Waarom vintage Melmac-gerechten klassiekers uit het midden van de eeuw zijn

Inhoudsopgave:

Waarom vintage Melmac-gerechten klassiekers uit het midden van de eeuw zijn
Waarom vintage Melmac-gerechten klassiekers uit het midden van de eeuw zijn
Anonim

Als je als kind graag met je plastic theeservies speelde, ben je geobsedeerd door vintage Melmac-gerechten.

Twee lege plastic gele Melmac-bekers
Twee lege plastic gele Melmac-bekers

In de jaren vijftig waren mensen eindelijk moe van het vervangen van kapotte plaat na kapotte plaat. Het plastictijdperk loste het kosten- en kwetsbaarheidsprobleem van de porseleinen borden op, en een van de meest gedenkwaardige vroege soorten plastic serviesgoed is Melmac. Vintage Melmac-gerechten zijn vrolijk zoals moderne producten uit het midden van de eeuw dat vaak zijn, en ze zijn een geweldig verzamelobject voor nieuwelingen met een klein budget.

Melmac-gerechten waren kleurrijke en goedkope alternatieven voor serviesgoed

Gemengd lot van vintage pastel Melmac-schalen en kopjes
Gemengd lot van vintage pastel Melmac-schalen en kopjes

Melmac-gerechten zijn de droom van een moderne ontwerper uit het midden van de eeuw. Ze zijn prachtig gekleurd in felle pastelkleuren en zijn kindveilig dankzij de unieke melaminekunststof waarvan ze zijn gemaakt. Elk gezin kon zich een set Melmac-gerechten veroorloven, waardoor ze een massaproduct werden dat je in kringloopwinkels in heel Amerika kunt vinden.

Ondanks dat Melmac-gerechten net zo nuttig zijn als andere merken vintage serviesgoed, zoals Pyrex, hebben ze niet dezelfde cultstatus. Hoewel dit geweldig is voor mensen die de perfecte set voor hun neo-vintage keuken willen verzamelen, betekent dit niet altijd dat er een grote winst komt voor mensen die hun oude sets verkopen.

Wat maakt het Melmac servies speciaal?

Melmac was geen serviesmerk zoals Corningware of Pyrex. In plaats daarvan was het de naam voor de melaminepoeders van American Cyanamid die in het iconische plastic serviesgoed werden gegoten. Elke fabrikant die de melaminepoeders van American Cyanamid kocht, kon zijn producten legaal 'Melmac' noemen. Degenen die geen Amerikaanse Cyanamid-poeders gebruikten, omzeilden dit probleem door hun serviesgoed 'gemaakt van Melmac' of iets dergelijks te noemen.

Melamine was ook ongelooflijk goedkoop om te maken, wat betekent dat de gerechten super betaalbaar waren, wat erg belangrijk was om de naoorlogse consument te blijven ondersteunen.

Hoe ziet vintage Melmac eruit?

Melmac Aqua-schotels uit de jaren 50
Melmac Aqua-schotels uit de jaren 50

Vintage Melmac-gerechten zijn vrij gemakkelijk te leren kennen dankzij hun niet-inventieve vormen. Deze stukken lijken precies op kinderspeelsets of cafetariabladen, in de zin dat ze stevig, dik en niet opzichtig zijn. Omdat er zoveel verschillende fabrikanten zijn die Melmac-servies maken, is het moeilijk om elk ontwerp uit je hoofd te kennen. Maar dit zijn enkele van de meest populaire merken.

  • Azteken
  • Branchell's Colorflyte
  • Boontonware
  • Brookpark
  • Texasware
  • Prolon
  • Royalon

Hoe waardevol is vintage Melmac?

Stetson Melmac Melamine serviesset
Stetson Melmac Melamine serviesset

Over het geheel genomen zijn Melmac-gerechten niet veel geld waard, omdat er miljoenen van zijn vervaardigd en er zo veel van zijn overgebleven. Je kunt af en toe volledige sets van meer dan 50 stuks vinden die voor $ 100- $ 200 worden verkocht, zoals deze Futura-set uit 80 delen die online voor $ 150 werd verkocht. Maar de meeste stukken zijn tussen de €20 en €50 waard, afhankelijk van je stuk(s) en hoe uniek het is.

Omdat er zoveel vintage Melmac op de markt is, zijn de prijzen van de hamer echt afhankelijk van de individuele interesse van mensen. Hier vind je iconische kleuren uit het midden van de eeuw, zoals avocadogroen en lichtroze, die voor meer dan neutrale kleuren zoals bruin worden verkocht.

Melmac was ook klaar voor cartoonlicenties, omdat de vraag groot was, de winstmarge hoger en de kosten om ze te maken ongelooflijk laag waren. Je vindt er heel veel stukken met illustraties van tekenfilms uit de jaren 50/60. Toch verta alt hun populariteit zich niet in hogere prijzen. Deze Disney Assepoester kom en bord werd bijvoorbeeld slechts voor $ 12,95 op eBay verkocht.

Let op! Melmac is niet helemaal perfect

Helaas is Melmac niet zonder fouten. Het vroege plastic is niet gemaakt om in de magnetron te worden bewaard (vooral niet in moderne hoogspanningsmicrogolven) en zal branden als het in de buurt van hoge temperaturen wordt geplaatst. Dus als je vintage Melmac in de kringloopwinkel aantreft die wat bruin is geworden, kun je deze misschien niet opruimen met schrobben en afspoelen.

Maak van uw huis een paradijs uit het midden van de eeuw met Melmac

Aangezien Melmac zo goedkoop in aanschaf is en meteen een moderne sfeer uit het midden van de eeuw oproept, moet je je niet beperken tot het aantal stuks dat je mee naar huis neemt. Maar waarschijnlijk heb je maar zoveel ruimte in keukenkasten. In dat geval zijn er andere manieren waarop je Melmac-gerechten kunt gebruiken om van je huis een hip paradijs te maken.

  • Gebruik de kleine schoteltjes als sieradenscha altjes. Geef jezelf een plek om je sieraden neer te zetten als je ze uitdoet.
  • Plant kleine plantjes in de plastic mokken. Als je kinderen babybonenplanten proberen te ontkiemen, of als je kleine bloemen aan het ontkiemen bent, kun je de plastic mokken gebruiken in plaats van potten of plantenbakken.
  • Plaats een paar stukken met patronen op een paar zwevende planken. Verander de grote borden met patronen in decoratieve middelpunten en omring ze met verse bloemen, vintage kruissteekkunst en vintage patches, en meer.

Tijdreizen tijdens elke ma altijd met Melmac-gerechten

Melmac-servies bestaan al meer dan 50 jaar en zijn het perfecte startpunt voor beginnende serviesverzamelaars. Werk je een weg naar fijn porselein door deze goedkope oude plastic borden, kopjes en kommen te sparen als je een handvol kleingeld hebt. Je zult ze niet alleen jarenlang kunnen gebruiken, maar ze zullen waarschijnlijk ook veranderen in de borden die je als eerste oppakt als je de tafel dekt.

Aanbevolen: