Een oldtimer kopen: stappen voor beginners

Inhoudsopgave:

Een oldtimer kopen: stappen voor beginners
Een oldtimer kopen: stappen voor beginners
Anonim
Packard-model 640 uit 1929
Packard-model 640 uit 1929

Het kopen van een oldtimer kan een onmogelijke taak lijken, vooral voor mensen die heel weinig ervaring hebben in de auto-industrie. Wat op de markt wordt gebracht als een hobby voor gepensioneerden is eigenlijk iets dat voor vrijwel iedereen haalbaar is, zolang ze maar een beetje onderzoek doen en bereid zijn er wat werk in te steken.

Wat wordt beschouwd als een oldtimer?

Rolls-Royce cabriolet met gesloten aandrijving en gesloten verlengstuk, ca. 1910-1929
Rolls-Royce cabriolet met gesloten aandrijving en gesloten verlengstuk, ca. 1910-1929

Als je ooit een autoshow hebt gezien of bezocht, heb je zeker termen als vintage, klassiek en antiek rondgegooid zonder enige schijnbare rijm of reden. Deze verschillen helpen auto's beter te categoriseren op productiedatum.

In tegenstelling tot gewone verzamelobjecten beschrijven oldtimers geen auto's die dichter bij de moderne tijd staan. In plaats daarvan beschrijven oldtimers auto's die tussen 1919 en 1930 werden geproduceerd. Aangezien deze periode het echte begin van het autotijdperk was, omvat dit iconische vroege voertuigen zoals de Model-T.

De noodzakelijke eerste stappen voor het kopen van een oldtimer

Het kopen van een oldtimer kan vrij eenvoudig zijn, maar als je het op de juiste manier doet, is er wat voorbereiding en onderzoek nodig voordat je er meteen in duikt. Hoewel iedereen voor een paar duizend dollar iets kan kopen dat op een coole auto lijkt, zou niet iedereen dat risico moeten nemen, omdat het bijna altijd te mooi is om waar te zijn. Daarom zou elke beginner een paar noodzakelijke stappen moeten nemen voordat hij vooruit springt en de vintage auto van zijn dromen vindt.

Bepaal waarom je er een wilt

Het bezitten van een vroege auto is niet zomaar een wegwerptaak, dus zorg ervoor dat je, voordat je een nieuwe auto aanschaft, absoluut zeker weet waarom je die auto wilt hebben. Uw antwoord zal waarschijnlijk bepalen welk type auto het beste bij u past. Het duurste antwoord is een exemplaar willen dat 100% rijklaar is, omdat dit betekent dat je op zoek moet gaan naar een volledig gerestaureerd model. Als je er alleen maar een zoekt om te verzamelen of later te proberen door te verkopen, hoef je hem niet per se te restaureren en kom je weg met veel minder betalen. Of misschien wilt u proberen het zelf te herstellen. In dat geval kun je er een voor veel goedkoper mee naar huis nemen dan de meeste andere verzamelaars.

Stel uw budget vast

Je moet jezelf absoluut een budget geven voor het kopen van een oldtimer voordat je er een koopt. Het is een must als je met eigenaren onderhandelt, omdat je misschien een paar duizend dollar extra kwijt bent. En als de auto gerepareerd moet worden, dan is er sprake van extra geldverspilling.

Maak uzelf vertrouwd met de modellen die u zoekt

Het ergste dat je kunt doen als je een historisch voertuig koopt, is dat je verstrikt raakt in de spanning van dit alles. Het is veel te gemakkelijk om je te laten beïnvloeden door hun heldere verfbeurten en glanzende, gewaxte oppervlakken. Als je geen concreet idee hebt welke modellen en bouwjaren je wilt kopen, loop je misschien een deal tegen die je überhaupt nooit van plan was te sluiten.

Tips om een goede deal te sluiten en niet opgelicht te worden

Jim Weldon van Ontario Auto Auction rekent af
Jim Weldon van Ontario Auto Auction rekent af

Allereerst is het absoluut noodzakelijk dat u elke auto bezoekt die u overweegt te kopen voordat u deze koopt. Als het om historische auto's gaat, is er zoveel dat u persoonlijk moet zien om te controleren voordat u geld overhandigt, dat u er absoluut zelf naar moet kijken - zelfs als dat betekent dat u naar de plaats moet reizen waar het zich bevindt.

Maar als je er eenmaal bent, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om er zeker van te zijn dat de auto precies is wat je denkt dat hij is:

  • Controleer het VIN- U moet zoeken naar het VIN-nummer van de auto. Dit is een reeks nummers die in verschillende delen van de auto zijn geslagen. Auto's met overeenkomende VIN-nummers zijn meer waard dan auto's die in elkaar zijn gezet, en verkopers kunnen proberen u meer in rekening te brengen voor een auto die zogenaamd 'geheel origineel' is, maar dat in werkelijkheid niet is. VIN-nummers werden echter pas in de jaren tachtig gestandaardiseerd en tot in de jaren vijftig algemeen gebruikt, wat betekent dat het een zoektocht kan zijn om te achterhalen waar het serienummer van de auto zich op deze oudere modellen bevindt.
  • Vraag naar het meest recente onderhoud dat is uitgevoerd - Een ander ding dat verkopers kunnen proberen is een auto die al vijftien jaar op hun perceel staat, door te geven zonder ook maar een beetje onderhoud aan hen gedaan. Als u weet hoeveel geld u moet uitgeven om de auto bij u thuis te krijgen en hem vervolgens waardig te maken voor op de weg of op een show, zal dat bepalen wat voor soort deal u sluit.
  • Vind een monteur voordat je koopt - Een van de minder bekende, maar zeer belangrijke stappen die je moet nemen voordat je genoegen neemt met een verzamelauto, is het vinden van een monteur die er daadwerkelijk aan kan werken. Dit geldt vooral voor oldtimers, omdat er maar weinig monteurs zijn die bereid zijn eraan te werken.
  • Zorg ervoor dat de staat overeenkomt met de advertentie - Het allerbelangrijkste is dat u wilt controleren of de advertentie overeenkomt met de werkelijke staat van de auto. Dit kan inhouden dat de auto wordt gecontroleerd op zaken als roest, ontbrekende onderdelen, werkende motoren, enzovoort.
  • Heb recente verkopen bij de hand - Doe onderzoek naar het model van de auto waarin u geïnteresseerd bent en controleer of er onlangs andere modellen in vergelijkbare staat zijn verkocht. Dit kan u bewapenen met de prijsklasse waarmee u met uw verkoper kunt onderhandelen; dit is vooral belangrijk als je een auto probeert te kopen die volledig is gerestaureerd, aangezien elke moer en bout mogelijk in de vraagprijs van de verkoper is verwerkt.

Beste plaatsen om oldtimers persoonlijk en online te kopen

Veilingmeesters nemen biedingen in tijdens de Mecum Auctions
Veilingmeesters nemen biedingen in tijdens de Mecum Auctions

Zoek, indien mogelijk, uw oldtimer bij u in de buurt. Reizen om een oldtimer op te halen kan zowel duur als lastig zijn, terwijl het vervoeren van een auto voor sommigen een nachtmerrie kan zijn, vooral als de auto niet verkeersveilig is. Dat gezegd hebbende, om te zien of er iemand in uw omgeving is die een oldtimer verkoopt of connecties heeft met iemand die dat wel is, moet u op zoek gaan naar monteurs of detailhandelaren van klassieke auto's bij u in de buurt. Door de bevolkingsdichtheid bevinden ze zich doorgaans in meer grootstedelijke gebieden. Als dit een blindganger blijkt te zijn, kunt u contact opnemen met autoverzamelaargemeenschappen bij u in de buurt om te zien of zij u kunnen helpen bij uw zoektocht.

Hoewel het belangrijk is om uw auto's persoonlijk te zien voordat u ze koopt, is het niet zo belangrijk om ze ook persoonlijk te vinden. Er zijn een heleboel geweldige websites die over de hele wereld aanbiedingen verzamelen voor allerlei soorten oude auto's, en je kunt door hun inventaris bladeren om te zien of een van hen je aanspreekt. Hier zijn slechts enkele van de grootste namen in de branche die u kunt bekijken:

  • Mecum Auctions- Mecum is een gigantisch autoveilingbedrijf dat regelmatig hun veilingen op de televisie uitzendt en regelmatig allerlei soorten auto's verkoopt. Terwijl je vecht tegen fanatieke verzamelaars met diepe zakken als je door de catalogus van Mecum bladert, bestaat er nog steeds een kans dat je de auto mee naar huis neemt waar je naar op zoek was.
  • ClassicCars.com - ClassicCars.com is een geweldig compendium van vintage, klassieke en antieke auto's uit het hele land en is een plek van de bovenste plank als u op zoek naar een moeilijk te vinden vintage.
  • Hemmings - Hemmings is een meer gespecialiseerde online retailer die een breed scala aan advertenties voor vintage, klassieke en antieke auto's host.

Neem de snelweg naar de hemel in je oldtimer

Hoewel het kopen en onderhouden van een vintage auto een hele klus is, zul je, als je er een ritje mee maakt op de openbare weg, begrijpen waarom je überhaupt al die moeite hebt gedaan. Hoewel die Packard misschien niet zo snel door Main Street rijdt, brengt hij je in stijl van punt A naar punt B.

Aanbevolen: