd voor een professionele beoordeling voor zeldzame vormscheppen, aangezien u in een van deze items investeert. Vanwege hun waarde kunnen deze primeurs een doelwit zijn voor moderne vervalsingen.

Meer informatie over antieke dippers

Aangezien antieke ijsschotels een ongewoon verzamelobject zijn, zijn er niet veel bronnen die je kunt gebruiken voor het authenticeren, identificeren en waarderen van je vondsten. De volgende bronnen kunnen echter helpen.

  • Ice Cream Dippers: An Illustrated History and Collector's Guide to Early Ice Cream Dippers door Wayne Smith is de definitieve gids voor deze stukken. Dit boek is niet meer verkrijgbaar, maar er zijn nog wel gebruikte exemplaren te vinden. Amazon.com heeft soms exemplaren voor ongeveer $ 40 per stuk.
  • The Ice Screamers is een club van verzamelaars van ijsmemorabilia. Veel van hun leden zijn gespecialiseerd in ijsdippers en -schepjes, en zij kunnen u wellicht helpen meer over een specifiek stuk te leren.

schepjes voor elke verzamelaar

Van de vroege conische sleutelschepjes tot de felbegeerde vormvormende ontwerpen: antieke ijsschotels zijn er in tientallen verschillende stijlen en configuraties. Wat je budget of smaak ook is, er zijn primeurs voor elke verzamelaar. Neem de tijd om de details van je vondsten te bekijken om zoveel mogelijk te leren over deze fascinerende voorbeelden van keukenverzamelobjecten.

Aanbevolen: