22 keukenveiligheidstips om uw gezin gezond te houden

Inhoudsopgave:

22 keukenveiligheidstips om uw gezin gezond te houden
22 keukenveiligheidstips om uw gezin gezond te houden
Anonim
Close up van de handen van de chef-kok kippenvlees snijden op een houten bord
Close up van de handen van de chef-kok kippenvlees snijden op een houten bord

Het veiligheidsbewustzijn in de keuken is cruciaal tijdens het bereiden en koken van voedsel, maar ook tijdens het opruimen en het dagelijks leven. Als u de gevaren in de keuken begrijpt en eenvoudige voorzorgsmaatregelen neemt, kunt u een ongeluk voorkomen of uw gezin blootstellen aan voedselvergiftiging.

5 veiligheidstips om keukengevaren te vermijden

Om veilig in de keuken te blijven, is het belangrijk om de potentiële gevaren in dit deel van uw huis te begrijpen. Van scherpe messen tot hete kachels: het leren voorspellen en voorkomen van mogelijke gevaren kan u helpen uw gezin te beschermen.

Gebruik messen op de juiste manier

Het op de juiste manier gebruiken van een mes kan ernstige verwondingen helpen voorkomen. Om te voorkomen dat u een mesgerelateerde wond of snijwond oploopt:

  • Ga altijd voorzichtig om met messen. Vermijd afleiding en concentreer u op de taak die voor u ligt.
  • Houd het handvat van het mes stevig vast en leg uw andere hand op het mes om contact met het mes te voorkomen.
  • Houd je messen scherp, zodat je niet hoeft te spannen tijdens het hakken, snijden of in blokjes snijden.
  • Wanneer u ronde voorwerpen hakt, knipt u één kant af om deze plat te maken en legt u vervolgens de platte kant naar beneden op uw hakblok. Op deze manier kun je het item dat je hakt stabiliseren.
  • Als je een mes oppakt, zorg er dan voor dat je niets anders vasthoudt om te voorkomen dat het scherpe mes per ongeluk v alt.

Kies het juiste kookgerei

Gebruik het juiste kookgerei om te voorkomen dat hete of scherpe voorwerpen uitglijden of morsen. Zorg ervoor dat je:

  • Houd keukengerei schoon om besmetting van voedsel te voorkomen, maar wees vooral voorzichtig bij het afdrogen van de handen of het opbergen van scherp keukengerei.
  • Gebruik een tang om groot, stevig voedsel te hanteren. Wanneer u hete voorwerpen hanteert, pak ze dan stevig vast en let op spattende olie of water.
  • Gebruik gereedschap met handgrepen als je moeite hebt om je kookgereedschap stevig vast te houden.
  • Als u gereedschap met scherpe randen gebruikt, ga dan eerst langzaam te werk. Raspen, zesters en mandolines kunnen allemaal je vingers of handen snijden als je niet oplet of als je ze misbruikt.

Ga voorzichtig om met hete gerechten

Hete gerechten kunnen niet alleen een risico voor u vormen, maar ook voor anderen om u heen.

Peter Carruthers / iStock / Getty Images Plus
Peter Carruthers / iStock / Getty Images Plus

Om veilig te blijven:

Laat de kookplaten niet onbeheerd achter terwijl de brander aan staat. Gebruik ovenwanten als u een heet deksel van een kookplaat verwijdert. Overweeg om de handgrepen van de pan naar binnen of naar achteren te draaien, zodat je er niet per ongeluk tegenaan stoot.

  • Als je water kookt, doe de pan dan nooit te vol om te voorkomen dat het water overstroomt.
  • Als je kokend water uit de pan gooit, zorg er dan voor dat je een vrij looppad naar de gootsteen hebt. Zorg ervoor dat kinderen, huisdieren en andere personen niet in de buurt zijn. Gebruik een ovenwant als het handvat van de pan heet is en giet het water langzaam in de gootsteen om spatten te voorkomen.
  • Als u een gerecht dat heet uit de oven ha alt, zorg er dan voor dat er niemand in de buurt is die gewond kan raken. Als dat wel het geval is, waarschuw dan dat de oven wordt geopend. Gebruik twee ovenbestendige wanten die goed passen om het hete gerecht te verwijderen. Zorg ervoor dat u het hete gerecht goed vasthoudt voordat u het optilt. Houd de hete schaal weg van uw lichaam als u ermee loopt en plaats hem meteen op een hittebestendig oppervlak.

Wees voorbereid op keukenbranden

Niemand verwacht dat er een keukenbrand zal ontstaan. Maar het is belangrijk om voorbereid te zijn als het gebeurt. Voer deze stappen uit om vet-, magnetron-, kachel- en elektrische branden aan te pakken:

  • Kijk altijd naar het voedsel dat op het fornuis staat en controleer nogmaals of je de apparaten hebt uitgeschakeld als je ze niet meer gebruikt.
  • Voor magnetron-, fornuis- of ovenbranden sluit u de deur en zet u het apparaat uit. Als het veilig is, koppelt u het apparaat los. Als de brand aanhoudt of zich verspreidt, bel dan onmiddellijk de brandweer.
  • Houd een kleine brandblusser in uw keuken om te gebruiken bij elektrische branden of voor andere branden. Gebruik geen water om een elektrische brand te blussen.
  • Gebruik een pan of giet zuiveringszout over de vlammen om vetbranden te smoren. Water werkt niet en mag niet worden gebruikt.
  • Als u kookt in de buurt van een gasvlam, vermijd dan het dragen van losse kleding die vlam kan vatten.

Houd toezicht op kinderen in de keuken

Het kan leuk zijn om een kind bij je te hebben terwijl je eten klaarmaakt in de keuken. Als je met een kleintje kookt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Laat jonge kinderen geen messen, een blender, het fornuis of iets anders gebruiken dat mogelijk letsel kan veroorzaken.
  • Als een kind lang haar heeft, bind het dan vast om te voorkomen dat het in brand vliegt, verstrikt raakt in apparatuur of het zicht belemmert.
  • Neem een middag de tijd om oudere kinderen algemene veiligheidstips voor de keuken te leren, waaronder hoe ze kookgerei op de juiste manier moeten gebruiken en hoe ze een brand kunnen blussen in geval van een noodgeval.
  • Leer kinderen hoe ze hun handen moeten wassen voor en na het hanteren van rauw voedsel.
  • Leer uw kind om de handvatten van potten en pannen van zijn lichaam af te draaien, zodat hij ze niet per ongeluk omstoot.
  • Als je scherp of gevaarlijk keukengereedschap gebruikt (zoals keukenmachines of blenders), zorg er dan voor dat je het kind te allen tijde in de gaten houdt. Wees duidelijk over wat wel en niet mag.

8 veiligheidstips voor voedselbereiding

Naast de gevaren van hitte en scherpe voorwerpen brengt de keuken ook veiligheidsrisico's met zich mee rond de voedselbereiding. Onjuiste voedselbereiding kan leiden tot voedselvergiftiging zoals salmonella. Gebruik deze tips om veilig eten te bereiden voor jezelf en je gezin.

Close-upfoto van de hand van een vrouw terwijl ze thuis veganistisch eten bereidt
Close-upfoto van de hand van een vrouw terwijl ze thuis veganistisch eten bereidt

Winkel met veiligheid in gedachten

Voedselveiligheid begint eigenlijk al voordat je zelfs maar naar de keuken gaat. Gebruik deze tips in de supermarkt om je proces te begeleiden:

  • Koop geen gedeukte of beschadigde blikjes.
  • Koop geen vlees in een gescheurde of lekkende verpakking.
  • Koop geen voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden.
  • Koop als laatste uw bederfelijke levensmiddelen.
  • Als je vlees koopt, doe het dan in een extra plastic zak voordat je het in je winkelwagentje legt.

Bewaar uw voedsel op de juiste manier

De manier waarop u uw voedsel bewaart, is ook een belangrijk onderdeel van de veiligheid in de keuken. Gebruik deze bewaarregels om te voorkomen dat voedsel bederft:

  • Houd de temperatuur van uw koelkast onder de 40 graden Fahrenheit en de vriezer onder nul graden.
  • Voeg voedsel binnen één tot twee uur in de koelkast, afhankelijk van de kamertemperatuur.
  • Verpak vlees veilig zodat het niet op ander voedsel lekt en bewaar het op een onderste plank zodat het niet op ander voedsel druppelt.
  • Gebruik ingeblikt voedsel vóór de vervaldatum. Voor zelf ingeblikt voedsel raadt het National Center for Home Food Preservation aan om de producten binnen een jaar te gebruiken.

Was je handen

was uw handen goed met water en zeep voordat u een ma altijd gaat bereiden. In de loop van de dag komen uw handen in contact met een verscheidenheid aan bacteriën en virussen die ziekten kunnen veroorzaken. Het grondig wassen van uw handen vermindert het risico op verspreiding van deze ziekten.

Ontdooi vlees en zeevruchten veilig

De vriezer is een geweldige manier om vlees te bewaren totdat je het gaat gebruiken, maar het is essentieel dat je de juiste procedures volgt om vlees veilig in te vriezen en te ontdooien. Anders loopt uw gezin risico op voedselvergiftiging.

De USDA raadt aan dat u een thermometer in de vriezer bewaart om de temperatuur te controleren. Je kunt vlees en zeevruchten in de originele verpakking bewaren, maar voor langdurige opslag raden ze aan om het dubbel in te pakken. Wees vooral voorzichtig met het dubbel inpakken van pakketten die gescheurd of geopend zijn.

Om voedsel op de juiste manier te ontdooien, adviseert de USDA dat u voedsel in de koelkast, in koud water of in de magnetron ontdooit. Ze adviseren specifiek dat u niet ontdooit in ruimtes zoals een garage, kelder, auto, vaatwasser, op het aanrecht, buitenshuis of op een veranda.

Vermijd kruisbesmetting

Volgens de USDA zijn vlees, vis en gevogelte gevoeliger voor bepaalde door voedsel overgedragen ziekteverwekkers, dus het is belangrijk om deze voedingsmiddelen gescheiden te houden van groenten en andere items. Volg deze richtlijnen om kruisbesmetting te voorkomen.

  • Gebruik aparte, schone snijplanken voor elk soort voedsel. Zorg ervoor dat u plastic snijplanken gebruikt die u in de vaatwasser kunt reinigen en die in goede staat verkeren.
  • Ontsmet andere voedseloppervlakken na het bereiden van vlees of vis. Gebruik een zwakke bleekoplossing op werkbladen.
  • Was je handen grondig na het snijden van vlees.
  • Gooi gekookt voedsel nooit terug op hetzelfde bord dat u gebruikte voor rauw voedsel.

Veilig koken met oliën

Veel mensen gebruiken olie bij het bereiden van vlees, gevogelte, zeevruchten en groenten.

Olijfolie op de pan gieten
Olijfolie op de pan gieten

Om letsel te voorkomen:

  • Verhit de olie langzaam om spatten te voorkomen, wat tot kleine brandwonden kan leiden.
  • Wanneer u voedsel in een hete pot of pan doet, doe dit dan langzaam zodat de olie niet spettert.
  • Let op voedsel dat op het fornuis of in de oven staat om aanbranden te voorkomen. Als u iets brandends ruikt, zet dan het vuur uit en wacht een paar minuten voordat u het voedsel controleert, om te voorkomen dat er een klein vuur is ontstaan.
  • Als je een pot of pan schoonmaakt, laat hem dan eerst volledig afkoelen. Vergeet niet om pannenlappen te gebruiken om de temperatuur van de pan te controleren en om te voorkomen dat je handen verbranden.
  • Als u een airfryer gebruikt, houd dan altijd een oogje in het zeil zonder de kamer te verlaten. Gebruik droge handen wanneer u het apparaat gebruikt en laat niets rond, op of in de buurt van het apparaat achter terwijl het is ingeschakeld. Was nooit de elektrische onderdelen van de heteluchtfriteuse wanneer u klaar bent om deze schoon te maken, om schokken, letsel en schade aan de machine te voorkomen.

Voedsel grondig bereiden

Hoewel een kipfilet of een ander gerecht 'klaar' lijkt, is het niet altijd veilig om te eten. Het testen van de interne temperatuur van uw voedsel is een betere manier om te controleren of het veilig is om te consumeren.

Om een voedselthermometer te gebruiken, steekt u het scherpe uiteinde in het dikste deel van het vlees zonder de bodem van de pan of de botten aan te raken. Wacht tot de thermometer een meetwaarde geeft.

De USDA beveelt specifieke temperaturen aan voor verschillende soorten vlees:

  • 145 graden voor lamsvlees, biefstuk, kalfsvlees en gebraad
  • 160 graden voor eiergerechten, varkensvlees en hamburgers
  • 165 graden voor gevogelte en combinatiegerechten

Wees voorzichtig bij het vervoeren van voedsel

Als je voedsel van de ene plaats naar de andere moet brengen, gebruik dan een koeler of thermoskan om het voedsel op een veilige temperatuur te houden.

Het is belangrijk om een koeler op de juiste manier te gebruiken. Vul een koelbox of ijskist met ijs of ijspakketten om een koude omgeving te behouden. Verpak het voedsel stevig en zodra u op uw bestemming aankomt, plaatst u het in de koelkast of op ijs. Dit is belangrijk voor zowel ongekookt als gekookt vlees.

4 Snelle tips voor kleine keukenapparatuur

Kleine keukenapparatuur is handig en doorgaans gemakkelijk schoon te maken. Om uw veiligheid tijdens het gebruik van deze handige gadgets te garanderen, moet u ervoor zorgen dat u altijd de stekker uit het stopcontact ha alt als u klaar bent, zorg ervoor dat het snoer vrij is en lees de handleiding vóór uw eerste gebruik.

Snelkookpan

Mooi een snelkookpan nooit te vol. De handleiding van het fornuis geeft informatie over hoeveel voedsel u in uw apparaat kunt gebruiken. Zorg ervoor dat u de druk laat ontsnappen voordat u het deksel optilt en kook geen groot bevroren vlees, omdat dit mogelijk niet helemaal gaar is.

Crockpot of slowcooker

Slowcookers (zoals die gemaakt door Crock-Pot) verwarmen het voedsel gelijkmatig en verwarmen het voedsel zodra het gekookt is, waardoor het veiliger is om te consumeren. Gebruik uw slowcooker altijd op een hittebestendige, vlakke ondergrond, zonder andere voorwerpen in de buurt. Maak je slowcooker altijd grondig schoon als deze is afgekoeld.

Koffiezetapparaat

Zorg ervoor dat u het waterreservoir niet te vol doet wanneer u uw apparaat klaarmaakt om koffie te zetten. Wees dan voorzichtig als de koffie klaar is. Schenk de koffie door het hittebestendige handvat vast te houden en in een kopje te gieten dat op een vlakke ondergrond staat, uit de buurt van kinderen of huisdieren die het kopje kunnen omgooien.

Als je jezelf per ongeluk verbrandt, laat het gewonde gebied dan onder koud water lopen en ga naar je arts of spoedeisende hulp voor verdere beoordeling. Maak uw koffiezetapparaat één keer per maand grondig schoon door gelijke delen azijn en water te gebruiken en koffie te zetten. Grondig spoelen.

Broodroosteroven

Een vrouw die een aanrechtoven gebruikt in haar keuken thuis
Een vrouw die een aanrechtoven gebruikt in haar keuken thuis

Plaats uw broodroosteroven altijd op een hittebestendige, vlakke ondergrond. Wees voorzichtig bij het verwijderen van hete voorwerpen uit de broodroosteroven en gebruik ovenwanten om voedsel veilig te verwijderen. Haal altijd de stekker uit het stopcontact wanneer deze niet in gebruik is, om het risico op brand te verminderen.

5 Reinigingspraktijken voor een veilige keuken

Het hebben van een schone keuken is een essentieel onderdeel van een veilige keuken. Dit betekent dat u de juiste procedures moet gebruiken om oppervlakken te ontsmetten en gemorste vloeistoffen op te vangen.

Oppervlakken ontsmetten

Was al uw werkbladen en tafels onmiddellijk voor en na gebruik met warm zeepsop. Als je vlees, gevogelte, zeevruchten of eieren snijdt, steriliseer dan de oppervlakken met een zwakke oplossing van bleekwater en water.

Vergeet de gootsteen niet

De gootsteen kan een gevaarlijke plek zijn als het gaat om door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Het spoelen van kippenborsten, het afschrapen van de vuile vaat en andere taken kunnen bacteriën op dit oppervlak achterlaten.

Wanneer u groenten afspoelt, de afwas doet of pasta afgiet, kunt u onbedoeld "schone" voedingsmiddelen en oppervlakken besmetten met het vuile gootsteenwater. Gebruik regelmatig een reinigingsmiddel met bleekmiddel om schadelijke ziektekiemen te doden.

Gebruiksvoorwerpen goed schoonmaken

Uw kook- en bereidingsgerei moet ook grondig worden gereinigd. Was de messen onmiddellijk in warm zeepsop en droog ze grondig af. Gebruik geen houten keukengerei voor vleesgerechten, omdat hout niet in de vaatwasser kan worden gereinigd. Als u twijfelt, week het keukengerei dan in een bleekmiddel/wateroplossing om ziekteverwekkers te verwijderen.

Gebruik papieren handdoeken voor de handen

Papieren handdoeken zijn veiliger om te drogen dan stoffen theedoeken voor gebruik op uw handen en voor het opruimen van gemorst materiaal. Doekhanddoeken kunnen gemakkelijk besmet raken met ziektekiemen. Wanneer dat gebeurt, is het te gemakkelijk om die ziektekiemen naar andere oppervlakken te verspreiden.

Vaatdoeken en sponzen regelmatig wassen

Kiemen kunnen in vochtige sponzen en vaatdoeken leven, dus het is belangrijk om deze items regelmatig schoon te maken of te vervangen. Vaatdoeken: was ze in uw wasmachine met warm water. Volgens tests uitgevoerd door Good Housekeeping was het weken van sponzen in bleekwater de meest effectieve manier om ze schoon te maken.

Neem de tijd voor keukenveiligheid

Als u zich bewust bent van de gevaren in de keuken en voorzichtig omgaat met het omgaan met en schoonmaken van voedsel, kunnen u en uw gezin worden beschermd tegen ongelukken en voedselvergiftiging. Hoewel deze maatregelen tijdrovend lijken, kunnen ze ziekten en ongelukken voorkomen en u geruststellen.

Aanbevolen: