12 ongelooflijk leuke peuteractiviteiten om uit te proberen

Inhoudsopgave:

12 ongelooflijk leuke peuteractiviteiten om uit te proberen
12 ongelooflijk leuke peuteractiviteiten om uit te proberen
Anonim
peuter activiteiten
peuter activiteiten

Kinderen van 1 tot 4 jaar bevinden zich in een integrale ontwikkelingsfase waarin ze over hun wereld leren door alles wat ze zien, horen, aanraken en doen. Geef je peuter een breed scala aan leuke en interessante activiteiten, zoals spelletjes, knutselen en educatieve mogelijkheden, zodat ze het beste uit deze belangrijke tijd kan halen.

Stille tijd

meisje en moeder bewonderen bloemen
meisje en moeder bewonderen bloemen

Of je je nu niet lekker voelt, een slapende baby hebt, of je peuter wat rust nodig heeft, elke peuter heeft wat spel nodig met minder actieve bezigheden en rustige, kalme vaardigheden. Stille activiteiten helpen peuters zichzelf te kalmeren, onafhankelijk te zijn en een pauze te nemen terwijl ze nog steeds plezier hebben. Het St. Louis Children's Hospital stelt activiteiten voor zoals lezen en puzzels oplossen om kleine kinderen te helpen opnieuw op te starten voor de dag, vooral voor kinderen die niet langer dutten.

Verander je huis in een stad

Wijs elke kamer aan als een andere plek in uw gemeenschap, zoals de bank, de supermarkt, het huis en de school. Uw kind kan alleen spelen terwijl zij doet alsof ze boodschappen doet in de voorraadkast en kookt met speelgoedvoedsel, of u kunt meedoen. Wees om de beurt de werker en de klant, zodat uw kind beide perspectieven ziet. Verruim uw fantasie en creëer een assemblagelijn van een fabriek waar u samenwerkt om ingeblikte goederen in te pakken en af te leveren in de winkel. Peuters vinden het heerlijk om zich volwassen te voelen en te helpen met belangrijke taken als het leuk lijkt. Voeg elke keer dat je speelt nieuwe elementen toe om de creativiteit en interesse te laten stromen.

Geef een natuurrondleiding

Slenter door uw tuin, of door een plaatselijk park als u geen tuin heeft, en beschrijf de planten die u voor uw kind ziet. Houd de focus op ooghoogte en wijs alles aan wat je ziet. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Kijk eens naar deze gele bloemen. Ze zijn zo klein, zijn ze niet prachtig? Hoeveel gele bloemen zie je? Dit zijn boterbloemen." Voeg alle mogelijke observaties toe, zoals richtingen zoals links en rechts, kleuren, vormen, maten en cijfers. Vraag uw kind om samen met u planten te beschrijven. Wees om beurten de gids om uw kind te helpen nieuwe perspectieven te verwerven.

Een spel aanpassen

Peuters zijn niet zo goed in langdurig stilzitten. Om het beste uit bord- en kaartspellen te halen, past u de regels aan en bevat u enkele rustige maar actieve aanwijzingen. Dit helpt peuters zelfbeheersing te leren en gebruikt creatieve middelen om aan hun behoeften te voldoen.

Als je bijvoorbeeld een combinatie- of geheugenspel speelt, kun je kansen op fysieke activiteit toevoegen wanneer een speler een match vindt. Net zoals voetballers touchdowndansen doen en teams high-five geven na een score, kunnen jij en je peuter een overwinning vieren. Wanneer jij of je kind een match hebben gevonden, bedenk dan een leuke manier om het te vieren. Verzin een speciale handdruk met één tot drie bewegingen, zoals een individuele klap, sla beide handen met de andere persoon en maak het gebaar voor 'Ik hou van je'. Als je een stil feest nodig hebt, vraag dan van de speler die een match vindt, op te staan en naar de andere speler te lopen voor een knuffel.

Actief plezier

moeder en zoon hebben plezier
moeder en zoon hebben plezier

Volgens deskundigen op het gebied van kinderontwikkeling hebben kinderen elke dag een half uur gestructureerd actief spel en een uur ongestructureerd actief spel nodig. Beperk de zittende activiteiten van uw peuter tot niet meer dan een uur per keer. Lichamelijke activiteit kan alles zijn waarbij uw kind beweegt. Alles, van dansen tot rennen en gooien, telt als actief spel. Nieuwe, originele buiten-, binnen- en andere peuterspellen helpen de dag te breken en peuters te betrekken vanwege hun nieuwigheid.

Verha altijdyoga

Cosmic Kids biedt een virtuele yogales gecombineerd met verha altjes voor kinderen van alle leeftijden. Gastheer Jaime leidt kinderen in korte yogasessies door herkenbare verhalen als Star Wars en Moana. Elke yogapose maakt deel uit van het verhaal en haar gekke outfits met gekke achtergronden zien er leuk uit. Video's bevatten lessen en verhalen voor alle energieniveaus en tijdsbestekken, zodat u een aflevering kunt kiezen die het beste bij uw huidige behoeften past. Bekijk ze gratis online op de Cosmic Kids-website, op YouTube, of koop dvd's. Kinderen verwerven grove en fijne motoriek, leren mindfulness en leren aanwijzingen op te volgen. Hoewel peuters misschien niet elke pose correct kunnen modelleren, zullen ze het met veel plezier proberen.

Start een race

Peuters laten graag zien hoe snel of goed ze zijn in nieuwe dingen, zodat alles een race kan worden. Dankzij hun actieve verbeeldingskracht en hun vermogen om te fantaseren, kunnen peuters zichzelf als winnaars in elk scenario voorstellen, aldus het tijdschrift Parents. Door competitie leren kinderen over eigenwaarde, vasthoudendheid en empathie. Hoewel je peuter misschien niet de beste winnaar of verliezer is, bieden races de kans om te geloven dat hij de beste is.

Klassieke races zoals estafettes of Simon Says zijn leuk en gemakkelijk voor peuters, vooral als je geen tijd hebt om iets nieuws te plannen. Als u geen timer op uw oven of telefoon heeft, kunt u altijd hardop tellen om de tijd van uw peuter te bepalen bij welke activiteit dan ook, van het aankleden tot het ophalen van speelgoed.

Dans op de muziek

Ervaringen met luisteren naar, bewegen met en maken van muziek brengen grote voordelen met zich mee, zoals het helpen van kinderen bij het ontwikkelen van creativiteit en sociale vaardigheden en het verbeteren van cognitieve functies. Op potten en pannen bonzen en gekke, rijmende liedjes zingen zijn een geweldige plek om te beginnen, maar door het element beweging toe te voegen, worden muzikale activiteiten voor peuters naar een hoger niveau getild.

Maak elke dag tijd voor dans om energie kwijt te raken en een band met je kind te krijgen. Hoewel elke soort muziek voldoende is, kun je de horizon van je kind verbreden door muziek uit verschillende culturen en genres op te nemen. Zoek naar muziek zonder woorden of woorden die bij de leeftijd passen, aangezien uw peuter na herhaaldelijk luisteren waarschijnlijk favorieten zal gaan zingen. Volg de richtlijnen in liedjes met ingebouwde dansbewegingen en probeer een beetje freestyle-dansen waarbij jij beweegt zoals je lichaam het aangeeft, kopieer de bewegingen van je peuter, of laat haar de jouwe kopiëren. Voeg kleine instrumenten toe en speel op de maat of gebruik je handen om mee te klappen en mee te tikken met het nummer. Wanneer je ziet dat je peuter in beweging moet komen, zet dan wat muziek aan en roep 'danspauze!' Vier dan samen een snel dansfeestje.

Zintuiglijke activiteiten

peuter knijpgelei
peuter knijpgelei

Het verkennen en begrijpen van de zintuigen is belangrijk bij de ontwikkeling van de hersenen van peuters. Elke spelactiviteit die het gebruik van geur, zicht, gehoor, aanraking of smaak activeert, helpt kleine kinderen hun lichaam en de wereld om hen heen te leren kennen. Een zintuiglijke basisactiviteit waar peuters dol op zijn, is spelen met speeldeeg of klei. Kinderen gebruiken hun tastzin, geur en smaak als het eetbaar deeg is om een voorwerp te manipuleren en te leren wat er gebeurt als ze het op verschillende manieren verplaatsen. Maak je eigen niet-giftige speelteg met Kool-Aid of pindakaas voor het geval je kind het probeert op te eten.

Maak een sensorische bak

Betrek de zintuigen van uw peuter door een zintuiglijke bak te bewaren voor individueel of groepsspel. Sensorische bakken kunnen kleine opbergbakken zijn of grote, diepe tafels die u vult met items met een sterke textuur. De sleutel tot een geweldige sensorische bak is het regelmatig veranderen van de inhoud en het gebruiken van items die veilig zijn voor kleine kinderen. Enkele geweldige zintuiglijke voorwerpen zijn water, ongekookte rijst, droge maïskorrels, droge noedels, materiële vezels zoals katoen of wol, niet-giftig slijm en zand. Omdat peuters een korte aandachtsspanne hebben, wil je de zintuiglijke items indien mogelijk wekelijks veranderen. Voeg wat verborgen voorwerpen of speelgoed toe, zoals schepjes, vrachtwagens en kleine kopjes, zodat kinderen kunnen experimenteren met het manipuleren van de materialen. Breng sensorische bakken naar een hoger niveau door uw kind te vragen de bak te vullen met kleine voorwerpen die ze in huis kan vinden, uiteraard met uw toestemming.

Rommelige archeologie

Graven naar schatten is leuk voor kinderen van elke leeftijd, maar peuters zullen vooral blij zijn als ze verrassingen op onverwachte plaatsen vinden. Geef je peuter een veilige en gemakkelijke zintuiglijke ervaring door klein plastic speelgoed in Jell-O te verstoppen. Maak de Jell-O zoals aangegeven op de verpakking. Terwijl het uithardt, doe je kleine, wasbare speelgoedjes in het mengsel. Je kunt één grote pan maken met veel verborgen speelgoed, of individuele kopjes Jell-O in verschillende kleuren maken. Om het nog leuker te maken, kun je de kleur van het speelgoed afstemmen op de Jell-O-kleur om het speelgoed te camoufleren. Wanneer de Jell-O is uitgehard, geeft u deze aan uw kind om hem te ontleden met zijn handen of met klein, veilig gereedschap zoals een ijslollystokje en een plastic lepel.

Verberg het geluid

Daag je peuter uit om te luisteren en ergens in de kamer een verborgen geluid te lokaliseren. Je hebt een klein alarm op je telefoon of een wekker nodig. Laat uw kind zijn ogen verbergen en in een andere kamer gaan zitten waar u hem kunt zien. Zet de wekker twee minuten en verstop hem dan onder of in iets dat het kind kan bewegen. Breng haar naar de kamer en als het alarm afgaat, zal ze het geluid moeten volgen om het te vinden. Je kunt elk voorwerp gebruiken met een herhaaldelijk, aanhoudend geluid, zodat je kind het blijft horen totdat ze het vindt.

Creatief plezier

meisje helpt broer kopjes stapelen
meisje helpt broer kopjes stapelen

Creatief denken bevordert het gevoel van eigenwaarde en vindingrijkheid, waardoor kinderen succesvol kunnen worden op andere gebieden van het leven. Verschillende mensen zijn op verschillende manieren creatief, maar alle mensen kunnen op de een of andere manier creatief zijn. Geef uw kind de kans om creatief te zijn door middel van kunst, muziek, wetenschap, technologie en probleemoplossing, om te zien waar hij of zij zich het prettigst bij voelt. Kinderen die van kleuren houden, zullen ook graag naar verschillende soorten kunst kijken. Kinderen die ervaren bouwers zijn, kunnen standaardblokken en magnetische bouwmaterialen uitproberen.

Experimentele kunst

De meeste peuters zijn bekend met het gebruik van kleurpotloden om afbeeldingen te kleuren of te vingerverven. Maar kinderen kunnen schilderen met onverwachte voorwerpen zoals ijsblokjes, noppenfolie en veren om coole textuurkunst te maken. Bied een verscheidenheid aan items aan die uw kind kan gebruiken om een foto te maken, samen met niet-giftige verf. Laat uw kind zijn eigen gereedschap kiezen om mee te schilderen om zijn creatieve geest verder te stimuleren. Andere leuke tekengereedschappen zijn onder meer plastic voertuigen waar kinderen ze door verf heen kunnen rijden en op papier of ballen die ze in verf kunnen rollen en over een stuk papier dat in een kleine doos is geplaatst.

Onconventionele gebouwen

Als uw kind bouwt met houten of in elkaar grijpende blokken, bied dan nieuwe materialen aan om creativiteit en interesse te wekken. Materiaalopties zijn onder meer ongeslepen potloden, dozen van verschillende grootte, wattenstaafjes, pijpenragers, karton, plastic bekers of kartonnen boeken. Bied uw kind een verscheidenheid aan materialen aan en help hem/haar deze te manipuleren of te stapelen in gebouwen van één, twee of drie verdiepingen.

Verpak een doos

Net als bij het oplossen van een puzzel vereist het inpakken van een doos, koffer of auto enige creatieve planning en probleemoplossing. Begin met een middelgrote lege doos en zorg voor voorwerpen waarmee uw kind deze kan vullen. Je kunt speelgoed, boeken, kleding, spullen uit de voorraadkast of kleinere dozen als vulling gebruiken. Plaats alle vulmiddelen rond de lege doos en vraag uw kind om er zoveel mogelijk in de doos te stoppen zonder ze kapot te maken. Kijk na zijn eerste poging of je de items opnieuw kunt rangschikken om een andere manier te tonen waarop meer items in de doos passen. Gebruik deze activiteit alleen of als onderdeel van een fantasiespel, zoals inpakken voor een vakantie, werken in een bezorgwinkel of een pakketje versturen.

Educatieve conceptactiviteiten

Begrippen als tellen, vormen, letters, dieren en lichaamsdelen zijn standaard in de opvoeding van een peuter. De beste leraren van een jong kind zijn haar verzorgers, dus het is aan jou om je kind te helpen deze concepten te leren en te begrijpen. Bijna alle activiteiten waaraan een peuter deelneemt zijn leerzaam, omdat ze nog zoveel over de wereld te leren heeft. Een verscheidenheid aan speelgoed en speelervaringen waarbij zorgverleners deze concepten in het dagelijks leven benadrukken, is ideaal voor peuteronderwijs. Andere manieren om specifieke concepten op te nemen zijn onder meer:

  • Leer uw kind over vormen met behulp van gratis, afdrukbare sjablonen voor veelvoorkomende vormen die u kunt uitknippen en delen met uw kind. Gebruik ze als flashcards of speel spelletjes om het concept te onderwijzen en het leerproces te versterken.
  • Ga online om uw kind te helpen computervaardigheden te leren en plezier te hebben met voor de leeftijd geschikte spelletjes, zoals spelletjes om kleuren of letters te leren. Eenvoudige vaardigheden, zoals het gebruik van de spatiebalk of het alleen met uw hulp klikken op de muis, zijn alles wat uw kind nodig heeft om deze spellen te spelen.
  • Werk aan grove motorische, fijne motorische, cognitieve en taalvaardigheden met een verscheidenheid aan leeractiviteiten met behulp van alledaagse huishoudelijke artikelen. Laat je peuter bijvoorbeeld spelen met pudding als vingerverf of zet een vingerpoppenkast op.

Leren is leuk

Voor een peuter is alles nieuw en interessant. Houd uw kleintje elke dag enthousiast over de wereld en kennis met een verscheidenheid aan leuke activiteiten. Ongeacht uw budget of de hoeveelheid tijd die u met uw kind doorbrengt, peuteractiviteiten zijn voor iedereen toegankelijk. Zoek naar unieke, creatieve manieren om alledaagse voorwerpen en routines te presenteren of erover te praten. Het belangrijkste punt om te onthouden wanneer u activiteiten voor uw peuter plant, is plezier hebben; dit is het beste leermiddel van een kind. Houd de dagelijkse activiteiten van uw peuter bij aan de hand van een checklist om er zeker van te zijn dat u zich op verschillende soorten en onderwerpen concentreert.

Aanbevolen: