Oude Egyptische bordspellen en hoe je ze kunt spelen

Inhoudsopgave:

Oude Egyptische bordspellen en hoe je ze kunt spelen
Oude Egyptische bordspellen en hoe je ze kunt spelen
Anonim
Senet en dobbelstenen bordspellen
Senet en dobbelstenen bordspellen

De oude wereld is gevuld met een schijnbaar eindeloze lijst wonderen, van opvallende architectonische prestaties tot vermakelijke manieren om van recreatie te genieten. In feite zijn Oud-Egyptische bordspellen niet alleen mysterieus en creatief, maar intrigeren ze zelfs de meest geavanceerde bordspelers. Voordat je het stof van de bordspelkast uit je kindertijd veegt en die gehavende Monopoly-doos neerha alt, kijk eens of een van deze Oud-Egyptische bordspellen je spelletjesavond zou kunnen verlevendigen.

Senet

Senet, een oud Egyptisch bordspel voor twee spelers, wordt gespeeld op een bord van 30 vierkanten met drie rijen van elk 10 vierkanten. Aan het begin van het spel worden afwisselend gekleurde markeringen op de vierkanten in de eerste rij geplaatst.

Senet speelbord
Senet speelbord

Het doel

Het doel van Senet is om je stukken van het bord te verplaatsen door ze in een zigzagpatroon naar het 30e vakje te verplaatsen. Egyptenaren gebruikten vier platte stokken, vaak gemaakt van riet, die aan de ene kant donker en aan de andere kant licht waren. Afhankelijk van de manier waarop deze stokjes terechtkwamen, kon je een 1, 2, 3, 4 of 6 "rollen". Als je een 1, 4 of 6 gooide, kreeg je nog een beurt. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om al je stukken van het bord te verplaatsen.

Hoe te spelen

Enkele van de leidende spelregels zijn:

  • Je kunt niet op je eigen stukken landen.
  • Je kunt op het stuk van een tegenstander landen en dit verwisselen met je vorige positie als deze niet op een veilig veld staat, niet meer dan 2 stukken in dezelfde rij heeft, of als ze naast elkaar staan andere.
  • Afgezien van de meerdere lege vierkanten, zijn er onveilige vierkanten waarin je geen stukken kunt verwisselen, en zijn er gevaarvierkanten die je terug op een vorige rij plaatsen.

Senet Vandaag

Dankzij de eenvoudige constructie en het spelregelboek kun je Senet vandaag nog gemakkelijk spelen. Er zijn zelfs meerdere verschillende online programma's waarin je Senet kunt spelen tegen een CPU of andere spelers van over de hele wereld.

Mehen, of slang

Mehen was een populair spel voor de lagere klassen omdat het bord van het spel niet uit kant-en-klaar materiaal was gemaakt en in elk oppervlak kon worden getekend of gesneden, inclusief een onverharde vloer. Toegegeven, rijkere Egyptenaren toonden hun sociale status door speeltafels te bezitten die op sokkels waren gemaakt zodat zij en hun leeftijdsgenoten spellen als Mehen konden spelen, maar het spel zelf werd niet geblokkeerd door sociale lagen.

Hoe te spelen

Een slang wordt rond het bord gewikkeld en de spelers beginnen bij de staart. Het lichaam van de slang is in vierkanten verdeeld; een typische slang had ongeveer 60 vierkanten om doorheen te duwen. Het doel is om als eerste je stuk van de staart naar de kop van de slang te verplaatsen. Maximaal zes spelers konden leeuwen, leeuwinnen en balstukken gebruiken om over het bord te manoeuvreren.

Seega

Seega is een oud Egyptisch bordspel dat lijkt op strategische bordspellen zoals Go, waarbij je probeert de stukken van je tegenstander te veroveren.

Hoe u aan de slag kunt

Het spel vindt plaats op een geruit bord van 5 x 5, met twee O's en twee X'en langs de centrale vierkanten van elk van de randen van het bord. Om te beginnen plaatsen de spelers twee stukken op het bord, één speler op de X's en de andere op de O's (zoals afgebeeld). Vervolgens plaatst elke speler afwisselend de rest van zijn 10 stukken op het bord, terwijl hij het middelste vierkant leeg laat.

Seega-bordspel
Seega-bordspel

Hoe te spelen

Om een stuk te slaan in Seega, moet je het speelstuk van een tegenstander tussen je eigen stukken 'sandwichen'. Stukken kunnen alleen naar lege, niet-diagonale en aangrenzende velden worden verplaatst. Je kunt ook stukken verplaatsen naar een ruimte die wordt ingeklemd door je tegenstander, zodat je stuk veilig is. Als een speler echter helemaal geen zet kan doen, kan die speler een van de stukken van de tegenstander verwijderen om ruimte te maken voor een zet. Een laatste regel is dat als datzelfde stuk, nadat hij een zet heeft gedaan en een stuk heeft geslagen, opnieuw kan bewegen en een ander stuk kan slaan, de speler dat stuk kan blijven verplaatsen. Het is mogelijk om twee, drie en vier zetten achter elkaar te laten voltooien.

Aseb, of het twintigvierkantenspel

Aseb is een heel eenvoudig spel dat wordt gespeeld op een bord van 20 vierkanten met 3 rijen van 4 vierkanten en de middelste rij steekt nog 8 vierkanten uit. Spelers beginnen op de kortere rijen en proberen hun stukken van het bord te verplaatsen door langs de lange rij naar beneden te gaan totdat ze het laatste vierkant bereiken. Vier van de vierkanten op het bord bevatten ook afbeeldingen die extra beurten symboliseren.

Hoe te spelen

Om te beginnen moet een speler een 4 of een 6 gooien om zijn stukken uit zijn voorraad te verplaatsen. Daarna kan hij opnieuw gooien om deze te verplaatsen. Als een speler op een veld terechtkomt met een stuk van de tegenstander, wordt het stuk van de tegenstander terug naar de reserves verplaatst. Dit oude Egyptische bordspel wordt soms verward met het koninklijke spel Ur en Tjau, het Dievenspel, dankzij de vergelijkbare constructie.

Mancala

Mancala wordt beschouwd als het oudste bordspel ter wereld en heeft archeologisch bewijs dat het al duizenden jaren teruggaat. Het kan worden gespeeld op een bord van hout of ivoor of door gaten in de grond te graven. Op het bord vind je twee rijen van zes putten of gaten. Je hebt ook knikkers of stenen nodig om in deze verschillende gaten te plaatsen. Aan beide uiteinden van het bord bevinden zich twee grotere gaten (de mancala) die elke speler moet gebruiken om zijn stenen op te slaan.

Hoe te spelen

Om te beginnen moeten de spelers 4 stenen of knikkers in elk van de 12 putten plaatsen. Elke speler verplaatst alleen stenen uit de zes dichtstbijzijnde putten. Dit gaat door totdat één kant van het bord, of zes putten, leeg is. Hoewel er in de loop der jaren verschillende versies van Mancala zijn verschenen, zijn dit enkele van de meest voorkomende regels:

  • Als je je mancala tegenkomt, stop je er een steen in, maar je slaat het mancala-vak van de tegenstander over.
  • Als je laatste stukje in je mancala v alt, krijg je nog een beurt.
  • Als je laatste stuk in een lege put staat, kun je dit en alle stukken in de tegenoverliggende put claimen.
  • Nadat het spel is afgelopen, gaan de overgebleven stukken naar de persoon aan die kant van het spelbord.
  • De winnaar is degene met de meeste stukjes in zijn mancala.

Oude Egyptische spellen presenteren ouderwetse uitdagingen

Als je het lawaai van de technologische wereld wilt doorbreken en terug wilt gaan naar de basisprincipes van gamen, dan moet je een van deze oud-Egyptische bordspellen uitproberen. Hoewel er geen twee hetzelfde zijn, beschikken deze bordspellen allemaal over de doe-het-zelf-mogelijkheden en de gameplay is zo eenvoudig dat vrijwel iedereen met jou mee kan doen. Dus, de volgende keer dat je je klaarmaakt om op je nichtjes en neefjes te passen, probeer ze dan een paar uur van hun tablet af te halen met deze historische bordspellen.

Aanbevolen: