Meest waardevolle 45-toerenplaten waar je hoofd van gaat draaien

Inhoudsopgave:

Meest waardevolle 45-toerenplaten waar je hoofd van gaat draaien
Meest waardevolle 45-toerenplaten waar je hoofd van gaat draaien
Anonim

Deze records zijn misschien klein, maar hun waarden zijn enorm.

45 toeren platen
45 toeren platen

Er is nog nooit een betere tijd geweest om te leven als je een fan bent van vintage vinyl. Oude vinylplaten zijn populairder en waardevoller dan ooit. Je hebt er misschien niet bij stilgestaan hoeveel de meest waardevolle 45-toerenplaten waard zijn, maar de prijskaartjes zullen je misschien choqueren.

Meest waardevolle 45-toerenplaten die je zou kunnen hebben

Meest waardevolle 45-toerenplaten Recente verkoopprijs
The Beatles "Vraag me waarom/Anna (Got to Him)" $35.000
Frank Wilson "Do I Love You (Inderdaad, dat doe ik)/Zoeter als de dagen voorbijgaan" ~$30.000
Robert Plant & The Band of Joy "Memory Lane" $4.000
Elvis Presley "Dat is in orde/Blue Moon of Kentucky" $1, 314,50

Terwijl vinylplaten al bestaan sinds de jaren dertig, kwamen 45 RPM's (of 45s zoals we ze gewoonlijk noemen) pas in 1949 op het toneel. 45's hebben een diameter van slechts 7 inch en zijn compacte maar krachtige platen die steviger dan de vorige schellak 78 RPM's. Omdat ze aan beide kanten maar een paar minuten muziek kunnen bevatten, lanceerden ze de singles-industrie die we vandaag de dag kennen. Vintage 45's kunnen duizenden dollars waard zijn, zoals deze vier iconische schijven.

The Beatles' "Vraag me waarom/Anna (Ga naar hem)"

Het zal geen verrassing zijn dat een van de meest waardevolle 45-toerenplaten in de hele muziekgeschiedenis een single van de Beatles is. De meeste mensen herinneren zich een van de eerste singles van de Beatles met de dubbelzijdige tracklijst 'Please, Please Me/Ask Me Why'. Maar de vergelijkbare 45 persingen op het Vee-Jay Record Label bevatten niet "Please, Please Me" maar een "Ask Me Why/Anna (Go to Him)" combinatie.

Deze promo 45's zijn ongelooflijk zeldzaam in de Amerikaanse vinylcatalogus van de Beatles en worden vaak voor duizenden dollars verkocht. Neem bijvoorbeeld dit bijna onberispelijke exemplaar dat in 2012 voor $ 35.000 werd verkocht.

oude platen en cassettebandjes
oude platen en cassettebandjes

Frank Wilson's "Do I Love You (Indeed I Do)/Sweeter as the Days Go By"

Motown-superfans herkennen de naam Frank Wilson. Frank Wilson, een absoluut legendarische muziekproducent, schrijver en later muzikant, draagt misschien niet het culturele gewicht van acts als Marvin Gaye en The Temptations, maar hij heeft een van de zeldzaamste 45's uit die tijd.

In 1965 nam Wilson de single "Do I Love You (Indeed I Do)" op voor het dochterlabel Soul. Er werden slechts ongeveer 250 demo's gedrukt, maar de controlerende inmenging van Berry Gordy en Wilsons wens om door te gaan met produceren zorgden ervoor dat de kopieën vernietigd zouden worden. Toch is het bekend dat er vandaag de dag minstens twee overleven. In 2009 werd een exemplaar verkocht voor ongeveer $30.000. Mocht er nog een van deze 45's op de veiling komen, dan zou deze waarschijnlijk voor evenveel, zo niet meer, verkocht worden.

Robert Plant & The Band of Joy's "Memory Lane"

Voordat de vocale savant met leeuwenmanen belandde in een weinig bekende band genaamd Led Zeppelin, hopte hij van band naar band en ontwikkelde hij zijn iconische geluid. Een van deze vroege ondernemingen was met de Birmingham-band Band of Joy.

John Bonham voegde zich later bij hem bij de Band of Joy en samen namen ze twee covers en twee originele composities op. Al deze acetaten zijn een behoorlijk bedrag waard voor Zep-superfans. In 2010 werd de 45-toeren enkelzijdige kopie van "Memory Lane" op een Bonham's-veiling verkocht voor ongeveer $ 4.000.

Elvis Presley's "That's All Right/Blue Moon of Kentucky"

Voordat Elvis' muzikale podium de Las Vegas-strip was, verzorgde de King of Rock 'n Roll zijn act in Sun Studios in Memphis, Tennessee. Ga terug naar 1954, toen een jonge Elvis met een voorliefde voor gospel-geïnspireerde uitvoeringen zijn eerste twee professionele nummers neerlegde: "That's All Right" en "Blue Moon of Kentucky."

Deze single zette Elvis op de kaart, maar het was verre van het aantal hits dat hij later in zijn carrière zou krijgen. Vroege persingen van zijn debuutsingle zijn variërende bedragen waard. Ze zijn niet erg zeldzaam, maar dankzij de bekendheid van Elvis verkopen ze altijd goed. Eén 45 werd bijvoorbeeld verkocht voor $ 1.314,50 op Heritage Auctions.

Tips en trucs voor het uitkiezen van vintage 45-toerenplaten

echtpaar in een platenwinkel
echtpaar in een platenwinkel

Afgezien van het label zien vinylplaten er voor het ongetrainde oog allemaal hetzelfde uit. Je hebt waarschijnlijk urenlang door je stapels vintage platen gebladerd om vervolgens met lege handen weg te komen. Blijkbaar wist je gewoon niet waar je op moest letten. Hier zijn enkele eenvoudige tips waarmee u meteen een waardevolle 45-toerenplaat kunt herkennen.

  • Zoek naar platen van beroemde artiesten. Als je een 45 tegenkomt van een beroemde muzikant, is er altijd een kans dat het iets waard is, maar soms kan dat echt goud slaan.
  • Zoek naar promo-exemplaren. Op deze platen staat meestal een zinsnede als 'promotiekopie' of 'niet te koop' op de labels en is speciaal omdat ze altijd afkomstig zijn uit een kleinere batch.
  • Gooi de vroege kunstenaars niet weg. Als je echt geïnteresseerd bent in het vinden van waardevolle 45's, moet je vertrouwd raken met vroege kunstenaars die in hun tijd opmerkelijk waren, maar zijn tegenwoordig misschien geen bekende namen omdat hun originele werk veel geld kan opleveren.

De jaren 45 waarvan je droomt om te bezitten

Velen van ons zijn onze vintage platencollectie begonnen met donaties van exemplaren uit de eigen voorraad van onze ouders. Ga door met het verspreiden van de liefde van de generaties door door die van hen te bladeren om te zien of je verborgen juweeltjes van 45-toerenplaten kunt vinden die je uit de kelderboxen zou willen redden.

Aanbevolen: