Konijnen afschrikken met planten en andere insectenwerende middelen

Inhoudsopgave:

Konijnen afschrikken met planten en andere insectenwerende middelen
Konijnen afschrikken met planten en andere insectenwerende middelen
Anonim
Konijn Op Grasveld
Konijn Op Grasveld

Hoe schattig ze ook zijn, konijnen zijn ongedierte in een tuin. Konijnen zijn zeker schattig, maar ze kunnen grote schade aanrichten aan groenten, bloemen, bomen en struiken. Als u trots bent op uw tuin of gazon, is het absoluut belangrijk om te weten hoe u konijnen uit de buurt van uw prachtige planten kunt houden. Hoewel er geen onfeilbare natuurlijke manier bestaat om konijnen van je kostbare planten te weren, zijn er wel een aantal methoden die kunnen helpen.

Wat te planten om konijnen af te schrikken

Hoewel geen enkele plant konijnen daadwerkelijk zal afstoten, zijn er enkele planten die konijnen over het algemeen liever vermijden. De hieronder genoemde planten kunnen helpen konijnen op afstand te houden als u ze in uw tuin plaatst, maar dit is niet onfeilbaar. Als er planten in uw tuin of tuin staan die konijnen willen eten, is de kans groot dat ze binnenkomen, ongeacht wat er nog meer wordt geplant. Sommige konijnen eten zelfs graag planten waarvan wordt aangenomen dat ze onaantrekkelijk zijn voor konijnen in het algemeen.

Kruiden die konijnen kunnen afschrikken

Net zoals onaangename geuren mensen er tot op zekere hoogte van kunnen weerhouden een gebied te betreden, geldt hetzelfde voor wilde dieren. Sommige kruiden hebben een sterk aroma dat konijnen over het algemeen niet aantrekkelijk vinden, dus als u ze in uw tuin plant, kunnen ze beslissen om andere weilanden te kiezen om te grazen. Kruiden met geuren waar konijnen meestal niet van houden zijn:

  • Basilicum
  • Munt
  • Oregano
  • Peterselie
  • Daragon

Bloemen die konijnen kunnen afschrikken

Sommige mensen zeggen dat het planten van goudsbloemen rond de omtrek van een tuin konijnen zal afschrikken, maar dit is niet het geval. Konijnen eten graag goudsbloemen, samen met vele andere bloemen. Ze zullen daadwerkelijk naar uw tuin worden getrokken als u deze omrand met goudsbloemen. Er zijn echter een paar bloemen die konijnen eigenlijk liever vermijden. Ze omvatten:

  • Bincas
  • Cleomes
  • Geraniums
  • Wasbegonia's

Groenten die konijnen kunnen afschrikken

knoflook planten in de tuin
knoflook planten in de tuin

Er zijn zelfs enkele groenten die, althans tot op zekere hoogte, onaangenaam kunnen zijn voor konijnen. Het planten van de onderstaande groenten kan konijnen ervan weerhouden om in uw tuin op zoek te gaan naar de planten waar ze van willen smullen. Voor het beste resultaat plaats je deze groenten in de buurt van sla, sperziebonen en andere planten die konijnen graag eten.

  • Asperges
  • Knoflook
  • Prei
  • Uien
  • Aardappelen
  • Rabarber
  • Squash
  • Tomaten

DIY-barrières om konijnen af te weren

Combinatieplanten is iets geweldigs, en er zijn veel goede redenen om bloemen en kruiden te planten waarvan mensen beweren dat ze konijnen afschrikken. Verwacht alleen niet dat planten daadwerkelijk konijnen afstoten. Als dat je doel is, wil je een barrièremethode gebruiken naast (of in plaats van) het strategisch zaaien van planten die kunnen helpen konijntjes op afstand te houden.

Uitsluitingshekwerk

Als je konijnen uit je tuin wilt weren, overweeg dan om er een konijnenbestendig hek omheen te zetten, zodat ze geen toegang kunnen krijgen. U hoeft geen dure kettingschakel of privacyhek op te zetten. Een eenvoudig hekwerk gemaakt van kippengaas, hardwaredoek of gaas is voldoende. Je kunt zelfs flexibel polypropyleengaas gebruiken, maar dat gaat niet zo lang mee als draad. Zorg ervoor dat de openingen niet groter zijn dan 2,5 bij 2,5 cm. Het hek hoeft niet hoog te zijn; twee voet is de perfecte hoogte. Houd er echter rekening mee dat konijnen zich onder dingen kunnen ingraven. Om konijnen echt af te schrikken, moet het hek idealiter enkele centimeters onder de grond worden begraven. Als dat niet haalbaar is, paal het hek dan in ieder geval stevig in de grond.

Boomstambeschermers

Als je een probleem hebt met konijnen die de eerste paar meter van je bomen of struiken beschadigen, hoef je niet zo ver te gaan om hekken rond deze objecten te plaatsen. In plaats daarvan kunt u eenvoudig de eerste paar meter van de stam van de boom of struik omcirkelen met hardwaredoek. Dit voorkomt dat konijntjes hun tanden kunnen zetten in schors die binnen hun bereik ligt. Voor een boom met een enkele stam raadt de University of Missouri Extension aan om een hardwaredoek van een kwart inch te gebruiken. Voor struiken met meerdere stelen kunt u ervoor kiezen om in plaats daarvan draadgaas van 2,5 cm te gebruiken. In beide gevallen moet het gaas de grond ingaan om ingraving te voorkomen. Als deze opties niet haalbaar zijn, kun je plastic buizen of kippengaas gebruiken, hoewel deze materialen mogelijk niet zo lang meegaan als gaas.

Boombuizen

Draadgaas en kippengaas zijn niet de enige opties om boomstammen te beschermen. Plastic buizen zijn een andere goede hulpbron voor het beschermen van bomen en hoge, langbenige planten tegen konijnen. Deze optie werkt vooral goed bij fruitbomen en andere bomen met relatief kleine stammen. U kunt commerciële boombuizen kopen die voor dit doel zijn gemaakt. Afhankelijk van de grootte van uw boom kunt u mogelijk PVC-buis gebruiken of moet u mogelijk een groter type plastic buis aanschaffen. of een stuk gemakkelijk buigbaar plastic dat je op de gewenste maat kunt knippen en om je boom kunt wikkelen.

Meer natuurlijke manieren om konijnen af te schrikken

Als u niet alleen op beplanting wilt vertrouwen, maar nog niet klaar bent om hekwerken of stambeschermers te installeren, overweeg dan om een of meer op geur gebaseerde opties te gebruiken. U kunt deze opties ook gebruiken naast de hierboven voorgestelde strategieën.

Etherische oliën

De krachtige concentratie aan geuren die etherische oliën afgeven, maakt ze tot een geweldig afschrikmiddel voor konijnen. Essentiële oliën van munt en pepermunt zijn goede keuzes, net als citroenmelisse en rozemarijn. Je kunt etherische oliën kopen of zelf maken. U hoeft alleen maar drie tot vijf druppels etherische olie op een wattenbolletje te doen en dit op de grond te leggen bij de planten die u tegen konijnen wilt beschermen. Pas op dat u de olie niet op uw handen krijgt, omdat deze zeer geconcentreerd is en uw huid kan irriteren.

Koffieresidu

Gebruikt koffiedik is een geweldig hulpmiddel voor de tuin. Veel tuinders voegen koffiedik toe aan hun composthoop of gebruiken het zelfs om de grond waarin ze tomaten planten te verbeteren. Zoals veel kruiden heeft koffiedik een sterke geur waar konijnen niet van houden. Het strooien van koffiedik rond planten waar konijnen zich op richten kan konijnen ervan weerhouden om ervan te snoepen.

Rode peperpoeder

Rode poederpeper in houten lepel
Rode poederpeper in houten lepel

Als je een krachtig afschrikmiddel wilt, worden rode peperpoeder of rode pepervlokken aangeprezen als geweldige konijnenafstotende opties. Strooi het poeder of de vlokken eenvoudig rond en bovenop de planten die u wilt beschermen. Je kunt meer uit je peper halen als je hem toevoegt aan andere soorten insectenwerende middelen, zoals talkpoeder of koffiedik. Let op: als uw honden of katten in uw tuin snuffelen, vermijd deze aanpak om uw huisdieren een pijnlijke ervaring (en een mogelijk dierenartsbezoek) te besparen.

DIY konijnenafstotende spray

In plaats van etherische oliën of gewone rode peper te gebruiken, kun je je eigen aanstootgevend ruikende spray maken om in de delen van je tuin en tuin te spuiten die je wilt dat konijnen vermijden. Het eenvoudig te bereiden recept hieronder bevat knoflook, uien, pepermunt en rode chilipepers.

Benodigdheden

Verzamel de volgende benodigdheden.

  • Keukenmachine of blender (om ingrediënten te hakken/pureren)
  • Maaszeef/zeef
  • Tuinspuit
  • Grote kom met deksel
  • Maatbeker
  • Lepel
  • Spatel

Ingrediënten

Verzamel de volgende ingrediënten. (Het is prima om de items of de hoeveelheid een beetje te variëren; blijf gewoon bij items met geuren die konijnen onaantrekkelijk vinden.)

  • 4 grote uien
  • 4 kopjes verse pepermunt (stengels en bladeren)
  • 2 knoflookbollen
  • 5 rode chilipepers

Routebeschrijving

Volg deze stappen:

  1. Snijd uien en knoflook in helften of kwarten. (Het is niet nodig om ze te schillen.)
  2. Plaats deze en de overige ingrediënten in een blender of voedselproces.
  3. Verwerken tot vloeibare of puree-consistentie.
  4. Voeg 1 kopje water toe en mix
  5. Giet alle ingrediënten in een kom.
  6. Gebruik indien nodig een spatel of lepel om alle mengsels te verwijderen.
  7. Dek af met deksel en laat 24 uur staan.
  8. Zeef het mengsel na 24 uur met behulp van de zeef.
  9. Giet de uitgelekte vloeistof in je spray.
  10. Voeg water toe aan het mengsel tot het de vullijn van het spuitapparaat bereikt.
  11. Spuit je tuin met het mengsel.

Als het konijn terugkomt, weet je dat het tijd is om de tuin opnieuw te besproeien of om een ander middel te proberen.

De code kraken: hoe je konijnen uit tuinen kunt houden

Het kan moeilijk zijn om konijnen uit je tuin of tuin te weren, vooral als je planten hebt die ze aantrekkelijk vinden en je niet je toevlucht wilt nemen tot het vangen ervan of het aanbrengen van een commercieel vloeibaar of korrelig afweermiddel, wat duur is en is niet altijd effectief. Voor de beste resultaten kunt u meerdere van de hierboven genoemde opties tegelijkertijd proberen. Of misschien wilt u experimenteren door individuele strategieën in verschillende delen van uw tuin te implementeren om te zien welke het beste werken.

Aanbevolen: