Waarom Quebec tegenwoordig overwegend Frans is

Inhoudsopgave:

Waarom Quebec tegenwoordig overwegend Frans is
Waarom Quebec tegenwoordig overwegend Frans is
Anonim
Kaart van Québec
Kaart van Québec

Tijdens de meest recente volkstelling was Frans de moedertaal van 80% van de inwoners van Québec, waarbij meer dan 90% dagelijks Frans sprak. De Franse taal blijft sterk in Québec dankzij een combinatie van zijn historische basis en het gepassioneerde werk van hedendaagse culturele en wetgevende voorstanders.

Franse voorouders

Waarom is Québec tegenwoordig overwegend Frans? Nou ja, omdat haar voorouders, de allereerste Europeanen die het land verkenden, ook Fransen waren. Hoewel er al First Nations-volkeren in het gebied woonden, en een paar oorlogen en andere dingen die Québec Engelstalig hadden kunnen maken, zijn haar hedendaagse wortels die van Frankrijk en dit is te zien aan haar grondleggers.

Jacques Cartier

Jacques Cartier was de eerste Franse ontdekkingsreiziger die namens Frankrijk aanspraak maakte op Canada. Hij bracht de Golf van St. Lawrence in kaart en probeerde daar de eerste nederzetting te stichten. Echter, vanwege vijandige winteromstandigheden (waarop ze slecht voorbereid waren), ziekte en agressieve en onvriendelijke inheemse bevolking, werd de nederzetting uiteindelijk verlaten.

Ondanks dat hij er niet in slaagde een permanente nederzetting te vestigen (wat in de eerste plaats nooit echt zijn doel was), drukte Cartier zijn stempel op Canada als een land dat werd uitgeroepen tot Frankrijk. Of de inboorlingen het er nu mee eens waren, in de ogen van Frankrijk was de kust langs de St. Lawrence-rivier nu een Franse kolonie.

Samuel de Champlain

Als Jacques Cartier er niet in slaagde een permanente kolonie te stichten, was Champlain een groot succes. Hij stichtte de moderne stad Québec en bleef daar om de rest van zijn leven te besturen. In de geschiedenis van Québec wordt aangenomen dat hij de nieuwe kolonie volledig heeft gesticht en zijn leven heeft gewijd aan de verbetering ervan. Het is ook de moeite waard om op te merken dat het Champlain was die een belangrijke rol speelde bij het vestigen van Québec als een populaire pelshandelspost en zo de eerste economische ontwikkeling naar het land bracht.

Hoe de Amerikanen Québec hielpen Frans te blijven

Hoewel kan worden gezegd dat de wortels van Québec zeker Frans zijn, was het wellicht de Franse en Indische Oorlog, samen met de Zevenjarige Oorlog, die Québec hielp Frans te blijven.

De Franse en Indische Oorlog

Het is vreemd dat de Franse en Indische Oorlog eigenlijk veel meer te maken hadden met de betrekkingen tussen de Fransen en de Britten. In de strijd op de vlakten van Abraham (onderdeel van de Franse en Indiase oorlog) waren het de Engelsen die uiteindelijk wonnen en de controle over de stad Québec overnamen. Hoewel het misschien vreemd lijkt dat de Engelsen die een veldslag winnen daadwerkelijk de toekomst van Québec als Fransman veilig zouden kunnen stellen, is dat precies wat er gebeurde.

Verdrag van 1763

Het was het Verdrag van 1763 dat een einde maakte aan de Franse en Indische Oorlog. Sinds deze oorlog was geëindigd en de Britten de slag bij Québec hadden gewonnen, moest Frankrijk heel 'Nieuw-Frankrijk' aan Groot-Brittannië overdragen.

De wet van Québec

Ironisch genoeg, hoewel Groot-Brittannië de gebieden van Québecois had veroverd, wilden ze daar niet graag koloniseren. Ze waren vanwege de nabijheid en de toch al goed gevormde alliantie bang dat de Amerikanen nu de inwoners van Nieuw-Frankrijk zouden helpen in opstand te komen tegen de Britse overheersing. In plaats van opnieuw een kostbare oorlog te beginnen, voerde Groot-Brittannië de Québec Act in werking, die officieel erkende:

  • Frans recht in Nieuw-Frankrijk
  • Rooms-katholicisme als de officiële religie
  • Frans als officiële taal

Ironisch genoeg stond de wet van Québec, terwijl deze de inwoners van Québec tevredenstelde, op de lijst van ondraaglijke wetten onder de kolonisten die dachten dat ze een deel van de pelshandelspost moesten hebben.

De staat van het Frans in Québec vandaag

Sinds de jaren zestig zijn er verschillende wetten ingevoerd om ervoor te zorgen dat Québec een overwegend Franstalige provincie blijft.

Wet op officiële talen

Het gebruik van het Frans werd versterkt met de Officiële Talenwet van 1969, die voorschreef dat alle federaal geleverde diensten beschikbaar moesten zijn voor burgers in zowel het Frans als het Engels. Deze wet is de hoeksteen van de ‘officiële tweetaligheid’ in Canada en geeft het Frans in het hele land dezelfde status als het Engels.

Handvest van de Franse taal

De Charte de la Langue Française werd in 1977 van kracht en werd de officiële taal van Frans Québec. Het dwong het gebruik van het Frans af in elk deel van het leven van een inwoner, inclusief borden, documenten en marketing voor bedrijven, arbeidswetten, openbare diensten, wetgevende macht, de rechtbanken en scholen.

Québecois Nationalisme

Er zijn pogingen gedaan om van Québec zijn eigen soevereine natie te maken om de taal en cultuur te behouden, hoewel de onafhankelijkheidsreferenda in 1980 en 1995 niet genoeg stemmen kregen om aangenomen te worden. De drang om van Québec een aparte, Franstalige natie te maken werd geleid door de nationalist Le Mouvement Souverainiste du Québec en hun inspanningen gaan tot op de dag van vandaag door.

Hoewel veel van de kwesties die verband houden met de wens om te scheiden gebaseerd zijn op de verdeling van bevoegdheden en uiteenlopende opvattingen over de doeltreffendheid van het federalisme, is de wens om de Franstalige meerderheid en hun taal en cultuur te behouden een sleutelprincipe van de beweging. Ondanks het mislukken van de referenda blijven veel Franse burgers van Québec zich hartstochtelijk inzetten voor het behoud van het Frans als de officiële taal van hun provincie en het verzet tegen de opname van woorden en zinnen uit andere talen in hun moedertaal.

Waarom is Québec overwegend Frans

Zoals in alle landen zijn er verschillende evenementen die allemaal hebben gediend om de identiteit van Québec vorm te geven. Het zou te simpel zijn om naar één enkele factor te verwijzen. Het is eerder de combinatie van factoren die ertoe heeft geleid dat Québec een overwegend Franstalige provincie is gebleven met een sterke culturele band met de Frans-Canadese cultuur en geschiedenis.

Aanbevolen: