5 manieren om uw geschatte conceptiedatum te berekenen

Inhoudsopgave:

5 manieren om uw geschatte conceptiedatum te berekenen
5 manieren om uw geschatte conceptiedatum te berekenen
Anonim

Hoewel geen enkele methode 100% accuraat is, kun je een aantal verschillende proberen om tot een goede schatting te komen.

zwanger paar dat kalender bekijkt
zwanger paar dat kalender bekijkt

Het kennen van je bevruchtingsdatum heeft niet veel invloed op je zwangerschap. Je kunt je uitgerekende datum nog steeds op andere manieren achterhalen, en er is geen quiz aan het einde van je zwangerschap waarbij je het antwoord moet weten. Toch is het iets waar we allemaal nieuwsgierig naar zijn, vooral als de zwangerschap onverwacht is.

Hoewel geen enkele methode om uw bevruchtingsdatum te berekenen volledig accuraat is, kunnen deze u wel helpen een weloverwogen schatting te maken.

Conceptiedata 101

Je conceptiedatum, ook wel bevruchtingsdatum genoemd, is de dag waarop je baby is verwekt. Het is het moment dat plaatsvindt na de eisprong wanneer een sperma een eicel bevrucht. Ongeveer zes dagen later nestelt het embryo zich in het baarmoederslijmvlies en groeit uit tot een zich ontwikkelende foetus. De data van de conceptie zijn slechts schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de methode die wordt gebruikt om ze te berekenen.

Gebruik een conceptiedatumcalculator

Een van de snelste en handigste manieren om de datum van bevruchting te schatten is met een online widgetcalculator zoals hieronder. Om deze methode te gebruiken, moet je de eerste dag van je laatste menstruatie en de gemiddelde duur van je menstruatiecyclus weten.

Om de rekenmachine te gebruiken:

  • Kies het gemiddelde aantal dagen tussen menstruaties in het eerste vak.
  • Selecteer de maand, dag en jaar van uw laatste menstruatie in de volgende vakken.
  • Klik op de knop "Berekenen".

Om een nieuwe berekening uit te voeren, klikt u op de knop "Wissen" na uw eerste berekening.

Naegele's regel

Naegele's regel gebruikt de eerste dag van je laatste menstruatie (LMP) en voegt daar 280 dagen aan toe. De Duitse verloskundige Franz Naegele ontwikkelde deze methode in de 19e eeuw om een schatting te geven van de uitgerekende datum van een zwangere persoon. Veel artsen gebruiken deze formule als richtlijn om de geschatte uitgerekende datum (EDD) van uw zwangerschap te bepalen.

Hoewel de methode van Naegele voornamelijk wordt gebruikt om uw uitgerekende datum te bepalen, kan deze ook uw conceptiedatum schatten door 266 dagen (38 weken) van de uitgerekende datum af te trekken.

Met deze methode is de formule om uw bevruchtingsdatum te berekenen (en onthoud: dit is een schatting van de marge):

Eerste dag van uw laatste menstruatie + 280 dagen - 266 dagen=Geschatte dag van bevruchting

Laatste menstruatie (LMP)

Bij de laatste menstruatiemethode (LMP) wordt de eerste dag van iemands laatste menstruatie gebruikt om de conceptiedatum te schatten. Om deze methode te gebruiken, moet u de eerste dag van uw LMP kennen en 14 dagen terugtellen.

Deze methode is niet altijd accuraat, omdat er van wordt uitgegaan dat iedereen 14 dagen na de eerste menstruatie ovuleert, wat niet waar is. De lengte van de menstruatiecycli en het tijdstip van de ovulatie kunnen van persoon tot persoon variëren.

Basale lichaamstemperatuur (BBT)-methode

De basale lichaamstemperatuur (BBT)-methode houdt in dat je je BBT in de loop van de tijd bijhoudt om te bepalen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden. BBT is de laagste lichaamstemperatuur die een persoon in een periode van 24 uur ervaart. Het wordt meestal 's ochtends gemeten voordat u uit bed stapt. BBT is lager tijdens de eerste helft van de menstruatiecyclus van een persoon, wanneer de oestrogeenspiegels hoog zijn, en hoger tijdens de tweede helft van de cyclus, wanneer de progesteronspiegels hoog zijn.

Om deze methode te gebruiken, moet u elke ochtend voordat u uit bed komt uw BBT nemen en uw dagelijkse temperatuur op een BBT-grafiek noteren. Veel mensen die proberen zwanger te worden, doen dit misschien al. Vervolgens kunt u zoeken naar patronen in de temperatuurveranderingen om te bepalen wanneer de eisprong heeft plaatsgevonden en uw bevruchtingsdatum te schatten.

Het is echter belangrijk op te merken dat de BBT-methode niet altijd accuraat is en niet de enige methode zou moeten zijn om de conceptiedatum te bepalen.

Echografie Schatting

Een echografie voor zwangerschapsdatering is een beeldvormende scan die tijdens de zwangerschap wordt uitgevoerd om de zwangerschapsduur van de baby en de geschatte uitgerekende datum voor de bevalling te bepalen. Ze voeren doorgaans datingecho's uit tussen de 8 en 14 weken zwangerschap.

Tijdens een datingecho gebruikt uw arts of een echografietechnicus een apparaat, een zogenaamde transducer, om hoogfrequente geluidsgolven door uw baarmoeder te sturen. Deze geluidsgolven creëren een beeld van de binnenkant van de baarmoeder, dat op een scherm wordt weergegeven. Uw arts zal de beelden van de scan gebruiken om de grootte van de foetus te meten en te bepalen hoe ver uw zwangerschap is.

Zodra u de zwangerschapsduur van uw baby kent, trekt u daar twee weken van af om de datum van bevruchting te schatten. Dating-echo's bieden nauwkeurige metingen van uw opgroeiende baby, maar het is belangrijk op te merken dat de geschatte uitgerekende data en conceptiedata van uw echo precies dat zijn: schattingen.

Kunt u zien wanneer de bevruchting plaatsvindt?

Sommige mensen zeggen dat ze wisten wanneer ze zwanger waren op het moment dat de bevruchting plaatsvond. Mensen rapporteren met zekerheid gevoelens van ‘gewoon weten’. Hoewel dit waar kan zijn, is het niet gebruikelijk om precies te weten wanneer de bevruchting plaatsvindt.

Dat gezegd hebbende, sommige mensen weten wanneer ze ovuleren. Tot 40% van de mensen die ovuleren, ervaart ovulatiepijn, genaamd mittelschmerz. Ze beschrijven dit meestal als een scherpe, knellende of krampende pijn aan één kant van de onderbuik rond de tijd dat de eierstokken een eicel vrijgeven. Als u precies weet wanneer uw eisprong heeft plaatsgevonden, is het wellicht gemakkelijker om uw bevruchtingsdatum binnen een dag of twee te raden.

Conceptiedata zijn slechts schattingen

Voor de meeste mensen zijn bevruchtingsdata slechts schattingen, omdat een aantal factoren de timing van de bevruchting kunnen beïnvloeden.

  • Sperma: Sperma kan maximaal vijf dagen in het vrouwelijke voortplantingsstelsel leven. Dit betekent dat de bevruchting enkele dagen na de geslachtsgemeenschap kan plaatsvinden, waardoor het moeilijk is om de exacte datum van bevruchting vast te stellen.
  • Lengte van de menstruatiecyclus:De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar dit varieert van persoon tot persoon en zelfs van maand tot maand bij dezelfde persoon. Deze variatie kan het moeilijk maken om de exacte datum van de ovulatie vast te stellen.
  • Timing van de ovulatie: De ovulatie vindt doorgaans plaats rond de 14e dag van de menstruatiecyclus, maar kan van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen ovuleren bijvoorbeeld op dag 12 van hun menstruatiecyclus, terwijl anderen mogelijk pas op dag 17 ovuleren.

Maakt de conceptiedatum uit?

Uiteindelijk doet de exacte datum van bevruchting er niet toe. De conceptiedata zijn slechts schattingen en kunnen variëren afhankelijk van de methode die wordt gebruikt om ze te berekenen. Uitgerekende data zijn belangrijker, en zelfs dat is een schatting op basis van de grootte van de baby. Elke zwangerschap is anders, en het is altijd het beste om een zorgverlener te raadplegen voor nauwkeurige informatie en begeleiding over een gezonde zwangerschap.

Aanbevolen: