Carrièreplanning voor tieners

Inhoudsopgave:

Carrièreplanning voor tieners
Carrièreplanning voor tieners
Anonim
tiener werkzoekende
tiener werkzoekende

De meeste kinderen hebben een idee van wat ze willen worden als ze groot zijn, maar tegen de tijd dat ze tienerjaren bereiken, begint wat ooit een leuke vraag was een serieuze ondertoon te krijgen. Vooral middelbare scholieren beginnen zich te concentreren op hun postdoctorale plannen, inclusief carrièreplanning. Gelukkig hoeft carrièreplanning terwijl je nog op school zit niet moeilijk te zijn.

Stap één: leer je kennen

De eerste stap bij het kiezen van de juiste carrière is begrijpen wie je bent en wat je wilt in het leven.

Stel jezelf belangrijke vragen

Als je wilt beginnen met carrièreplanning, maar niet zeker weet wat je wilt doen, beantwoord dan deze vragen:

  • Waar liggen jouw interesses? Ben je gefascineerd door hoe dingen werken? Door je op je interesses te concentreren, kun je de juiste richting voor een carrière inslaan, en als je een pad kiest waarin je al geïnteresseerd bent, zul je op de lange termijn gelukkiger zijn.
  • Heb jij speciale talenten? Houd je van muziek of heb je een scherp oor voor muzikale toonhoogte? Regelt u boeken automatisch in het Dewy-decimale systeem? Speciale talenten en gaven kunnen je naar het juiste carrièrepad leiden.
  • Ben je naar binnen of naar buiten gericht? Weet u instinctief dat u, om voor anderen te kunnen zorgen, op uw gezondst moet zijn? Door deze vragen te beantwoorden, kun je bepalen of je liever met een grote groep of met een kleinere groep werkt. Je zult ook zien of je je wilt concentreren op het helpen van anderen of alleen wilt vliegen.
  • Wat is nu belangrijk voor je? Als u zich uw toekomst voorstelt, wat houdt deze dan in? Als u uw persoonlijke waarden begrijpt, kunt u beslissen welke elementen van uw carrière het belangrijkst zijn, zoals de nabijheid van uw gezin of uren die goed werken als u kinderen heeft.

Maak lijsten voor vergelijkingen

Korte lijsten kunnen u helpen uw sterke punten, verlangens en waarden te vergelijken met potentiële carrièregebieden. Relevante lijsten kunnen zijn:

  • Krachten en talenten
  • Interessegebieden
  • Gebieden die verbetering behoeven
  • Geprioriteerde levenswaarden

Doe carrièretests

Als je je echt verloren of overweldigd voelt, kan een gratis beroepsbekwaamheidstest of een snelle carrièrequiz je helpen ontdekken welk vakgebied goed bij je past. Gebruik de resultaten als startpunt voor je loopbaanonderzoek.

Stap twee: verken de mogelijkheden

Als je eenmaal een idee hebt in welke vakgebieden je graag zou willen werken of waar je goed in zou zijn, kun je verder onderzoeken wat die vakgebieden te bieden hebben op het gebied van carrièremogelijkheden.

Ga naar de bibliotheek

tiener in de bibliotheek
tiener in de bibliotheek

Als je uiteindelijk hebt besloten op welk gebied je je wilt concentreren, ga dan naar je plaatselijke bibliotheek of zoek op internet totdat je alles hebt gevonden wat je maar kunt vinden. Je kunt nooit teveel weten en het onderzoeken van een toekomstige carrière zal je een goed beeld geven van wat de voor- en nadelen zijn van dat specifieke levenspad.

Ontdek carrièreclusters

Begin met het verkennen van de 16 carrièreclusters waarin de meeste banen kunnen worden onderverdeeld. Noteer clusters die u interesseren en clusters die dat zeker niet doen. Wanneer u met uw onderzoek begint, begin dan met de clusters die u het meest interesseren.

Ontdek specifieke carrières

Bekijk de lijsten met coole carrières om te zien of deze je bijzonder aanspreken. Als u naar specifieke banen kijkt, krijgt u een idee van wat er allemaal beschikbaar is en kunt u kennis maken met carrières waarvan u niet wist dat ze bestonden.

Verken de arbeidsmarkt

Als u begrijpt waar werkgevers vandaag de dag naar op zoek zijn, kunt u zien welke vaardigheden u al bezit en die u waarschijnlijk in elke carrière nodig zult hebben. Het Bureau of Labor Statistics publiceert periodieke rapporten over de huidige Amerikaanse arbeidsmarkt, inclusief de arbeidsparticipatie en de beroepsvelden die groeien. Een blik op de populairste carrières laat zien waar je de meeste concurrentie zult vinden.

Stap drie: maak een plan

Nadat je alle mogelijke carrières hebt onderzocht, moet je de resultaten beperken tot ten minste een vakgebied, zo niet een specifiek beroep.

Praat met een begeleidingsadviseur

Jij en je studieloopbaanbegeleider kunnen gaan zitten en je schoolcarrière tot nu toe bespreken. Hij of zij heeft toegang tot uw administratie en kan u een objectief oordeel geven over uw toekomstplannen. Houd het volgende in gedachten:

Kom gewapend met veel vragen

Wees niet verlegen en zeg het als je het er niet mee eens bent

Vraag de mening van de hulpverlener en luister echt naar zijn of haar antwoord

Raak niet ontmoedigd als je iets hoort dat je niet leuk vindt. Veel mensen hebben van een begeleidingsadviseur te horen gekregen dat ze een bepaald carrièrepad moeten volgen, om vervolgens op een heel ander carrièrepad terecht te komen

Alle uiteindelijke beslissingen zijn aan jou

Stel doelen en volg de voortgang

Van de studielast van je middelbare school tot de deadlines voor het maken van een definitief cv: het stellen van doelen houdt je gefocust.

  • Gebruik een gratis afdrukbare checklist om uw doelen op te schrijven.
  • Terwijl u taken voltooit en doelen bereikt, kunt u ze van uw lijst afvinken.
  • Maak er een punt van om één keer per maand met een vertrouwde volwassene te gaan zitten om uw doelen en uw voortgang te beoordelen.
  • Als er iets is veranderd, pas dan je doelen aan om dat weer te geven.

Stap vier: Credentials opbouwen

Door ervaring op te doen in het door jou gekozen vakgebied kun je zien of dit de juiste weg voor je is en kun je een sterk CV opbouwen waarmee je indruk kunt maken op hogescholen, gespecialiseerde onderwijsmogelijkheden en werkgevers.

Volg gespecialiseerde lessen

Als een van je interesses of talenten via cursussen wordt aangeboden, meld je dan aan voor die cursussen. Dit kan AP Engels, AP Natuurkunde en dergelijke betekenen. Het gaat echter niet alleen om AP-cursussen. Gespecialiseerde lessen in muziek, theater, kunst, kranten, enz. zullen allemaal helpen bij het in kaart brengen van je carrièreplan.

Carrièreplanning is eenvoudig
Carrièreplanning is eenvoudig

Word lid van de club

Word lid van clubs waarin je geïnteresseerd bent. Ze kunnen op onverwachte manieren van pas komen, bijvoorbeeld als jij en je toekomstige werkgever op de middelbare school dezelfde automonteursles volgden. Het zijn dit soort kleine dingen die je kunnen helpen een start te maken in de werkende wereld.

Koester goede professionele relaties

Wees vriendelijk, betrokken en behulpzaam in de buurt van je leraren, familie, vrienden, werkgevers, collega's en andere volwassenen. Dit soort kleine dingen kunnen je in aanmerking laten komen voor geweldige aanbevelingen en kunnen van pas komen als je solliciteert op hogescholen, handelsscholen, stages of banen.

Stap vijf: voorbereiden en toepassen

Alles wat een potentiële toelatingsadviseur of werkgever zal vragen of zou kunnen zien bij het zoeken naar uw naam, moet u in uw beste licht laten zien.

Perfecte professionele documenten

Door uw professionele documenten gereed te hebben voordat u iets moet aanvragen, kunt u zich snel vóór de rest aanmelden. Vraag een ouder of schoolbegeleider om je te helpen bij het creëren en perfectioneren van jouw:

  • Cv
  • Sollicitatiebrief
  • Schrijfvoorbeeld
  • College sollicitatie-essay
  • Aanvraagbrief
  • Persoonlijke en professionele referenties

Verfraai sociale media

Als je sociale media-accounts hebt, kun je maar beter geloven dat toekomstige werkgevers of toelatingsadviseurs ze zullen vinden. Uw aanwezigheid op sociale media is tegenwoordig bijna net zo belangrijk als uw professionele documenten. Tips om uw sociale mediapagina's professioneel te houden zijn onder meer:

  • Maak één professioneel account, zoals een Linked In-profiel, dat u aan potentiële werkgevers kunt aanbieden. Dit laat zien dat u proactief en verantwoordelijk bent en dat ze er mogelijk van kunnen weerhouden om op uw andere pagina's te zoeken.
  • Wijzig de instellingen van je accounts zodat ze zo privé mogelijk zijn. Als een werkgever alleen uw omslagfoto, uw profielfoto en een paar openbare berichten kan zien, kunt u ervoor zorgen dat deze items geschikt zijn voor de afbeelding die u wilt uitstralen.
  • Overweeg om oude accounts te verwijderen die mogelijk ongepaste foto's of berichten bevatten. Hoewel ze voor altijd in Cyberspace kunnen leven, toon je verantwoordelijkheidsgevoel door ze inactief te maken, omdat ze niet langer vertegenwoordigen wie je bent.

Vind een stage

Stage's zijn een geweldige manier om praktijkervaring op te doen terwijl je nog op school zit. De meeste stages zijn in geldelijke termen onbetaald, maar veel stages bieden studiepunten aan. Naast de studiepunten kan het hebben van een stage op de lange termijn een enorme uitbetaling zijn. Je zult niet alleen praktische ervaring hebben op het door jou gekozen vakgebied, maar je toekomstige werkgever zal zien dat je gefocust, serieus en vastberaden bent over je carrièrepad.

Vind parttime werk

Als je echt een sprong wilt maken in je toekomstige carrièreplannen, is het vinden van een deeltijdbaan wellicht precies wat je zoekt. Probeer uw zoekopdracht af te stemmen op het gebied waarin u uiteindelijk zou willen werken en zorg ervoor dat u dit tijdens het sollicitatiegesprek vermeldt bij de potentiële werkgever.

Stap zes: neem beslissingen

Op een gegeven moment zul je concrete beslissingen moeten nemen, zoals welke universiteit je gaat volgen of welke baan je accepteert. Het is ook mogelijk dat u op dit punt merkt dat uw geprojecteerde pad niet werkt. In dit geval moet u beslissen of u verder wilt gaan en hoe en welke nieuwe richting u kunt inslaan. Een beslissing nemen kan overweldigend en beperkend aanvoelen, maar onthoud:

  • Jij bent de persoon die het meest gekwalificeerd is om beslissingen voor je leven te nemen.
  • Het is in de professionele wereld volkomen acceptabel om een dag of twee te vragen om over de beslissing na te denken.
  • Je hoeft niet eeuwig bij dit programma of deze baan te blijven.
  • Iedereen maakt fouten, maar als je ervan leert, zijn ze nog steeds waardevol.

Denk buiten de gebaande paden

Soms komt de beste manier om een geweldig carrièrepad te garanderen, door buiten de gebaande paden te denken. Hier zijn een paar ideeën om u te helpen creatief te denken:

Neem deel aan de dienstverlening aan de gemeenschap en help uw gemeenschap groeien

  • Kijk naar dingen die je leuk vindt en bedenk hoe ze worden gemaakt en welke carrières ermee verband kunnen houden.
  • Praat met volwassenen in je leven over hun carrièrepad om de vele mogelijkheden te zien.
  • Bedenk dat het carrièrepad dat je nu kiest, niet noodzakelijkerwijs het carrièrepad zal zijn dat je de rest van je leven zult volgen.

Vooruitgaan

Carrièreplanning lijkt misschien een lastige taak, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn praktische stappen die u nu kunt beginnen te nemen en die u zullen helpen op één lijn te komen met betrekking tot uw toekomstige carrière. Denk goed na, plan uw volgende stappen verstandig, en u zult eerder van de carrière van uw dromen kunnen genieten dan u denkt.

Aanbevolen: