Hoe bloembollen op te tillen

Inhoudsopgave:

Hoe bloembollen op te tillen
Hoe bloembollen op te tillen
Anonim
Tulpen groeien uit bollen
Tulpen groeien uit bollen

Het proces van het rooien, verdelen en bewaren van bloembollen is een van de vele geheimen van succes bij tuinieren. Als u deze taken op de juiste manier leert uitvoeren, kunt u jaar na jaar uw favoriete bloembollen kweken zonder dat u nieuwe hoeft te kopen, en vergroot u feitelijk het aantal bloembollen dat u elk jaar moet planten.

Gids voor het hijsen van lampen

Bollen, knollen, knollen en wortelstokken bieden planten allemaal een manier om energie ondergronds op te slaan wanneer ze in rust zijn, en er zijn verschillende redenen om deze vlezige wortelsystemen te verwijderen en ze binnenshuis op te slaan.

  • In koude winterklimaten zullen sommige bollen niet overleven, tenzij ze uit de grond worden gehaald en op een vorstvrije plaats worden bewaard.
  • In zeer milde winterklimaten worden sommige bollen gerooid en kunstmatig gekoeld, zodat ze het volgende jaar zullen bloeien.
  • In natte klimaten zijn sommige bollen gevoelig voor rotting terwijl ze in rust zijn.
  • Als een plant meer blad dan bloemen produceert, is dat een teken dat hij moet worden verdeeld en opnieuw geplant.

Bloeilampen en temperatuur

Zomer- en herfstbloeiende bloembollen moeten vaak worden gerooid in gebieden met koude winters. Je kunt ze behandelen als eenjarige planten en elk voorjaar nieuwe bollen kopen, maar dat kan behoorlijk duur zijn. Ook weet je niet zeker of je je favoriete cultivar nog een keer kunt kopen, omdat tuincentra niet altijd elk jaar dezelfde soorten verkopen. Bollen in pot voelen de kou veel meer dan bollen in de grond vanwege hun verhoogde, blootgestelde ligging. Daarom worden deze bollen in de winter vaak uit de grond gehaald en opgeslagen.

Witte callabloem
Witte callabloem

Elke bol heeft zijn eigen specifieke niveau van koudetolerantie, dus controleer de vereisten van de bol bij uw leverancier of vraag plaatselijke tuinders welke bollen u moet rooien. Calla lelies, canna's, gladiolen, olifantsoor, dahlia en soortgelijke bollen en knollen zijn allemaal voorbeelden van bollen die in zone 6 of kouder moeten worden gerooid, maar de lokale omstandigheden kunnen variëren.

Timing

De meeste bloembollen, knollen, knollen en wortelstokken mogen pas worden gerooid als het blad is verdord en de bol in rust is, ten minste zes weken na de bloei. Zomerbloeiende bollen en knollen worden doorgaans pas gerooid nadat de eerste strenge vorst het blad zwart en verdord heeft gemaakt. Dat komt omdat de vorst het weefsel van het gebladerte afsluit en schimmelziekten helpt voorkomen. Hoewel het blad er misschien armoedig uitziet nadat de bloei is voltooid, is het van cruciaal belang om het op zijn plaats te laten, zodat de plant zoveel mogelijk kan fotosynthetiseren en energie in de wortels kan opslaan voor een overvloedige bloei het volgende jaar.

Bloembollen optillen en bewaren

Volg deze stapsgewijze instructies om bollen uit de grond te verwijderen zonder ze te beschadigen, zodat u ze met succes kunt bewaren om ze later opnieuw te kunnen planten.

  1. Duw een tuinvork in de grond rond de rand van de bollen en wrik ze voorzichtig aan alle kanten omhoog. Sommige bollen zijn tot 20 cm onder het oppervlak begraven, dus het kan wat werk vergen om de grond tot voldoende diepte los te maken. Het doel is om de bollen naar de oppervlakte te tillen zonder ze in te snijden, dus het is meestal het beste om met je handen door de losse grond te zeven om ze allemaal te vinden. Je kunt ook een schop gebruiken, maar de kans is groter dat je op deze manier een bol snijdt.

    Lampen optillen
    Lampen optillen
  2. Gebruik een tuinschaar om de wortels en eventuele resterende bladeren af te knippen.
  3. Wrijf de losse aarde met de hand af en maak de bollen vervolgens schoon met een tuinslang. Bij grote hoeveelheden bollen gaat het makkelijker als je ze op een gaasje van hardwaredoek spreidt, zodat het water er doorheen kan druppelen. Of u kunt ze in een emmer water plaatsen en indien nodig de aangekoekte grond met de hand losmaken. Je kunt ook de opgedroogde ‘huid’ op het oppervlak van de bol voorzichtig afborstelen. Door het vuil, de wortels en de buitenste schil van de bol te verwijderen, voorkom je dat de bollen gaan rotten terwijl ze in opslag staan. Gooi alle lampen weg die beschadigd of ziek zijn. Zachte lampen mogen niet worden bewaard.

    Lampen afspuiten
    Lampen afspuiten
  4. Verdeel kleine bolletjes, ook wel offsets genoemd, van de grotere bollen door ze voorzichtig uit elkaar te trekken. Als je ze volgend jaar opnieuw plant, worden ze groter. De meeste compensaties hebben twee of drie seizoenen groei nodig voordat ze volwassen genoeg zijn om te bloeien.

    Gladiola-compensaties
    Gladiola-compensaties
  5. Verspreid de bollen ver genoeg uit elkaar op een droogrek, zodat geen enkele bol de andere raakt. Een koelrek voor een bakker, wat hardwaredoek dat op een vierkant bord van 2" x 4" is gespijkerd, of een oud raamscherm op blokken zijn allemaal goede droogrekken. Laat de bollen een dag of twee drogen in een goed geventileerde ruimte en zorg ervoor dat ze niet bevriezen.

    Bollen drogen
    Bollen drogen
  6. Bewaar de bollen op een koele, droge plaats. De ideale opslagruimte handhaaft een constante temperatuur van ongeveer 45°C, en veel tuinders bewaren bloembollen in een onverwarmde kelder. Je kunt lampen in jutezakken, netproductenzakken of zelfs oude panty's doen en ze aan het plafond hangen, zodat ze een goede luchtcirculatie hebben en niet gaan schimmelen. Als alternatief kunt u ze in droog veenmos, vermiculiet of schoon, droog zand in een papieren zak of kartonnen doos leggen.
  7. Controleer de bollen af en toe in de winter en gooi alle bollen weg die zacht of beschimmeld zijn geworden. Maak je geen zorgen als ze verschrompeld en droog zijn. In de lente zijn ze klaar om te planten.

    Slapende lampen
    Slapende lampen

Tips voor succes

Een paar extra tips kunnen het proces soepeler laten verlopen en ervoor zorgen dat u jaar na jaar geweldige bloembollenplantingen krijgt.

  • Als je van plan bent verschillende soorten bollen, of bollen met verschillende kleuren, op te tillen, zorg er dan voor dat je ze gescheiden houdt nadat je ze uit de grond hebt gehaald. Het is heel gemakkelijk om bollen door elkaar te halen, en het kan zijn dat u volgend jaar voor verrassingen in uw tuin komt te staan als de bollen niet correct zijn geïdentificeerd.
  • Categoriseer de bollen en hun verschuivingen op basis van hun grootte (d.w.z. klein, middelgroot en groot) en bewaar ze afzonderlijk. Vervolgens kunt u de grootste bollen opnieuw planten op een toplocatie in de tuin, zodat u de overvloedige bloemen kunt laten zien die eruit voortkomen. Kleinere bollen die weinig of geen bloemen produceren, kunnen in afgelegen kweekbedden worden geplant om te rijpen.
  • Om ervoor te zorgen dat er geen ziekten uitbreken terwijl de bollen in opslag staan, gebruikt u een zachte verfkwast om ze met fungicide te bestrooien nadat ze zijn opgedroogd.

Til uw tuinieren naar een hoger niveau

Het optillen en opbergen van bloembollen is een van die kleine trucjes die beginnende tuinders naar een hoger niveau tillen. Als u een stap verder gaat, zorgt u ervoor dat u niet teleurgesteld zult worden door slechte bloembollenprestaties, en dat u jaar na jaar verzekerd zult zijn van spectaculaire bloembedden.

Aanbevolen: