Tips om veilig samen met je baby te slapen

Inhoudsopgave:

Tips om veilig samen met je baby te slapen
Tips om veilig samen met je baby te slapen
Anonim
Moeder en baby slapen
Moeder en baby slapen

Samen slapen is een praktijk die in culturen over de hele wereld voorkomt. Onderzoek en bewijs over de veiligheid van het delen van bedden lopen uiteen, maar er zijn een aantal richtlijnen voor babyslaapruimtes waar de meeste experts het over eens zijn.

Co-Sleeping-statistieken

Volgens kidshe alth.org delen volwassenen in veel culturen regelmatig bedden met baby's en kinderen. In de VS waarschuwen gezaghebbende bronnen zoals de American Academy of Pediatrics (AAP) echter tegen het delen van bedden vanwege de potentiële gevaren. Sommige van die andere landen kunnen bogen op lagere kindersterftecijfers dan in de westerse wereld, ook al steunen zij op grotere schaal samen slapen. Waarom zou het kunnen lijken dat het delen van bedden veiliger is in andere landen dan de VS? De discrepantie kan te wijten zijn aan geloofssystemen en praktijken of aan het verschil in de gebruikte soorten beddengoed.

Ondanks de eerder genoemde waarschuwingen van de AAP tegen het delen van bedden, slapen veel Amerikaanse ouders met hun baby's. In de longitudinale National Infant Sleep Position Study (NISP) werden gegevens verzameld in de loop van 17 jaar. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer 45% van de ouders toegeeft soms samen te slapen, terwijl 11% het bed regelmatig deelt. Deze resultaten zijn mogelijk niet accuraat, zegt sociologieprofessor Susan Stuart, die op basis van haar onderzoek rapporteert dat ongeveer de helft van de Amerikaanse gezinnen die samen met baby's slapen, goede vrienden en familie of de kinderarts van hun kind niet vertellen dat ze samen slapen vanwege het sociale stigma daartegen. het.

Kindersterfte

Na een uitgebreid overzicht van al het beschikbare onderzoek over dit onderwerp, heeft de hierboven genoemde AAP in oktober 2016 een herziene lijst met slaapaanbevelingen voor baby's uitgegeven. Ze zeggen dat jaarlijks ongeveer 3500 baby's sterven als gevolg van sterfgevallen die verband houden met slaap en slaapomstandigheden. Hoewel dit aantal laag lijkt in vergelijking met de naar schatting meer dan 3 miljoen jaarlijkse geboorten, vertegenwoordigen deze sterfgevallen verliezen die in sommige gevallen voorkomen hadden kunnen worden. Sommige van deze sterfgevallen worden verklaard door oorzaken die geen verband houden met samen slapen, zoals infectie, ziekte en trauma. Andere keren is de oorzaak beknelling, verstikking, wiegendood of iets onverklaarbaars. Uit een onderzoek uit 2014, dat acht jaar lang werd uitgevoerd, bleek dat van de ongeveer 8.000 slaapgerelateerde sterfgevallen onder kinderen die in die periode werden onderzocht, bijna de helft betrekking had op een baby die in een bed voor volwassenen of op een persoon sliep.

Potentiële voordelen

De AAP ondersteunt nu volledig het delen van kamers voor baby's en hun primaire verzorger, maar kan niet genoeg bewijs vinden om het delen van bedden als een veilige praktijk te ondersteunen. Ze raden aan dat alle baby's minstens tot de leeftijd van één jaar in dezelfde kamer slapen als hun hoofdverzorger. Mogelijke voordelen van het delen van kamers zijn onder meer:

  • Moeder troost pasgeborene
    Moeder troost pasgeborene

    Verlaagd risico op wiegendood met tot wel 50%

  • Makkelijker om je baby te voeden, te kalmeren en in de gaten te houden
  • Stimuleert het geven van borstvoeding door nachtvoedingen gemakkelijker te maken
  • Helpt de baby in slaap te vallen als ze zich veilig voelt in de buurt van de verzorger

Mogelijke voordelen van samen slapen, zoals goedgekeurd door Dr. Sears, zijn onder meer:

  • Kan veiliger zijn dan slapen in een wieg
  • Baby wordt 's nachts minder wakker
  • Meer gezonde fysiologische factoren zoals een regelmatige hartslag
  • Betere geestelijke gezondheid later in het leven

Veilige slaapstrategieën

Volgens de AAP en antropoloog Dr. James McKenna moeten ouders en verzorgers die op zoek zijn naar de veiligste slaapopties:

  • Leg een baby altijd plat op zijn rug, ook wel rugligging genoemd, om te slapen
  • Laat de baby op een stevige ondergrond slapen met alleen een strak hoeslaken
  • Geef je baby een apart slaapoppervlak van anderen
  • Houd kussens, dekens, knuffels en andere zachte voorwerpen uit het slaapgedeelte van de baby
  • Vermijd slapen met de baby op extreem zachte oppervlakken zoals een bank
  • Voed de baby in een bed voor volwassenen voor het geval je per ongeluk in slaap v alt. Dit is veiliger dan een fauteuil of bank

Bedslapers

Als samen slapen belangrijk is voor u en uw gezin, is een bedslaper het aanbevolen alternatief. De eerder genoemde CPSC heeft duidelijke richtlijnen opgesteld voor regelgeving met betrekking tot babybedjes. Deze kleine wiegachtige structuren worden meestal langs de zijkant aan een bed voor volwassenen bevestigd, waardoor de baby binnen handbereik blijft. Om aan deze normen te voldoen, moet een bedslaper beschikken over:

  • Een stevig frame
  • Stoffen zijkanten
  • Niet meer dan 10 graden schuine matras
  • Specifieke zijhoogtes

Bovendien ondergaan dit soort babybedjes strenge tests om goedkeuring te krijgen van de CPSC.

In bednesten

Nest-type co-sleepers zijn aparte babyslaapgedeeltes die bovenop je bed worden geplaatst. De Snuggle Me Infant Lounger heeft een niet-gevoerde bodem, is in de VS gemaakt van organische materialen en heeft een gepatenteerd ontwerp dat voorkomt dat de baby zich kan omrollen en haar hoofd boven de zijkanten van de ligstoel houdt. Het ligbed past tussen de ouders in een volwassen bed. Een andere optie voor in bed is een Baby Sleeper, die eruitziet als een kleine wieg en bovenop je matras zit. Zoek naar dwarsliggers met mesh-zijkanten en een stevig slaapoppervlak voor de baby.

Nachtkastjes

Een driezijdige wieg, ook wel co-sleeper genoemd, schuift vlak naast je bed omhoog, zodat je gemakkelijk in de open zijde kunt reiken om voor een baby te zorgen. Wiegjes aan het bed zijn meestal groter dan nestjes, zodat je baby meer tijd heeft om erin te groeien. Gebruik voor extra veiligheid mesh-bumpers in plaats van stof en zorg ervoor dat u geen extra dekens of andere voorwerpen toevoegt.

Potentiële gevaren

Onveilig bed delen kan leiden tot ernstig letsel of de dood van een baby. De AAP zegt dat het grootste risico voor het delen van bedden met baby's lijkt te zijn:

  • Als ze jonger zijn dan vier maanden
  • Met preemies en baby's met een laag geboortegewicht
  • Als de samenslapende volwassene rookt, overgewicht heeft of onder invloed is van alcohol/drugs

Bovendien kunnen de volgende slaapplaatsen verhoogde gevaren met zich meebrengen:

  • Met een verzorger die oververmoeid is
  • In een bed met meer dan twee andere mensen
  • Met een verzorger die een zware of rusteloze slaper is
  • In een kamer met slechte temperatuurregeling
  • Met een verzorger die los, lang haar heeft

Problemen voor ouders

Veel ouders kiezen ervoor om het bed te delen voor hun gezin, terwijl veel anderen af en toe samen slapen omdat ze per ongeluk in slaap vallen tijdens de voeding of omdat ze een baby hebben die veel lichamelijk contact nodig heeft. Hoe dan ook, slapen met een baby in bed kan ook voor ouders problematisch zijn. Uit het hierboven genoemde onderzoek van Susan Stuart blijkt dat de meeste ouders toegeven dat het delen van bedden de intimiteit voor koppels beperkt. Deze zelfde ouders melden echter dat hun visie op deze onvolgroeide fysieke relatie tijdelijk en waardevol is.

Slaaparme moeder
Slaaparme moeder

Andere mogelijke ongemakken van samen slapen voor zorgverleners zijn:

  • Minder uren slaap als een kind veel beweegt of veel lawaai maakt tijdens zijn slaap
  • Het koud hebben als grote dekens om veiligheidsredenen worden vermeden
  • Moeilijk om de oefening te beëindigen als ze vinden dat dit gepast is

Veilige slaap

Een goede nachtrust is essentieel voor de ontwikkeling van baby's en voor de gemoedsrust van verzorgers. Begrijp de risico's en voordelen die gepaard gaan met samen slapen, zodat u de best geïnformeerde beslissing voor uw gezin kunt nemen.

Aanbevolen: